Blog bejegyzés

Dilemma – mi lesz velünk Terry után?

headÉs ez a kérdés még csak nem is alapvetően annak szól (jelenleg), hogy az egyszál saját nevelésünk fog kikopni a keretből, s még csak annak sem ezesetben, hogy egyszemélyben távozik a kapitány, vezér, legenda. Most egyedül arra az egyszerű tényre próbálok fókuszálni, hogy távozik a védelem vezére. Mi pedig, itt maradunk, s megtépázott lélekkel fogjuk karmolászni a levegőt, mert az marad, az maradt.

A sign dedicated to Chelsea's John Terry

Tényleg próbálok most eltekinteni az egyre közelebbi távozás lélektanától, annyi hely nincs az interneten, hogy sorokba foglalhassam, de legalábbis megpróbáljam mindazt, ami ezzel a nemegyszerű, de törvényszerű tény bekövetkeztével jár majdan. Valószínűleg a világ összes söre sem elég ahhoz, de legalábbis egy nagyon hosszú éjszaka lesz. Mindenesetre tényleg megpróbálok most arra szorítkozni, hogy Terry kiesésével hogyan is töfködjük be a védelmen keletkező orbitális léket, mi is lehet jelenlegi ismereteinket tekintve a legjobb megoldás.

A téma annak apropóján merült fel bennem, hogy idén már nem egyszer láttuk Cahillt a Terry-i szerepkörben és pozícióban, és ha133576 nem is vállalhatatlan a teljesítmény, amit bemutatott Zouma oldalán, még csak nagyon a szívünkre sem kell tenni a kezünket, hogy megvalljuk: egy selyemhernyótalpas tigristankkal egyszerűbb egy Y megfordulást gyakorlatban kivitelezni délben a Hungária körúton, mint jónak nevezni a látottakat. Cahill Terryvel kiváló védőpárost alkot, és ha kizárjuk a tökéletest, mint nem létező, csak elméleti kategóriát, akkor bátran mondhatjuk, hogy a kettősük erőteljesen ostromolja a top kategóriát. Ez viszont javarészt Johnnak és adott kori edzőinek értéke valahol és nagyobbrészt, hiszen Desailly után Gallas-szal, majd Carvalhoval alkotott szintén remek párost, de akár Alexszel vagy David Luizzal is később. Cahill ilyentén csak egy a sor végén.

Bár karrierje során nem voltak ritkák az esetenként súlyos sérülések, és az azzal járó kihagyások, s volt már mellőzött is (kösz Rafa, ezért is), Mr Chelsea mindig utat talált, hogy visszaküzdje magát a kezdőbe. Sebessége megkopott, de ahogy az lenni szokott, a gyorsaságbeli hátrányt a korosabb játékosok – legalábbis egy szint felett – képesek a rutinnal kompenzálni. Ez Terryre éppúgy igaz, mint bármelyik világklasszisra. A 2014-es év már nem mondható tökéletesnek számára, hiszen az előző szezon tavaszi-kora nyári szakaszában előfordult 1-2 ordas baki a részéről, s a jelen szezonban sem a clean-sheetek sorakoznak a Chelsea neve mellett sorra, amiben bizony a kapitányunk keze is vassstagon benne van, mégis, igazán a távollétében látható az, amit még mindig jelent a csapat számára.

