Blog bejegyzés

Vékonyodó jégen

Válogatott szünet előtt fogadni egy manchesteri csapatot – ezzel már megégettük magunkat nem is oly rég. Ahogy egy hónapja, most is égető szükségünk lenne a győzelemre. Akkor egy madridi sikerrel, most egy római bukóval hangoltunk, s nagy kérdés, kijózanodtunk-e attól a pofontól. Beharangozó alább.

 

 

Jó lenne dicshimnuszokat zengeni arról, hogy csaptuk meg tavaly José legényeit a bajnokságban, valamint hogy ejtettük ki őket az FA kupából a Bridge-en, de a sanyarú jelenünk miatt ez most kevéssé lenne indokolt.

Sajnos rossz kimondani, de ennek a csapatnak idén nincs igazi karaktere. Nem erős otthon és nem különösebben erős idegenben sem; nem rangadózik jól, de a kicsiket sem csapja szét ellentmondást nem tűrően; nincs ütős támadójátéka, de a védelme sem mondható szervezettnek; nem ellenállhatatlan Európában, de a bajnokságban sem hozza a tavalyi szintet. Ennek ellenére a továbbjutásunkat már a következő körben bebiztosíthatjuk a BL-ben, szerencsénk volt a ligakupa sorsolásnál, ha pedig nyerünk holnap, egy pontra megközelítjük a második MU-t.

A bajnokságban két meccset nyertünk zsinórban, ennek ellenére nem érezhető a stabilitás

Szóval mondhatnánk, hogy nincs akkora baj. De azért mégis csak olyan hírek jönnek folyamatosan, hogy Conte alatt inog a pad, a játékosok pedig elégedetlenek. Azt mi is látjuk, hogy az olasz hiába kevergeti a kártyákat, az idei csapat nem állt össze, nem ízlik a kettős terhelés, kevés a konstans jó teljesítmény.

Én személy szerint nagyon szurkolok Conténak, hogy legyen úrrá a nehézségeken – nyilván a csapat miatt főleg, de ő sem közömbös. Fantasztikus dolgokat művelt tavaly, nem véletlenül lett (egyedülálló módon) zsinórban háromszor a hónap menedzsere és az év edzője, egész egyszerűen méltatlan, hogy így megkerüljék az átigazolások vonatkozásában, illetve pár gyengébb eredmény után már ott kelljen éreznie a jéghideg pengét a torkán. Ami pedig a játékosokat illeti, kiábrándító a folyamatos panaszkodás és nethuszárkodás. Nyilván kemények az edzések, nem kielégítő a játékpercek mennyisége, születnek nehezen értelmezhető és megmagyarázható menedzseri döntések, de akkor sem jó irány a durci és a nyílt kritika. Amikor Terry távozásakor a helyén keletkező űrről értekeztünk, pont ez volt a félelmem: nem maradt egy olyan vezér az öltözőben, aki ilyenkor oda tud hatni a társaknak, hogy talán mégse kéne verni a palávert. Nagy munkabírású, lojális játékosból szerencsére még maradt pár, de egyikük sem egyértelmű vezér.

Miközben nekünk – mint a mellékelt ábra mutatja – van elég bajunk, a Manchester United köszöni szépen, jól van. Múlt hétvégén visszatértek a győzelmi ösvényre, ráadásul fontos rangadót nyertek a remek formában lévő Tottenham ellen. A City már tőlük is eltávolodott, de stabil második a csapat. Ők kapták a legkevesebb gólt, miközben a második legtöbbet rúgták, az egyetlen gyenge pontjuk az idegenbeli játék: legutóbbi négy túrájukból csak egyet nyertek, azt is üggyel-bajjal. Jó lenne mindezt kihasználni, de az öt meccsen gyűjtött szerény 7 pont és a két nyeretlen rangadó egyelőre nem tette se katlanná, se bevehetetlen erőddé a Stamford Bridge-et.

Maticsnak már csak az eladott labdáiból profitálhatunk

Az exek tábora ráadásul megduplázódott a nyáron: Mata és Mourinho mellé becsekkolt Lukaku és Matics is. Utóbbi kettő jelenti gyakorlatilag a szintlépést tavalyhoz képest, s biztosak lehetünk abban, hogy mindketten tudtunkra kívánják majd adni, hogy milyen jó választás volt számukra, hogy aláírtak a Vörös Ördögökhöz. Más se hiányzik, mint hogy De Bruyne után újabb volt játékosunk döntsön el rangadót a stadionunkban.

