Blog bejegyzés

Új idény magasabb elvárásokkal

Véget ért az előszezon, nincs több ideje a csapatoknak a felkészülésen dolgozni. Innentől a tettek mezejére lép mindenki, ugyanis az előttünk álló hétvégén kezdődik a Premier League 2021/22-es szezonja. A Chelsea a nyitófordulóban a Crystal Palace-t fogadja.

Bajnoki ambíciókkal, egy régi-új csatárral és egy újabb kézzel fogható siker, az Európai Szuperkupa birtokában vághatunk neki az új bajnoki idénynek. Az a bizonyos májusvégi, portói este még mindig melengeti a szívünket, s talán mindörökké fogja, de eljött az idő, hogy visszarévedjünk a jelenbe, mert az előző idény hajrájában mutatott teljesítmény alapján további sikerekre predesztinálható a Chelsea.

Megint bővült a vitrin hétközben.

Thomas Tuchel január végén válságmenedzsmentet indított, amiből május végére a klub történetének egyik legnagyobb sikere született. Egy kerek, egész remekművet kreált a keretben rejlő megannyi erényből, még hacsak békanyálon csúsztak be a Kékek az előző szezonban a mértékadó top 4-be. A tavalyi idény összképét a Lampard-éra utolsó hetei árnyékolták be, Tuchel egy negatív „hendikepp”-ről kezdte meg a munkáját. A klub első német menedzsere egy labdabirtoklásban és védekezésben is egyaránt stabil alakulatot eszkábált össze, melynek egyetlen akadálya önmaga volt. Mert habár kevés gólt engedett a Chelsea az ellenfeleinek a tavaszi félszezonban, a várható góljainak számától csak a Brighton maradt el jobban a 20 csapatos mezőnyben.

Ám ezzel a „tékozló” teljesítménnyel is második helyen végzett volna a tabellán, ha az eredményeket csak a német színreléptétől kezdve számolnánk. Az utolsó 19 fordulóban (vagyis éppen a bajnoki idény mértani közepétől kezdve) a Manchester City 45, a Chelsea pedig 38 pontot szerzett, azt viszont minden kékszívű drukker elismeri, hogy ha a támadósor jobban sáfárkodik a helyzetekkel, akkor ennél több egység is a csapat neve mellé kerülhetett volna. Tanulság: egy bajnokságban leginkább hatékony befejezés, kétmeccses párharcokra épülő sorozatokban hatékony védekezés szükségeltetik a végső sikerhez.

“Igyál még több célzóvizet…”

Az imént olvasottakból pedig egyértelművé vált, hogy ennek a Chelseanek még a Bajnokok Ligája megnyerése után is egy világklasszis csatárra van szüksége. A vezetőség szerencsére ugyanígy látta a helyzetet és minden követ – vagy inkább Eurócentet – megmozgatott nyáron Erling Haalandért, de a norvég szupertehetség megszerzését éppen a rivális Manchester United lehetetlenítette el azzal, hogy megvették a Dortmund másik talizmánját, Jadon Sanchót. A Ruhr-vidékiek pedig kikötötték, ha távozik tőlük az angol szélső, akkor Haalandot csak egy „őrült ajánlat” fejében hajlandóak elengedni. Nos, a sárga-feketék számára a szóbeszédben felsejlett 175 millió Euró sem volt elég őrült, többet pedig a Chelsea nem lett volna hajlandó kifizetni a játékosért.

Így esett a választás végül Romelu Lukakura, akit 60 millióval olcsóbban, így is klubrekordot jelentő összegért csábított vissza az olasz bajnok Intertől a Stamford Bridge-re, a hét évvel ezelőtti, kissé hányattatott távozása után. A belga óriás termete ellenére teljes mértékben közreműködő a csapattársakkal az összjátékban, így amellett, hogy nagyon gólérzékeny, nem irtózik attól, ha alkalmanként elveszi tőle valaki más a show-t. A frigy tehát égben köttetettnek tűnik, de hogy a nászút is odatart-e, vagy ne adjisten a Pokol felé…

Minél drágább egy transzfer, Marina annál bájosabb a bemutatókon.

…arra még a nyitófordulóban nem kapunk lehetséges választ, mert a Serie A gólkirályának a brit beutazási szigorítások miatt karanténba kellett vonulnia Londonba érkezte után. Első bajnoki ellenfelünket viszont nélküle is kötelező feladat lesz legyőzni.

Akikről nem tudunk még semmit

Az új idény első PL-meccsén városi rangadót játszunk a Crystal Palace csapatával hazai pályán. A „Sasoktól” 2017 őszén kaptunk ki legutóbb, azóta pedig mind a hét meccset megnyerte a Chelsea ellenük. Biztatóan hangzik, azonban a piros-kékeknél hatalmas „renoválás” zajlott le a múlt szezon után. Kezdődött minden azzal, hogy a nagy tiszteletnek örvendő Roy Hodgson 74 évesen visszavonult az edzői pályától, majd az előző idény legnagyobb átlagéletkorú (30.1 év) keretét közel 6 esztendővel (!) megfiatalították egy átigazolási időszak alatt – ennek a folyamatnak részese lett Marc Guehi eladása és Connor Gallagher kölcsönadása is. A kispadra pedig leültették az Arsenal és a Manchester City korábbi legendás középpályását, Patrick Vieirát.

„A nyakigláb Vieira” a bajnoki címvédő globális hálózatának köszönhetően New Yorkban kezdte el edzői munkásságát még az előző évtized közepén, de sem a „Nagy Almánál”, sem később Nizzában nem váltotta meg a világot, ugyanis a New York Citynél és a Francia Riviérán is csak 40-45 százalék közötti arányban nyerte meg a meccseit. Ezzel szemben állítólag remek pedagógus, és jól tudja kezelni a fiatal játékosokat.

Marc Guehi rögtön nevelő egyesülete ellen bizonyíthat, de Gallaghernek még várnia kell a debütálásra, mert ő csak kölcsönben érkezett a Palace-hoz tőlünk.

Lényeg a lényeg: itt van egy ellenfél, aki ellen az utóbbi években nagyon jó volt a mérlegünk, viszont szinte egy teljesen új csapat és egy új edző érkezett – magyarán alig tudunk valamit róluk, csak feltételezi mindenki, hogy a múlt szezonokhoz képest igyekszenek majd attraktívabban játszani. Ilyen bizonytalanságok ellenére is érdemes lesz azért megnyerni ezt a találkozót, még úgyis, hogy a pazar előszezont futó Hakim Ziyech vállsérülés miatt kidőlt a szerdai Szuperkupa-döntőn, illetve nagy eséllyel azok a játékosok, akik szerepet kaptak az Európa Bajnokság végjátékában, nem fogja még őket Tuchel rögtön visszadobni a mélyvízbe.

COME ON, BLUES és jó szurkolást minden drukkernek az új szezonra! Kezdés magyar idő szerint 16 órakor a Digi Sport 1 közvetítésében.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com