Blog bejegyzés

Vasárnapi Derby

Thefacup-logoBár hasonló címért, ha máshol olvasnám, valószínűleg szemforgatva gyilkolnék, de most valahogy mégis úgy érzem, belefér. Ez a hétvége ugyanis nem a Premierleage-ről, hanem az FA-Kupáról szól, illetve arról a sorozatról, amelynek trófeáját José utoljára emlehette fel első regnálása alkalmával. Holnap Derby County – Chelsea.

A Chelsea többnyire a harmadik körben (azaz most) csatlakozik ehhez a menethez, és egy, de inkább több fordulót minimum megy, 16 éve esett meg velünk az, hogy már itt kiestünk. Akkor, 1998-ban a Manchester United búcsúztatott bennünket, egy 5-3-as meccsen a Stamfordon. Az utóbbi 10 szezont – az Abrasakat – tekintve azért látszik, hogy igyekszünk komolyan venni a világ legrégebbi és legelismertebb honi kupasorozatát: négyszer tehettük a vitrinbe a kisebbik füles kancsót (ezekkel összesen hétszer), míg kétszer az elődöntőben, egyszer pedig a negyeddöntőben véreztünk el.

Ebben a körben ritkán sodor elénk a sorsolás PL szintű ellenfelet, oké, a tavalyi szezon pont kivétel, ugye a Sotont kaptuk, és 5-1 lett a vége. Alsóbb osztályú csapat pedig utoljára 2008-ban (07/08-as szezon), a Barnsley ejtett ki bennünket, szóval nem gyakori ez na. Ami nem vetít sok reményt a kosok számára, persze nem is baj. Számukra ez jutalom mérkőzés, ennek megfelelően sold-out-os meccs lesz, mind a 33ezer jegy elkelt. A Derby igazi kis csapat, legutóbb, mikor a PL-ben jártak, az aktuális pofozózsák szerepét töltötték be, mi is jól megtömtük őket (6-1), többek közt Lampard mesternégyesével, valamint Kalou és JC találataival. A jelenlegi Derby a Championshipben vitézkedik, a volt angol szövkap, Steve McClaren vezetése alatt, jelenleg negyedikek, a legtöbb rúgott, és a felsőházas legtöbb kapott góllal, ami erre az FA meccsre is gólzáport ígér, de továbbra sem sok jót a kosok számára: 16 éve nem nyertek PL ellenféllel szemben, az FA-ben egyszer már voltak végső győztesek, de még 1946-ban, a kettőnk utolsó harmadik körös találkozója pedig ’88-ban volt, azt is mi nyertük, 3-1-re (érdekességképp: akkoriban is volt egy Hazardunk a középpályán, Dixon még fénykorát élte, a győzelmünket követően pedig már a nemrég távozott SAF ManU-ja ejtett ki bennünket). Ja, még egy érdekesség azért: az örökmérleg 107 mérkőzést jelent a két csapat közt, és egyelőre még a Derbynek áll a zászló: 38 győzelem a mi 37 győzelmünkkel szemben. Azaz: egalizálhatunk.

Ejtsünk szót egy nagyon lényeges dologról itt, nem tudom, szentelünk-e majd neki külön posztot is, de így vagy úgy, tegyük szóvá kérem: bár cseh portásunk kapott hideget-meleget ebben a szezonban, joggal, de azért összességében egyrészt rendben van, másrészt Terry és Lampard árnyékában, de beállított legutóbb a Southampton ellen egy rekordot, ami bizony megsüvegelendő: Cech ugyanis beállította Bonetti 208 clean sheet, azaz kapott gól nélkül lehozott mérkőzésszámát, azt a rekordot, ami 48 éve várt beállításra, és megfordultak itt azért jó kapusok ez alatt a majd’ fél évszázad alatt. S bár nem valószínű, hogy holnap folytatja a sort, mert azért jó sansszal Schwarzer kezd a kapuban, de azért sokat nem adnak érte, ha arra fogadunk: a Chelsea históriás könyveinek kapusokról szóló címszavánál nemsokára Petr Cech neve virít majd az első helyen. Kalapemelés, zászlólengetés, pezsgőbontás, konfettieső, örömünnep! Cech egyébként ismeri a korábbi rekordtartót, s mikor kérdezték a rekordról, úgy nyilatkozott: itt az ideje meghívni Bonettit egy italra, mégiscsak ellopja a rekordját, mi lehet ennél jobb alkalom erre… Bonetti a mai napig sokat sürög-forog a klub körül, ezért is tartják igazi legendának, jópár alkalommal váltott már szót a jelen trónbitorlóval is, viszonyuk barátinak mondható.

S ha már szóba került, hogy nem Cech, hanem Schwarzer kezdhet holnap, nézzük, ki még: a nagy FA-Kupa menőnk, Lampard (26 gól) most sérülés miatt biztosan nem játszik, csakúgy, mint Ivanovics, vagy van Ginkel. Luiz eltiltás és Bertrand sérülés után azonban már rendelkezésre áll, s ha Ápilikveta sérülését nem akarja kockáztatni Mourinho (mint legutóbb Cahill esetében tette), akkor akár Kalas is a kezdőbe kerülhet. A csatársorban pedig jó eséllyel a tavalyi 4 FA gólos Ba kezdhet. Ismét a kezdőbe kerülhet Mata és Schürrle is, s jó esélyt látok Mikel játékára, ami a nigériai számára is komoly mérföldkő: 300. mérkőzését játszhatja Kékben, amivel a negyedik külhoni ilyen játékos lehet, előtte ezt csak Cech, Drogba és Zola mondhatta el magáról. A két csapat közti kapcsolatként tegyük ide: a Chelsea és az angol U21 csapat csatárát, Bamfordot épp most adtuk kölcsön a kosoknak.

Pár szóban az ellenről is: már esett szó róla, hogy McClaren kinevezése óta a kosok szárnyalnak, köszönhetően a sok lőtt gólnak. Ebben a középpályás hármasnak: Brysonnak, Hughesnak és Hendricknek komoly szerepe van, na meg hát nem árt ugye egy csatár is, ő pedig Chris Martin. Nem épp a legbiztosabb lábú tizenegyeslövő, vagy a leggyorsabb játékos, de már 15 gólnál tart a szezonban, a három említett középpályással pedig már harminc találat felett járnak. Derby pedig igazi futballszerető város, így a közönségük a 12. játékos: az átlagnézőszám közel 25000, ami önmagában is jól hangzik, de a harmadik legmagasabb a másodvonalban a Leeds és a Brighton után.

Az FA-ben már most ki fog hullani pár PL csapat, sőt, a nagyobbak közül is lesz kieső, ma lesz Newcastle-Cardiff, Norwich-Fulham, WBA-CP (a Palace padján a frissen kinevezett Solskjaerrel) összecsapás, bár a prímet a zárómeccs Arsenal-Tottenham viszi. Holnap pedig a ManU-Swansea csörte ígérkezik a legerősebbnek.

Mostmár, hogy foglalkoztunk mindennel és mindenkivel, annyit tennék hozzá, hogy van egy kettős érzés bennem a kupát illetően, lévén a ligakupából már kiestünk, a BL-ben a végső győzelem nem realitás, így – bár elég feszített a bajnokság – azért illendő lenne célként kitűzni az FA diadalt. Nem csak a holnapit, hanem a májusit is. Azt tudjuk, hogy JM számára már nem csak edzőként, hanem egészen kiskorától fogva kiemelt jelentőséggel bír a sorozat, bízom benne, ezt át tudja ragasztani a csapatra is.

Joséval legutóbb ez lett a vége

Joséval legutóbb ez lett a vége

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com