Blog bejegyzés

Titkos megfigyelők, modern adatok és Marina, a vezető: a Chelsea átigazolási reformja

Húsvéti olvasnivaló, amiben megtudhatjátok többek közt azt is, ki is az a Scott McLachlan, milyen üzleti partner Marina Granovskaia, minek köszönhetően lett végül Alisson a Liverpoolé, hogyan kerül a célpontok közé egy futballista és még sok egyéb más érdekességet. 

Egy történet, mely szemlélteti a Chelsea toborzási stratégiáját a Frank Lampard érában. Európa egyik legígéretesebb fiatal játékosának ügynöke, aki tudatában volt annak, hogy ügyfele a Chelsea első számú kiszemeltje, hosszú távú megoldása a posztjára. 

A Chelsea érdeklődése a játékos iránt több évre nyúlik vissza, és már a szándékok akkor is komolyak voltak. Scott McLachlan, a klub nemzetközi megfigyelő hálózatának vezetője folyamatosan tartotta a kapcsolatot a képviselőjével, aki kíváncsi volt rá, hogy ügyfelét mikor érkeznek megfigyelni és bővebb információkat szerezni róla. Az ügynök hajlandó volt az üzletkötésre és optimista volt, hogy kliense klubját rá lehet bírni az eladására. 

De akkor, a mostani szezonban a helyzet hirtelen megváltozott. Lampard az akadámiából hozott fel valakit, aki a kiszemelt pozíciójában bevethető, rendszeres játéklehetőséget adva neki, hogy bizonyítsa mennyire ígéretes. Az akadémista egy új, hosszútávú szerződést kapott, és bizonyítja, hogy a jövő Chelseajének szerves részét képezheti. 

A Chelsea egy telefonhívással fejezte be az érdeklődést a kiszemelt iránt, McLachlan azt mondta az ügynöknek: “Frank elégedett a berobbanó kölyökkel.”

A relatív tapasztalatlansága ellenére a beszélgetéseket Lampard vezeti arról, hogy a klubnak kit kellene és kit nem kellene leigazolni. Továbbá kialakított egy mondhatni egészséges munkakapcsolatot Marina Granovskaia igazgatóasszonnyal, amit akár eszközként is felhasználhat a célpontokkal kapcsolatos meggyőzésben. 

“Néhány hétig kapcsolatban álltam vele. (Lamparddal – a szerk.) – mondta Ziyech az Ajax honlapjának röviddel a bejelentés után, hogy 39 millió fontért cserébe a Kékekhez igazol. “Eleinte elsősorban telefonon keresztül. Hosszú beszélgetéseket folytattunk a hozzáállásáról, a játékfelfogásáról, a klubról és rólam. Aztán sokat cseteltünk.”

“Olyan nagy játékos, középpályás volt, hogy sokat tanulhatok tőle, mert sokat kell még tanulnom. Jó érzésem volt, miután beszéltem vele és ez csak egyre erősebb lett. Semmi kétség nem volt bennem.”

“Chelseabe igazolni? Miért ne?”

Lampard szorgalmazta, hogy januárban Ziyech és még más játékosok érkezzenek. Ellentétben a korábbi Chelsea edzőkkel, ugyan ő maga sem értett egyet a vezetőséggel, amikor végül nem érkezett erősítés, de elismerte a klub törekvését a kért nevek követésében, valamint megértette, hogy ebben az időszakban nagyon nehéz olyan igazolásokat végrehajtani, akik tényleg minőségi erősítést jelentenek a hosszú távú célok érdekében. 

A Chelsea úgy véli, hogy Lampard fiatalokkal való munkája ebben a szezonban milliókat fog megtakarítani a klub számára a jövőbeni átigazolási árakban, és felépülhet egy fiatal, saját nevelésű játékosokból álló ígéretes csapat, amely a közeljövőben a Premier Leagueben és a Bajnokok Ligájában is meghatározó lehet. De tudják, hogy a következő transzfer időszak fontos lesz. 

A nyomás fokozódik, és nemcsak azért, hogy mennyit költöttek az elmúlt két átigazolási piac során. A 2017-es katasztrofális nyarat sok szurkoló szem előtt tartja, és a Chelsea továbbra is próbál az akkori sikertelen üzletek némelyétől megszabadulni. Marina Granovskaia legnagyobb eredménye lehet, ha talál egy új klubot Danny Drinkwater játékjogára. 

