Blog bejegyzés

Viszlát top4

Igen, tudom hogy sokak szerint már a címmel túl pesszimistán indítottam, de ez azért van mert nem nagyon van olyan dolog ami bizakodásra adhatna okot a jelenlegi helyzetben. Sajnos ha csak a papírformát nézzük akkor ma jöhet el a nap amitől a legtöbben féltünk, az álom véget ér és visszakerülünk oda, ahová a realitásokat nézve tartozunk. A szezon előtt a keretet elnézve sokan még álmodni se mertek arról, hogy féltávnál még versenyben leszünk a BL indulást jelentő helyekért. Ehhez képest Lampard fiatal csapatával mindenkit meglepett és heteken sőt hónapokon keresztül úgy tűnt hogy a végén nem az lesz a kérdés, hogy benne leszünk a top4ben vagy sem, hanem az hogy a Leicester vagy mi leszünk a dobogó alsó fokán a szezon végén. Minden szép és jó volt amíg végül el nem jött a november vége és az azóta is tartó hullámvölgy amiből a csapat nem tud kimászni és ezzel lassan elveszítjük mindazt amit az első 3 hónapban felépítettünk.

Az utóbbi időben a Premier League Robin Hoodjaiként is emlegethetnének minket, de ez csak akkor lenne igaz, ha a gazdagoktól is elvennénk, nem csak a szegényeknek adnánk. Ezért inkább olyanok vagyunk mint a Máltai Szeretetszolgálat, mert az utóbbi hetekben segítettünk minden hullámvölgyben lévő, ezer sebből vérző csapatnak magára találni. Jelenleg káosz uralkodik nálunk, a csapat teljesen szét van esve, ráadásul teljesen elvesztette az identitását. Ez már nem az a Chelsea amely hónapokkal ezelőtt agresszíven letámadta még a Poolt is, nem az a csapat amelyik rákényszerítette az akaratát az ellenfelekre. A labdabirtoklásunk jónak mondható, de ez meddő fölény. Nincs meg az a direkt játék ami volt szezon elején. Nem próbáljuk első szándékból a kaput támadni, túl sok a fölösleges passz. Csak céltalanul járatjuk a labdát körbe-körbe, miközben a 2 középhátvédünk mostanában meccsenként 100 körüli passznál jár, úgy hogy fáj nézni minden egyes labdaérintésüket annyira suták szegények (gondolok itt főként Zoumára és Chrisre). Ráadásul ha az ellenfél letámad, mint legutóbb a Bournemouth akkor teljes káosz lesz a labdakihozatalainkból. A támadójáték akadozik, mivel az utóbbi 5 bajnokin csak 4 gólt lőttünk ami nagyon kevés, főleg annak tükrében hogy eközben nyolcszor mattolták Kepát az ellenfelek. Nem jók az előjelek, főleg úgy hogy most kezdődik a szokásos év végi meccsdömping. Ha folytatódik a rossz sorozatunk akkor az új év kezdetére nem elképzelhetetlen hogy a középmezőnyben találjuk magunkat. És mindennél fontosabb hogy ez ne történjen meg, mert akkor a januári átigazolási szezonban nem lesz esélyünk top játékost igazolni, mert senkinek sem lesz vonzó a csapat. Csak a fiatalokra pedig nem lehet építeni, mert évekbe telhet mire elég jók lesznek ahhoz hogy felvegyék a versenyt a Pool és a City játékosaival.