Abban azért bízhatunk, hogy a MU utoljára Clattenburggel tudott csak nyerni a Stamford Bridge-en, azóta 3 győzelem és 1 döntetlen a mérleg. A legutóbbi, 2:0-ra elbukott meccsünk pedig egy 12(!) meccses veretlenségi sorozatnak vetett véget, szóval nem lehet azt mondani, hogy mumusaink lettek volna az utóbbi években.

A tavalyi szép emlékű 4:0

És hogy még egy jó hír legyen a végére, Kanté már edzett hét közben. Mondanom sem kell, mennyire sokat lendítene a sorsunkon, ha visszatérne a MU-specialista francia és végre ismét stabilitás költözne a középpályánkra. Muszáj minél többektől felpakolni a pluszokat a pályára, mert kimagasló teljesítmények és egységes fellépés nélkül nem fogjuk tudni megnyerni ezt a rangadót. Márpedig egy döntetlen most nem sok mindenre elég. A vereségbe pedig bele se gondoljunk… Továbbra is Blue Is The Colour!

 • Lavid Duiz

  Nyugi! Ramirez az Interhez készül, nem hozzánk, bár tényleg nálunk van/volt a napokban. 🙂
  http://www.sportbible.com/football/transfers-former-chelsea-midfielder-ramires-to-join-european-giant-in-january-20171112

  • szeszfabresz

   *Endy arcán lefolyó könnycsepp vagyok*

   • Endy919

    Nem bánkódok , a világ 2. legszimpatikusabb csapatába kerül.

    Az Inter meg hihetetlenül jól jár. Egy személyben visszakapja Zanettit , Figot és Sneijdert.

   • “Egy személyben visszakapja Zanettit , Figot és Sneijdert.”
    Ó bazzeg hogy visíthat nálad a klaviatúra… ezért még egy Juve szurker is a föld mélyéig kergetne, nemhogy egy hithű Inter drukker 😛

   • Endy919

    Majd meglátod 🙂 nemsokára Rami szobor fog díszelegni a San Siro előtt!

   • ja, csak kartonból lesz, és épp azt eleveníti meg, amint 50 vérszomjas drukker pisálja körbe

   • Lavid Duiz

    Irónia szagot érzek. 😀

   • Endy919

    A mostani brazil generációnak a legnagyobb zsenije !

   • hagyd már abba, a végén még elhiszed uazzeg

  • Hazard

   Amennyire mostanában spórolgatunk adja magát, hogy ha a kínai piacon nézelődünk…

 • Endy919

  Ezért a kezdőért amúgy megérdemelnék a digók , hogy ne jussanak ki a VB-re.

  • kormolar

   imád meghallgatásra került…

  • ezért az edzőért megérdemelték

   • Endy919

    Kb hansolnó húzás , mint Woy volt az angoloknál.

   • azért minden esetre nagyot változott a világ, ha élhetek ezzel a közhellyel – a Hollandok után egy másik komoly nemzet marad le egy nemzetközi tornáról, miközben olyan csapatok, mint Irán, Izland, Japán vagy Panama ott lesznek

   • kormolar

    szerintem azért Japán nem annyira meglepő…az elmúlt 5 vb-n ott voltak…

   • attól Japán még nem lesz nagy futballnemzet, csak a saját régiójában erős, írhattam volna Koreát is, tök mind1. Az olaszok meg 1958 óta ott voltak, érted. Hát, Buffon se gondolta 4 éve, hogy már nem lesz több VB-je, vagy, ha igen, nem azért, mert nem jutnak ki…

   • kormolar

    kb 58-ba még a futballt sem ismerték Japánban…xD…de a régiójában futballnemzetté vált…Ázsiában az egyik legerősebb csapat jelenleg… am meg ha a Vb-n is a legjobb csapatok versenyeztetése lenne a cél szerintem a pótselejtező párosításokat már koefficiens alapján kéne rendezni, kontinenstől függetlenül…

