Blog bejegyzés

Szezonösszegző – európai kupák

Elfoglaltabb vagyok mostanság, mint Berlin ’45-ben, s mivel vébé is van ugye, kevés kontentet tudok beletolni a blogba. Úgyhogy némi csúszással tehát, de következzék az év végi szezonösszegző trilógia befejező része! Ebbe a harmadba az Anglián kívüli kupakalandozásainkat sűrítettem, vagyis az Európai Szuperkupa fináléját és a Bajnokok Ligája szereplést szemlézzük majd alább.

Európai Szuperkupa

Volt szerencsém élőben megtekinteni ezt a mérkőzést, aminek az volt a furcsasága, hogy mindkét kispadon olyan edző ült, akinek nem voltak érdemei abban, hogy itt lehet, tekintve hogy Mourinho és Guardiola is nyáron került klubjához. Nem meglepő módon a Bayern csapata sokkal inkább egyben volt, mint a miénk – épp ezért volt kellemes meglepetés, hogy sokkal kevésbé borult a pálya, mint a müncheni fináléban. Korán vezetést szereztünk, fegyelmezetten védekeztünk és megvoltak a komoly helyzeteink (1-1 után is). A hosszabbításban is mi jutottunk előnyhöz, de az akkor hátralévő időt már szégyentelenül védekeztük végig.

Torres gólja nyitotta az európai kupaszereplésünket

Torres gólja nyitotta az európai kupaszereplésünket

A hosszabbítás dilemmája az volt, hogy vajon képesek lettünk volna kihúzni előnnyel a legvégét akkor, ha nem állítják ki még a rendes játékidő végén az ámokfutó üzemmódban romboló Ramirest, vagy sorsszerű volt, hogy most mi csúszunk el nüanszokon (Javi Martinez gólja a legvégén, büntetőpárbaj). Mindent egybevéve nem vallottunk szégyent, hősként haltunk meg.

 BL csoportkör

A BL-lel kapcsolatban tavaly nyáron igazából annyi volt az elvárásom, hogy jussunk tovább a csoportból (s lehetőleg ott azért vegyünk még legalább egy akadályt), illetve ne veressük magunkat senki által rommá. Nos, nem akarok spoilerezni, de ez sikerült is.

A csoportkör alapküldetése az volt, hogy végezzünk a kvartett élén, hogy minél könnyebb ellenfelek közül lehessen válogatni a nyolcaddöntő sorsolásakor.

Ritka gyenge csoportba kerültünk (bezzeg tavaly…), ránézésre a Schalke, a Basel és a Steaua sem tűnt komoly kihívónak. Ha viszont azt vesszük, hogy 2013-ban német házidöntő volt (ami jócskán felértékelte a bundást), a másik két csapat ellen pedig voltak nehéz pillanataink a tavalyi EL-kaland során, akkor azért árnyalódik picit a kép.

A hat csoportmeccsből hármat szépen lehoztunk, egyet csak lehoztunk, kettőt viszont rútul elbuktunk. Mindez 12 pontot hozott a konyhára – s ami fontosabb, a többi meccs alakulása miatt elég volt a csoportelsőséghez. Ha abból indulunk ki, hogy tavaly nem jött össze a továbbjutás, ráadásul most egy váratlan hazai vereséggel sikerült indítani, akkor megérdemelnek a srácok egy vállveregetést. Ha viszont abból, hogy még egy ilyen harmatos mezőnyben is sikerült kétszer lezakózni és megizzadni a csoportelsőségért (de még picit a továbbjutásért is), akkor annyira azért nincs ok az örömködésre.

Lampard utolsó gólöröme a BL-ben

Lampard utolsó gólöröme a BL-ben

Néha az az érzésem, hogy bármennyire is szeretnénk látványos örömfocit látni a csapattól a csoportkörben, úgysem fog az soha összejönni. Kicsit olyan ez a Chelsea-nek, mint a suli: lehetsz akármekkora penge, a lényegi dolgok nem itt, hanem pár házzal feljebb (egyetem) dőlnek el.

