Blog bejegyzés

Az utolsó előtti lépcsőfok, ami egyben előrehozott döntő

A szezon hajrájához érve egyre nagyobb téttel bíró mérkőzések következnek, melyek alapjaiban határozzák meg az idei szezonunk sikerességét. Egy jó hajrával az utóbbi évtized egyik legjobb szezonját produkálhatjuk 2 megnyert kupával, viszont a legrosszabb forgatókönyv esetén kupák és BL indulás nélkül is abszolválhatjuk a szezont. Ezért is lenne nagyon fontos ma tovább jutni a City ellen, mivel a döntőben papíron könnyebb ellenfél ellen gyűjthetnénk be a Tuchel éra első trófeáját.

Az elmúlt néhány hónap alatt nagyon mélyről indulva a csapat visszatért oda ahová tartozik, az európai elitbe. A sokunk számára nagyon fájó edzőváltással elértük azt, hogy az év elején még nevetség tárgyát képező csapatunk jelenleg a világ legjobb csapataival is képes felvenni a versenyt, legalábbis egy-egy mérkőzésen biztosan. És Guardiola csapata egyértelműen ebbe a halmazba tartozik. Legutóbbi összecsapásunkon leiskoláztak minket, hazai pályán egy félidő alatt kaptunk tőlük egy hármast, úgy hogy egy fél csapatnyi alapemberük nem is volt a kezdő csapat tagja. Már csak ezért is revansot kellene venni rajtuk, plusz ez a mérkőzés egy nagyon jó felkészítő a Real elleni idegenbeli összecsapásra mivel hasonló taktikát kell alkalmaznunk mindkét mérkőzésen. Legalábbis én azt vallom, hogy az egyenes kieséses párharcokban nem az a fontos hogy a saját játékunkat ráerőltessük az ellenfélre, nálunk legyen többet a labda és mi diktáljuk a tempót, hanem az hogy hátul nagyon stabilak legyünk és ami a legfontosabb hogy az első perctől az utolsóig minden játékosnak maximális koncentrációval kell játszania. Nem kell sziporkázni elől, nem kell gyönyörű támadófocit bemutatni – ezt egyébként is csak nagyon elvétve sikerült eddig a német trénerrel -, elég ha néhány alkalommal sikerül helyzetet kialakítanunk 1 gól akkor is találhatunk. Sokkal fontosabb hogy kapott gól nélkül abszolváljuk ezeket a találkozókat, és jelenleg pont ez a csapat legnagyobb erőssége. Persze lehet mondani hogy a válogatott szünet óta eltelt időszakban 4 mérkőzésen 7 gólt kaptunk, de ezekből messze menő következtetéseket nem lehet levonni. A WBA emberelőnyben 1,9-es XG-re 5 gólt lőtt, 7 kaput eltaláló lövésből 5 a kapunkban kötött ki. A Palace ellen 3 gólos előnynél már nem volt akkora a koncentráció, ahogy a Porto elleni visszavágó utolsó perceiben sem. Másrészt egy 16osról ollózott gólt nem igazán lehet felírni a védelem számlájára. Ami számomra a legfontosabb statisztika hogy még a vereségek ellenére is az edzőváltás óta minden egyes mérkőzésen a várható gólok számában kivétel nélkül az ellenfeleink fölé nőttünk.

A City az utóbbi időben hozzánk hasonlóan többször is vérbeli csatár nélkül játszott, hamis 9-essel. Nagyon remélem hogy Tuchel ma nem ezt fogja alkalmazni, sokkal jobban örülnék egy született centernek aki tudja hogyan kell érkezni egy szélről érkező beadásokra. Illetve a csapat megfelelő rotálása, ezáltal a lehető legtöbb játékos tűzben tartása miatt is jobbnak tartom ha nem padozna mindhárom csatárunk 90 percen keresztül mint a Porto ellen. Másrészt engem a Palace elleni jobb meccse után sem győzött meg arról a 80 milliós sztárigazolásunk hogy helye lenne a kezdőben, pláne nem a támadó szekció közepén. A Kristálypalota elleni első félidőben nagyon jól játszott, viszont több ziccert is csúnyán elpuskázott, így végül nem ő hanem Pulisic lett a meccs embere. Amerika Kapitány úgy tűnik hogy a szezon végén szereti elkapni a fonalat, tavaly is a karanténból való visszatérés után kezdett el Hazardra emlékeztetni majd az új szezonhoz érve újra visszaesett a teljesítménye, hogy aztán ismét a végjátékhoz közeledve tetszeleghessen a megmentő szerepben. Talán ő volt az aki legkésőbb kapta meg a lehetőséget az új edzőtől, már a sajtóban arról pletykáltak hogy el fog igazolni mert nem számít rá a Tuchel-Lőw páros. Viszont az utolsó 5 meccsünkből 4 alkalommal is a kezdő csapat tagja volt, és 3 góllal illetve 2 meccs embere díjjal szolgálta meg edzője bizalmát. Abban az esetben ha ma is számít rá Tuchel, ismét kulcsfeladat hárulhat rá, mivel a City védelme leginkább a széleken sebezhető, ezek közül is inkább a bal oldalon ahol Mendy vagy Zinchenko kaphat szerepet.

Az előjelek összességében jók, mivel egy nappal többet pihenhettünk mint a City, sőt míg mi egy laza 50%-os teljesítménnyel abszolváltuk a BL visszavágót, addig a Citynek meg kellett izzadnia Dortmundban ahol csak a 75. percben tudták lezárni a továbbjutás kérdését Foden góljával. Ezért azt várom a játékosoktól hogy frissebbek, élesebbek legyenek az ellenfélnél, és a párharcok döntő többségét mi nyerjük. Mindkét csapatnál lesz hiányzó, nálunk Kova és Chris nem bevethető, míg az ellenfélnél a szezon végén távozó és velünk is szóba hozott Agüero nem fog ma pályára lépni. Valószínűleg Guardiola ma is Steffennek fog lehetőséget adni a kapuban, mivel idén eddig mind a 8 kupameccsen neki szavazott bizalmat. Vélhetően Tuchel is élni fog ezen gesztussal cserekapusa irányába, így jó eséllyel Kepa védhet nálunk. Ez azért lehet jó mert Mendy köztudottan gyenge tizenegyespárbajokban, így ha arra kerülne a sor akkor jobb hogy a spanyol áll a kapuban.

A mérkőzés magyar idő szerint 18:30-kor kezdődik és a Spíler1-en lesz látható. Mindenkinek jó szurkolást kívánok. KTBFFH

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com