Blog bejegyzés

Visszatérés a top4-be

Eddig Tuchel érkezése óta mintha Fortuna a szárnyai alá vett volna minket, gyakorlatilag minden úgy alakul ahogy mi szeretnénk. Sorra nyerjük a meccseket, miközben a riválisaink sorra bukják a pontokat így a 9. pozícióból a német szakember vezetésével mindössze 5 mérkőzés után már újra visszakerülhetünk a korábban már-már elérhetetlennek tűnő bajnokok ligája indulást érő 4. helyre, igaz nem szabad elfelejteni hogy vesztett pontok tekintetében az Everton jelen pillanatban még jobb nálunk, az Aston Villa pedig ugyanúgy áll ahogy mi ebben a tekintetben. Viszont mindkét csapat pontokat bukott a hétvégén, ahogy a United, a Liverpool, a West Ham és a Spurs is. Gyakorlatilag a tabella első felében lévő csapatok közül csak a City, a Leicester és az Arsenal tudta begyűjteni mindhárom pontot. Legyünk mi a negyedikek ebben is és ezáltal a tabellán is, legyünk mi a forduló győztesei.

Szerencsére nem tűnik megoldhatatlannak a feladat, mivel a kiesés elől menekülő Newcastlet fogadjuk. Igaz Steve Bruce fiai az utóbbi hetekben kezdenek magukra találni, az elmúlt 3 körben a megszerezhető 9-ből 6 pontot is begyűjtöttek a Southampton és az Everton kárára. Már csak ezért sem szabad őket leírni, biztosak lehetünk benne hogy nem fognak feltett kézzel kifutni a gyepre. Viszont ahogy korábban már említettem, a szerencse úgy tűnik minket pártol, mivel a Szarkák első számú gólgyárosa Callum Wilson a Szentek elleni mérkőzésen lesérült, így nem lesz bevethető. Az legutóbbi egymás elleni mérkőzésről is hasonló okok miatt lemaradt és talán ennek is köszönhetően idegenben viszonylag simán 0-2-re nyertük. Nélküle a szarkák támadójátéka a nullához konvergál. A Newcastle 25 góljából 10-et ő szerzett és 5 esetben pedig előkészítésben jeleskedett, ami elég jól szemlélteti hogy mennyire fontos láncszeme a vendég csapat támadó gépezetének az angol. A helyettese a brazil Joelinton, aki az elmúlt évek egyik legnagyobb melléfogása a csapatnál, tekintve hogy 55 angol bajnokin mindössze 3, azaz három! gólnál jár csatárként. Ezeket a számokat egy középszerű hátvéd is hozza ennyi idő alatt, nem is értem hogy mit keres még a csapatnál a 24 éves center. Valószínűleg a Tuchelnél megszokott erőteljes pressinggel nagy nyomást fogunk rájuk helyezni ami miatt többnyire csak egy opciója marad a labdás játékosuknak, felívelni a labdát a brazil erőcsatárra. Ennek a semlegesítését kell megoldania a hátsó alakzatunknak, bár ez Silva hiányában sem kellene hogy nagy problémát jelentsen.

Hétközben az FA kupában ha kínkeservesen is de kiharcoltuk a továbbjutást a másodosztályú Barnsley ellen. Messze menő következtetéseket nem szabad levonni abból a találkozóból, mert még egyszer egy ilyen felforgatott kezdővel ahol Emerson középhátvéd biztos hogy nem lépünk többet pályára idén. Nem mellesleg Mount, Jorgi és Werner a keretbe sem voltak nevezve és Chilwell is csak a padról nézte végig a mérkőzést, főként pihentetés céljából, kivéve talán a németet akinek volt egy apróbb sérülése is így az ő kihagyásában az elővigyázatosságnak is szerepe lehetett. Vélhetően mind a négyen a kezdőcsapatban kapnak majd helyet ma, a kérdés inkább az lehet hogy milyen szerepkörben. Ez azért is lehet kérdéses mivel kupameccsen a harmatgyenge első félidőt látva Tuchel a változtatás mellett döntött és átállt 4 védős rendszerre, ami egész jól sült el mivel az addig nem létező támadójátékunk egy szempillantás alatt feljavult és sikerült is megszerezni a továbbjutást érő találatot. A 4 védős szisztémát is variálta mivel a 4-2-3-1ről Kovacic behozatalával a hajrára átálltunk 4-3-3ra. A találkozón nagyítóval nézve is nehezen lehetett pozitívumokat találni, de ezt azt egyértelműen ide sorolnám hogy az edzői stáb kísérletezett és így láthatták hogy miként mutat a csapat a korábban Lampard által is favorizált felállásokban. Ez a jövőben jó opció lehet arra ha számunkra kedvezőtlenül alakul a mérkőzés és egy offenzívabb taktikára kell váltani, mert valljuk be hiába nagyon eredményes jelenleg a 3 védős rendszerünk, de a támadójátékkal nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Ettől függetlenül ha tippelnem kellene azt mondanám hogy maradni fog a jól megszokott rendszer.

