Blog bejegyzés

Deus ex machina

Hiába tettünk meg mindent a magunk részéről, úgy látszik, valami isteni erő nem akarja, hogy Sarri mester lapátra kerüljön. Egész meccs során kétes bírói ítéletekkel támogatva, vért izzadva hoztuk el a három pontot Cardiffból, így továbbra is tartjuk a lépést a BL-helyekért folytatott versenyben.

 

 

Annak ellenére, hogy toronymagas esélyeseknek számítottunk, nem várhattuk magabiztosan vasárnapi walesi látogatásunkat. A hétvége előtt lejátszott öt 2019-es idegenbeli bajnokinkból mindössze annak a Fulhamnek az otthonából távoztunk győzelemmel, akik épp tegnap este váltották meg retúrjegyüket a Champóba. Nem csak az idegenbeli forma miatt aggódhattunk, mostanában az eredmények mellett játékban sem tudtunk semmi olyat felmutatni, ami top4-es helyezésre predesztinálna minket. Ennek megfelelően a mérkőzés képe sokáig kísértetiesen hasonlított a két héttel korábban, a Goodison Parkban látottakhoz – helyzetecskékkel ellötyögtünk az első félidőben, térfélcsere után egyből bekapott gól rögzített szituációt követően, majd fejvesztve, a „Sarriball” alaptéziseit sutba dobva rohantunk az eredmény után. Az, hogy most mégis pontokkal tudtunk távozni, legkevésbé sem rajtunk múlt. Először két teljesen jogos büntetőt vett el a hazaiaktól Craig Pawson, majd Azpi egyenlító gólját megelőzően a partjelző nem tudta kiszúrni, hogy kapitányunk méteres lesről fejelt a kapuba. Hogy érezzük, mekkora mázlink volt: az asszisztens elmondása szerint a szöglet elvégzéséből visszakocogó Willian afrója takarta ki jobbhátvédünket, ezért nem emelte a zászlót…

Ezzel a séróval már lehet, hogy új edzőnk lenne

Azzal, hogy az elmúlt három bajnokinkon egyaránt nekünk kellett hátrányban támadni, újra előkerülhet néhány, már korábban is sokat boncolgatott kérdés a „Sarriball”-ról, illetve azon belül is Jorginho szerepéről. Azt tudjuk, hogy a brazilból lett olasz nélkülözhetetlen fogaskereke a Sarri által megálmodott játéknak, valamiért mégis, amint hátrányba került a csapat, beáldozta egy támadó kedvéért. Természetesen logikus lépés védekező játékos helyére szélsőt/csatárt beküldeni, de adja magát a kérdés: miért kell mindig, minden áron ragaszkodni ragaszkodni a merev 4-3-3-hoz és Jorginhóhoz a találkozó kezdetétől, ha egy bekapott gól után szinte azonnal változtatunk a rendszeren? Vagy még egyszerűbben: hozzá tud annyit tenni Jorginho jelenléte a játékunkhoz – legyen szó akár védekezésről, akár támadásépítésről –  hogy érdemes legyen miatta kihagyni egy bármilyen másik, támadóbb szellemű játékost? Sarri cseréivel és néhány héttel ezelőtti nyilatkozatával azt sugallta, hogy az olasz nem képes kétfős középpályán szerepelni, támadásban pedig nem tud annyit, hogy szorult helyzetben megengedhessük azt a luxust, amit az ő pályán tartása jelent. Nem feltétlenül Jorginho ellen szeretnék érvelni, de ezzel a meccseléssel Sarri hétről hétre a saját hibáit javítgatja a második félidőben, gyakorlatilag beismerve, hogy a felküldött kezdő az „A-tervnek” gondolt rendszerben csak addig működik, amíg mi rúgjuk az első gólt. Ez pedig kevés.

Más pályákon is számunkra szerencsésen alakultak az események: a Spurs Lloris potyájával bukta el még a döntetlent is az Anfielden, a Wolves pedig három héten belül másodszor is legyőzte a Unitedet, így két közvetlen riválisunk is értékes pontokat veszített. Hogy mindezt kihasználjuk, ma le kéne győzni a Brightont, ami papíron nem lenne szabad gondot okozzon. Annak fényében meg pláne, hogy Chris Hughtonéknak szombaton a Wembleyben lesz jelenésük, remélhetőleg fél szemmel már az FA-Kupa elődöntőjére fognak figyelni a Sirályok. Nálunk Alonso sérülése miatt Emerson szereplése borítékolható és Sarri erősen utalt rá, hogy végre Hudson-Odoi is kezdőként léphet pályára egy Premier League-mérkőzésen.

A válogatott után a PL-ben is kezdőként bizonyíthat

Elnézve hátralévő sorsolásunkat kijelenthetjük, hogy a ma estinél könnyebb bajnokink már nem lesz a szezonban. Szinte csodával határos, hogy az elmúlt hetek, hónapok teljesítményével még mindig reális esélyünk van a top4-be kerülésre, itt lenne az idő, hogy kihasználjuk a riválisok botlásait és a három pont mellé végre jó játék is társuljon. Jó szurkolást mindenkinek, KTBFFH!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com