Blog bejegyzés

Újraírható

Tegnap este két korábbi játékosunk, Makelele és Alex is visszatért a Stamford Bridge-re (előbbi Blanc asszisztenseként), mégsem róluk, de még csak nem is csapatukról szólt a tegnapi este. Hanem rólunk: a mi fiainkról, a mi csapatunkról, a mi sikerünkről. Történt ugyanis, hogy a tetemesnek tűnő első meccses hátrányt szépen és hatékonyan ledolgoztuk, így ott lehetünk az elődöntőben! Dicsőséges diadal volt, értékelés alább.

Nem titok, az odavágó után picit már temettem a csapatot. Annyira fájdalmas gólt lőtt nekünk Pastore a párizsi meccs ráadásában, hogy akkor úgy tűnt, ez már túl sok lesz nekünk a visszavágóra. Szerencsére a kétgólos előny őket zavarta meg jobban, ezt pedig mi köszöntük szépen.

A meccs előtt azt taglaltuk a beharangozó kommentmezejében, hogy vajon milyen harcmodorban játszanak majd Blanc fiai. Én tulajdonképpen azt kaptam, amire számítottam és amiben titkon bíztam: egy a támadásépítést lényegében feladó (vagy finomabban fogalmazva: nem túlságosan erőltető), alapvetően defenzív PSG-t. A betömörülésük nem volt ugyan túlságosan ínyünkre és Hazard korai kidőlése is kifejezetten rosszkor jött, tetszett, hogy nem idegeskedtünk, nem kapkodtunk, ugyanakkor érződött, hogy tudjuk, mit akarunk játszani és kezdettől fogva megvolt bennünk az elszántság.

Erő, elszántság, ellenállhatatlanság

Erő, elszántság, ellenállhatatlanság

Bár a statisztikák alapján kiegyenlített volt a meccs (passzok száma, sikeressége és megoszlása is közel azonos volt, mint ahogy labdabirtoklásban vagy a kapura lövésekben sem mutatkozott komoly eltérés), nekem mégis úgy tűnt, jobbak vagyunk és teszünk eleget a továbbjutásért. A második gól például már Cahill lábában, Schürrle vagy Oscar kapufájában vagy a német hatalmas ziccerében is ott volt – persze nem baj, hogy ennyire későn született meg, hiszen így alig volt a franciáknak idejük reagálni a történtekre. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a vége felé (elsősorban Cavani és Marquinhos révén) a PSG is kihagyott ezt-azt, de azt javaslom, ezeknél az eseteknél próbáljuk meg inkább a többször is parádézó Cech-t méltatni inkább.

Jól kijött a két edző közti attitűdbéli különbség is. Mourinho harcos, de megfontolt játékot kért az övéitől, míg Blanc beleásatta fiait egy bunkerba. Menedzserünk óvatosan, de mindig előrefelé cserélt, éreztetve mindenkivel, hogy mi a szándéka, francia kollégája változtatásai viszont defenzívek voltak. Ezen a fronton tehát komoly győzelmet arattunk. A 2-0-nál gólörömöt színlelő, de teljesen egyértelműen taktikai utasításokkal a szögletzászlós kicsiarakásig szaladó Mourinho pedig legalább annyira belém égett, mint a srácok nyakába egyenként ugráló Robbie két éve a Napoli ellen.

Mourinho munkában

Mourinho munkában

José pedig ismét bizonyított. Megmutatta, hogy fel tudja tüzelni a csapatát és ki tud dolgozni egy olyan taktikát, amiben mindenki érti és teszi a dolgát, miközben egyszerre mindenre elszánt és kíméletlenül magabiztos. Nem tudom, mennyire volt tudatos, de mindenképp beszédes, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen két cserejátékos talál be (kábé 15, illetve 20 perccel pályára lépésük után). Mourinho kilencedszer játszott negyeddöntőt európai kupában (BL, illetve UEFA kupa), s kilencedszer élte túl ezt a szakaszt. Azt gondolom, ez önmagáért beszél.

A játékosok meg egytől egyig kitettek magukért. Harcos becsúszásokból és elszánt labda(vissza)szerzésekből is bőven több jutott erre a meccsre az átlagosnál, ami annak egyértelmű jele, hogy tényleg nagyon akarták a sikert a srácok. Ezért a meg nem alkuvó, hajtós hozzáállásért rajongok az angol fociért már jó ideje és ezért a teher alatt meg nem roppanó, győztes mentalitásért imádom a Chelsea-t.

