Blog bejegyzés

A sebzett farkassal is vigyázni kell

Az előző fordulóban ugyan megszakadt a veretlenségi szériánk, de ez pont arra ad okot hogy elkezdjünk egy másikat építeni. Szerencsére az egyik kedvenc ellenfelünk következik aki ellen jó lenne újra győzelmet ünnepelni.

Tavalyról szép emlékeink vannak a Farkason elleni találkozókról, mert a szezon elején simán vertük őket idegenben, ami mint később kiderült a legnagyobb arányú idegenbeli győzelmünk lett végül, de ami a fontosabb, hogy az utolsó sorsdöntő fordulóban ellenük harcoltuk ki a BL indulást érő 4. helyet. A távolabbi múltat nézve is egyértelműen felénk billen a mérleg nyelve, főleg ha azt nézzük csak a Liverpool tudta őket többször megverni nálunk a Premier Leagueben és egy esetleges győzelemmel utolérnénk a vörösöket. De ha visszakanyarodunk a jelenbe, akkor azt látjuk hogy talán a lehető legjobbkor megyünk a Molineuxba, mivel az elmúlt 5 meccsükön mindössze 4 pontot gyűjtöttek, sőt ami lényegesebb hogy ezalatt összesen 8 gólt kaptak és mindössze 3-at szereztek. Ez utóbbin valószínűleg az sem segített hogy néhány hete az Arsenal ellen az ügyeletes gólgyárosuk, Jimenez koponyatörést szenvedett a David Luizzal történő összefejelésük során. Szerencsére azóta sikeres műtéten esett át és már jobban van, bár hivatalos információ nincs arról hogy hány hónap múlva térhet vissza a pályára. Vélhetően a helyettese a nyáron a Portotól 40 millióért vásárolt mindössze 18 éves Fabio Silva lesz akinek még nincs bajnoki gólja új csapatában és reménykedjünk benne hogy nem ma fog ez változni. Hazai részről még a mexikói mellett hiányozni fog az augusztus óta sérüléssel bajlódó Jonny és az előző fordulóban kiállított Moutinho is. Utóbbi a nagyobb veszteség számukra, mivel a támadások szervezését tekintve elég fontos láncszem esik ki, a meccsenkénti 1,2 kulcspasszával második helyen áll csapaton belül, emellett egy másik némileg meglepő statisztika hogy ő mutatta be a legtöbb szerelést Nuno csapatában így tehát a védekező munkája sem elhanyagolható. Főhet most a portugál edző feje, mert csapata most ezer sebből vérzik, de azért nem szabad leírni őket még akkor sem ha csak a 13. helyet foglalják el a tabellán.

A gyenge szezonkezdet után Mendy jött látott és győzött, majd szépen építettünk vele egy 15 mérkőzésből álló veretlenségi szériát (14 ha a Spurs elleni elveszített tizenegyespárbajt vereségnek vesszük). A 29 éves langaléta kapus érkezése szerintem nyugodtan kijelenthetem hogy senki által nem várt fordulatot hozott, ő volt a kulcsa a jó szereplésünknek, a jó teljesítménye és magabiztossága a védelemre is kihatott. Hiába jött Chilwell, hiába jött Silva vagy éppen javult fel James és Zouma, mégis sorra jöttek az egyéni hibákból kapott gólok mivel nem volt meg az az összhang, az a nyugalom ami a szenegáli kapus érkezése óta látható. Talán nem véletlen az a mondás hogy „Végy egy jó kapust”. Mi vettünk és most látszik hogy nem kell ide Oblak vagy Neuer, össze lehet rakni azt a gyatra védekezést viszonylag olcsón is. Mendy érkezése óta kicsit azt hihettük hogy verhetetlenek vagyunk, de az Everton visszahúzott minket a földre. Az előző fordulóban láthattuk hogy Mendy is emberből van, ő is képes hibázni és ez a hiba legutóbb a hosszú veretlenségi sorozatunk végét jelentette. Ettől függetlenül még mindig 87%-os védési hatékonysággal rendelkezik ami a legmagasabb a ligában és össze sem lehet hasonlítani Kepa tavalyi 55%os mutatójával. Remélhetőleg ma nem lesz túl sok dolga és egy erőtlen Wolverhampton ellen begyűjti az újabb clean sheetjét.

