Blog bejegyzés

Tálcán kínálták magukat a Kanárik

Nem ütköztünk különösebb ellenállásba a Norwich ellen, amit a végeredmény is hűen tükrözött. De mit tanultunk ebből a könnyed szombati sétából a parkban?

A labdakihozatalok és Thiago Silva

Alapvetően két forgatókönyv létezett a labdakihozatalainknál:

  1. Kovacic lép vissza a hátsó vonalba vagy
  2. Jorginho lép vissza a hátsó vonalba

Ez két teljesen különböző játékszituációt eredményezett, azonban bármelyik is történt, mindkettőre volt megfelelő tervünk. Lees-Melou ahogy a képen is látható piócaként követte Kovacicet egész meccsen, így ő támad le legmagasabban ebben az esetben is. A kulcs ebben a játékhelyzetben Thiago Silva helyezkedése, aki szimplán felveszi horvát csapattársa pozícióját és légüres térben kezdheti a kreatív fázist a játéktér közepén.

Pukki vajon mit csinál?

A második esetben a Kovacicra azóta is ragadó Lees-Melou és az első presszing vonalban létszámhátrányban lévő támadósor miatt szabad folyosó nyílik jelen esetben Rüdiger előtt, akinek nem kell könyörögni, hogy cipelje be a labdát ezekbe a területekbe lendületesen.

Teljesen szétszakadnak a Norwich csapatrészei, semmiféle nyomás nincsen a labdán, ennek ellenére 45 méteren védekeznek

A második gól is ebből az iskolapéldából született. Hudson-Odoi leszkennelte a területet és már mielőtt Kovacichoz került a labda tudta, hogy a kékkel jelölt területbe gyakorlatilag bárhova érkezhet, abból csak egy kimenetel lehetséges.

Bemutatta a visszamozgást a Kabaknak, akinek ebben a pillanatban már lefőtt a kávé. Lees-Melou kénytelen találkozni Rüdigerrel a vonal mellett, Normann – akinek igen gyenge meccse volt ami remélhetőleg újra utat nyit majd Gilmour szerepeltetése előtt – nem méri fel helyesen a helyzet súlyosságát, így sakk-matt két passzból a saját térfelünkről. Too easy.

Szóval az ott a két szárnyvédőnk és egy középhátvédünk háromszöge.

Thiago Silva 37 évesen sem “csak” az a rutinos belső védő, aki elsöpröget a kapu előtt meg kifejelgeti a labdákat szögletek után. Ahogy az első képen is látszott, amikor csak kell bátran fellép a középpályára amikor szükség van rá, hogy begyűjtse az esetleges második labdákat és/vagy opciót nyújtson a labda újrahasznosításában. Mendytől érkezik a hosszú labda James irányába, aki Silvához játszhatja azt és Kovacic (a kép tetején balra) máris kedvenc hobbijának hódolhat: vezetheti a labdát ameddig csak nem szégyelli.

Letámadás és visszatámadás

Bár a Norwich finoman szólva is fogatlan volt szombat kora délután mondjuk ez nem meglepő a kanáriktól, haha bocs a Tuchel-fiúk bőven tettek róla, hogy ne csicseregjenek nagyon a vendégek.

Rüdiger 60 méteren védekezik, hol máshol?

Az agresszív letámadás nem ismeretlen a Bridge-en, egy dolog viszont szemet szúrt: Mount helyezkedése. A labdát birtokló Norwich játékosnak nincs passz opciója a közvetlen közelben, így vagy vissza kell azt játszania a kapusig vagy oldalt kell váltania. A két középső védőhöz maximum ívelgethetne, ami minimum ön- és közveszélyes, a bal oldali szárnyvédőjük pedig Mount őrzésében áll. Ez a labdától távol álló terület az, amit egy edző a legjobban tud befolyásolni, hiszen a labdához közel eső helyeken nagyon a játékosok egyéni képességeire/megérzéseire van hagyatkozva, így szinte biztosan állíthatom, hogy Tuchel rendelte oda Mountot ezekben a játékszituációkban, hogy kizárólag Krul lehessen az egyetlen opció a labda megjátszására.