BL egyenes kieséses szakasz

Az első akadályról már a sorsolás előtt tudtuk, hogy illene venni, s ez a vágyunk csak konkretizálódott, amikor kihúzták a Galatasarayt nekünk. Az elvárt nyolc közé jutás meg is lett tehát viszonylag könnyedén, viszont innen már tudtuk, hogy nehéz lesz: az összes párharcot a kiemelt csoportelső nyerte, így ritka kemény mezőny verődött össze.

Az elődöntőt a PSG kiejtésével harcoltuk ki. Két ellentétes mérkőzést vívtunk a francia sztárcsapattal: a kinti odavágón messze jobbak voltak és az utolsó pillanatban lőtt gól ellenére is megérdemelten várták nálunk jóval előnyösebb helyzetből a második felvonást, viszont Londonban bebizonyítottuk, hogy több van bennünk és megérdemelten jutottunk mi tovább.

Bayern-Real-Atlético-Chelsea. Ez volt az elődöntő mezőnye. Nehéz volt okosnak lenni, nem volt igazán jó választás, s biztos vagyok abban, ha a másik két csapat valamelyike ejt ki minket, akkor azt mondtuk volna, hogy az Atléti ellen megcsináltuk volna a döntőt. Hasonlóan a korábbi párizsi meccshez, a Vicente Calderónban is csak túlélni akartunk, sőt, erre a meccsre még a vártnál is defenzívebb kezdőt pakolt föl José. A célját (0-0) elérte, viszont a visszavágón így már rajtunk volt a győzelmi kényszer.

Madridban játékosaink alapvetően hátul szorgoskodtak

Madridban játékosaink alapvetően hátul szorgoskodtak

Jól kezdtünk, mi álltunk előbb továbbjutásra, saját kezünkben volt a sorsunk, de mégis bedarált minket Simeone csapata. S ha őszinték vagyunk magunkhoz, elismerjük: túlzás lett volna a döntő.

Összegző gondolatok

Először is fura volt ennyi idő után megtapasztalni egy bukást az egyenes kiesési szakaszban. 2011-ben kettős vereséget mért ránk a Manchester United a negyeddöntőben, azóta kétszer is (másodjára az EL-ben) döntőig meneteltünk, meg is nyerve mindkettőt (a döntőket is beleszámítva 11 párharcot nyertünk meg zsinórban a BL vagy az EL egyenes kieséses szakaszában, ami páratlanul hosszú sorozat!). Idén is egész sokáig húztuk, aztán az elődöntőben már bedobtuk a törölközőt. Három év alatt két döntő és egy elődöntő mindenképp azt mutatja, jelentős tényezők vagyunk Európában.

Érdekes egyébként, hogy a bajnokságra oly jellemző gólínség elkerülte csatárainkat az európai kupameccsek során. A Torres-Ba-Eto’o trió összesen 10-ig jutott, ami az össztermésnek (19 gól) egész csinos szelete. Ráadásul a triumvirátus mindhárom tagjának jutott sikerélmény: a spanyol idegenben, a kameruni otthon duplázott a Schalke ellen, a szenegáli pedig továbblőtt minket a PSG ellen.

A támadósor mellett a védelem is kitett magáért: a 12 meccsből 7 olyan is akadt, amikor nem kaptunk gólt. Londonban mind a négy megnyert találkozón megvolt a clean sheet, s komoly fegyvertény az is, hogy mindhárom tavaszi ellenfelünket nullán tartottuk egyszer, ez pedig a védelemnek, de még a középpályának is éppúgy érdeme, mint a két kapusé.

Legendák csatája

Legendák csatája

Úgy gondolom, a csapat szépen helytállt Európában. Szuperkupa ugyan nem lesz jövőre (kár, pedig már kezdtünk hozzászokni – no nem a vereségekhez…), de BL igen, és ott azt gondolom, látatlanban aláírnánk újfent az elődöntőt. No de ez még bőven odébb van, most még ne siessünk ennyire előre. Továbbra is Blue Is The Colour!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com