john-terry-420x0Sokáig gondolkodtam (ez a poszt hetek óta érlelődik bennem), hogyan foghatnám meg leginkább Terry “lényegét”, mi lenne a legjobb módja, hogy leírjam, mit is jelent ő a Chelsea számára. Mígnem aztán, jött a Liverpool elleni győzelem, illetve a .com-on (Chelsea TV-n) Pat Nevin elemzése, ami tökéletesen adja meg azt, amit jómagam egy ideje nem vagyok képes szavakba önteni. Sajnos egyelőre úgy tűnik, megmutatni nem tudom, mert sem a hivatalos, sem a nemhivatalos helyeken nem találom ezt az adást, de ígérem, ha megtalálom, pótolni fogom. Röviden összefoglalva két dolgot jelöl meg, ami a Chelsea győzelmét hozta: az egyik, hogy bár a beharangban anno azt írtam, ez már nem a nyolcasok csatája lesz, hát JM tett róla, hogy az legyen, és beáldozva Oscar játékát, a brazilt fojtóláncként akasztotta Gerrardra, ha pedig Gerrardot megfogod, megfogtad a Poolt. A másik, az pedig a védelmek szervezettsége közti különbség. Az egyik eset, amit bemutat, konkrétan Cahill góljánál a Pool védelem szétszórtsága – a szöglet után már Terry fejesénél lényegében a szétröppenő (talán lescsapdázni igyekvő) védelem vonala és a kapu között 4 Chelsea játékos van, ráadásul mind olyanok, akik a levegőben jók: Terry, Cahill (ők hozták végül ugye a gólt), valamint Ivanovics és Matics. A másik oldalon egy hasonló szituációt mutat be, ahol Terry viszont határozott mozdulatokkal irányítja a védelmet, kitartott karja a védelem (és leshatár) vonala.

a gól előtti pillanat: a vörösök védelmi vonala valahol magasan, négy támadó pedig mögöttük

a gól előtti pillanat: a vörösök védelmi vonala valahol magasan, négy támadó pedig mögöttük

Védekezik a Chelsea egy Pool kontratámadásnál

Védekezik a Chelsea egy Pool kontratámadásnál

Védelem Terry irányítása alatt: a védők Terry karjának meghosszabbított vonalán állnak fel

Védelem Terry irányítása alatt: a védők Terry karjának meghosszabbított vonalán állnak fel

Addig viszont, be kell érjétek velem: én pedig röviden annyit teszek ide, a legjobban az fog hiányozni, hogy Terry vérprofi. Tudja és teszi a dolgát, lehet már nem gyors, mint a fényvillám, de hatékony, mint egy T-Rex, és elnyűhetetlen, mint egy Zetor. A védelem motorja, irányítója, szíve és lelke. Amellett, hogy átlagon felüli védő, valódi ereje – és ezt nem egy értelemmel rendelkező edzője kiemelte már – karizmájában rejlik. Vannak tipikusan vezér típusú emberek – akik akarva-akaratlanul azok, ellenben ez még csak egy adottság. Igazán akkor hasznos ez a tulajdonság, ha valaki ezt képes használni és kihasználni. Én magam sajnos nem vagyok ilyen, pedig lennék szívesen, de Terry mindenképp az. Az, hogy a Chelsea az Abra-érában veszélyesen kevés gólt kapott, köszönhető persze az edzőknek, taktikának, felfogásnak, de főleg a Terry-hatásnak, mert mindez nem lett volna lehetséges nélküle.

2013-12-IvanheaderKevés alkalommal voltak mellette átlagos, vagy átlag alatti védők, de jól látható, bárki pótolható volt a védelem bármely pontján, ha Terry ott állt a tengelyben. Anno nagyon tartottam Gallas távozásától, de Carvalho hibátlanul és észrevehetetlenül pótolta őt, ahogy aztán a portugál távozásakor is gyötört a rinyalé, mégsem érzett meg ebből semmit a Chelsea. Ellenben, most a védelem egyember alkotta magabiztossága az, aki kiesni kényszerül, ha nem most, akkor 1, de legkésőbb 2 szezon múlva. A kérdés most az, hogy rövid, vagy hosszútávú megoldást keresünk.

Merthogy, a dilemma adott, én pedig jelen állás szerint középre mindenképp az Ivanovics-Cahill párosnak szavaznék bizalmat. Csakhogy, sajnos a szerb tank sem lesz már fiatalabb, és rémséges, de idén már a harmincat töltötte. Így, bár erős 3 évvel ifjabb Terrynél, mégsem lehet hosszútávú opció.