Nehéz megnevezni meccs emberét ott, ahol ilyen jó szerepeltünk csapatként. De leginkább talán David Luizzal voltam elégedett: gólpasszt adott, labdákat szerzett és mentett, végig elszántan küzdött és ezúttal még a flegmaságát is le tudta vetkőzni – igazi jellemfejődés az első találkozóhoz képest. Kitett magáért a több ízben is bravúrral védő Cech, a Cavani elől nagyot mentő Ivanovics, a rendkívül labdabiztos Willian vagy a továbbjutásért megszakadó, fáradhatatlan Schürrle is. Kiemelném még Demba Ba-t is, elvégre az ő gólja is abból a profi mentalitásból adott ízelítőt, hogy a kevés játéklehetőség igenis ne picsogást és morális összeomlást vonzzon, hanem tettrekészséget és a bizonyítási vágy egészséges fölerősödését.

Amikor nincs elveszett labda

Amikor nincs elveszett labda

Ott vagyunk tehát ismét a legjobb négyben! Ott, ahol legutóbb két éve jártunk. Annak trófea lett a vége, pedig a rajtunk kívül elődöntős Bayern-Barca-Real trió bármely tagját többre taksálták nálunk. Érdekesség, hogy ez a hármas tavaly is itt volt, s jó esély van rá, hogy megint itt lesznek. S bár most sem mi vagyunk a végső esélyesek, azt gondolom, nincs mitől tartanunk. 2011 óta nem vesztettünk egyenes kieséses szakaszban párharcot az európai kupákban, s ha picit az esélytelenek nyugalmával is, de a tegnap látottak alapján készen állunk arra, hogy ezt a sorozatot tovább húzzuk. Az elődöntőben is Blue Is The Colour!

 • Endy919

  Off :
  Olvasgattam a fórumon régi kommenteket , és 2006 január 31. -edikéről ezt a gyöngyszemet halásztam ki :
  Amúgy szerintem senki ne jöjjön! Legfeljebb csere.
  Maniche helyére Joey Barton
  Carvalho helyére Micheal Mancienne
  Drogba helyére Dirk Kuyt vagy Sinclair
  Ferreira helyére ott van Johnson!:)

  😀 ez megölt 😀

  • d3vnull

   Aztakúúúúú :D:D:D:D
   “Maniche helyére Joey Barton” ez kb. olyan mint a 78-as ladámat műszaki nélkül 1 m3 tehéntrágyára cserélném 😀

 • Frenky54

  Érdekes lesz ez a Courtois ügy , a játszik(?) nem játszik(?),bőven lehet kavarni az ügyben…estleg jövőre nem adjuk kölcsön az ATM-nek, a Chelsea ifi II. kispadján 2 évig ülhet(ezt viccből írom)…
  Másik hozzászóló, másik cikkben felhozta: UEFA szabályzat szerint egy városban egy héten csak egy mérkőzés lehet…Real M. kedd, ATM.szerda…tudd erről valaki többet?

  • zenzo

   Szóba került fentebb is, de nincs változás sem az UEFA oldalán, sem a .com-on – mindenhol azt írják, idegenben kezdünk:
   The first leg will be played on Tuesday 22 April at the Vicente Calderon, with the return leg at Stamford Bridge on Wednesday 30 April.

 • Lavid Duiz

  Tudom, hogy túl optimista vagyok, de vállalom. 🙂 Bayern-Chelsea döntő lesz, és mi fogunk nyerni.

 • Lavid Duiz

  Végülis, a klub sem tiltotta meg, hogy játszon Tibó ellenünk (csak éppen jól a zsebükbe kell nyúlniuk). 🙂

  • F.A.

   Neked van aztan csak igazi zsido szemleleted 🙂

   • zenzo

    Vagy inkább a klubnak 😉 ha szétnézel “fentebb”, szó volt róla, hogy a Chelsea kikötötte: játszhat ellenünk TC, CSAK ez meccsenként +3M EUR-ba fájna a madridiaknak. Na erre jött az UEFA “válasza”, hogy az nem úgy van, mert az UEFA szabályzata “felülírja” az ilyen kölcsönszerződési pontokat… na erre meg mondta Gourlay, hogy nem eszik olyan forrón azt a kását, platini barát, lesz ebből még bíróságosdi. Ha meg nem is támadjuk meg ezt a döntést hivatalosan, azért az AM-nek érdemes elgondolkodni, amit én is, meg más is felvetett itt már, hogy hát ugye ha az AM még szeretné kölcsönvenni (vagy megvenni) Courtois-t, akkor nem biztos, hogy jó irány, ha odaszarnak a küszöbre.