A Kékek megfigyelési rendszerének működése, az ügynökökkel, rivális klubok vezetőivel való széleskörű tárgyalások tökéletesen megfestett képet ábrázolják, hogy kell kinéznie a legmodernebb átigazolási műveleteknek. Ha ismét kudarcot vallanak, az nem az erőforrások, az igyekezet vagy a gondolkodás hiánya miatt következik be.

McLachlan 2011 óta a Chelsea nemzetközi scout rendszer vezetője, ám szerepe az évek során megváltozott. Amikor Michael Emenalo technikai igazgató számára jelentést küldött, akkor jelentős mértékű hatalmat kapott a felderítő és elemző osztályok gyengeségeinek felismerése, és a szükséges feladatok elvégzése érdekében. 

A toborzási struktúrát akkoriban alakították ki: az aktuális vezetőedző kifejtette átigazolási preferenciáját, de Roman Abramovich tulajdonos szorosan egy tanácsadói csoporttal – köztük Bobby Campbell volt menedzserrel és a holland Piet de Visser megfigyelővel – dolgozott, akik a döntéseket befolyásolták. Emenalo feladata volt a közvetítés, ajánlásokat tett a saját kapcsolattartó hálózatából, és a scoutok jelentéseiből az edző számára. 

Az eredmények zavarosak és következetlenek: egy éven belül 50 millió fontot költöttünk egy végül rossz igazolásnak bizonyult Fernando Torresre, és sokkal kevesebbet fizettünk a De Visser által felfedezett Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois belga trióra. Emenalo arra törekedett, hogy egy csoportot alakítson ki a kölcsönadott labdarúgókból, amellyel egyrészt fejlődési lehetőséget adhat számukra, másrészt plusz bevételt termeljen a klubnak. 

McLachlan arra összpontosított, hogy a tehetségek azonosítása adat- és elemzés orientált legyen. Sportedzői diplomáját a London South Bank Universityn szerezte, a Southamptonnál teljesítmény-elemzőként dolgozott, és a Fulhamnél volt amolyan technikai megfigyelő, hírnevet építve a teljesítmény profilozásának – a sportolók teljesítményének elemzése az erősségek és gyengeségek azonosítása érdekében – a futballban.

 

“Hetente 4-5 meccset nézek meg, mert nem akarom elveszíteni a kapcsolatot a játék lényegével, de a szerepem a Chelseanél megváltozott. – mondta Michael Calvin 2013-ban megjelent The Nowhere Men című könyvében. Ez inkább amolyan vezetői lett. Körülbelül 20 megfigyelő dolgozik velem. Az én feladatom a tudományos ismeretek oktatása, a megfigyeléseik és elemzéseik adatokhoz való igazítása. Meg kellett állítanom az ostoba közhelyek használatát és felkészíteni őket, hogy inkább a trendekre és átlagokra összpontosítsanak.“

McLachlan emellett beszélt az átvizsgálás hiányosságairól a Torres féle üzletekben: “Az az őrület, hogy egy időben 269 millió fontot költöttek 2011 januárjában. – tette hozzá. A tények mennyiségi elemzésének mekkora része volt? Mennyi objektivitás volt a szerződtetés eldöntésében? Mennyire került sor az adatok analizálására? Ha egy játékosért fizetsz 50 millió fontot, mégis hogy fedezheted fel, mit is várhatsz el a pénzedért cserébe?”

Mire 2017 novemberében Emenalo lemondott, addigra McLachlan megbízatása kibővült egész Nagy-Britannia megfigyelésére. Azóta közvetlenül Granovskaia mellett dolgozik egy új technikai igazgató kinevezésének sürgőssége miatt – a technikai és teljesítmény tanácsadó Petr Cech más javaslatokkal látja el tisztségének hasonlósága ellenére -, a vezetőség pedig elégedett az ésszerűsített struktúra működésével. 

