Blog bejegyzés

Az óév már a hátunk mögött, a problémák mehetnek nyugodtan utána!

Rögtön egy rangadót játszunk 2021 első mérkőzésén. Pep Guardiola Manchester City-je látogat a Stamford Bridge-re, első hallásra nem túl szerencsés – főleg nem mostanság – de előnyt is kovácsolhatunk a jelenlegi körülményekből.

Kissé közhelyes a „menekülés a győzelembe” kifejezés, de kétségkívül helytálló, különösen abban a helyzetben, amibe decemberben belekerült a Chelsea. Az idei Premier League olyan, mint az NB1 a Fradi és/vagy a Vidi nélkül: csupán néhány meccs végkimenetele jelenti a határt Menny és Pokol között. Ősszel – még ha csak néhány óra erejéig is – volt, hogy mi vezettük a bajnokságot, de elég rosszul jöttünk ki az óév utolsó hónapjából (1GY,1D, 3V), így ugyanott tartunk, ahol álltunk az elmúlt két szezonban, a top 4 mezsgyéjén (pontosabban a 6. helyen).

Még az Arsenal ellen elbukott karácsonyi rangadó után fogalmaztam meg bővebben a csapat jelenlegi problémáit. Mivel ezek aztán két ünnep között az Aston Villa elleni döntetlen során sem oldódtak meg, nincs nagyon új dolgokról mit beszélni. Pedig Frank Lampardnak újra volt elég játékosa, ahhoz, hogy az általa preferált 4-3-3-as felállás működőképességében reménykedjünk. A csapat játéka azonban több szélsővel sem változott meg jó irányba drasztikusan. Hakim Ziyecht nem igazán tudják a többiek pótolni a helyzetek kialakításában, mindemellett én úgy látom, a csapat labda nélküli helyezkedése is kissé szétesett, különösen a támadásépítés fázisában.

Utóbbi egy olyan probléma, amire hat nap alatt meg lehet találni a megoldást. Ennyi nap telik el ugyanis a Villa és a Manchester City látogatása között. Az újévet rögtön egy rangadóval kezdjük Pep Guardiola csapata ellen, amelynek szintén megvannak a gondjai. A katalán menedzser a védelem megszilárdításának oltárán feláldozott egy jókora hányadot az általa celebrált stílus, a Tiki-taka támadóerejéből, emiatt nem tűnnek olyan érinthetetlennek, mint abban a két szezonban, mikor bajnokok lettek. Nem szabad elfelejteni viszont, hogy sokáig nélkülözniük kellett a csapat elsőszámú csatárát, Sergio Agüerót, olykor-olykor pedig az ő helyettesét, Gabriel Jesust is. A november 21-i, Tottenham elleni vereség óta azonban nem kaptak ki: ez minden sorozatot figyelembe véve 10 meccset jelent, melyekből döntetlenre is csak három találkozó végződött, a legszembeötlőbb azonban a mindössze 3 bekapott gól, 19 találat ellenében! A csapat jelenleg a 8. helyen áll a bajnokságban, de három pont választja el őket a dobogótól és kettő mérkőzéssel kevesebbet játszottak annál, mint amennyinél az összes gárda tartana normális esetben.

Guardiolának azonban ismét gondokkal kell megbirkóznia, a két ünnep között ugyanis megugrott a covid-fertőzések száma a csapaton belül, emiatt pedig el is halasztották december 28-án az Everton elleni találkozót. Az elsőszámú kapus, Ederson, a szintén kulcsember Kyle Walker és Gabriel Jesus azok az érintettek, akiknek a legnagyobb esélyük lenne a pályára lépésre abban az esetben, ha egészségesek lennének. Lampard ezt a helyzetet simán az előnyére fordíthatná és bár kritikák alanyává vált Chelsea-drukkerek szemében is, de azt megmutatta már tavaly, hogy bizonyos rangadókra hajlandó előrukkolni valamivel, ez főleg a Tottenham elleni bajnokikon és a Manchester United elleni FA Kupa-elődöntőn csúcsosodott ki.

Egy háromvédős felállás nem tűnne rossz ötletnek, de ezen a meccsen Reece James nem lesz bevethető, Cesar Azpilicueta pedig inkább szélső hátvéd, mintsem szárnyvédő. Ziyech bár már egyenértékű edzéseket végzett a héten a többiekkel, de Lampard se nem állította, se nem cáfolta a marokkói játékos bevethetőségét. Amiben bízhatunk az a Super Frankie-féle Chelsea ellentmondásossága: kisiklik, mikor sínen van, s talpra áll, mikor már rászámolnak. A sorminta alapján utóbbinak kellene következnie és mióta játékoslegendánk irányítja a csapatot, Guardiolának nincsenek könnyű meccsei a Chelsea ellen, ugyanis a tavalyi bajnoki idényben 2-1-re nyert az aktuális hazai csapat. A katalán szakember mérlege pedig 1-5 a Stamford Bridge-n.

A találkozót magyar idő szerint 17:30-kor rendezik, ha nem lép megint vissza hirtelen a City, de úgy hírlik, ez nem történik meg még egyszer. Itthon a Digi Sport 1-es csatornáján lesz megtekinthető.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com