   • “kb 58-ba még a futballt sem ismerték Japánban…xD”
    most se nagyon 😉

    “ha a Vb-n is a legjobb csapatok versenyeztetése lenne a cél szerintem a pótselejtezőket már koefficiens alapján kéne rendezni, kontinenstől függetlenül…”
    A koeff azért mindig veszélyes, mert az is akkor lenne reális, ha minden csapat ugyanazokkal játszana meccseket. Sokszor 5-10 helyet jelent simán, hogy az utolsó 7-8 meccsen kivel találkozott adott csapat. Ez egyébként mindig nagy kérdés, jó rendszer nincs, van, aki arra esküszik, hogy jöjjenek a kis csapatok, legyen minél színesebb a VB (nem bőrszín… 😉 ), legyenek kicsik, akikkel lehet szimpatizálni, van, aki szerint meg legyen olyan, mint a BL, ahová tényleg csak a legjobbak kerülnek, és jó meccseket játszanak. Tény, én magam is előbb ülnék le megnézni egy Olasz-Holland meccset (és lehet, hogy csalódnék), mint egy Irán-Izlandot (és lehet, hogy jó meccsről maradnék le, elég csak a saját példánkra gondolni, ahol a Magyar-Portugál az EB egyik legjobb meccse volt).

 • WudigessBoi

  Mikor elkezdtem követni a focit, akkor az volt az olaszok legnagyobb gondja, hogy egy Zola nem fér be, mert van nekik Baggiojuk, Vierijük, Del Pierojuk, Inzaghijuk, Viallijuk, Ravanellijük… Most meg Gabbiadinijük és El Shaarawyjuk. Ez számomra már egy középszerű keret, valahol érett egy ilyen bukó, még ha a svédeket minden további nélkül ki kellett volna tudni ejteni. Rájuk – mármint a svédekre – kíváncsi leszek, mégis csak van már egy holland és egy olasz skalpjuk.

  • kormolar

   ezzel azért nem értek egyet….szerintem elég erős keretük van az olaszoknak…más kérdés h fogalmatlan szövetségi kapitánnyal bárki képes nem kijutni….természetesen a régmúlt nagy ászaival felesleges őket összehasonlítani, de azért közel sem olyan sz*r a helyzet mint pl. a hollandoknál , ahol tényleg most nincsenek nagy spílerek…

   • WudigessBoi

    Mióta megnyerték a vb-t, két csoportkörös kiesés, most meg ez a ki nem jutás (vébéken). A köztes Eb-ken persze jól ment, de szerintem igenis érződik, hogy eltűntek, illetve kiöregedtek a húzóemberek és nagy egyéniségek. Gabbiadini, Bernardeschi, Darmian… Nem tudom, mit reméltek. Már az Eb-n is Contét tartottam az adunak, jól összerakta azt a csapatot Zazával, Pellével, Abatéval. De látszik, hogy ha nincs az edzői plusz, akkor nincs semmi átütőerő.

   • Endy919

    Pedig ez a keret jóval erősebb volt , mint a Conte féle EB keret. Simán kilehetett volna rakni egy korrekt csapatot , ha nem ez a félnótás az edzőjük.

    Buffon
    Florenzi-Bonu-Chiellini-Darmian
    Marchisio(Verratti , csak kisárgázta magát)-DDR-Jorginho
    Bernardeschi(Elshaarawy)-Bellotti-Insigne

    és nevetve tovább jutnak

   • kormolar

    én Zappát is játszattam volna ha Belotti is játszik…Zappa 1-2 gólpasszt adott már Belottinak karrierje során

   • Endy919

    3 védősbe maybe. De 4 védősbe nem raknám fullbacknek.

   • kormolar

    a végén inkább ő kelleltt volna mint pl Darmian … iszonyat gyengék voltak a beadások végig az olaszoktól

   • Levi97

    De azért próbálkoztak becsülettel, ahonnan lehetett íveltek a 60. perctől kb:D
    Annyira semmi ötlet nem volt a játékukban, hogy az hihetetlen.
    Amúgy nincs olyan rossz keretük, egy másodvonal közepét azért még lehoznak nevek alapján, de a hülyeség így már nem fér bele, szükség van a taktikai pluszra.

   • Hazard

    Az Eb keretet látva én is szörnyülködtem, de mostani keret azért jobb. Donnaruma, Verratti, Jorginho, Insigne, Belotti nem olyan rossz névsor. Ehhez még mondjuk hozzá jön Bonucci ha nem vonul még vissza, Florenzi is hasznos játékos. Persze a legendás generációhoz nem nőnek fel, de azért ezekre a játékosokra lehet építeni. Egy jó edzővel a védekezést össze kell rakniuk, egy Chielli-t meg egy Barzagli-t nem gondolnám, hogy olyan nehéz lenne pótolni.

