Blog bejegyzés

Statban az igazság

statkicsiKicsit turkáltam a szezon statisztikáiban, akad pár érdekesség, a(z olyan) számbuzik (mint én) figyeljenek, ők élvezni fogják, a többiek inkább pattintsanak fel még egy sört.

 

10+1 nem mindig meglepő statisztika az elmúlt szezonból

 

1)      a Chelsea végül a harmadik legtöbb lőtt PL góllal zárt (71). Ez speciel 30-cal kevesebb, mint a második Pool-é, és 31-el a bajnok City eredményénél, mégis szép szám. Viszont, ami ehhez kapcsolódik, 2 olyan stat, ami miatt többször, többen emeltünk szót: a távoli lövések, és a rögzített szituációkból született gólok. Nos talán szolgál némi meglepetéssel, hogy távoli lövésekből szerzett találatok tekintetében (16-oson kívülről) a csapat az adott tabella második helyén végzett, 17 találattal (az első a Pool 19). Ez még százalékosan is jó arány (24%), ennél csak a Stoke tudott jobbat (13/45, 29%). A set pieces goal, azaz rögzített szituációk után született (beleértve a büntetőket is) gólokat tekintve összesítésben a harmadik helyen zártunk, 20 gólt szereztünk így, (Pool 36 és City 26). Ráadásul súlyozva ismét mi állunk a legjobban a három nagy közül (28%). Más kérdés, mennyire meglátszik a gólokon, hogy a csapat „összement”, a fejesgólok tekintetében hatig jutottunk, ami a húszcsapatos bajnokság 19. helyére elég ezen stat tekintetében (öt csapat is hattal zárt, viszont arányosításban mi állunk a legrosszabbul – fejes/összes gól). Ha nem lenne a 2 (fejes) gólos Stoke, bizony a huszadik helyen virítanánk (a király itt is a Pool és a City 14 ill 12 találattal).

statisztika

2)      kapott gólokat számlálva a Chelsea a PL királya. Ennél a közismert ténynél érdekesebb, hogy mennyire nem megy a jobblábasoknak ellenünk: a 27 kapott gólunkból mindössze hat találat született jobb lábbal! Az adott tabellán a következő a City, 19-cel.. cserébe persze szemmel láthatóan balos játékosok találtak be ellenünk rendre: 14 kapott gólunk született így, amivel az első tízbe sem férünk be. Szintén ide vág, hogy baromi kevés gólt kaptunk a PL-ben a kreclin kívülről, mindössze hármat.

3)      lövések. Érdekes adat, hogy a 16 méteres mészcsíkon kívülről mi tüzeltünk a statoklegtöbbször a 20 csapat közül, és az összes kapuralövést tekintve is első helyen zártunk! Ezzel természetesen együtt jár az a tény, hogy a lövés/gól átlagunk nem erős, 45%-kal a hetedik helyre vagyunk jók (az élen az Arsenal végzett 54%-kal) olyan patinás csapatokkal együtt, mint a Fulham vagy a Soton (a sereghajtó a WHU 37%-kal).

4)      labdabirtoklás: igen sok szó esett róla az idényben a Chelsea kapcsán, bár többnyire a meddő fölény szópáros kapcsán. Pedig az 55,2%-es átlaggal a ManU és a Spurs közé ékelődve a stabil nyolcadik helyet csíptük meg. Ehhez pedig egy 83,1%-es passz-százalékot csaptunk hozzá, ami hasonló pozíciót jelent. Talán ide illik leginkább, hogy átlagban bennünket állítottak meg legtöbbször lesen az idényben, 2,8-as meccsátlagot hoztunk össze.