Úgy gondolom, ennek az opciónak az előnyeit, vagy erősségeit nem kell felsorakoztatni, nagy vonalakban mégis megteszem: lévén Cahill kiváló védő, de nem egy vezetésre termett játékos, olyasvalaki kell mellé, aki képes átvenni a hátsó négyes irányítását. Amellett pedig, hogy Ivanovics talán a legkomplexebb védőnk, sőt, továbbmegyek: a legkomplexebb védekező játékosunk jelenleg, egy olyan jelenség, akiben látom az irányítás képességét. Akaratereje, küzdőszelleme, elszántsága a képernyőkön is átjön, így Terry után talán a legalkalmasabb arra, hogy a CSK szalagot is viselhesse.

Darabokra szedlek, úgy megöllek, hogy kétszer halsz meg vazze

Darabokra szedlek, úgy megöllek, hogy kétszer halsz meg vazze

Ellenben, bárhogyan nézzük is: ha már fiatal csapatot építünk, és Hazardok, Oscarok, Courtois-k jelennek meg a csapatban nélkülözhetetlen alapemberként, talán a védelem tengelyébe sem árt egy komolyabb vérfrissítés, Láttunk egy keveset már Chalobahtól, Kalastól, Zoumától és Christensentől is, s egyikük sem vallott szégyent, cserében egyikük sem robbantott akkorát, mint amekkorával Terry helyére lehetne állni. A környező nagycsapatoknál jól leképződött az elmúlt évek során, milyen elveszíteni a megszokott védőpárost, tudna erről mesélni a Pool vagy a ManU szurkolóserege is, az Arsenal meg kb állandó jelleggel. De, a City is csak keresi kampány valódi párját, mert Mangala is eddig kb csak ellenünk volt képes feltűnő eredményre, vagy, legalábbis feltűnően jóra. Mert, az ára az feltűnő volt, az biztoskurvaisten. De, ez legyen a strandkorlátkékek problémája.

A mi problémánk, hogy mindkét variáció jónak tűnik több vonatkozásban, de a gyenge pontjait épp a másik megoldással lehetne kompenzálni. Mindig létezik persze harmadik út, egy új ember, de az egyrészt mindig rizikó, másrészt nem feltétlenül látok a piacon jelenleg olyan embert, aki elérhető lenne. Két opciót lenget a peac (értsd főleg sajtó) egy ideje, az egyik Varane, a másik pedig maga a gránátvörös-kék rettenet. De még ha realitás is lenne a francia, lehet én nézem túl kritikus szemmel, de nem látom benne, hogy a Cahill-Varane kettős akár egyetlen elköltött fonttal is jobb lenne, mint a meglévő, s a tarsolyból bármikor előhúzható Cahill-Zouma, Cahill-Kalas, Cahill-Chalobah vagy épp a Cahill-Christensen (bár aztán lehet, hogy csak én láttam keveset játszani a fhansziát).

Drogba pótlását idénre minden jel szerint sikerült megoldani, Lampard hiánya is elviselhető azzal, hogy Oscar hátára vette a nyolcast. De, hogy kire lesz jó a huszonhatos…

Chelsea's John Terry

 • mohacsia

  Azzal a gondolattal semmiképp sem értek egyet, hogy azért mert Hazard, Oscar meg a többiek is viszonylag fiatalok, ezért a védelmünknek is kell a vérfrissítés. Pontosan ellenkezőleg, azért nem kéne nagyon erőltetni ezt, mert valahol mégiscsak kell a rutin a csapatba, meg kell legyen az egyensúly a korosztályok között. Nagyon jól hangzik, hogy berakunk 4 darab 20 éves srácot a védelembe és akkor az el van intézve 10 évre, de ez baromira nem így működik. Semelyik csapatrésznél sem, de a védelemre hatványozottan igaz. José sem jópofiból igazolgat 25-27-29 éves arcokat, hanem azért mert (le is nyilatkozta) semmire nem mennénk azzal, ha leigazolnánk még egy fiatal reménységet.