Az utóbbi idő legnagyobb kérdése sokak számára hogy milyen szerepet szán a francia játékosainknak Tuchel és itt nem elsősorban Giroudra gondolok. Silva sérülése miatt most megnyílhat az út a levegő urának Air Zoumának arra, hogy bizonyítsa Lőw Zsoltéknak hogy van helye a kezdőben. A francia bekk a szezon elején sorra döntögette a rekordokat a fejpárbajokat illetően majd egyszer csak nagy meglepetésre már Lampard utolsó mérkőzésein is kikerült a kezdőből és ez Tuchelnél sem változott, igaz nála fel lehet hozni indoknak hogy valószínűleg a honfitársában jobban bízik. Viszont most hogy Silva nem bevethető adja magát a kérdés hogy Zouma vagy Chris fogja helyettesíteni. Nem egyszerű a döntés mert a dán is nagyon jól teljesített az elmúlt mérkőzéseken, láthatóan jobban tetszik neki ez a szisztéma mint a 4 védős ahol sokkal bizonytalanabb. Ettől függetlenül én ma a franciát preferálnám már csak a korábban említett felívelések levédekezése miatt is, másrészt egy 10 emberrel védekező csapat ellen a rögzített szituációból történő beívelések is felértékelődnek, abban meg toronymagasan Zouma a legjobbunk idén. A másik nagy kérdés Kanté szerepe akiről minden elfogultság nélkül merem állítani hogy ma is az egyik legjobb védekező középpályás a világon. Viszont eddig úgy tűnik hogy nincs bérelt helye a kezdőben, legalábbis a jelenlegi taktikában. A Barnsley ellen is látható volt a kis franciának finoman szólva sem a passzjáték az erőssége és nyomás alatt elég pontatlanul játszik. A szerkezetváltás után sokat javult a játéka, sokkal komfortosabban mozgott mint előtte mivel a feladata is inkább a védekezésre irányult és kevésbé a játék szervezésére. Kanté legnagyobb erénye, hogy hatalmas területet képes levédekezni a 3 védős rendszerben kevésbé domborodik ki mivel itt szűkebb a mozgástere a 2 belső középpályásnak. Az pedig hogy kisebb területet kell levédekezniük egyben azt is jelenti hogy a sokak által már csak megszokásból is támadott Jorginho lassúsága nem jelent akkora problémát mint 4-2-3-1ben ezáltal kiegyenlítettebb a verseny közöttük a kezdőbe kerülésért. A másik posztriválisa Kovacic is ihletett formában játszik, nagyon meghálálja az edzői stáb bizalmát, mind védekezésben mind támadásban nagyon jól teljesít és emellett a megindulásaival rendre létszámfölényes helyzeteket teremt ami egy betömörülő csapat ellen kulcsfontosságú lehet akár a mai napon is. De ez legyen a legnagyobb problémánk hogy Kanté helye nem megkérdőjelezhetetlen a kezdőben mert ez azt jelenti hogy a védekezésünk továbbra is stabil. Egyébként sem kell aggódni a mosolygós francia miatt mert biztos vagyok benne hogy folyamatosan rotálni fogja Tuchel ezt a triót, mindenféle variációban már csak azért is mert a sorozatterhelést nem lehet máshogy bírni.

Ha ezt a mérkőzést is behúzzuk akkor mindössze 4 egységre leszünk a 2. pozíciótól, úgy hogy jövőhét végén pont a jelenleg ott tartózkodó Unitedet fogadjuk. Lehet még ez egy sikeres szezon, ehhez viszont a maihoz hasonló papíron könnyűnek mondható meccseken nem szabad pontokat hullajtanunk. A találkozó magyar idő szerint 21:00-ás kezdettel a Digisport1 közvetíti. Mindenkinek jó szurkolást kívánok. KTBFFH

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com