   • zenzo

    Megerősítve 🙂

    GUILLEM BALAGUE: I’ve spoken to Atletico Madrid and they have said that because they want to keep Courtois next season – and they feel that he will renew his contract at Chelsea and they have a chance of keeping him on loan next season – they may not play him, even though UEFA say they are allowed to.

 • Én bevallom, nem örülök az Atleticonak. Nagyon szimpatikus csapat volt eddig is (persze félretéve a szuperkupa döntőt, ahol mi majdhogynem a pályán sem voltunk), de kiszámíthatatlan. Most is ott vannak a bajnoki versenyfutásban és bizony 9 év után lehet, hogy ugyan madridi lehet a bajnok, de nem a Real (vagy persze a Barca)? Az sem számít, hogy ők mit helyeznek előtérbe, a bajnoki címet vagy a Bl-t, mert szerintem van olyan erős keretük, hogy bizony meglephetnek bárkit (szerintem Diego Costa-n kívül is nézegetünk onnan valakiket). Én inkább örültem volna egy Realnak. Bízom abban, hogy José kitalál valamit, mert az Am játékosai egy dologban felettünk állnak: gyorsaság. Kegyetlenül el tudnak futni a széleken és hiába van Azpi vagy Iva, nem biztos, hogy utolérik majd őket. Az pedig, hogy Courtios játszik, legyen az utolsó szempont. Addig jussunk el, hogy már csak őt lássa a gólra törő. 🙂
  Viszont én Ramirest nem érzem most BL szinten (sőt bajnoki szinten sem), valami nála nem oké. Idő kellene enki, mert nagyon nem találja önmagát. Nagyon kellene Matic és Salah, viszont ők ugye nem játszhatnak. Viszont Schürrle nagyon jó formában van, kezdőként játszanám Lamparddal, Oscarral, Williannel, Hazarddal, Baval együtt. Tudom, ez így sok, de ez a felállás bivalyerős lehet. Lampard a biztonság, Hazard a meglepetés, Willian a technikás, Oscar a harcos, Schürrle a megbízható gólerő. Én Madridban nekik mennék, két gólos előnyt szereznék, ha megy, a Bridgen pedig egy gól elég lehet. Csak ne játszunk 1-0-ra, sírva könyörgöm, mert nem tudjuk megtartani.

  • zenzo

   “…Nagyon szimpatikus csapat volt eddig is…”

   Miért is? Nem sokkal szimpatikusabb alakulat, mint a Barca v a real egyes játékosai. Nekem nem szimpatikus egyáltalán, főleg azért, amiért Costát sem szeretném, hogy nálunk játsszon, fetrengős, borulós alakulat, emellett még alattomos is. Kb tutira veszem, hogy lesz piros a meccseken. Persze elfogult oldal (nyilván), de érdemes átolvasgatni a Korona mögött testvírblog AM vonatkozó részeit. Én relatív keveset láttam játszani az Atletit, de olvasva róluk sokat. Sehol nem épp a fair és remek játékuk van kiemelve…

   “…Én Madridban nekik mennék, két gólos előnyt szereznék, ha megy, a Bridgen pedig egy gól elég lehet. Csak ne játszunk 1-0-ra, sírva könyörgöm, mert nem tudjuk megtartani…”

   Nem hiszem, hogy idegenben ez menne, tekintve az idegenbeli formánkat. Szerintem a reális egy kinti 1-1 v 2-2, ami nekünk már bőven jó lenne, itthon pedig elverni őket. A Bridge a várunk, nem a Calderon. Kint X, itthon szűk győzelem, szerintem így tudunk továbbmenni.

   • mohacsia

    Nem szép dolog a városi rivális magyar blogja alapján megítélni őket. Kinek mi szimpatikus, Flyviknak az AtMa, neked az utwenger… Valahogy az előbbit jobban megértem 😀

   • Efra7

    Én például bírom is az Arsenalt (bár lehet, hogy csak az arsenalos tesóm miatt), de általában az Atleticoval sincs nagyobb bajom. A barca ellen persze nekik drukkoltam, sőt Simeone elég szimpatikus.

   • zenzo

    Akkor mi szép dolog? Egyébként mondtam én, hogy az alapján, vagy, hogy csak az alapján ítélem meg? 😛 Egyébként sem hülyéztem le érte, hogy neki szimpatikus, csak megkérdeztem, miért, meg leírtam, nekem miért nem… 😉 node mind1 is.

