Blog bejegyzés

Utolsó szalmaszálak és válságkezelés

Szombati ebédünkhöz a csapat szolgáltatja a desszertet, de nem lesz egy könnyű falat, az biztos. A Manchester Cityhez látogatunk kora délután.

A novemberi válogatott szünet előtt még arról volt szó, hogy a Chelsea akár meg is léphet kicsit a Manchester Citytől és a Liverpooltól a bajnoki címért vívott háromfős versenyfutásban. November elején, Burnley ellen elvesztegetett két pont miatt azonban ez nem történt meg és decemberre a Premier League csúcstriumvirátusa kéz a kézben egymás mellett lépett be az óév utolsó hónapjába. Innentől kezdve pedig varázsütés szerűen minden Pep Guardioláék szája íze szerint kezdtek el alakulni a dolgok. Tuchel és Klopp, a két német edző gépezeteiben egyaránt porszemek kerültek: sérülések, formahanyatlások a játék bizonyos aspektusaiban, majd váratlan vendégként a Covid-19 újabb variánsa is bekopogtatott az ajtókon (kivéve a City-én), tömegével kivonva játékosokat a pillanatnyi forgalomból.

Bő egy hónap alatt az egypontos előnyből tízpontos hátrány lett a mi szemszögünkből. Rajongók, szakértők egyöntetűen már most mérget vesznek Guardiola címvédésére. Lássuk be, nem ostobaság ezt vélni. Még ha a Chelsea és a Liverpool is visszanyeri az őszi bombaformáját, nehezen lehet elképzelni, hogy a City teljesítménye drasztikusan bezuhanjon. Az Omikron-variáns valami csoda folytán tulajdonképpen elkerülte a csapatot, mikor a leginkább tombolt, azóta meg már “levonuló” tendenciát mutat Angliában. Ilyen előzményekkel vágunk neki az újabb rangadónak, mely után a Chelsea és a City között 7, vagy továbbra is 10, vagy esetleg 13 pont lesz majd a táblázaton. A kérdés tehát az voltaképpen, hogy vajon eldől-e a bajnoki cím sorsa szombat délután?

Önmagának bizonyíthat a csapat

A Chelsea téli összeomlását nem volt könnyű megélni, az újév első napjain pedig csak tetézte a fejfájást Romelu Lukaku interjúja, amiből lehetett volna nagy botrány, de Thomas Tuchel lélektani erényeit megcsillogtatva “tusolta el” a belga csatár ügyét, még mielőtt az hatalmas gumicsont lett volna a sajtó számára. A klub 2021-es történései (BL-győzelem, Lukaku érkezése, remek bajnoki rajt) feljogosították a szurkolókat arra, hogy kicsit nagyobb mellényt hordjanak. Tuchel feljebb tette a lécet, emiatt most azt is visszaesésnek érezzük, hogy legutóbbi vereségünk a bajnokságban még december elején volt a West Ham otthonában. Minden más decemberi meccsen, mikor elmaradt a győzelem, akkor is legalább egy pontot szerzett a csapat. A Liverpool elleni feltámadást az újév első mérkőzésén, pedig lélektani győzelemnek is felfoghattuk, mert a krízis legégetőbb napjaiban tudott a Chelsea kétgólós hátrányból felállni a másik nagy konkurens ellen.

Béke (?)

Habár a bajnoki címért vívott versenyben jó eséllyel lemaradunk, de jár a dícséret Tuchelnek, hogy – országúti kerékpáros nyelven kifejezve – minimalizálta a veszteségeket. Ben Chillwellt egész szezonra, Reece Jamest és Trevoh Chalobah-t huzamosabb időre elveszítettük, Mendy pedig elment az Afrika Kupára, de úgy látszik, így is megmaradt a csapat tartása. Ezt a Tottenham elleni Ligakupa-elődöntős párharc bizonyítja a legjobban, mikor Antonio Conte csapata a két meccs alatt már csak akkor volt igazán veszélyes, mikor a továbbjutás sorsa eldőlni látszott (összesítésben: 3-0). Így újabb trófea közelébe kerültünk, és ha PL-remények ábránddá silányulnak még ott lehet a lehetőség, hogy minden mást megkaparintson a klub ebben a szezonban, beleértve a győzelemmel kezdett FA Kupát és a februárban zajló Klub VB-t is – a BL kapcsán várjuk meg egyelőre a tavaszi formát.

Teljes “flop”-ból megbízható tartalék kapus. Nem kell aggódnunk mostanság, ha Kepa véd.

Egy kissé megtépázott kerettel megverni egy jó hangulatban lévő City-t (október végén kaptak ki legutóbb a bajnokságban, azóta pedig 100 százalékosak) nagy lökést adna a csapatnak és hagyna még nyílt kérdést a Premier League első helyével kapcsolatban. Legjobb szárnyvédőink nélkül nyilvánvalóan nehezebb dolgunk lesz, de ha belegondolunk, Guardiola van olyan megnyugtató helyzetben, hogy elkalandozzon kicsit a taktikákban, mert mint írtam, legrosszabb esetben is 7 pontos maradna az előnye. Úgyhogy a katalán mester akár “túl is gondolhat” megint egy meccstervet. Azt is láthattuk, hogy az alacsonyabb polcot képviselő Arsenal is képes volt megnehezíteni a dolgukat egyenlő feltételek mellett. Akkor nekünk jelen helyzetünkben miért ne sikerülne?

Az angol hátvédek mellett Christensen sem lesz bevethető, a dán Covid-tesztje ugyanis pozitív lett – jobbulást kívánunk neki!

Kezdés magyar idő szerint 13:30-kor. Minden bele!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com