Blog bejegyzés

Az utolsó mentsvár

Van egy pár rendezetlen számlánk a zsinórban harmadik FA Kupa-döntőnkkel kapcsolatban. Jön a szezon utolsó igazán fontos mérkőzése.

A 2021/2022-es szezon előtt, s elején optimisták lehettünk a Chelseavel kapcsolatban. Ősszel úgy alakultak az események, hogy joggal hihettünk abban, hogy a klub felzárkózik a Liverpool és a Manchester City mellé, mint harmadik erő a Premier Leaugue-ben. Télre azonban kisiklottunk erről a vágányról és szépen, lassan az eredményes szezon iránt táplált reményeink a kupasorozatokban testesültek meg.

Első lehetőségünk február végén adódott a Ligakupa-döntőn, de egy nagyon szoros meccsen, szívszorító végjátékban – és büntetőpárbajban – maradtunk alul a Liverpoollal szemben. Másfél hónappal később jött a Real Madrid elleni BL-negyeddöntős párharc, ami aztán még szívszorítóbb forgatókönyvet tartogatott magában: az első mérkőzésen, hazai pályán lábon lőtte magát a Tuchel-csapat, viszont a madridi visszavágón feltámadt az ebből kialakult hátrányból, hogy aztán a Királyi Gárda “fekete mágiája” visszataszítson minket a letargiába.

Így maradt meg utolsó mentsvárunknak az FA Kupa, melynek döntőjébe 2020 és 2021 után harmadjára is bejutottunk. A korábbi menetelésekkel ellentétben idén kegyes volt velünk a sors a sorsolások során, ugyanis első élvonalbeli ellenfelünk is a Crystal Palace volt a már Wembleyben megrendezett elődöntőben. Ez a sorozat sem maradhat el viszont rangadó nélkül: jöhet a Ligakupa-döntő visszavágója a Liverpool ellen! Soron következő mérkőzésünkön több, rendezetlen számlát is törleszthetünk.

Nagyon fájna, ha háromtagúvá válna ez a kompozíció…

Egyrészt természetesen ott van az ominúzus téli finálé, mely során kihagyott helyzeteink, Lukaku kétes körülmények között elvett gólja és Kepa égbe lőtt büntetője miatt hagyott a szurkolókban hatalmas űrt. Másrészt az elmúlt két szezon döntőiben rendre mi voltunk kikiáltva esélyesnek, mégis az Arsenal, egy évre rá pedig a Leicester City emelhette magasba a labdarúgás legidősebb trófeáját, amely nem mellesleg az Abramovics-éra beálltával a Chelsea specialitásává vált. Harmadrészt pedig ott van a mostani szezon megmentése, a korábban kifejtett okokból kifolyólag.

Az előttünk álló találkozót viszont némileg párhuzamba lehet állítani a múlt történéseivel. Kilenc nap híján, napra pontosan 10 évvel ezelőtt szinúgy a Vörösökkel játszottunk a végső sikerért: akkor Ramires és Drogba góljaival 2-1-re nyert a későbbi BL-győztes. Másik egybeesés pedig az, hogy ezt a döntőt sárga mezben fogjuk játszani, idegenbeli szerelésben pedig legutóbb szintúgy egy Mersey-parti csapat ellen léptünk pályára egy FA Kupa-döntőben: 2009-ben az Evertont győzte le Guus Hiddink csapata, szintúgy 2-1-re Lampard és – mily meglepő – Drogba góljával.

Tíz éve is a Vörösöket győztük le a döntőben.

Ami a jelent és a közelmúltat illeti, ebben a szezonban eddig háromszor találkozott egymással a Chelsea és a Liverpool. A legutóbbi döntő mellett a két bajnoki mérkőzés is döntetlennel zárult: szezon elején 1-1-es állás után egy félidőn keresztül emberhátrányban őriztük meg az egy pontot az Anfielden, az újév hajnalán pedig kétgólos hátrányt dolgozott le a Bridge-n az ekkor már korábbi önmagához képest roskadozó Tuchel-csapat.

Ha ezekből a meccsekből indulunk ki, akkor ismét egy szoros találkozóra van kilátás. Ráadásul most még alapemberek is hiányoz(hat)nak mindkét oldalon. Jürgen Klopp elvesztette hétközben elsőszámú szűrőjét, Fabinhót, a brazil játékos legközelebb a hóvégi BL-döntőn állhat a csapat rendelkezésére. Nálunk pedig bár Kovacic és Kanté is edzésbe állt csütörtökön, de Tuchel csak annyit szögezett le a döntőt felvezető sajtótájékoztatón, hogy a két középpályás ott lesz a meccskeretben. Ha mindkét fél “B-verziós” középpályást tesz fel a pályára, akkor a meccs irama megint olyan lehet mint a februári fináléban, ami ugyebár a semleges nézők tetszését is elnyerte.

Mateo Kovacic emlékezetes gólt szerzett a januári bajnokin. A mostani meccsre sajnos kérdéses a játéka.

Mi, Chelsea-szurkolók idén már jó pár “majdnem”-ben részesültünk, így állíthatom, hogy most egy csúnya győzelemnek is örülnénk. Amellett, hogy a bajnokságban lemaradtunk a top 2-ről, a tavaszi bajnoki bukdácsolásoknak köszönhetően csak felzárkóztak ránk észak-londoni riválisaink, s ez így vagy úgy, de jókora kontrasztot jelent a szezoneleji ambíciókkal szemben. Ezt az árnyékot bevilágítaná egy FA Kupa győzelem, ami revansot jelentene a Liverpool számára és törlesztést az elmúlt két év elveszített döntőiért. Emellett, bár felemelő érzés volt megélni, hogy idén bekerült a klub portfóliójába az Európai Szuperkupa és az eddig hiányzó Klub VB-siker, de ezek a címek még a tavalyi BL-siker úgynevezett “utódai” voltak. A nettó 2021/22-es garnitúrára is ráfér egy győzelem, melynek lehetősége már csak ezen a meccsen lesz meg. S akkor még ott van az új tulajdonos, Todd Boehly, akit az általa fémjelzett időszak első trófeájával is megörvendeztethetnénk.

A találkozó magyar idő szerint 17 óra 45 perckor kezdődik a Spíler 1 TV közvetítésében. A játékvezető Craig Powson lesz.

COME ON YOU, BLUES!!!!!!!!!!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com