Blog bejegyzés

Bemutatkozik Zappacosta

A Torinótól érkezett szélső védőről meglehetősen kevesett hallottunk leigazolása előtt, a “pánikigazolás” azonban durva jelző lenne rá, hiszen egy teljes mértékben Conte kompatibilis játékosról beszélünk. Lássuk miért.

A 25 éves olasz válogatott szélső Victor Moses kihívója lesz a kezdő pozícióért, de mit is tud a közel 26 millió fontért szerződtetett szárnyvédő?

Egy torinói székhelyű lap újságírója a következőket írta róla: “Zappacosta Matteo Darmian helyére érkezett Tornióba, miután előbbi a Manchester Unitedhez igazolt. Egy nagyon jó képességű játékosról beszélünk, akit a Juventus is megkörnyékezett már az elmúlt években. Nagyszerűen védekezik és a pálya egész jobb oldalát lefedi mozgásával.”

A Corriere dello Sport újságírója Matteo Pedrosi, aki egyben Torino szurkoló is csak alá tudta támasztani kollégája véleményét.

“A támadó és védekező fázisban is kiemelkedőt nyújt. Fegyelmezetten védekezik, de egyben folyamatosan keresi a lehetőséget a támadásra. Futómennyisége és fizikai ereje két nagy erőssége, de kiemelhető passzolási pontossága, beadásai is valamint nagyon jó lövője is van. Davide egy vérbeli profi.”

Későn érő típusú játékosról beszélünk, hiszen már 22 éves volt, amikor bemutatkozhatott a Serie A-ban az Atalantában. Korábban 3 szezont töltött el a Serie B-ben szereplő Avenillo csapatánál. Az itt eltöltött időszakról akkori edzője Fabio Esposito mondott csupa jó dolgokat.

“Nagyszerű emlékeim vannak Davidéról. Az atletikussága mindig is fantasztikus volt, ami segített neki a folyamatos fejlődésben. Köszönhetően a vele foglalkozó edzőknek a védekező munkája rengeteget fejlődött az évek során. Egyértelműen ez volt a gyengepontja fiatalon.”

A Torinóban már wingback-ként kipróbált Davide éppen Antonio Contétól kapta meg élete első meghívóját az olasz válogatottba, ahol azóta is számítanak rá. Vezetőedzőnk tehát pontosan tudja, hogy kiről beszélünk. A Torino azonban visszaállt a 4 védős játékrendszerre, ami az olasz szaklapok szerint nem Zappacosta stílusa. Ellentétben a Chelsea-ével.

Van azonban egy olyan képessége, ami szorosan kapcsóldik Morataéhoz és ami igencsak hiányzott a Chelsea játékából eddig: a beadás.

Az elmúlt szezonban Zappacosta beadásaiból született közvetlenül a legtöbb gól a Serie A-ban a védőket tekintve (4). Márpedig erre a játékelemre nagy szüksége lehet idén a Kékeknek. Egyrészt mivel Alvaro kimondottan erős fejjátékban, másrészt mivel a túloldalról Marcos Alonsótól a szezonra lebontva nem érkezett 90 percenként 1 beadás.

Morata fejesgólja az Everton ellen tökéletes példa volt arra, hogy milyen játékelemmel kell bővíteni a repertoárt. Azpilicueta hajszálpontos beadásához hasonlóra pedig számíthatunk az új érkezőtől is. Új 9-esünk a legutóbbi szezonban 7-szer talált be az ellenfelek hálójába fejjel a spanyol első osztályban, így nem túlzás azt állítani, hogy ez az egyik legnagyobb erőssége.

Márpedig ezt ki kell használni egy rekord igazolásnál. Hiába az ágyú azonban, ha nincs benne töltény. Márpedig a 2016/17-es szezonból kiindulva igencsak szükséges volt egy olyan játékos, aki nem csak, hogy felszántja a pálya jobb szélét, hanem a végén pontos beadásokkal is szolgál. Ebben a szezonban ugyanis a legrosszabb(!) beadási hatékonysággal rendelkezett a Chelsea. A beadások mindössze 15,9%-a érkezett jó helyre.

Conte pedig ahogyan legelső sajtótájékoztatóján is fogalmazott, nem a saját elképzeléseit szeretné a csapatra erőltetni, hanem a játékosokhoz illő legmegfelelőbb taktikát keresi. Márpedig Moratához kellett egy fegyverhordozó. Alvaro már most 2 fejjel szerzett gólnál jár (Costának egy egész szezon kellett ehhez legutóbb, valamint 2 gólpasszt is kiosztott már így).

Zappacosta a beadásokból kialakított helyzeteket tekintve az 5. helyen zárt a bajnokságban, ami nyilvánvalóan alátámasztja Conte elképzeléseit is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com