Blog bejegyzés

Varázsló és harcos – bemutatjuk a Lampard-éra első igazolását

Az európai topklubok egyik legnagyobb célpontja volt évek óta. Cikkünkben még jobban megtudhatjuk, kicsoda Hakim Ziyech és honnan jutott el odáig, hogy leendő Chelsea-játékos vált belőle.

Ziyech 1993. március 19-én látta meg a napvilágot Hollandia egyik legfiatalabb városában, Drontenben, 58 kilométerre Amszterdamtól. Gyerekkora nem volt fenékig tejfel, ő volt a marokkói származású család legkisebb gyermeke. 10 éves volt mikor édesapját elveszítette, így egy kilencgyermekes édesanya maradt magára igencsak szolid anyagi körülmények között.

Ilyen nehéz sors mellett a futball könnyen középpontba került a családban, két testvérének is megvoltak az ambíciói, de végül a legkisebb, a kicsi Hakim vált a legrátermettebbé, hogy nagy karriert fusson be. Dronten utcáin tanulta meg a játékot, majd elkezdett pallérozódni a két helyi klub, az ASV és a Reaal akadémiáin.

A korábbi profi játékos, Aziz Doufikar emelte ki őt az utcáról és kezdte el pátyolgatni ifi-karrierjét, főleg a teremtornák időszakában. Ő nyilatkozta róla – „Sok közös van bennünk. Én is még az áttörésem előtt veszítettem el apámat, de azt mondtam neki, hogy odafentről néznek minket, büszkévé kell tenni őket. Gyerünk, ne szomorkodjunk, kezdjük el! – „Megtanulta, hogy ne viseljen mindig szmokingot, néha az overálra van szükség.”

Ez azt jelenti, hogy keménynek kell lenni, küzdeni kell. Ziyech pedig így is tett.

14 éves korában igent mondott a Heerenveen hívó szavára. Kettő évvel később, 2012-ben itt kapta meg első profi szerződését. Marco Van Basten volt az edzője és a Ferencváros középhátvédje, Otigba Kenneth is csapattársa volt. 19 évesen már be is mutatkozott a felnőttek között. A holland csatárlegenda azonban nem jósolt nagy jövőt neki, de így is megmutatta magát a holland futball vérkeringésében. A kék-fehérek színeiben 43 mérkőzésen lépett pályára és nagyon termékeny volt: 24 gólból vette ki a részét, 13-at szerzett és 11-et készített elő, csattanós választ adva ezzel Van Bastennek. Ilyen statisztikák mellett nem volt kérdés, hogy az Eredivisie hierarchiájában feljebb is lesz helye bőven. Két szezon után tovább is állt, 2014-ben a Twente csapatához igazolt.

A tavalyi Ajax – Real BL-nyolcaddöntő mindkét meccsén betalált…egyszer a bal, egyszer a jobb lábával!

A támadó középpályás pedig tovább fejlődött. Enschedében is nagy volt rajta a nyomás, egy anyagi nehézségekkel küzdő klub élére kellett állnia játékban és mentálisan is egyaránt, hiszen megkapta később a csapatkapitányi karszalagot is. 76 találkozón bizonyíthatott és mindent onnan folytatott, ahol befejezte előző klubjánál. 34 találatot szerzett és 30 gólpasszt adott. Már ekkortájt felfigyelt rá a nemzetközi futball, és szüksége is volt a Twentének némi anyagi bevételre, Ziyech azonban egyelőre még Hollandiában maradt, de ezen belül a lehető legnagyobb klubhoz került 2016-ban, az Ajaxhoz.

Abszolút beleillett a Johann Cruyff-i futballba, de a játékkal ellentétben a rajongók szívébe nehezen illeszkedett be. – „Szavak és az elmélkedések helyett azonban a tettek mezejére lépett, s játék tudásával lendült túl a nehézségein. Ezért vált azzá, aki lett belőle.” –  írja róla a holland futball-szakíró, Marcel van der Kraan. Innen pedig már számunkra is ismerős a történet. Mindent megnyert az amszterdamiakkal, amit csak lehet Hollandiában, ott volt a 2017-es csapatban is, mely az Európa Liga döntőjéig menetelt, 2018-ban pedig az év játékosa lett. Mindezidáig 160 mérkőzésen lépett pályára az Ajax színeiben és 48 góllal, illetve 82 gólpasszal járult hozzá a csapat sikereihez.

Az igazi áttörést persze az Ajax tavalyi BL-szereplése hozta meg, mely során Európa három hagyományos óriásával is kibabrált: a csoportkörben kétszer is döntetlent játszott a Bayern Münchennel, majd tavasszal egymás után ejtette ki az akkor háromszoros címvédő Real Madridot majd a Cristiano Ronaldo vezette Juventust is. A sors iróniája, hogy aztán a döntő kapujában a Tottenham állította meg az idegenbeli győzelem és a visszavágón kialakított kétgólós előny ellenére.

„Az elején egy egész közönség fütyülte ki, most meg már azt mondják róla a szurkolók, hogy megér akár 100 millió fontot is” – tette még hozzá van der Kraan.

Nyáron megvolt az esélye annak, hogy Matthijs De Ligt-hez és Frankie De Jonghoz hasonlóan ő is Európa valamelyik topligájába kerüljön (az elmúlt években az AS Roma és a Bayern is érdeklődött iránta), de a 2019/2020-as szezont ő még az Ajaxnál kezdte meg. Viszont ami késik, nem múlik. A Chelsea a napokban egyezett meg a holland klubbal és hivatalossá vált, hogy az új idényben már a mi csapatunkat fogja erősíteni. Megszerzése a mai árakat figyelembe véve szinte ajándék, 45 millió euró.

Mit adhat ő a csapatnak?

Ziyech egy rendkívül sokoldalú és kreatív játékos. Középpályától felfelé vízszintesen és függőlegesen is megtalálja a helyét bárhol, a pályán való jelenléte pedig szinte garancia a gólra. Egy személyében oldhatja meg azokat a problémákat, mellyel Frank Lampard küzd mostanság. Willian és Pedro 30 év felett van már, szerződéshosszabbításuk pedig továbbra sincs napirendi ponton, így kell egy új és fiatalabb játékos, aki bevethető a szélen.

Mason Mount 10-es pozíciójára is pályázhat majd.

Nagy gondot okoz továbbá a felállt védelemmel szembeni játék is az elmúlt meccseken. Hiányoznak a váratlan megoldások és a hosszú labdák, amikkel meg tudnánk bolygatni az ellenfelek sorait. Ziyech ebben is jeleskedik. Javíthat továbbá a rögzített helyzeteink kihasználásán is. Jól lövi a szabadrúgásokat, ahogyan azt ellenünk is bizonyította az őszi 4-4-es thriller során, és a szögletek elvégzését is bátran rá lehet bízni.

A személyisége azonban okozhat majd galibát. Nem egyszer mondta el korábban magáról, hogy szereti kimondani azt, amit tényleg gondol, ezért nem tartja magát egyszerű esetnek néhány edző számára.

Emlékezzünk azonban arra, hogy nyáron még a PL rajtja előtt Lampard hogyan reagált David Luiz elégedetlenkedéseire: egyszerűen kiadta az útját. Mindemellett ott van az a kódex is, ami az edzéseken tanúsított, esetlegesen nem megfelelő magatartásnak igyekszik elejét venni.

Ha minden rendben lesz Ziyechhel, akkor a klub jövője még fényesebb lehet. Főleg úgy, hogy a lapértesülések úgy tartják, hogy ezzel az üzlettel nem mondtunk le Jadon Sancho megszerzéséről sem…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com