Blog bejegyzés

Statban az igazság

statkicsiKicsit turkáltam a szezon statisztikáiban, akad pár érdekesség, a(z olyan) számbuzik (mint én) figyeljenek, ők élvezni fogják, a többiek inkább pattintsanak fel még egy sört.

 

10+1 nem mindig meglepő statisztika az elmúlt szezonból

 

1)      a Chelsea végül a harmadik legtöbb lőtt PL góllal zárt (71). Ez speciel 30-cal kevesebb, mint a második Pool-é, és 31-el a bajnok City eredményénél, mégis szép szám. Viszont, ami ehhez kapcsolódik, 2 olyan stat, ami miatt többször, többen emeltünk szót: a távoli lövések, és a rögzített szituációkból született gólok. Nos talán szolgál némi meglepetéssel, hogy távoli lövésekből szerzett találatok tekintetében (16-oson kívülről) a csapat az adott tabella második helyén végzett, 17 találattal (az első a Pool 19). Ez még százalékosan is jó arány (24%), ennél csak a Stoke tudott jobbat (13/45, 29%). A set pieces goal, azaz rögzített szituációk után született (beleértve a büntetőket is) gólokat tekintve összesítésben a harmadik helyen zártunk, 20 gólt szereztünk így, (Pool 36 és City 26). Ráadásul súlyozva ismét mi állunk a legjobban a három nagy közül (28%). Más kérdés, mennyire meglátszik a gólokon, hogy a csapat „összement”, a fejesgólok tekintetében hatig jutottunk, ami a húszcsapatos bajnokság 19. helyére elég ezen stat tekintetében (öt csapat is hattal zárt, viszont arányosításban mi állunk a legrosszabbul – fejes/összes gól). Ha nem lenne a 2 (fejes) gólos Stoke, bizony a huszadik helyen virítanánk (a király itt is a Pool és a City 14 ill 12 találattal).

statisztika

2)      kapott gólokat számlálva a Chelsea a PL királya. Ennél a közismert ténynél érdekesebb, hogy mennyire nem megy a jobblábasoknak ellenünk: a 27 kapott gólunkból mindössze hat találat született jobb lábbal! Az adott tabellán a következő a City, 19-cel.. cserébe persze szemmel láthatóan balos játékosok találtak be ellenünk rendre: 14 kapott gólunk született így, amivel az első tízbe sem férünk be. Szintén ide vág, hogy baromi kevés gólt kaptunk a PL-ben a kreclin kívülről, mindössze hármat.

3)      lövések. Érdekes adat, hogy a 16 méteres mészcsíkon kívülről mi tüzeltünk a statoklegtöbbször a 20 csapat közül, és az összes kapuralövést tekintve is első helyen zártunk! Ezzel természetesen együtt jár az a tény, hogy a lövés/gól átlagunk nem erős, 45%-kal a hetedik helyre vagyunk jók (az élen az Arsenal végzett 54%-kal) olyan patinás csapatokkal együtt, mint a Fulham vagy a Soton (a sereghajtó a WHU 37%-kal).

4)      labdabirtoklás: igen sok szó esett róla az idényben a Chelsea kapcsán, bár többnyire a meddő fölény szópáros kapcsán. Pedig az 55,2%-es átlaggal a ManU és a Spurs közé ékelődve a stabil nyolcadik helyet csíptük meg. Ehhez pedig egy 83,1%-es passz-százalékot csaptunk hozzá, ami hasonló pozíciót jelent. Talán ide illik leginkább, hogy átlagban bennünket állítottak meg legtöbbször lesen az idényben, 2,8-as meccsátlagot hoztunk össze.

