Blog bejegyzés

Szentségtörés

Télen világbajnokságot rendeznek, úgyhogy már most a szezon elején megfeszül a menetrend. Az ötödik forduló hétközi lesz a PL-ben. Kedden délre utazunk, a Southamptonhoz.

Két győzelem, egy döntetlen és egy vereség – így kezdtük a 2022/23-as idényt a Premier League-ben. Előzetesen nem vártunk történelmi diadalmenetet, mert a klubnak egyszerre kell – továbbra is – véghez vinni a keret átalakítását és az új apparátus berendezkedését is. Ilyen átmeneti körülmények közt nem is tudhatunk magunknak harmonikus “mercatót”. Több játékos esetében is kikosarazták a klubot a Barcelona színrelépése miatt, és minden elveszített célpont egyre jobban növelte a pánikot, a nagyobb pánik pedig nagyobb számokat jelent az árajánlotokon azok számára, akiknél a klub “házal” egy-egy játékosért. A Chelsea ugyanolyan az új szezon hajnalán a pályán kívül, mint a pályán. Verejtékszagú, olykor túl nagy árat bekérő győzelmek, elszalasztott lehetőségek, hoppon maradások. Ezekkel a háta mögött utazik Southampton-ba a csapat kedden.

Hétvégén a Leicester ellen a meccs kétharmadát emberhátrányban játszotta le Thomas Tuchel legénysége Conor Gallagher korai “kipontozódása miatt”. A fiatal, angol középpályás kiválásával azonban egy jókora űr keletkezett az amúgyis léke(ke)t kapott középpályán. Kanté megsérült még két hete a Tottenham elleni rangadón, Kovacic pedig bár újra edzésbe állt, de Tuchel elmondása szerint még nem 100 százalékos a meccs-erőnléte. Így egyszem hatosunk maradt a keret magjából Jorginho révén, aki mellett ekkora hiányosságok közepette Carney Chukwuemeka (remélem, jól írtam le a nevét) is bemutatkozhat. A nyáron igazolt, még mindig csak 18 éves játékos debütálásának lehetőségét maga Tuchel vetette fel a soron következő mérkőzésünket felvezető sajtótájékoztatón. Ebben az esetben pályán lehet majd a dallamosan hangzó “Cucu-Csucsu” kettős is kedden este. Azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bár Loftus-Cheek az utóbbi időben szárnyvédőt játszik, eredetileg ő is középpályás, ahogyan az újra mezszámot kapó Billy Gilmour is.

Mindez persze rotáció kérdése. Az Everton elleni szezonnyitón kiderült, hogy Chillwell erőnléte még messze van az ideálistól, ám a csapat szerencséjére – de az angol balhátvédnek meg lehet, hogy pont a kárára – Marc Cucurella jól és hamar beilleszkedett a csapatba. Némi keretforgatásra, azonban a védelem tengelyében van nagyobb esély: Kalidou Koulibaly letöltötte eltiltását, így a szenegáli középhátvéd kiválthatja valamelyik eddig foglalkoztatott védőt. Wesley Fofana leigazolása még nem hivatalos, az orvosi vizsgálat előkészületei zajlanak.

Hétvégén végre megjöttek az első Sterling-gólok is…

A támadó harmad megforgatásáról nem esett szó a klub hivatalos felvezetésében, úgyhogy továbbra is a Mount – Havertz -Sterling trióra számíthatunk. Őket csak a nemérgiben maradás mellett döntő Pulisic és Armando Broja tehermentesítheti. Utóbbi nem mellesleg éppen a S’oton-nál töltötte az előző szezont kölcsönben. Más opció nincsen, mert Ziyech amszterdami visszatérére megnőtt az esély azzal, hogy Anthony-t eléggé nyomott áron megveszi a Mancester United az Ajaxtól, Hudson-Odoi pedig Németországban köthet ki erre a szezonra, a Bayer Leverkusennél.

Ellenfelünk tehát a Southampton lesz. A Szentek Ralph Hasenhüttl vezetésével romantikusan, már-már naivan ragaszkodnak az intenzív letámadást felvonultató futballhoz annak ellenére, hogy a keret ehhez egyik része középszerű, másik része pedig tapasztalatlan, emiatt a kiesés szele pedig szezonról szezonra egyre jobban megcsapja őket, ahogyan alkalmanként más csapatok is. Az elmúlt idényekben rendre ők szenvedték el a legnagyobb vereségeket: kaptak 9 gólt már a Leicestertől és a Unitedtől is, tavasszal pedig a Chelsea is megrázta pofonfát, legutóbbi találkozáskor 6 találat pottyant a S’oton kapujába.

A Tuchelnek amúgy is jobban fekszik, ha az ellenfél védelme hagy maga mögött területet. Négyszer meccselt már osztrák vetélytársa ellen Angliában, a Chelsea pedig 12-szer be is talált, legutóbbi három alkalommal pedig rendre jegyezhetett a csapat legalább két találatot. Persze ehhez kell egy stabil, hátulról induló építkezés is, amit pont a Red Bull-iskola másik képviselője, Jesse Marsch és a Leeds hagyott helyben nagyon csúnyán két fordulóval ezelőtt.

Veszélyforrás tehát ezen a meccsen is lehet, de a győzelmet így is illene megszerezni a négy meccs alatt négy pontot gyűjtő Szentek otthonában. A találkozó magyar idő szerint 20 óra 45 perckor kezdődik és a Spílert TV 1-es csatornája fogja közvetíteni.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com