Blog bejegyzés

Önigazolást keresve…

A múlt héten lepergett a képzeletbeli homokóra, és a 2019/20-as téli átigazolási szezon bezárult lelki szemeink előtt. Hozzászokhattunk már, hogy a csapat átigazolási politikája hagy maga után némi kívánni valót, és ez most sem volt másképp. No, persze az utolsó pillanatig mentek a találgatások, de végül nem erősítettünk a csapaton a szezon közben. Örülünk, Vincent?

Jópofa kérdés egyébként, mert egyrészt szomorú látni azt a fajta, néha már nemtörődöm hozzáállást, ami a csapat vezetőségét átjárja ilyenkor, tekintettel arra, hogy a City kivételével az összes rivális csapat, különböző minőségben ugyan, de erősített a keretén, másrészt azonban azt is mérlegelni kell, hogy valóban szükséges lett volna-e a személyi változtatás.

Az átigazolási időszak küszöbén elfogadható a sok spekuláció és mélyre menő eszmefuttatás azzal kapcsolatban, hogy hol lenne érdemes változtatni a csapaton. Ha beleképzeljük magunkat Lampard cipőjébe, a mester valószínűleg két dolgot minimum látott, de az is lehet, hogy inkább hármat:

  1. Túl sok a bekapott gól, nem magabiztos a védelem;
  2. Az egyik legrosszabb konverziós rátával rendelkezünk a PL-ben, azaz nem születik elég gól ahhoz képest ahány komoly helyzetet kiharcolunk;
  3. Kepa.

Kepa; sokak számára a csapat fekete báránya

Az, hogy a csapat még mindig relatíve magabiztosan ott van a 4. helyen gyakorlatilag a fent említett 3 dolog ellenére történik, legfőképpen azért, mert a rivális csapatok hasonlóan rosszul, vagy inkább még rosszabbul teljesítenek. Most már csak az a kérdés, hogy a jelenlegi gödörből sikerül-e kikeverednünk és meg tudjuk-e tartani valahogy ezt a fránya 4. helyet?

Arról se feledkezzünk meg, hogy két nagy csapatnál is volt évközi edzőcsere (harmadiknak meg ott van az Everton), szóval a náluk uralkodó állapotok talán még a mieinknél is bonyolultabbak. Ha a Leicester nem lenne ilyen kiváló formában, akár még a 3. helyen is lehetnénk, de a realitások talaján maradva ezt az évet maximum az ő beelőzésükkel, a dobogó harmadik fokán zárhatjuk, míg az első két csapat kiléte már gyakorlatilag kőbe van vésve.

Az év elején, ha nekem valaki ezt így elmondja, biztos kinevettem volna. Egyértelműen túlteljesítünk ahhoz képest, amit realisztikusan az idény elején elvárhattunk egy fiatal, átalakuláson keresztül menő csapattól, akiket egy viszonylag tapasztalatlan klublegenda vezet egy átigazolási tilalom kellős közepén. Aztán nagy meglepetésre a tilalom időtartama lecsökken, és hirtelen mindenki igazolni akar.

Piatek, Mertens és Cavani: 3 csatár akikkel komolyabban szóba lettünk hozva

Rengeteg névvel szóba lettünk hozva, ezek közül jópárról hivatalosan is tudjuk, hogy volt kommunikáció részünkről (Cavani, Mertens és Piatek jó példák erre). Aztán persze, hogy mi zajlott valójában a kulisszák mögött, azt sosem tudhatjuk, de a végeredményen nem változtat: nem igazoltunk csatárt, marad Giroud a 3. opció.

Ez egyrészről szomorú, mert szegény Giroud gyakorlatilag nulla játékidővel marad kényszerből a csapatnál, másrészről se Tammy se Batshu nem képviseli azt az erőviszonyt, amit talán jogosan elvárnánk tőlük. Az, hogy erre a problémára megoldást jelentett-e volna egy hamarosan 33 éves Cavani, egy 169 centis Mertens vagy egy rossz formában lévő Piatek, az sosem fog kiderülni. Védők és kapus tekintetében talán még ennél is komolytalanabbak voltak a pletykák és sajtóhíresztelések, ezekre így fölösleges külön szót pazarolni.

Nem tűnik túl jónak a helyzet a leírtak alapján, hiszen elég kemény hetek várnak a csapatra, melyek velejéig dönthetik meg vagy biztosíthatják be a csapat top 4-ben maradását. Túl vagyunk már egy Arsenal és Leicester elleni rangadón, és vár még ránk 2 nagyon kemény meccs a PL-ben, majd otthon fogadhatjuk a Bayern csapatát, ráadásul arra is van esély, hogy fontos játékosaink sérültek maradnak akár több meccsre is. Az már csak hab a tortán, hogy az FA kupa következő fordulójában a Liverpool csapatát kaptuk meg.

Jadon Sancho, aki potenciális rekordigazolásunk lehet majd

Van akkor bármi fény az alagút végén? Természetesen van. Azzal, hogy nem igazoltunk pánikszerűen olyan játékosokat, akik nem feltétlenül javítottak volna a jelenlegi helyzeten, megőrizzük azt a pénzt, amit a nyáron valóban fontos és hasznos igazolásokra ki kell majd fizetnünk. Sancho játékjogának megszerzése például elsődleges fontosságú kellene, hogy legyen, viszont ha az angol játékos mellettünk teszi le a voksát, igen mélyre kell majd nyúlnia Abramovichnak. Na, persze ha a csapat nem harcolja ki magának a jövőbeli BL részvételt, akkor valószínűleg a Sanchohoz hasonló, igen komoly ambíciókkal rendelkező fiatal játékosokról így is úgy is lemondhatunk…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com