    Ha megnézed egyébként akkor a többi tradicionális nagy nemzet is visszaesést produkál az elődökhöz képest a spanyolokat meg a németeket kivéve. Az angolok ugyan nem nyertek semmit, de azért volt egy Terry, Lampard, Ashley Cole, Gerrard, Beckham, Rooney névsor és nézd meg, hogy most ki van…

   • WudigessBoi

    Azért a franciáknál is elég jó az emberanyag: Kanté, Pogba, Griezmann, Mbappé, Martial…
    Insignét vagy Belottit meg nem érzem akkora eresztésnek, bevallom. Előbbi 3, utóbbi 4 gólos eddig a válogatottban, egyikük sem az a típus, akire azt mondanám, méltó első számú gólfelelőse egy olasz válogatottnak. Később persze lehetnek alapemberek, Immobile is kifejezetten eredményes mostanában, de a jelenlegi olasz válogatottnak nincsenek olyan oszlopai, mint volt korábban Maldini, Vieri, Del Piero, Pirlo, Totti (vagy a fiatalabb De Rossi).

   • Hazard

    Ousmane Dembele, Lemar és akkor még a fiatal védőkről nem is beszéltünk.

    Ezt mondom én is, hogy a régiekhez nyilván nem érnek fel az olaszok, de azért van egy-két jól csengő név. Nyilván nem a dánokkal kell összehasonlítani az olaszokat, de ha mégis megtesszük azt látjuk, hogy nekik Eriksen-en és Christensen-en kívül nincs senki. (Nah jó van még egy Bendtner-ük :D). Az olaszoknak meg van egy újabb Buffon-juk kb, Bonucci, Verrati, Jorginho, Insigne-ük, amire azért lehet építeni. Védekezni mindig tudtak, az már egy jó alap. Belotti meg egy jó kis csatár, aki fejjel is eredményes tud lenni, ami egy unalmas csúnya meccsen jól jöhet. Én nem látom annyira tragikusnak a helyzetet, főleg az EB névsor után. Candreva, Parolo, Giaccherini , Ogbonna, Zaza, Pellé, Eder. Nah az tényleg förtelmes volt.

  • abszolút adom

 • kormolar
  • Endy919

   Kifejezetten jó lenne !

 • http://www.skysports.com/football/news/12010/11119583/england-v-brazil-who-is-the-best-brazilian-to-have-played-in-the-premier-league

  elég egyoldalú válogatás… Emerson Thome-nál azért felröhögtem, és már így is kapott 154 szavazatot. Kíváncsi vagyok, volt-e, aki röhögés nélkül nyomott rá 😀

  Azért mindenesetre ez a kíírás ebben a formában nagyon ráment arra, hogy Cou nyerjen, ami szerintem megint egy szar pofon a sky-tól, egy nívós oldal nem hagy ki Alex-szet, Bellettit, Baptistát, Giéberto Silvát, Firminho nem is értem, miért nincs ott, vagy a City új üdvöskéje, Jézus… és akkor még Ramirest nem is írtam 😀

  • WudigessBoi

   Oscar és Willian is kimaradtak, hogy csak a saját portánkon söprögessünk. Ha pedig másén is, akkor Heurelio Gomes, Edu vagy az általam oly nagyon rühellt Anderson.

   • nyilván csak a teljesség igénye nélkül soroltam én is, kb még 100 név van, sok brazil játszott a PL-ben.

  • Endy919

   omg milyen lista … Leiva , pumukli fivérek , Jo , Kleberson … Pato .. :DDD

 • http://www.skysports.com/football/news/12022/11125831/italys-daniele-de-rossi-protests-against-manager-decision-during-sweden-defeat

  Mókás 🙂 DDR: “Why the hell should I go on? We don’t need to draw, we need to win!”

 • Kriszti gól az Észak-írek ellen 🙂

  Barátságoson meg Nigéria elverte Agueroékat… 😀

  • kormolar

   azt mondjuk elég véleményes neki adni….de legyen 😀

   • skyon néztem az eredményeket, ott neki adták, szóval.. 🙂

   • Hazard

    Miért lett volna véleményes? Kapura ment a lövés, a kapufáról pattant befelé és ha nincs ott a védő, akkor (is) bement volna.

