Blog bejegyzés

Mélységben az erő?

Következő mérkőzésünk a Ligakupában lesz, ahol már a negyeddöntőbe jutás a tét és a Southampton látogat el a Stamford Bridge-re.

Az Európai Szuperkupa és a londoni derbik megnyerése után a szezon újabb fénypontját a Norwich elleni szombati gála hozta el. Úgy sikerült hét gólt lőni a Kanáriknak, hogy támadó középpályásoknál offenzívabb futballisták nem álltak Thomas Tuchel rendelkezésére. Mindemellett Mount és Hudson-Odoi eredményessége révén immáron már 17 különböző Chelsea-játékos szerzett gólt a 2021/22-es idényben, holott még csak október végén járunk és a csapat 14 mérkőzésen van túl.

Vártunk már az olyan erődemonstrációra, mint amilyen a szombati volt.

Ilyenkor mondható, hogy egy keret nemcsak mély, de kiegyensúlyozott is. Nincs kimondott „gálakezdője” Tuchelnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az eddigi 14 meccsen 14 különböző összetételben küldte ki a Chelseat a pályára. Ez magyarázható egyrészt azzal, hogy szinte minden poszton kettő/három ugyanolyan képességű játékosa van a német szakembernek, vagy ha nem is ugyanolyan, de nincsen égbekiáltó különbség az aspiránsok között. Másrészt pedig azzal is, hogy a körülmények, történések vagy éppen bizonyos személyek tulajdonságai kikényszerítik Tuchelből, hogy legalább egy helyen változtasson az előző mérkőzéshez képest. Ziyech és Pulisic például az átlagnál sérülékenyebbek, ahogyan Thiago Silva és lassan már Kanté is. Ben Chillwellnek két hónapba telt, mire fejben és testben is visszanyerte a csúcsformáját, ezalatt pedig Marcos Alonso tartotta a frontot tisztességesen a balszárnyon. A covid árnyékában továbbra is „dőlhetnek ki” játékosok egyik pillanatról a másikra, de egy kiállítás is fenntarthatja a rotáció folyamatát – lásd: Reece James piros lapja a Liverpool ellen – nem beszélve a sérülések örök veszélyéről sem, ami most egyszerre tette partvonalra Lukakut és Wernert is.

Loftus-Cheek, Barkley és Malang Sarr a “Loan Army” helyett Tucheltől kapott behívót, ők pedig köszönik szépen a lehetőséget, meghálálják azt, tovább szélesítve a csapat előtt álló perspektívákat.

Ennyi variáció általában akkor történik, ha nem találta meg az edző a számításait az eredményesség érdekében. A Chelsea esetében azonban szó nincs ilyesmiről, eddig három olyan mérkőzést láthattunk, mikor nem ünnepelhettünk győzelmet: az Anfield Roadon emberhátrányban brusztolt ki a csapat egy döntetlent, a Manchester City, valamint a Juventus elleni vereségek pedig bár csalódással töltötték el a szurkolókat, nem rendítették meg a csapat önbizalmát.

Ilyen erények birtokában pedig fel lehet tenni a kérdést: egy ennyire jó képességű és jól forgatott kerettel nem lehetne-e ráhajtani a Ligakupára? Az angol futball másodikszámú kupasorozatának az az elsődleges funkciója a nagycsapatok számára, hogy „nem hagyja kihűlni” a keretek B-sorait. A profizmus és az örökös nyerni akarás persze kéz a kézben jár, de inkább „majd meglátjuk” alapon kezelik a sorozatot. Viszont, ha eljutnak a végjátékig, a büszkeségük már nem engedi félvállról venni ezt sem. Így lehet négyszeres (!) címvédő Pep Guardiola Manchester City-je is, akik Tuchel megjelenéséig páratlanok voltak az angol mezőnyben abból a szempontból, hogy a játék minősége és az eredmények nem lettek áldozatai a folyamatos rotációnak. Ideje lenne esetleg megtörni a katalán mester hegemóniáját, a Chelsea erényei pedig adottak ehhez. A bajnoki címvédő most is talpon van a sorozatban, ám talán a City az egyetlen, amelyik igazán veszélyeztethetné a Chelsea esetleges győzelmi reményeit. A Jürgen Klopp nem igazán erőltet mást a Liverpoollal a bajnokságon és a BL-en kívül, a United már kiesett, az Arsenallal és a Spurs-szel szemben pedig lélektani fölényben van a klub.

Miért ne nyerhetnénk meg?

Kedden este a Southamptont fogadjuk a nyolcaddöntőben. Ralph Hasenhüttl csapatával idén a bajnokságban már összecsaptak a Kékek és 3-1-es végeredménnyel, de izgalmas és Chelsea-szempontból kicsit stresszes meccsen érvényesült a papírforma. Az osztrák menedzser a Szentek szerényebb képességei ellenére kezdeményezően, intenzív letámadással lép fel szinte mindenki ellen, emiatt a legtöbb mérkőzésük pörgősnek mondható – ilyen volt a két csapat hóeleji találkozója is, változásra pedig aligha lehetne számítani.

Annak azért örülnénk, ha ezúttal magabiztosabban jönne össze a győzelem és az előző Ligakupa-fordulóval ellentétben (vs Aston Villa) büntetőbárbajra se lenne szükség. Kezdés magyar idő szerint 20:45-kor a Digi Sport 1 közvetítésében.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com