A Tottenham szezonja a miénk inverze. Náluk a szezon elején nagyon nem ment a szekér, láthatóan megfáradt a csapat és Pochettino kapcsolata. Az tréner utóbbi években top csapatot faragott a Spursből, de nem tudta megugrani a következő szintet, így 5 év után trófea nélkül távozott. És ekkor jött a nagy meglepetés, a leginkább számunkra fájó bejelentés, José kinevezése. Már csak azért is meglepő, mert a személyisége miatt gyakorlatilag az összes riválisunk szurkolótábora utálta a portugált már akkor is amikor nálunk tevékenykedett. Így a Spurs szurkolók értetlenül állhattak a kinevezés hallatán. Daniel Levy viszont tudta hogy mit csinál és tudta hogy csapatának jelenleg egy győztes mentalitású edzőre van szüksége az Argentin után, egy olyanra aki elhiteti a játékosokkal hogy elég jók ahhoz hogy trófeákat nyerjenek. És ez az ami most a legjobban kell a Spursnek, mert a pár éve még fiatal tehetségnek kikiáltott játékosok klasszisokká váltak és már nem elég nekik a szimpatikus vesztes szerep. Levy tudta hogy csak úgy tudja egyben tartani a csapatot ha hoz egy igazi sztár edzőt akiben bízhatnak a játékosok. És úgy tűnik José meghálálja a bizalmat. Az utolsó 5 meccset nézve a Spurs a 2. legjobb a bajnokságban, míg mi ugyanebben az összevetésben a 16. helyen tanyázunk. Úgy tűnik a portugál mester a kis pihenő alatt sokat változott. Tudjuk hogy mindig is a stabil védekezés híve volt, de most nem érzem azt hogy a Spurs defenzív focit játszana az irányításával. Legalábbis a számok nem ezt mutatják, mivel portugál tréner eddigi 5 bajnokiján 14 lőtt gól mellett 8-szor kapituláltak. Illetve sokatmondó statisztikai adat még az XG is ami alapján látható hogy a Spurs sokkal több gólt lőtt az elmúlt fordulókban, mint amennyit a helyzetei alapján kellene, viszont többet is kapott. Ebből kifolyólag gólgazdag meccsre számíthatunk ma is.

Remélem Lampard kitalál valami váratlant és nem megint a megszokott felállásban küldi fel a csapatot mert akkor esélyünk sem lesz. Én úgy látom hogy nem az általa favorizált 4-2-3-1 a legjobb felállás a csapat összetételét tekintve. Mount hetek óta nincs formában és emiatt a támadójátékunk túl sablonos. Csak a széleken próbálkozunk, de nem túl sok sikerrel. Át kellene állni 4-3-3-ra vagy esetleg újra elő lehetne venni a 3 védős rendszert is mert akkor talán stabilabbak lennénk hátul. Mindenki tudja hogy a beadásokat nem tudjuák a középső védőink hatástalanítani, ezért le kell zárni a széleket amit a jelenlegi rendszerben nem tudunk, mivel a 2 szélső nem mindig ér vissza védekezni (csak Willian tudja elvégzi ezt a feladatát, Pulisic és Odoi nem), a 2 belső középpályás pedig nem tud akkora területet bejátszani hogy az ellenfél szélső védőire is figyeljen így az ellenfél létszámfölénybe kerül az oldalvonal mellett. Ezen kívül a másik kulcskérdés hogy a José alatt egyértelműen a csapat legjobbjává váló Dele Allit akinek egyébként is nagyon megy ellenünk kivegyük a játékból, azáltal hogy a felé vezető passzsávokat lezárjuk. Ezt is sokkal egyszerűbb 3 belső középpályással. Úgy kellene megpróbálni lezárni a passzsávokat hogy a Spursnél mindig az egyik belső középpályás maradjon megjátszható, mert ha a Sissoko és Dier féle közel sem pengés játékosokat hagyjuk üresen, akkor nekik kellene szervezni a Spurs támadójátékát ami így biztos vagyok benne hogy akadozna.

Reménykedjünk a csodában és próbáljuk meg kiszurkolni legalább az 1 pontot. A mérkőzés hazai idő szerint 17:30kor kezdődik és a DigiSport1 fogja közvetíteni. Mindenkinek jó szurkolást és előre is Boldog Karácsonyt kívánok. KTBFFH

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com