5)      védelem: meccsenkénti átlagban 10 lövést engedélyeztünk ellenfeleinknek, ami a legjobb a ligában, csak pontosabb százalékot nézve szorulunk a harmadik helyre a City és a Soton mögé. A meccs/szerelési átlagunk erős közepes, viszont íme egy fejlesztendő terület: a megelőző szereléseket nézve (interception) a tabella alján kullogunk – igen, tökutolsóként. Míg az utolsó előtt WHU átlaga 10,6, a miénk 9,8. Jáááj. Hogy ne ilyen remek stattal zárjuk ezt a szakaszt, említsük meg, hogy a párbajokat tekintve a Chelsea szerepelt a legjobban a szezon során: a megnyert fejpárbajok húzták fel a mutatót, de az összességében 51% azért remek. Ide tartozó mutató a szabálytalanságok száma is: bár tény, hogy mi sem voltunk szentek (a statisztika 423 elkövetést számlál, ami a hatodik helyre jó alulról – meglepő módon a sort a S’land, Stoke, Villa trió zárja), de a legtöbbet velünk szemben szabálytalankodtak. Szintén védekezési stat, kevésbé a miénk: a blokkolt lövések száma. Lehetne tippelni, ki nyert, de nem kell, mert megmondom: a WHU 199 ilyet produkált – mi is jól ismerjük. Csak összehasonlításképp: mi 100 alatt végeztünk (95).

6)      gólhelyzetek: mindenképp az erős kreatív támadósort erősíti, hogy 465 kulcspasszot statnagyadtak a játékosaink a szezon során, ami a második helyre tol fel bennünket. A City hárommal többel nyert, míg a Pool 425-tel a harmadik. Vajon, ha még egy jó csatárunk is lett volna ehhez, aki gólra váltja őket…

7)      védelmi hibák: a védelemről már esett szó, de oda így is sok adat került, a védelmi hibákat külön szedtem: 10 hibát számlál a mutató, amiből végül 4 vezetett ténylegesen is gólhoz. Ez valahol egy elég szubjektív mutató persze, mert eléggé egyéni besorolás alá eshet, hogy mit húznak be ebbe a kategóriába és mit nem, elvégre minden egyes gól valamilyen szinten védekezési hiba eredménye. A másik két élmenő erre a hibából kapott gól statra nem lesz büszke épp, City 11 és Pool 13, a sort a Spurs zárja 21-gyel.

8)      turkáljunk innentől a játékosok statjai között: a liga legjobban passzoló játékosának több stat összevetése után Yaya Tourét kell kihoznunk. 2207 passz áll a neve mellett, ez a liga legtöbbje, s ezt ráadásul 90% feletti pontossággal játszotta meg. Ebből ráadásul összehozott 31 kulcspasszt és 9 gólpasszt. Asszisztokat tekintve csak négyen állnak előtte (Gerrard 13, Suarez 12, Rooney 10, Lambert 10), kulcspasszok tekintetében már jóval többen, hiszen a 31-gyel az 57. helyen áll (az első helyen mondjuk pont Hazard), viszont ha együtt nézzük a négy említett mutatót, egyedül talán Gerrard az, aki még említésre méltó (1869 passz, 86%, 54 KP, 13 assist). Viszont ha a kulcspasszokra szorítkozunk, akkor ismét jelét látjuk, hogy ha végre tényleg egy tökös csatár áll majd elől a Chelseaben, akkor nálunk is kiszabadul a gólpofon: Hazard 85 kulcspassza idényrekord, de az első tízbe még befér Willian is 62-vel. Ők ketten viszont ebből a 147 key pass-ból hoztak össze 9 asszisztot, amit Yaya 31-ből egymaga. Ha ehhez még hozzávesszük Oscar 46/2-es mutatóját, akkor máris látjuk leírva is azt, ami jól működött a Poolnál: Gerrard mutatói 54 KP / 13 assziszt. Na nálunk a három jómadár 193 KP mellett tud felmutatni 11 gólpasszot. Ugye hogy kell az a csatár, te jó ég, mennyire. Egyébként amellett, hogy a Gerrard-Suarez tengely mennyire jól működött, az Arsenal egy rejtett ereje is megmutatkozik, ha a passzpontosságot nézzük: a liga három legpontosabban passzoló játékosa Koscielny, Mertesacker és Arteta. Sok esetben és helyen jelölték a legjobb védőpárosnak a Cahill-Terry párost, viszont az is nagyon jól látszik, hogy Matics érkezéséig mekkora lyuk tátongott ott, ahol Yayák, Arteták vagy Gerrardok játszottak máshol. (Az a komoly vicc, hogy minél többet nézegetem ezeket az adathalmokat, annál biztosabb vagyok abban, hogy lényegében 2 játékos hiányzik a Chelseaből ahhoz, hogy világverő legyen: Yaya Touré és Ibrahimovics. Kalap-kabát)