McLachlan gyakran beszél Granovskaiaval, Cech-vel és Lamparddal, akik aktívabban érdeklődnek a megfigyelők munkája iránt, mint az elődök. Lampard közvetlenebb viselkedése és áhítozása arra, hogy “fülest” kapjon egy scout elemzés alapján, sokkal jobban működik a kollegialitás emiatt. Ez felkelti a reményt, hogy a korábbi menedzserek átigazolási stratégiái miatt kialakult károsabb viszony nem ismétlődik meg. 

Az európai labdarúgásban nagy tiszteletnek örvend McLachlan munkája, akit továbbra is az önfejlesztés vágya hajt: beiratkozott az FA 5. szintű technikai igazgató képzésére is. Hírneve a Chelsea megfigyelő rendszerén alapszik, amelyet saját ötletei alapján alakított át – egy rendszert alkotott, ami az elit klubok közül az egyik leghatékonyabb, legelőremutatóbb gondolkodású. 

Előfordulhat egy-egy meccsen, hogy egy Chelsea-megfigyelővel is találkozik. Lehet, hogy már megtette ezt korábban is, csak még nem jött rá. Ellentétben sok más klubbal, amelyik hivatalosan is felderítőt küld mérkőzésekre, a Chelsea emberei gyakran vesznek jegyet a lelátóra, hogy megbizonyosodjanak arról, a jelenlétükről senki se tud. Nem viselnek semmi olyat, ami alapján meghatározhatnák mások a kilétüket és szigorú utasítások mentén tartják fenn az alacsony profilt. 

Amikor okostelefonra vagy iPadre készül a jelentés, technológiai óvintézkedéseket kell tenni, hogy azokat senki más ne láthassa. Időnként még mindig tollal és papírral rögzítik a beszámolókat, de még ha sikerülne is megszerezni a Chelsea felderítő jelentéseit, akkor se lehetne azokat elolvasni. Számos más csapathoz hasonlóan kifejlesztették a kódok és rövidítések nyelvét, amelyet kívülről senki se érthet meg.

A titok fenntartása érdekében McLachlan nem alkalmaz olyan tanácsadókat, akik másoknak is súghatnak. Csakis kizárólag a Chelseanek dolgozhatnak. 

A jelentések egy speciális adatelemző rendszerbe kerülnek, amit egy a Chelsea munkaerő-osztályához tartozó személy fejlesztett ki, amely ma már az iparág egyik legjobbjának számít. McLachlan csapata ezután a cobhami edzőközpontban átfésüli a rengeteg adatot – a világ minden tájáról származó felderítést, Wyscout és más források használatával készített videóelemzéseket a fejlett teljesítménymérő mutatók segítségével -, hogy azonosítsák a játékosokat, akiknek fel kell kerülni a listára, így lehetnek potenciális célpontok a csapat számára. 

A robosztus tulajdonságot különösen értékelik a megfigyelők. Nagy figyelmet fordítanak a játékosok korábbi sérüléseire, valamint, hogy képesek egy héten 3 meccset is játszani, ami az angol futballban nagy kihívás. Cesar Azpilicueta pályára lépéseinek számát 2012-es Stamford Bridge-re elhozatala óta példaértékűvé teszik, de meghatározó Eden Hazard és Willian pályafutása is ebből a szempontból.

McLachlan futballista ajánlásait a Lampard, Cech és Granovskaia közti átigazolási megbeszélések során teheti meg, de az átfogó toborzó stratégia központi eleme, hogy ennek a vezetőedző igényeit kell szolgálnia. Így került 2018-ban a csapathoz Sarrit követve Jorginho, és Lampard is ezért hangsúlyozza folyamatosan céljait, akikkel kiegészítheti az akadémiáról kikerülő ifjoncok köré épülő csapatát. 

Emenalo annak idején külön választotta az idősebb és fiatalokról készült toborzó műveleteket, de távozása óta a kettő integrálódott. A hangsúly a játékosok felépítésére irányul a 9 év alatti korosztálytól az első csapatig, így Neil Bath ifjúságfejlesztési vezető közvetlenül asszisztensével, Jim Fraserrel felel az akadémiáért, McLachlannel és Cech-vel gyakran kommunikálnak. Jadon Sancho és Erling Haaland korában – amikor 17 és 20 év közötti életkorban képesek csillogni a felnőtt csapat szintjén, és ennek megfelelően vannak fizetve – ez a fajta összekapcsolt gondolkodás elengedhetetlen.  