   • kormolar

    az pont a kapus kezébe ment volna a kapufáról

  • lamps8

   Ampadu kezdett, Morata és Hazard egy percet sem játszottak, a rossz hír viszont hogy Ruben megsérült. Könnyen 1 meccsesre rövidülhet a tündérmeséje, ha a crystal éppen a válogatott szünet után kezdi el gyűjtögetni a pontokat.

 • kormolar

  Ericsen egymaga veri az íreket

 • na, csak kitették Venturát (nem értem, miért vártak vele), állítólag felkészül Ancelotti.

  • Érdekesség, hogy volt egy felmérés az olasz szurkolók körében, hogy ki legyen a következő kapitány, és Allegri Mancinivel azonos %-on(5) végzett. Elsőre meglepett, de igazából csak arra tudok gondolni, hogy az olaszoknál már ilyen szinten jelentkezik a sztoikus hozzáállás a válogatotthoz, és egy jelentős réteg nem is annyira az edzőben, mint a szövetségben látja a hibást, akik a post-Lippi érában rendre csak valami középszer tagot tudtak előhúzni az egy Contén kívül (meg persze a 2 évet pihenő Lippit megint). Ez réteg meg már nem is reménykedik abban, hogy ez a szövetség majd Allegrikat meg Ancelottikat húz elő, inkább a Mancini-szintet tartják reálisnak, akibe meg beleprojektálhatja a szurkoló akár Montellát, akár Spalettit is.
   Ezen túlmenően Conte 2016-os nyilatkozatai azért rávilágítanak arra, hogy miért nem lelhető fel topedző a nemzeti csapat élén, mely szerint semmi támogatást nem kap, sem a médiától, sem feltehetően az olasz csapatoktól, egyedül az elnök állt az ő oldalán, ezért döntötte el már márciusban, hogy lelép az EB után. Ennek fényében lehet Ancelotti is, főleg annak tudatában, hogy a topfociban neki sincs nagyon jelenleg helyet biztosító csapat, de én nem tartom valószínűnek azt sem, hogy megint valami középkategóriás alakot szednek elő, személyes favoritom Mazzarri.

   • “Ezen túlmenően Conte 2016-os nyilatkozatai azért rávilágítanak arra, hogy miért nem lelhető fel topedző a nemzeti csapat élén, mely szerint semmi támogatást nem kap, sem a médiától, sem feltehetően az olasz csapatoktól,”

    Azért ne csináljunk úgy, mintha ez új és egyedi elgondolás lenne, amióta az élfociban egyre nagyobb pénz van, a tényleges háborúk végeztével a nemzeti büszkeség és öntudat szerepe fokozatosan csökkent, valamint ezzel párhuzamosan az állampolgársági és honi hovatartozás kérdése is marginális lett (értem ezalatt a “választható” válogatottságot, a válogatottba “igazolt” játékosokat), a klubok vs válogatott és a játékosok ellenérzései+félelmei a válogatott ellen folyamatosan jelen vannak, a média meg mindig is olyan szerepet töltött be, amilyet a politika éppen megkívánt (nézd meg tegnap is, a magyar válogatott meccs közben és után a stúdióban kb úgy beszéltek, mintha épp a Vb döntőbe ugyan nem jutottunk volna be, de azért a harmadik helyért az aktuális királyt épp jól megpakoltuk, és amúgy pici a bánat és többnyire fasza minden), vagy az angoloknál a hurráoptimizmus a selejtezők során, az aktuális fiatal angol lufisztár felszopása, majd a törvényszerű lebőgés után mindenki földbedorongolása… stb, stb.

    A klubcsapatokban egyre jobban növekvő terhelés következtében a barátságos meccsek elveszítették a korábbinál is jobban a szerepüket, kb a menekülésről szólnak, a kibújásról, vagy, ha mégis játszani kell, hát a hogyan adjunk ki magunkból semmit úgy, hogy lehetőleg bele se sérüljünk kategóriát testesítik meg. Emellett az ellentétet olyan szabályozással is tovább szították, minthogy a szövetségeknek fizetni kell a kluboknak, ha a válogatottban megsérül egy játékos, stb. Többek közt ezért is silányodik a színvonala a tornáknak, és ezért is képesek többnyire olyan csapatok sikereket elérni, ahol a válogatott edző az X klubnál együtt játszó játékosokra építi a válogatottat, és kevésbé az aktuális forma alapján válogat.

