Blog bejegyzés

Szökési kísérlet előtt

Jön a bajnokság 11. fordulója, amely során a liga „munkásosztályát”, a Burnleyt látjuk vendégül.

Jól alakul a szezon első fele a Chelsea-szurkolók számára. Alig volt még mérkőzés, melyek után ne Ice Cube klasszikusának, az It was a good day feelingjét élhettük volna át. Egy vereség, eddigi legkevesebb kapott gól a bajnokságban (3), győzelem győzelem hátán (olykor Mendy bravúrjai árán) a csapat pedig nem 1-2 ember teljesítményétől függ, eddig mindenki bedobott legalább egyszer valamit a nagybetűs Közösbe. Megérdemelt a pillanatnyi „pole pozíció”.

Nem biztos, hogy szépen játszol, ha a védekezésre figyelsz, de eredményekben kifizetődő lehet.

Rangadóink nagy részét az idény elején letudtuk az első félszezonban, a címvédő Manchester City elleni találkozót leszámítva rendre pontot, pontokat szereztünk. Thomas Tuchel csapata pedig úgy fordulhatott rá az őszi meccsdömpingre, hogy gyakorlatilag mindegyik alkalommal a Chelsea volt az adott találkozó favoritja. Szerencsére a papírformát egy útonállónak sem sikerült felborítania, ezt az etapot pedig a Burnley ellen tehetjük tökéletessé, ugyanis, ha mindenki visszatér a soron következő válogatott szünetről, utána megint olyan meccsek következnek, mikor össze kell szorítani kicsit a fogainkat (Leicester, West Ham, Manchester United).

Még csak negyed- és harmadtáv között jár a Premier League, de jó érzés azt látni, hogy 3 pont az előnyünk a Liverpool és 5 a Cityvel szemben, méghozzá úgy, hogy a két nagy vetélytárs ellen összesen egy pontot sikerült összehozni. Már most körvonalazódik, hogy hármójuk versenyfutásáról szólhat a 2021/22-es szezon és felvetődhet a kérdés, mi dönthet a legvégén és kinek a javára? A Liverpool újra régi fényében tündököl Mohammed Salah-val az élen, de ha nem is akkora sérüléshullám sújtja őket, mint tavaly, de ismét azt a probléma vetülhet fel, hogy nem elég mély Jürgen Klopp kerete, mindezek tetejében pedig Salah és Mané télen elmegy az Afrika Kupára. Pep Guardiola és a City teljesítménye pedig kissé hullámzó: képesek gálát rendezni, a következő alkalommal pedig kikapnak otthon a Crystal Palacetól.

Hozzájuk képest a Chelsea „mikrotendenciája” biztatóbb, ebből is eredeztethető a pillanatnyi előny, aminek egyik fő okát legutóbbi cikkemben a keret mélységében és tökéletes forgatásában véltem felfedezni, ezen erény pedig akár mindegyik versenysorozatnál megemlíthető. Ám meg van a teljesítmény árnyoldala is, mert eddig minden mutatóban jobban néz ki a csapat, mint ahogyan ki kéne, hogy nézzen a haladó statisztikai adatok (xG, xGA) alapján a bajnokságban. Jó kérdés, mikor csap le a Karma és nem lőjük be azokat, amiket eddig igen, s nem ússzuk meg azokat a gólokat, amiket eddig igen? Vagy történik-e valami olyan külső behatás (taktikai változtatás, Mendy Afrika Kupás szereplése), ami új tendenciát teremt?

Ez még a jövő zenéje, most viszont minden jel arra mutat, hogy előnyt építhetünk ki télre, ehhez pedig a Burnley tökéletes ellenfél lehet. Sean Dyche-ék jelenlétét már minden PL-rajongó megszokta, holott a klub stílusjegyei huszadik századinak mondhatóak: rakkolós, párharc-orientált futball 4-4-2-es felállásban. A keret és a játék minősége szezonról szezonra lóg ki negatív értelemben a PL-mezőnyéből, ráadásul rendkívül kevés pénzt mozgatnak a játékospiacon, de 2017-es feljutásuk óta rendre megoldották a bentmaradást. Tavaly viszont, habár 11 ponttal többet szereztek, mint a legjobb kieső Fulham, de a leggyengébb csapat a Clarets lett a bentmaradók közül. Szakértők zöme pedig arra számít, hogyha nem éri új impulzus a klubot, akkor idő kérdése, mikor esnek vissza a Championshipbe. Némi intőjel lehet, hogy első idei győzelmüket a 10. fordulóban, tehát a múlt héten sikerült megszerezni a Brentford ellen 4 döntetlen és 5 vereség után.

Ezúttal elmarad az Alonso-gól a Burnley ellen. Egyrészt, a spanyol megsérült hétközben Malmöben, másrészt pedig Ben Chillwell remek formában van.

Ami még bizalomra adhat okot nekünk az az, hogy a Burnley a Chelsea egyik „kedvenc” ellenfele az elmúlt évekről. A PL-érában eddig 14 mérkőzést játszottunk ellenük, a 3 döntetlen mellett csak a 2017/18-as idénnyitó során kaptunk ki 3-2-re, még Antonio Conte irányításával. A 10 győzelem zöme pedig magabiztos volt, ahogyan e naptári év legutóbbi találkozója is, ami a Tuchel-éra első győzelmét jelentette január 31-én. A soron következő ellenfél stílusa miatt, lehet, hogy a Newcastle és a Malmö elleni idegenbeli meccsekhez hasonlóan türelemjátékra kell számítani, de a keret önbizalma elegendő okot ad arra, hogy mi is teljes mellszélességben bízzunk a csapatban.

Kezdés 16 órakor, a Digi Sport 1 közvetítésében.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com