5)      védelem: meccsenkénti átlagban 10 lövést engedélyeztünk ellenfeleinknek, ami a legjobb a ligában, csak pontosabb százalékot nézve szorulunk a harmadik helyre a City és a Soton mögé. A meccs/szerelési átlagunk erős közepes, viszont íme egy fejlesztendő terület: a megelőző szereléseket nézve (interception) a tabella alján kullogunk – igen, tökutolsóként. Míg az utolsó előtt WHU átlaga 10,6, a miénk 9,8. Jáááj. Hogy ne ilyen remek stattal zárjuk ezt a szakaszt, említsük meg, hogy a párbajokat tekintve a Chelsea szerepelt a legjobban a szezon során: a megnyert fejpárbajok húzták fel a mutatót, de az összességében 51% azért remek. Ide tartozó mutató a szabálytalanságok száma is: bár tény, hogy mi sem voltunk szentek (a statisztika 423 elkövetést számlál, ami a hatodik helyre jó alulról – meglepő módon a sort a S’land, Stoke, Villa trió zárja), de a legtöbbet velünk szemben szabálytalankodtak. Szintén védekezési stat, kevésbé a miénk: a blokkolt lövések száma. Lehetne tippelni, ki nyert, de nem kell, mert megmondom: a WHU 199 ilyet produkált – mi is jól ismerjük. Csak összehasonlításképp: mi 100 alatt végeztünk (95).

6)      gólhelyzetek: mindenképp az erős kreatív támadósort erősíti, hogy 465 kulcspasszot statnagyadtak a játékosaink a szezon során, ami a második helyre tol fel bennünket. A City hárommal többel nyert, míg a Pool 425-tel a harmadik. Vajon, ha még egy jó csatárunk is lett volna ehhez, aki gólra váltja őket…

7)      védelmi hibák: a védelemről már esett szó, de oda így is sok adat került, a védelmi hibákat külön szedtem: 10 hibát számlál a mutató, amiből végül 4 vezetett ténylegesen is gólhoz. Ez valahol egy elég szubjektív mutató persze, mert eléggé egyéni besorolás alá eshet, hogy mit húznak be ebbe a kategóriába és mit nem, elvégre minden egyes gól valamilyen szinten védekezési hiba eredménye. A másik két élmenő erre a hibából kapott gól statra nem lesz büszke épp, City 11 és Pool 13, a sort a Spurs zárja 21-gyel.

8)      turkáljunk innentől a játékosok statjai között: a liga legjobban passzoló játékosának több stat összevetése után Yaya Tourét kell kihoznunk. 2207 passz áll a neve mellett, ez a liga legtöbbje, s ezt ráadásul 90% feletti pontossággal játszotta meg. Ebből ráadásul összehozott 31 kulcspasszt és 9 gólpasszt. Asszisztokat tekintve csak négyen állnak előtte (Gerrard 13, Suarez 12, Rooney 10, Lambert 10), kulcspasszok tekintetében már jóval többen, hiszen a 31-gyel az 57. helyen áll (az első helyen mondjuk pont Hazard), viszont ha együtt nézzük a négy említett mutatót, egyedül talán Gerrard az, aki még említésre méltó (1869 passz, 86%, 54 KP, 13 assist). Viszont ha a kulcspasszokra szorítkozunk, akkor ismét jelét látjuk, hogy ha végre tényleg egy tökös csatár áll majd elől a Chelseaben, akkor nálunk is kiszabadul a gólpofon: Hazard 85 kulcspassza idényrekord, de az első tízbe még befér Willian is 62-vel. Ők ketten viszont ebből a 147 key pass-ból hoztak össze 9 asszisztot, amit Yaya 31-ből egymaga. Ha ehhez még hozzávesszük Oscar 46/2-es mutatóját, akkor máris látjuk leírva is azt, ami jól működött a Poolnál: Gerrard mutatói 54 KP / 13 assziszt. Na nálunk a három jómadár 193 KP mellett tud felmutatni 11 gólpasszot. Ugye hogy kell az a csatár, te jó ég, mennyire. Egyébként amellett, hogy a Gerrard-Suarez tengely mennyire jól működött, az Arsenal egy rejtett ereje is megmutatkozik, ha a passzpontosságot nézzük: a liga három legpontosabban passzoló játékosa Koscielny, Mertesacker és Arteta. Sok esetben és helyen jelölték a legjobb védőpárosnak a Cahill-Terry párost, viszont az is nagyon jól látszik, hogy Matics érkezéséig mekkora lyuk tátongott ott, ahol Yayák, Arteták vagy Gerrardok játszottak máshol. (Az a komoly vicc, hogy minél többet nézegetem ezeket az adathalmokat, annál biztosabb vagyok abban, hogy lényegében 2 játékos hiányzik a Chelseaből ahhoz, hogy világverő legyen: Yaya Touré és Ibrahimovics. Kalap-kabát)