  A másik dolog, hogy én örülnék, ha angol, de legalább brit lenne az illető, de nem minden áron. Nagyon nem szeretném, ha azért, mert a britek számát akarjuk növelni, nálunk is olyan szintű idióták szaladgálnának, mint kicsit északabbra Smalling vagy Evans.

  A sajnálatos tény, viszont az, hogy kihaltak a klasszis CB-k, ezért kissé nehéz lesz igazolni. Ha most nagyon megerőltetem magam, akkor talán tudok mondani pár egyértelműen klasszis játékost, de nehéz. Kompanyn és Thiago Silván kívül olyat, akit megkérdőjelezni sem nagyon lehet nem igazán lehet mondani, ők meg persze be vannak betonozva a klubjukba.

  Egyébként meg: BÁRKIT CSAK SHAKIRÁT NE!

  • Megnéztem, hogy én írtam-e hülyeséget, de nem 🙂 Félreértett: nem azért, mert Ázár v Oscar fiatal – kell a vérfrissítés hátra is, hanem a KONCEPCIÓ miatt – ha már fiatalítunk, csináljuk normálisan. Másrészt, ez nem jelenti azt, hogy mindenkit fiatalra cserélünk, elvégre Iva 30-on túl lesz, és Cahill is marad 29, de még a fiatalnak számító Azpi is 25, Luis meg dettó 29. Ide ne férne be egy fiatal? 🙂 Nemáááá…

   Egyébként Terry hány éves is volt, mikor bekerült az A keretbe, nem sokkal kisebb nevek közé? Érted.

   De, ha figyeltél, én is a Cahill-Brana páros mellett tettem le a voksomat.

   A dilemma: kitoljuk-e a döntést még vagy 2-3 évvel, és toljuk be Ivanovicsot középre, vagy lépjünk “most”, és Terry helyén próbáljuk meg Zoumát/Kalast/Chalobaht/Christensent.

   Igazolások: én azért tudnék mondani még pár olyan CB-t a csókosszájú brazilon kívül, akit szívesen elnéznék Kékben, Vermaelen, Mertesacker, Hummels…

   Utolsó gondolat az angolokról: igen, jó lenne, ha lenne egy-két hazai játékosunk is, de pont ez az, amit írsz is, hogy hát mégis kikből lehet válogatni?! 🙂 Egyébként ilyen szempontból Chalobah jó választás, bár Sierra Leone-i születésű, de az angol U csapatokat végigjárta, szóval választhatja az angol válogatottat.

   • Ketto darab olyan jatekost hiszek en ma olyan szintunek, akik kepesek lehetnek olyan biztonsaggal vezetni es lehozni a vedekezest, mint Terry. Hummels es Thiago Silva. Szerintem.

    Zoumat es a tobbi fiataljainak nem lattuk meg hosszabb tavon teljeseiteni, es jo donteseket hozni adott nehez helyzetben hetrol hetre, BL mindent eldonto utolso percekben stb, persze Terry sem igy szuletett, felnott a feladathoz egy jo alapbol epitkezve. Es itt a nagy kerdes. Kerdes, h lesz-e valamelyik fiatalunknak lehetosege kinonije magat, mint Terrynek volt.

    Baseli Schär gyerekre en figyelnek amugy, ha belulrol egyikuknek sem sikerulne.

   • mohacsia

    Értettem, hogy mire gondolsz. Ez csak egyfajta megfogalmazás volt, de egyre gondolunk, vagyis egy dologról van különböző véleményünk. Én veszélyesnek tartom pont erre a posztra a nagyon fiatal beépítését, mert bár ahogy írtad, JT is nagyon fiatalon került be, de azt le merném fogadni, hogy nem is ő vezette a védelmet rögtön. Ha egy ilyen váltás alkalmával Cahill nem tudja kellő biztonsággal átvenni a karmesteri pálcát, akkor baj van, nem várható el egy 20 évestől, hogy elbírjon egy ilyen terhet.

