Blog bejegyzés

Hullámvölgy botlás nélkül?

Kínkeservesen, de sikerült otthon tartani a 3 pontot a Zenit elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen. Bár jól láthatóak Tuchel elképzelései, a játékon még bőven van mit csiszolni, legalábbis a kivitelezésen.

Problémák támadásban

A Zenit kimondottan kultúrált focival érkezett a Bridgere és nem is kellett volna sok hozzá, hogy eredménnyel távozzanak.

Labda nélküli 5-4-1-es blokk a Zenittől

Lukaku a lehető legmagasabban helyezkedik (sokszor túl magasan is, leshelyzetben), Mount és Ziyech pedig a vonalak közt várja a labdát.

Mindketten megjátszhatatlanok

Az egész első félidőre jellemző volt ez a kép, hogy a két kvázi 10-esben játszó játékos várná a vonalakat megtörő labdát ám az vagy sosem érkezett meg vagy a két vonal közelsége miatt azonnal elfojtotta a Zenit a próbálkozást.

Kovacic Mountot próbálja megjátszani oldalváltás helyett, azonnal el is hal a próbálkozás

Rendszeresen előfordult, hogy Mount és Ziyech közül mindig az kapta az átadást, akinek pont nem kellett volna így még egy fél helyzetig sem sikerült eljutni.

Mélységi labdával próbálkozik Jorginho, leolvassák

A Zenit játékosai különösen jó érzékkel olvasták le az itt felrajzolt játékhelyzeteket és igazából ebből sem sikerült érdemleges helyzetet kialakítani.

Hiányzott a számszerű létszám a büntetőterületen belül

Se Mount, se Ziyech nem indult be elégszer a tizenhatoson belülre, amikor lehetőségünk lett volna beívelni a labdát a kapu előterébe. Lukaku szorosan közrefogva, Azpilicueta pedig inkább Jamest választja (itt még).

Problémák védekezésben

A labdabirtoklási fölény adott volt egész meccsen, attól függetlenül, hogy a vendégek sem csak a Z sorba rugdalták fel a labdákat, amikor megszerezték azt. Ezekben a pillanatokban pedig felütötte a fejét az a probléma, ami támadásban és védekezésben egyaránt jelen volt: a dekoncentráltság.

Egy Zenit szögletvariáció

Egy kicsit pontosabb kivitelezés és nagy lehetett volna a baj szögleteknél is. Malcom Azpi mögül indul át a rövidre, közben megkapja a szükséges blokkokat is így teljesen üresen, a jobbik lábára kaphatná a laposan belőtt szögletet. Szerencsénkre Kovacic ajándékba kapta a borzalmasan beadott labdát így nem lett belőle Zenit lehetőség.

Jorginho látja a bajt, int is Jamesnek, hogy be kéne segítenie

Nyílt játékban is voltak olyan rövidzárlataink, amiket kicsit jobb megvalósítással megbüntethetett volna a Zenit, de a szerencse aznap velünk volt a melegebb helyzetekben.

Azpit elúzza befelé a támadója a hosszú oldal pedig már labdáért kiált. Nincs nyomás a labdán, James pedig csak akkor veszi észre, hogy ebből baj lehet, amikor Jorginho kiadja neki az instrukciót. Az egy érdekes felvetés lehet, hogy miért nem ő tölti be a lyukat aki közelebb van hozzá és mozgási előnyben is van Jameshez képest. Mindezt úgy, hogy senki másra nem kell figyelnie maga körül.

Lukaku fedezőárnyékban tartja Rakitskiyt aki így nem megjátszható első szándékból, másodikból viszont már igen.

Kuzyaev visszalép és egyből le tudja készíteni a vonal mellett álló társnak aki aztán tovább tudja tenni a vonal mellett a labdát. Ez azt jelentette, hogy pár másodperccel később már Azpi volt abban a pozícióban, ahol a képen James van. Álom forgatókönyv a Zenitnek, hiszen így Jorginhót lehetett futóversenyre kényszeríteni, ami tudjuk, hogy nem túl nagy erőssége karmesterünknek.

Aztán jött Havertz

A német beállásával mintha villámcsapásra megváltozott volna a játék és jött is a lehetőség, amire vártunk.

Havertz jelenlétet teremt a boxon belül

Meggyőződésem, hogy ezt a beadást eredetileg Kainak szánta Azpi, de nincs mit tenni, ha van egy olyan csatára az embernek, aki egy ilyen – számára kicsit magas – beadást is ilyen kíméletlenül használ ki. A képen a gólt megelőző pillanat látható, de több pillanatot is kiemelhettem volna arról, hogy Havertz mennyivel jobb ebben az aspektusban a Mount-Ziyech duónál.

Összességében mondhatjuk, hogy szerencse is kellett bőven a 3 pont otthon tartásához, ezeket a meccseket azonban tipikusan nem sikerült behúzni az elmúlt években. Ha ezt a játékot fenn tudja tartani a Zenit, akkor okozhatnak még problémát akár a Juvénak is a csoportban, nekünk pedig szerencsére csak az utolsó fordulóban kell Oroszországba utazni, amikorra már remélhetőleg meglesz a továbbjutás.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com