9)       Kapus: nézzünk szét a portán is, elvégre a nyár egyik legnagyobb kérdése, hogy Cech végül marad-e a Chelsea első számú kapusa, vagy jegelni fogjuk az új remény fejében. Cech végül 34 bajnoki mérkőzést kapott, ebből pedig hozott 16 clean sheetet. Erre még két másik kapus volt képes a ligában, Howard és Szczesny, ellenben mindketten 37-37 mérkőzésből. Amikor kellett, ehhez nagy védéseket is bemutatott, viszont a védelmünket dícséri, hogy a 34 mérkőzésen 52 alkalommal volt szükség védésre. A minimum 18 meccset kapó kapusok közül ezzel a mutatóval a 2. helyen áll, abszolút értékben viszont az elsőn, hiszen a WBA portása, Foster 51 védéssel előzi meg, viszont neki ehhez 24 mérkőzés kellett. Még egy stat, amiben mondjuk sok meglepetés nincs: tudjuk, hogy Cech nagyon gyenge lábbal. Ehhez a szezonban sikerült 53% hatékonysággal kirúgni a labdát földről, míg kézből kirúgva mindössze 33%-ban talált saját játékost – lábbal pedig nem védett egyetlen alkalommal sem. Fura, hogy ezen mutatókkal még így is erős középmezőny. A velünk korábban második számú kapus posztjára többször szóba hozott Ruddy (Norwich) produkálta a leggyengébb mutatókat, földről 39%, kézből 25%-kal. Földről egyébként Begovic (66%), kézből pedig Howard és Boruc (40%) voltak a leghatékonyabbak.

10)       Néhány stat erejéig BL vizekre evezünk, sok érdekességet mondjuk itt nem találunk. 19 találatig jutottunk az idei sorozatban. Ha azt nézzük, hogy a City ugyanennyit, a Barca 21-et, de még a Bayern is 24-et vert, nem is rossz. De ha azt, hogy a Real 41-ig jutott… a legtöbb mutatóban egyébként az élmezőny végén kullogunk, lövések, kaput találó lövések, labdabirtoklás, stb, többféle variációban, de a Real, Atleti, Bayern, PSG, Barca előttünk állnak. Egy mutatóval végeztünk az élen, de ez nem büszke pillanat: a védelmi hibák tekintetében. 9-ig jutottunk, amiből kettő gól is lett. Arányosítva mondjuk nem annyira rossz a helyzet, a Real például nyolcból négyet szedett. Az egyébként megvan, hogy a házi BL-gólkirályunk Torres lett?

10+1

JMvsRafa

++1 a végére, csak úgy, hogy ne sikkadjon el, max egy picit: mindannyian olvastunk, hallottunk a letűnt korok nagy hőseiről, klublegendáiról, az egykori hősökről, nagy játékosainkról. Most viszont, a szemünk előtt íródik a történelem:

mérföldkövek:

600. pályára lépés, 400. PL meccs, 450 kapitányság: John Terry

300. PL meccs, 220 (új klubrekord) clean sheet: Petr Cech

300. pályára lépés: John Obi Mikel

100. BL pályára lépés: Frank Lampard, Petr Cech

100. PL győzelem (142-ből): José Mourinho

211. PL gól (új klubrekord): Frank Lampard

400. győzelem az Abramovics érában (641 mérkőzésből)

 • Blue One

  a cikk írójától, zenzotól kérdezném, hogy honnan vannak ezek a kiváló statok

  • Stonci81

   zenzo felvételről végignézte a PL összes meccsét és jegyzetelt 😀

   • 🙂 a statok főleg a whoscored.com és a squawka.com adatai, de a premierleague.com, soccerstats.com, és a myfootballfacts.com, no meg a transfermarkt és a chelseafc.com adatai is segítenek. Én legalábbis ezeket szoktam nézni/használni, de ma már a neten kismillió oldal van, a legjobb szerintem az első kettő említett, de az opta-nál is el lehet kapni jókat.