    Beférne és van is a keretben pár fiatal, de nekem itt pusztán a kezdő CB párosunkkal lenne bajom. A Cahill – Iva nekem is sokkal szimpatikusabb, így én arra szavazok, hogy ha nem klasszist veszünk a helyére, akkor “toljuk el a kérdés”, addig is lehet próbálgatni, hogy az említett fiatalok közül ki lenne alkalmas a védelmünkbe hosszabb távon, de ez a lépjünk most és rakjunk be egy 19 évest kezdő CB-nek valaki mellé, aki nem igazán a vezér szerepkörben érzi jól magát, hát elég lutrinak tűnik.

    Hummels kb egy éve nem látott focipályát, Vermaelen detto, de utóbbit mondjuk szerintem vicc kategória klasszisnak titulálni. Mertesacker meg egy birodalmi lépegető, semmi extra. Akkor már inkább Koscielny vagy az Atleti valamelyik CB-je, Godin vagy Miranda.

 • Zola

  Úgy néz ki Cseh Peti megy az Arsenalba télen 7 millió fontért.

  • taybor33

   Kár érte, de ha az ő nézőpontját vesszük akk így jár jobban, TC mellett nem sok lehetőség jut neki. Abban reménykedem h nem az arsenalhoz megy, de Lamps után már kezdhetjük megszokni h legendáink a riválisokhoz mennek.

  • Nem igazán tudom, mekkora valóságalapja van ennek a hírnek, de az Arsenalnak mi szüksége lenne Cechre? A Szczęsny-Ospina duó klasszis szinten képes teljesíteni, ráadásul ott van a sok ágyús által igen tehetségesnek tartott Martínez is. Ennyi tehetséges kapust totál felesleges egy csapatnál tartani, ráadásul már a kolumbiait is a lengyel riválisának vitték oda.
   Egyébként szívesebben elnézném Petr-t Robbie mellett a Schalkenal.

   • Zola

    Már magában a két szó,hogy “Arsenal” meg “tehetséges kapus” nem fér meg egy mondatban.

   • A lengyel tavaly aranykesztyűs volt a PL-ben Cech-kel holtversenyben, Ospina pedig a VB legjobb kapusai között volt. Szóval én még mindig nem látom indokoltnak Cech leszerződtetését.

   • Zola

    Volt neki egy jobb,szerencsés éve,de idén köze nem lesz az aranykesztyűhöz.Nem akarom bántani,de ő is egy (ahogy a német mondja) Fliegenfänger.Ospina meg nem mérvadó.Azért mert 5-6 meccs bejött neki,attól még nem világsztár,mint ahogy sok emberről megtudtuk,hogy lófasz,hiába volt egy jó vb-je.

   • Didier90

    Szesnyi és ospina mint klasszis.;. Ne röhögtess már!

   • Mondtam ilyet, hogy klasszis? Csak azt, hogy mindkettő képes klasszis szinten játszani. Ettől még nem lesz automatikusan klasszis valaki.

 • taybor33

  Na ez az igazi dilemma, szerencsére még nem aktuális, de már hamarosan az lesz. Egyetértek az Iva-Cahil duóval, viszont akk Azpi nyilván visszamegy a jobb szélre, ami miatt értelemszerűen a balbekk hiányposzt lesz.
  És hamár captain Iva után kinek adnátok? (jó ez még odébb van de akk is)

  • taybor33

   Jah ez óriási! Szegény Miki mekkora stresszben lehetett… 😀

   • El tudom képzelni, ahogy levegőért kapkodva bedeszkázza az ajtaját és az ablakait és vegyvédelmi ruhába öltözvén néz ki félpercenként a kulcslyukon, hogy ott van-e még az a fenevad.
    Persze közben nem jutott az eszébe, hogy a kocsi másik oldalán is van ajtó.