    Az meg, hogy mi a véleményem az Arsenalról, meg az utwenger posztjairól, merőben más kérdés. Nem nekem való csapat az Arsenal. Viszont, Bergkamp miatt, aki számomra alulról súrolja/súrolta a GOD kategóriát, anno tiszteltem. Az utwengeres srácok meg többnyire jól írnak, jó posztokat tolnak, jó arcok, és amit a hazai drukkerekért tettek, nekem nagyon is szimpatikus. Ennek viszont kb semmi köze ahhoz, hogy milyen véleménnyel vagyok az Arsenalról…

   • mohacsia

    “Szép dolog a szerelem…” 😀

  • mohacsia

   “Én Madridban nekik mennék, két gólos előnyt szereznék”

   Ha ez ilyen kívánságműsor lenne, akkor Torres gólkirály lenne. 🙂

   • Lavid Duiz

    😀

 • Mar4celo1

  épp olvasgatván az gunáros utwenger.com-ot, eszembe jutott hogy meglesem mit írtak a 6-0-ról, lehet én vagyok a béna de nem találtam róla cikket ennyire el akarják felejteni az esetet mert én jót röhögtem volna a cikken.

  • zenzo

   Sajnos az útwenger nagyon szétesett a “válás”, a költözés óta… nem csak a 6-0-ról, általában véve a vereségekről, sőt, többnyire a meccsekről nincsenek posztok. Én nagyon sajnálom egyébként, mert nagyon jó kis társaság és blog volt, szerettem őket olvasni, de sajnos régi önmaga árnyéka ez a mostani.

 • zenzo

  Olvasott róla valahol valaki akárki bárki, hogy mi a tököm ez az “új” rendszer, hogy a meccsek nem egészkor kezdődnek? Először csak azt hittem, biztos elírták, de most már mindenhol órahétkor kezdődnek a meccsek… valami nem fért be a reklámidőbe, azt kellett még hét perc? 🙂

 • zenzo

  “Martinez hopes to keep Lukaku” – hmmmm, én meg nagyon remélem, hogy jövőre a Chelsea kék meze fog feszülni rajta. Nagyon kéne egy ilyen csatár(teljesítmény) nekünk. Asszem indítok egy mozgalmat ‘bring back Lukaku’! 🙂

  Egyébként valamelyik nap beszélgettem onlány a blog egyik néma írójával erről, az egész téma Studge révén jött fel. Hogy hát itt ez a srác, még mindig szemtelenül fiatalon (24), mi meg kb aprópénzért elengedtük a Poolhoz, miközben kvázi nincs csatárteljesítményünk, Studge meg 25 meccsen 20 gólnál jár. Persze kvázi egyetértettünk abban, hogy ha nálunk maradt volna, valószínűleg nem tart itt, és azért örülünk, hogy nem törte derékba a Chelsea a karrierjét, és fasza, hogy megtalálta magát a Poolban, de közben fáj azt látni, hogy az összes csatárunk nem éri ez együttvéve ezt a szintet. Persze mivel annyira volt rugalmas, mint egy ültetőbot, meg védekezésben kb használhatatlan, José tuti nem használta volna – illetve nem hozta volna ki belőle ezt a teljesítményt, azért jó lenne végre újra tényleges csatárteljesítményt látni a Chelseaben, mert utoljára nagyjából az utolsó bajnoki szezonunkban láttunk ilyet Drogbától.

 • Efra7

  Josh közben játszik az Arsenal ellen a COC elődöntőben.

  • zenzo

   És remélem büszke győzelmet ünnepelhet, góllal 🙂

  • mohacsia

   Volt 1-2 jó megmozdulása, de egyébként feltűnően nem volt “jelenléte” a középpályán. Összességében elég gyenge. Egy ilyen betömörülő középpálya közepén egy 3:4:3-ban, úgy hogy kb alig volt náluk a labda (38%) én mindenképpen egy raklap szerelést várnék ettől a poszttól (plusz interception-öket). Ehhez képest McEachren bemutatott 1 szerelést és 0 interceptiont. Viszonyításképpen a pivotban a párjának, McArthurnak a teljesítménye ebből a szempontból 5 – 4.

   Nyilván nem kell levonni messzemenő következtetéseket 1 meccsből, de mivel nem sokszor nézek championship meccseket, ezért ebből meg a netes adatokból tudok összképet alkotni. Meg nagyjából miatta ültem le megnézni ezt a gyötrelmet, ezért kicsit kritikus vagyok a semmivel szemben, amit letett az asztalra.