Ha már a védekezés szóba jött, akkor pár szót szólnék a támadásról is. Sajnos az utóbbi néhány meccsen kicsit akadozik a gépezet és ezt a szélsőink sérülésére vezetném vissza. Nélkülük kényszermegoldáshoz kell folyamodnia Lampardnak, ami pedig nem úgy működik ahogy kellene. Werner és Havertz sem szélső, ráadásul egyik sincs formában, utóbbi pedig kimondottan gyengén teljesít ez pedig azt eredményezi hogy egy elképzelés nélküli impotens támadójátékkal tudunk csak előállni. Ezt az is mutatja hogy Kovacicnak az elmúlt mérkőzésen  pont annyi szélről jövő beadása volt mint a 2 németnek összesen, pedig a horvátnak nem is ez az elsődleges feladata. Az is elég sokatmondó hogy a kaput találó 3 lövésünket egytől egyik védők adták le, és a legtöbb kulcspassz is egy védő, nevezetesen Zouma nevéhez fűződik az Everton ellen. Szerencsére Pulisic ma már bevethető lesz, bár korántsem biztos hogy a kezdőben fog helyet kapni. Ez esetben viszont el kellene engedni az eddig jól bevált taktikát, mert akkor ma sem lesz túl sok finesz a támadásainkban. Ez esetben én személy szerinte újra elővenném a 3 védős rendszert ami azért is célszerű lenne mert a tavalyi mindkét győzelmünket is ezzel a formációval arattuk ellenük. Így nem jelentene problémát a szélsőink hiánya, mert Chilwell illetve James oldanák meg a szárnyvédői feladatot akiknek pedig egyébként is erősségük a támadás támogatása, gondolok itt az ipari mennyiségű középre tekert labdára ami ezen a poszton is garantálva lenne tőlük. A 3 védős felállásból is létezik 2 olyan variáció amihez nem kell tipikus szélső, ez pedig a 3-5-2 vagy a 3-4-1-2. Előbbiben Werner tudna végre kiteljesedni, mert játszhatna egy kicsit visszavontabb szerepkörben Giroud vagy Abraham mögött, ahogy azt a Lipcsében is sokszor tette. Utóbbi taktika viszont Havertznek állhatna jól aki így eredeti posztján 10esként mutathatná meg hogy sokkal több van benne mint amit eddig láttunk. Sajnos a nyilatkozatai alapján Lampard nincs velem egy állásponton, mert nem akar 1 rossz eredmény miatt változtatni az eddig jól bevát taktikán, így viszont az az egy reményünk maradt hogy Amerika Kapitány van annyira jó állapotban hogy vállalni tudjon akár 90 percet is.

Kérdéseket vet fel az is hogy az elmúlt hetek mintáját követve fog-e megint pihentetni a mester és ha igen akkor milyen mértékben nyúl bele a kezdőbe. A korábban említett gyenge Wolves támadójáték miatt el tudom képzelni hogy Silva pihenőt kapjon. A középpályán várom még hogy lesz rotáció és Jorginho is lehetőséghez jut, mert nem árt ha Kovacic vagy Mount kapna egy kis pihenőt. Emellett Giroud az akit még lehet hogy kímélni fog Lamps, így az utóbbi időben gyengén teljesítő Abraham is újra bizonyíthat, aki egyébként 1 éve mesterhármast ért el a mai ellenfél ellen.

Az előző fordulóban még szerencsénk volt mert a riválisok is botlottak, de ha közel akarunk maradni a tűzhöz akkor nem fér bele egy újabb botlás. Ha csúnyán, akár csak egy talált góllal is, de valahogy el kell hoznunk a 3 pontot a Molineuxból hogy ne legyen a bajnoki címért folytatott verseny szempontjából végzetes számunkra az év utolsó hónapja. Mindenkinek jó szurkolást kívánok. KTBFFH!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com