 • myheartisblue

  Le a kalappal! Sok jó cikket olvastam már itt! De a mai kiemelkedő volt!

  Egyetlen gondolattal nem értek egyet: “Cahill ilyentéren csak egy a sor végén.” Ezt pillanatnyi megingásnak érzem h. a loboncos fehérbrazilt is elé tedd. De még talán Alex-et sem…

  Szerintem az egyik legjobb CB-párosnak érzem kettejüket. (Igaz az idei idényt biztosan nem (nemtudom h. JT vagy Cahill formája miatt, de az előző évekre nem lehet rájuk panasz.)

 • Zola

  Szerintem Zouma lesz a mi emberünk.Terry még jövőre is lesz,legalább is ezek az információk csöpögnek ki a netre,úgyhogy be tud tanulni.Amit idáig láttam tőle,az szinte hibátlan volt,mellesleg egy kibaszott óriás akinek csúnyább és félelmetesebb a feje mint Costanak.Ha beválik,megint lenne egy nyugodt 10 évünk a védelem terén.

  • Didier90

   Egyetértek. Olyan a srác mint egy gorilla. Érdemes figyelni mekkorát tud ugrani. Meg az egyik meccsen oriásit mentett visszafelé sprintben. Egy újgenerációs super védő.

 • Petikee95

  Ma 2 éve, hogy kinevezték Rafa Benítezt ideiglenes menedzserünknek. Egy rémálom volt az a nap… 😀

 • lamps8

  OFF: ebben a szezonban úgy tűnik tényleg kedveznek a körülmények a csapatunknak. Még a gólzsák Mikel-t sem veszítjük el az ANK miatt, ugyanis a Nigériaiak a brutál játékerőt képviselő Szudán és Kongó ellenében képtelenek voltak kijutni.

  • Így le is maradt a tornáról Afrika sztárjainak egyharmada.
   Mondjuk Salahék sem jutottak ki, Drogba pedig már visszavonult.
   Bár Mikelnél van esély arra, hogy télen veszi a sátorfáját.

   • lamps8

    A legfontosabb hogy a citynek nélkülöznie kell Touret az ANK ideje alatt. Külön öröm hogy többek között ellenünk is, mivel éppen ebben az időszakban fogadjuk őket. ( + swansea-bol is kiesik Bony ellenünk)

 • Emlékezzünk 1 perc néma csenddel Roberto Di Matteora, csapatunk egyik legkedveltebb és legtöbbre tartott edzőjére. Ez a nap már 2 éve fekete betűs gyásznap csapatunk történetében.

 • Lavid Duiz

  Ha valóban elmenne Cech a télen, akkor ezt a srácot kellene helyette leigazolnunk. Fantasztikus tehetség! 😀 Scott Sterling! 😀

  http://www.youtube.com/watch?v=ccUUc0AA-y8

  • Lavid Duiz

   Nyilvánvaló, hogy ez egy megrendezett videó. 🙂

  • Nem hiszem, hogy túlélné, ha edzésen Drogbával gyakorolna.

 • Didier90

  Azért iva is hibázott már olyat amiből gólt kaptunk. Volt h egy meccsen 2-t is már nem emlékszem h pontosan melyik meccs volt

  • viktor

   Jaja, az Swasea ellen. Egy meccsen 2 gólpasszt adott az ellennek…. 😀 Igazából belefér, de mondjuk abban az évben ki is zúgtunk a Liga kupából emiatt….
   Na de félreértés ne essék, Iva tényleg egy király, és simán el tudnám képzelni mint csk

  • Az a Swansea elleni CC meccs volt, a kiírás meg a PL-re vonatkozik. Egyébként én így hirtelen a bajnokságban is nem is emlékszem olyan gólra, ami csak az ő lelkén és kapitális hibáján száradt volna.

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com