   Nem cáfolt rá a véleményemre, hogy nem lesz klasszis játékos, inkább olyan közepes. DE ne legyen igazam.

 • wudigessboi

  Nem semmi sorozatot megy az Everton, elismerésem!
  A Norwich meg nagyon úgy tűnik, ki fog zúgni, amit én sajnálnék (Pool-MU-Chelsea-Arsenal a sorsolásuk az utolsó 4 fordulóra…).

  • zenzo

   Ja, bár az 1 öngóllal való győzelem elég sovány.. 😉 közben 90+ után 1-1 a Wigan-Arsenal…

  • mohacsia

   Nyögvenyelős volt, de behúzták Lukakuék szerencsére egy öngóllal. Egyrészt szurkolok az Evertonnak, hogy meglegyen a BL indulás. Másrészt remélem, hogy a MU szemétlerakója Poyetestül megy a másodosztályba.

   • zenzo

    Egyébként ti kit szavaznátok ki? Én nagyon bíztam benne (meg is szavaztam nekik a szezon előtt), hogy a Newcastle kizúg, háááát, ők nem fognak 🙂 2 fordulóval ezelőtt tuti kieső volt nálam a Fulham, de most épp ők akarják bizonyítani, hogy ebben a PL szezonban BÁRMI lehetséges, és a végén még újdonsült Wiganként bent maradnak (mondjuk annyira nem sajnálnám). A Sund’ felőlem is mehet vissza a mocsárba, és bár kb semmi esély nincs rá (de lásd korábban: bármi megtörténhet) nem ejtenék könnyeket, ha a West Ham és a Villa lenne a társa. A Cardiff amolyan mindegy alapon mehet v maradhat, de a WBA-Norwich-Swans triót elnézném még egy darabig a PL-ben.

   • mohacsia

    Szezon elején biztos voltam benne, hogy Hughes kiejti a Stoke-ot,de sajnos nem sikerült. Nem baj majd jövőre.

    Az alsóházból akiket sajnálnék, ha kiesnének azok a :
    Swansea: mert jók és szépen játszanak
    Aston Villa: mert amúgy elég jó keretük van és egy jó kis kontracsapat, akik tudatosan játszanak úgy ahogy és nem csak muszájból tolják be a buszt majd vagdossák előre vaktában a labdákat, hanem koncepciózusan tudnak reaktív focit játszani
    Amúgy ezzel a formával még simán kieshetnek.
    WBA: Gera (ha nem marad, akkor mehetnek tőlem a levesbe)

    A többiek (Hull, Kristálypalota, Norwich, Cardiff) olyan sótlan kiscsapatok, akikben semmi izgalmasat nem látok. A West Ham-ért én sem ejtenék könnyeket, de nekem semlegesek.

    Akiket kisavaznék, azok a Sunderland, akikről már nyilatkoztam meg a szomszédok. Magath kicsit felkavarta az álló szart, de annyira gyengék csapatként és egyénileg is, hogy csak jobb lehet náluk. Plusz nem szeretem a QPR-t meg őket se, mert hajlamosak pont ellenünk felszívni magukat egy meccsre. Ha választani kell 3-at, akkor legyen a Cardiff a fogalmatlan tulaja miatt.

   • Endy919

    Én az Arsenal , Tottenham , Liverpool triót tiltanám el a PL-től. VÉGLEG ! 🙂

   • zenzo

    Oké 🙂 én tettem fel hülyén a kérdést, DE azért próbáljunk már megmaradni a realitások talaján, azaz legalább olyanokat említeni, akiknek van esélye legalább matematikailag távozni – ergo a 10. Stoke már mindenképpen bentmaradóként alatt szereplő második 10 csapat.

   • Lavid Duiz

    Én Endy-vel értek egyet! Merjünk nagyot álmodni! 😀

   • zenzo

    Aztán legyen 2 csapatos a PL mint a laligali miiiii? 🙂 No way

 • Lavid Duiz
 • A válaszom: inkább az AM, mint a Barca vagy a Real. Amit Barca művel egy légypiszoknyi szabálytalanság után vagy amit a Real csinál egy-egy vitás szituációnál az undorító. Az AM legalább nem csinál ilyeneket. Néztem pár meccsüket, egyet tesznek: fociznak. Igen, néha sunyik, sőt alattomosak, nagyon ritkán, de sokkal sportszerűbbek, mint az elején említett két alakulat. Viszont egyszer pár csúnyán elvertek minket, ezért aztán csak óvatosan bánnék velük. 🙂

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com