Szurkolói klub történelem

Az első magyar nyelvű Chelsea-honlap 2000 tavaszán indult, egyszerű designnal, de komoly munkával és hatalmas lelkesedéssel. Akkoriban még nem volt igazán elterjedt az internet, így a látogatottság is elég szerény volt.

A „nagy visszatérés” 2004 tavaszán következett be, amikor a mai chelseafc.hu elődje megkezdte működését. A honlap folytatta a négy évvel azelőtt megkezdett munkát. Fontos lépés volt a hivatalos domain regisztráció, amelyet azóta is tartunk természetesen. Az oldal azóta több dizájnváltáson is átesett, megfelelve a legújabb igényeknek.

A 2000-es évek elején nagyon népszerű volt a fórum, nem meglepő, hogy az egyetlen ismert szurkolói szerveződés is a chelseafc.hu fórumáról indult el. Az első szervezett megmozdulás egy 2004 decemberi Arsenal-Chelsea mérkőzés megtekintése volt – igaz nem a helyszínen, hanem a Véndiák nevű fővárosi vendéglátóegységben. Sokáig ez számított a törzshelyünknek is, majd évekkel később átköltöztünk a Kaledoniába, de sok más kocsmában néztünk már meccseket.

2006 őszén még komolyabb tervekkel állt elő a hazai Kékek közössége, ugyanis bejegyeztették a hivatalos magyar szurkolói klubot. A klubalapítás elsődleges célja az volt, hogy a társaságot hivatalosan is elismerje a Chelsea FC, ezáltal olyan külön jogosultságokat biztosíthasson számára, mint például a jegyvásárlási lehetőség a mérkőzésekre. A klubnak 12 alapító tagja volt. Az első elnök Máté Balázs (wisey) volt, majd őt dr. Ürögi Norbert követte. Köszönet illeti még a kezdeti segítségért Rubint Zoltánt, Kovács Gergelyt, Sebők Andrást, Leporisz Viktort, Gergely Andrist, aki sajnos már nincs velünk, illetve a könyvelésünket azóta is végző Iván Esztert. 2017 óta Kaposi Dávid az elnök, Nyitrai Dániel az alelnök. 2019-ig Bán Tibor volt a főtitkár, őt ekkor Szalkai Balázs követte a poszton. Tagjaink száma 100 körül alakul minden szezonban. Nagy változást jelentett a 2017-es alapszabály-módosítás, utána már a Chelsea-nél bejegyzett membershippel rendelkezőket is elfogadjuk saját tagjainknak.

Mind tudjuk, hogy az igazi a helyszíni szurkolás. Bár kezdetben többen is voltak kint egyénileg a Stamford Bridge-en, az első közösen szervezett londoni útra 2007. október végén került sor, amikor a Chelsea a Portsmouth együttesét látta vendégül. Ezt újabbak és újabb követték, és ezen sokat segített az is, hogy a Chelsea a környező országokban, majd Magyarországon is járt. Nagyjából ötvenen utaztunk el egy busszal 2008 őszén Kolozsvárra, és akkor az a 0-0 is emlékezetesnek számított. Jártunk közösen Milánóban, Torinóban, Zsolnán, Mariborban, Prágában többször is, és persze ott voltunk Münchenben 2012 májusában. Mennyi emlék!

A hazai mérkőzésekre azóta is rendszeresen szervezünk utakat, legyen szó bajnokiról vagy BL-ről, utóbbin nem ritkán 15-20 fővel is képviseltetjük magunkat. A jegyhez jutás feltétele, hogy az igénylő szurkoló tagja legyen a Magyar Chelsea Szurkolói Klubnak. Sajnos idegenbeli meccsekre már nem tudunk közös utakat szervezni, mert a Chelsea szigorított a feltételeken, ehhez mindenkinek magának kell intéznie a jegyrendelést. A belépésről és jegyrendelésről bővebben itt lehet olvasni.

Nagy mérföldkő volt még történetünkben, hogy 2010-ben vendégül láttuk Kerry Dixont, a Chelsea legendáját, aki érdekes élménybeszámolót tartott saját pályafutásáról és arról, hogyan látja napjaink csapatát.

Készíttettünk saját szurkolói sálakat, pólókat, bögréket, zászlókat, hűtőmágneseket, mind nagy népszerűségnek örvendett a tagok körében.

A rendszeres meccsnézések mellett természetesen a hazai Chelsea-drukkerek maguk is űzik a futballt. 2005 tavaszán megalakították kispályás futballcsapatukat (a „hagyományt” pár évvel korábban pár olasz és spanyol klub magyar drukkerei indították el), és bár pár év kimaradt, elindulnak a hasonló csoportoknak szervezett tornákon, szép sikereket is elérve.

Nemcsak partneri, hanem baráti kapcsolatot ápoltunk több környező ország szurkolói klubjával, a lengyeleket többször is meglátogattuk.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com