   • Blue One

    nagyon szépen köszönöm.

   • Blue One

    nagyon jó cikk, rendkívül tetszett!!

 • Lavid Duiz

  Hm, alapos munka. Grat!

 • mohacsia

  Ide 10+++1-nek jól illene a Ramireses cikk, amit még linkeltem valamelyik előző poszt alá.

 • Gabor1092

  Azért engem meglep az a lövéses statisztika, a betömörülő kis csapatok ellen hányszor könyörögtünk hogy lőjünk messziről, de folyton csak a passzolgatások mentek.
  Jó cikk, kedvelem az ilyen statisztikákat, csak így tovább 🙂

 • thiemecsaba

  Jó dolog ezeket a statisztikákat olvasgatni, sokszor tényleg olyan dolgokra is fény derülhet, amikre addig nem gondoltál, vagy épp elhanyagoltál. Főleg így hatásos, hogy a teljes szezon adatai szerepelnek benne. Ellenben ha erre a képre pillantok Benivel és Mouval, pont azt nem adják át a számok, ami nekem a legfontosabb. Éspedig úgy ülhetek le meccset nézni, hogy nem kell félnem holmi ész nélküli pályán kóválygástól, hanem valami focinak nevezhető dolgot kapok(nagy többségében)! 🙂

 • Robbie_Fowler

  A Benitez vs Mou összehasonlítás azért sántít egy kicsit. Nem mindegy, hogy egy edző novemberben vesz át egy csapatot és csak egy téli átigazolási szezon áll rendelkezésére ami ráadásul sokkal szűkebb lehetőségeket nyújt mint egy nyári. Mou-nak egy nyári átigazolási szezon plusz alapozás. A táblázatból ráadásul hiányzik egy fontos sor won cups! Mielőtt jönne a Benitez gyalázás, én nem igazán kedvel(t)em. De a teljes képhez ez hozzá tartozott!

  még egy plusz: http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2660339/Chelsea-Premier-League-fixtures-2014-15.html

 • bilala

  hat ami a sorsolast illeti, nem is tudom, megitelni, hogy jo-e vagy sem 🙂

  razos az eleje a szezonnak:

  August 30: Everton (A)
  September 20: Manchester City (A)
  October 4: Arsenal (H)
  October 25:Manchester United (A)
  November 8: Liverpool (A)

  es a vegen is az utolso 2 merkozestol eltekintve necces lesz:

  April 18: Manchester United (H)
  April 25: Arsenal (A)
  May 2: Crystal Palace (H)
  May 9: Liverpool (H)

 • Lavid Duiz

  Diego Costa-nak egyetlen egy kapura lövése sem volt a VB-n eddig, Nándi is hozta a szokásos formáját. Ha Costa valóban jön akkor az új szezonban is gondok lesznek. José! Ne nevess! Ez komoly.

  • franky

   jól értem? két rossz meccs alapján ítéled meg a spanyol bajnok házi gólkirályát? 🙂

   • Guest

    ez az egyik dolog. a másik pedig az, hogy a mostani helyzetnél az esetleges érkezésével csak és kizárólag jól járhatunk. ne mondja senki, hogy ennél van lejjebb 😀

  • Blue One

   ez az egyik dolog.(te kit emelnél ki a spanyoloktól?) a másik pedig az, hogy a mostani helyzetnél az
   esetleges érkezésével csak és kizárólag jól járhatunk. ne mondja senki,
   hogy ennél van lejjebb 😀

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com