Blog bejegyzés

Három pont és más semmi?

Martínez és Buendía távollétében sem ígérkezett sétagaloppnak a Villa elleni hazai bajnoki és bár a végeredmény nagyon egyértelmű fölényt sugall, a mérkőzés közel sem volt ennyire sima, sőt.

Mondhatnánk, hogy egy győzelmet nem kell megmagyarázni, de Tuchel sem bújt ki a válaszadás alól amikor megjegyezték neki, hogy benne volt bőven a pakliban egy vendég pontszerzés.

A helyszínen tartózkodva direkt figyeltem Tuchel aktivitását és testbeszédét, amivel a meccs utáni interjúja tökéletes szinkronban volt: egy igazi ingujj feltűrős, brusztolós, kimondottan erősen presszingelő Villa ellen a saját és az ellenfél kapuja előtt is klasszis teljesítmények kellettek a 3 pont megszerzéséhez.

Jobb helyzetekből tüzeltek a Villa játékosok, de a kaput mi találtuk el jobb helyeken (xGOT)

Labdakihozatal

A méltán híres Watkins-Ings-McGinn háromszög

Dean Smith jó edző módjára tanult a szezon korábbi részében Tuchel leckét kapó edzők hibájából, Watkins és Ings árnyékban tartja Thiago Silva két védő társát, trióként szigorúan közrefogták a visszalépő középpályásunkat (jelen esetben Kovacicot) és a pálya széle felé terelték a játékot.

A Villa presszing csapdája

Ings és Watkins a fedező árnyékában tartja Chalobaht és Rüdigert, a második presszing vonal emberezik 20-25 méterre a kapunktól, így egyetlen opciója marad Silvának, mégpedig Alonso.

Dean Smith viszont pontosan ezt a passzt szerette volna látni Thiagótól, mert ennek a megvalósulásakor Matty Cash azonnal ugrott Alonsóra/a bal oldalunkon helyezkedő középpályásra. Ugyanez történt a másik oldalon is Hudson-Odoi és Targett szereposztásában is.

A Lukakura felívelgetés is elmaradt, a belga csatár mindössze 2 fejpárharcot vívott a 90 perc alatt, ahogy a Villa 3 középső védője is összesen! Romelu egyébként sem evett meg sok sót ezen a mérkőzésen, összesen 14 passz érkezett hozzá, amiből 9-szer sikerült továbbadni a labdát, mindannyiszor hátrafelé. Tuchel azonban elismerően beszélt támadójáról, akire nehéz feladat várt de pontosan azt tette, amit várt tőle a mester.

Támadásépítés

Szépen fellált a Villa védelem 5-3-2-es struktúrája, Cash Alonsóra vár, a mélységi passzsávokat nagyszerűen zárja le a középső hármas

Ahogy tavaly is, idén is meggyűlt a bajunk McGinnel, aki ismét embertelen melót rakott a közösbe támadásban és védekezésben egyaránt. A skót középpályás óriási szerepet játszott abban, hogy mindössze 2 nagy helyzetet sikerült kialakítanunk 90 perc alatt, a másik oldalon pedig csak a rossz helyzetkihasználásnak köszönhető, hogy ez az eredmény szempontjából ennyire sima mérkőzés lett.

Saúl kezdetése kapcsán az első gondolat ami eszembe jutott, hogy mennyivel lesz direktebb a középpályánk működése, ami Jorginhóval nem mindig pörög úgy, mint talán szeretnénk.

45 perc játékidő alatt azonban aligha lehet messzemenő következményeket levonni Saúl teljesítményéből, hacsaknem annyit, hogy látványosan lassú volt még fejben. Persze ezzel semmi baj nincsen és neki is voltak.

Letámadás

Tuchel rendesen letekerte presszing intenzitását szombat délután, valószínűleg nem akart ő sem belemenni egy adok-kapokba közvetlenül a válogatott szünet után, amiből valószínűleg úgyis a birminghamiek jöttek volna ki jobban.

4 megkísérelt szerelés az ellenfél térfelén (2 sikeres)

John McGinn lesz az Aston Villa új kabalafigurája vélhetően Jack Grealish távozása után, hiszen minden megvan benne, ami egy masszív Premier League középcsapat megkíván.

Kovacicnak hiába lett kiadva a feladat, hogy a Villa labdakihozatala nem folyhat át a skót középpályáson, a vendégek 7-ese állítgatás nélkül szórta a labdákat jobbra-balra. Leginkább balra. Ramsey vonal mellé húzódásával pedig az amúgy is a helyét kereső Saúlnak volt feladva a lecke, hogy hol van nagyobb szükség rá: Callum oldalán vagy éppen középen Douglas Costa és a középkör felé meginduló McGinn körül.

CHO oldalán kerültünk a legtöbbször bajba

A helyszínen volt szerencsém megtekinteni a találkozót és már meccs közben is az volt az érzésem, hogy Tuchel folyamatosan Calummal perel és a mutogatásaiból arra következtettem, hogy sosem találta el helyesen, hogy mennyire kéne mélyen/magasan helyezkednie.

Nem Chelsea szurkolóként egész biztosan őrjöngtem volna a tv előtt, hogy ezt hogy nyerte meg a hazai csapat

Az Aston Villa egész mérkőzésen nagyon éles volt, jól és agresszíven támadtak le, rengeteg jó minőségű helyzetet teremtettek ám nem sikerült bevenniük Mendy kapuját a rossz minőségű befejezések miatt.

Borzasztó túlzó lett a 3-0-ás győzelem, de inkább nézzük a pozitív oldalát, hogy az ilyen nehéznek ígérkező, majd a pályás is ténylegesen azzá váló mérkőzést sikerült behúzni, mert az előző szezonban ugyanez a meccs fordított eredménnyel ért volna véget.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com