Alapvetően óriási minőségbeli különbség mutatkozott a két csapat játékában, azonban ezt hazai oldalról sikerült még megfejelni olyan intenzitással is, amit az utóbbi években a Citytől és a Liverpooltól láthattunk. Jorginho fáradhatatlan kisegítése az oldalvonalak mellett olyan eleme lett mára a Chelsea játékának, ami a különbséget jelentette az elmúlt években az előbb említett csapatok javára. Kovaciccsal kiválóan szívják el a levegőt az ellenfél támadás építései elől, így Kantéval vagy nélküle is ugyanolyan lendületesnek, kíméletlennek tűnik mára a játékunk. Vagy legalábbis annak tűnt szombaton, mert ezt egyelőre nem sikerült állandósítani.

Az úgynevezett “középszárnyvédők”

Ami viszont biztos, hogy a labda nélkül 5-ös védőfalat felrakó csapatok ellen Chilwell és James ilyen módon való szerepeltetése sokat jelenthet még. Talán a két legjobb rúgótechnikával rendelkező szélsőhátvéd a ligában várja a büntetőterület előtt a második labdát – ebből csak egy 0.01-es xG értékű gól születhet hamarosan.

No striker, no problem?

Végül, de nem utolsó sorban pedig beszéljünk egy kicsit a gólvágóink hiányáról, valamint, hogy hogyan töltötte be a 9-es szerepét Havertz.

Egy pillanatig nem aggódnék, ha Lukaku kidőlne egy évre és Havertznek kellene ott játszania

Ahogyan már fentebb taglaltam, Rüdiger belépései rendre káoszt okoztak a kalitkában nem bírom abbahagyni a kanáris poénokat, amik tökéletes játszóteret biztosítottak CHO-nak és Havertznek. Chilwell mozog a labda irányába, magával húzva Kabakot (ugyanúgy, mint Callum a góljánál) és Havertz futja be a mögöttük megnyíló üres területet.

Havertz ismét jó helyre indul

Jorginho ellehetetlenítésével annyit foglalkoztak a vendégek, hogy nem maradt a figyelemből Havertzre, azonban a labda ismét nem érkezik hozzá. Már az Arsenal elleni meccsen láthattuk a szezon elején, hogy hiába vesz fel tökéletes pozíciókat Kai, a labda valahogy sosem érkezik hozzá vagy csak nagyon szűk területen, ami egyelőre nem fekszik neki.

Havertz jön, a labda nem

Mount tanári módon húzza ki a belső védőt Kai útjából, James azonban nem a megfelelő helyre tálal, így az akció másodperceken belül elhal. Pont, amikor a számára legideálisabb helyzetben kaphatta volna a labdát Havertz.

Ez a “probléma” az egész szezonra jellemző volt eddig, még akkor is ha nem Havertz érkezik hasonló játékhelyzetben, hanem mondjuk Loftus-Cheek.

Trademark Havertz bemozgás, a labda meg sehol

Ezt a fajta kíméletlenséget, direktséget még nem sikerült elsajátítania a csapatnak Tuchel irányítása de meg vagyok győződve róla, hogy ez lesz majd a hab a tortán, amikor ezeket a labdákat beütjük a 16-oson belülre, mert Lukaku vagy Havertz ezekből a szituációkból a legerősebbek. Előbbinél a beilleszkedési folyamat időigényessége, utóbbinál pedig némi formahanyatlás lehet az oka, hogy ezek a passzok még nem érkeznek meg hozzájuk, de amennyiben bekerül ez az elem a gépezetbe onnantól kezdhetjük majd igazán dörzsölni a tenyerünket.

Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretném kiemelni Havertznek a védőmunkáját, ami Lukakuból hiányzott nekem az első pár forduló alatt. Normann ronthatna rá a védő vonalra, Havertz pedig azonnal kapcsol, hogy Jorginho kiesett a játékból és lóhalálban érkezik vissza, hogy megállítsa a támadást. Összességében ha eddig jogosan volt jegelve Kai, akkor ez után a meccs után biztosan nem lehet egy rossz szava rá Tuchelnek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com