    Conte egy győztes mentalitású, temperamentumos edző, a válogatottal is meg akarta váltani a világot – ami alapvetően pozitív beállítottság még a szövkap poszton is, de már más világot írunk, nincs már összetartás, nincsenek válogatott edzőtáborok (legalábbis jóval kevésbé, mint régen), a szövkap sokkal inkább egy nyugger pozíció, vagy olyan figuráknak való, akik klubszintre puhapöcsök (lásd Löw pölö), kevésbé kell egy tapasztalt taktikai zseninek lenni, mint jóval inkább egy jó elképzeléssel rendelkező pszichológusnak. Valaki, akinek van némi tekintélye, és képes összetákolni és meglovagolni egy sikerhullámot. (a középkategóriás alakkal egyetértek)

    Ilyentén szerintem Ranierit kéne elcsábítani inkább a Nantes-tól, de még akár egy RDM-Zola párost is el tudnék képzelni a Squadra Azzurra élére. Akár Mazarrit… Anca meg menjen csak szépen a Milanhoz, mindenki jobban jár.

   • “Azért ne csináljunk úgy, mintha ez új és egyedi elgondolás lenne”
    Nem, én csak azt mondom, hogy ez egy ok, ami mentén az olaszok már 10 éve nem képesek egy valamire való kapitányt előhalászni (akit meg igen, az emiatt is menekül, amint tud), és ennek az oknak a mentén már a szurkolók egy jelentős rétege sem reménykedik abban, hogy itt egy Mancininél jobb átvétel lesz.
    És itt most nem arról van szó, hogy az adott edző kevésbé tapasztalt taktikai zseni, hanem egy jóformán senki fazon, aki egy Genoánál jobb kerettel már kezdeni sem tud semmit. És ameddig a spanyolok, portugálok, akár németek legalább egy jó elképzelésű, pszichológiai érzékkel rendelkező faszit elő tudnak szedni, addig az olaszok most már erre sem képesek. Nyilván a Conte által felvázolt probléma mindenhol megvan, de eddig az olaszokon látszik meg leginkább az ebből is származó hatás, akik a legutóbbi 2 VB-n a csoportkört sem élték túl, most meg ki sem jutottak.
    A többit nem igazán érdemes boncolgatni, mert nincs nézeteltérés szinte semmiben.

   • igazából annyit tudok írni: egyetértek 🙂

  • Endy919

   Carlo szerintem arra vár , hogy az AC , vagy a mi padunk üresedjen . Ha nem is év közben , de nyártól simán tolna egy comebacket.

 • Hazard

  Jó döntés észak-Londonból? Nocsak.

  https://twitter.com/honigstein/status/931188183399911424

  • kinek is lenne jó ez? 🙂

   • Hazard

    Elég egyértelmű.

   • szerintem nem. Az Arsenalnál eddig sem a fiatal tehetségek felfedezésével, kiszűrésével és megszerzésével volt gond, csak ők nem Münchenbe, hanem Manchesterbe adták el a legjobbjaikat (vagy vissza Barcelonába…). Ettől az Arsenal aztán nem lesz előbbre egy centit sem.

 • tudja valaki, olvasott valaki valamit, mi lett a Squawkával? Kb 2 hete nem frissül 🙁 kár lenne érte, ha bedőlne.

  • Bukkakebáró Idemitirjak

   Brittanián azt írták, hogy nincs zsé, ha nem lesz szponzor akkor sajnos megszűnik.

 • Megvannak a potok, ők lesznek a Vb-n:

  POT 1 POT 2 POT 3 POT 4
  Russia Spain Denmark Serbia
  Germany Peru Iceland Nigeria
  Brazil Switzerland Costa Rica Australia
  Portugal England Sweden Japan
  Argentina Colombia Tunisia Morocco
  Belgium Mexico Egypt Panama
  Poland Uruguay Senegal Korea Republic
  France Croatia Iran Saudi Arabia

  • kormolar

   a lengyel első kalap érdekes….

   • Endy919

    Stabilan szálítják az eredményeket. Koef szerint vannak a kalapok , nem szimpátia szerint . Jól van ez így.

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com