9)       Kapus: nézzünk szét a portán is, elvégre a nyár egyik legnagyobb kérdése, hogy Cech végül marad-e a Chelsea első számú kapusa, vagy jegelni fogjuk az új remény fejében. Cech végül 34 bajnoki mérkőzést kapott, ebből pedig hozott 16 clean sheetet. Erre még két másik kapus volt képes a ligában, Howard és Szczesny, ellenben mindketten 37-37 mérkőzésből. Amikor kellett, ehhez nagy védéseket is bemutatott, viszont a védelmünket dícséri, hogy a 34 mérkőzésen 52 alkalommal volt szükség védésre. A minimum 18 meccset kapó kapusok közül ezzel a mutatóval a 2. helyen áll, abszolút értékben viszont az elsőn, hiszen a WBA portása, Foster 51 védéssel előzi meg, viszont neki ehhez 24 mérkőzés kellett. Még egy stat, amiben mondjuk sok meglepetés nincs: tudjuk, hogy Cech nagyon gyenge lábbal. Ehhez a szezonban sikerült 53% hatékonysággal kirúgni a labdát földről, míg kézből kirúgva mindössze 33%-ban talált saját játékost – lábbal pedig nem védett egyetlen alkalommal sem. Fura, hogy ezen mutatókkal még így is erős középmezőny. A velünk korábban második számú kapus posztjára többször szóba hozott Ruddy (Norwich) produkálta a leggyengébb mutatókat, földről 39%, kézből 25%-kal. Földről egyébként Begovic (66%), kézből pedig Howard és Boruc (40%) voltak a leghatékonyabbak.

10)       Néhány stat erejéig BL vizekre evezünk, sok érdekességet mondjuk itt nem találunk. 19 találatig jutottunk az idei sorozatban. Ha azt nézzük, hogy a City ugyanennyit, a Barca 21-et, de még a Bayern is 24-et vert, nem is rossz. De ha azt, hogy a Real 41-ig jutott… a legtöbb mutatóban egyébként az élmezőny végén kullogunk, lövések, kaput találó lövések, labdabirtoklás, stb, többféle variációban, de a Real, Atleti, Bayern, PSG, Barca előttünk állnak. Egy mutatóval végeztünk az élen, de ez nem büszke pillanat: a védelmi hibák tekintetében. 9-ig jutottunk, amiből kettő gól is lett. Arányosítva mondjuk nem annyira rossz a helyzet, a Real például nyolcból négyet szedett. Az egyébként megvan, hogy a házi BL-gólkirályunk Torres lett?

10+1

JMvsRafa

++1 a végére, csak úgy, hogy ne sikkadjon el, max egy picit: mindannyian olvastunk, hallottunk a letűnt korok nagy hőseiről, klublegendáiról, az egykori hősökről, nagy játékosainkról. Most viszont, a szemünk előtt íródik a történelem:

mérföldkövek:

600. pályára lépés, 400. PL meccs, 450 kapitányság: John Terry

300. PL meccs, 220 (új klubrekord) clean sheet: Petr Cech

300. pályára lépés: John Obi Mikel

100. BL pályára lépés: Frank Lampard, Petr Cech

100. PL győzelem (142-ből): José Mourinho

211. PL gól (új klubrekord): Frank Lampard

400. győzelem az Abramovics érában (641 mérkőzésből)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com