Az ifjúsági megfigyelést egyre inkább különálló specialitásnak tekintik a modern futballban, a Chelseat pedig ennek mesterének tartják elég széles körben. Hazai környezetben a tehetségek korai felismerése, fejlesztése, mint Ruben Loftus-Cheek, Tammy Abraham, Callum Hudson-Odoi, Mason Mount, Reece James és Fikayo Tomori jelenléte a Lampard-csapatban Andreas Christensennel kiegészülve, és az egykori Chelsea-védő Nathan Aké példája tanúskodik a klub sikereiről, amely Európa szerte vonzó a fiatal tehetségek számára. 

Miután a FIFA 2009-ben és 2019-ben is büntetést szankcionált felénk a 18 év alatti külföldi fiatalok átigazolásával kapcsolatos szabályok megsértése miatt, azóta ezen a területen is más mentalitásban zajlik a munka. 

McLachlan megerősítette csapatát – James Bell-Walker lett az asszisztense, aki korábban az Everton és a Bolton megfigyelője volt, és aki ugyan északnyugaton él, de a hetek nagy részét Cobhamben tölti -, viszont ragaszkodik hozzá, hogy néhány alkalommal legyenek figyelve az idősebbek is. A játékosok temperamentumának és személyiségének felmérése fontos eleme a feladatnak. Egy ügynök elárulta a The Athleticnek, hogy McLachlan megnézett egy dokumentum sorozatot, fókuszálva a játékos klubjára, hogy az illető karakteréről hátha ki tud deríteni valamit.

McLachlan munkájának része a kiszemeltek pontos átvilágítása, és minden üzlet becsült összegének felállítása. Abban az esetben, ha a Chelsea vállalja a feltételeket, az érintetteket értesítik efelől, majd Granovskaia telefonon konkretizálja a végső tárgyalásokat.

Granovskaia egyre inkább feljebb lépése az elmúlt évtized egyik legfontosabb része volt a Chelsea toborzó folyamatában. A hölgy, akit Abramovich megbízott a napi futballal kapcsolatos teendők elvégzésével, amikor 2010-ben a vezetőség tagja lett, így a tekintélye is egyre nagyobb lett. Ma már őt tartják az egyik legjobb üzletkötőnek. 

Azok között, akik vele vagy “ellene” dolgoztak, nagy az egyetértés, hogy a tárgyalásokon kemény, de tisztességes, valamint munkája iránt abszolút elkötelezett. “Folyamatosan dolgozik.” – mondja az egyik ügynök. “Nem egyszer fordul elő, hogy valamikor éjfél környékén válaszol, ha napközben nincs esély őt elérni.”

Egy másik gárda ügyvezetője ezt mondta: “Három-négy üzletem is volt Marinával, mindig tartotta a szavát. Minden tárgyalás során egyenes volt, nagyon profi és soha sem visszakozott. Ez ebben a vállalkozásban sajnos nem mindenkiről mondható el.”

Marina az átigazolási megbeszélések nagy részét telefonon folytatja, és nem jellemző, hogy bármivel is trükközni próbálna. Világosan fogalmazza meg álláspontját és azt is egyértelművé teszi, ha nincs elég mozgástere. Abramovich folyamatosan tájékoztatva van a fejleményekről és az összes fontos döntésről az igazolásokkal kapcsolatban, bízik a tanácsadóiban.

Számos magasabban jegyzett Chelsea játékos felfedezte már, Granovskaia nem engedi, hogy a döntéseit az érzelmek befolyásolják. Diego Costa rengeteg WhatsApp üzenetet küldött neki száműzetésekor, hogy igenis engedjék el az Atletico Madridhoz, de a transzferre csak akkor kerülhetett sor, amikor a beérkező ajánlat is megfelelő volt. 

Egy ügynök annyira messzire ment, hogy Granovskaia megközelítését “torokvágónak” nevezte, de a The Athletic informátorai nem használnák ezeket a szavakat. Ez a túlzó megnyilvánulás egy komoly üzletkötőtől származik, aki széles körben nagy tiszteletnek örvend a szakmában, még azok részéről is, akik korábban komolyabban tárgyaltak vele. 

A legtöbb nagy képviselővel eredményesen dolgozott, néhányan jó pár üzletet is kötöttek a Chelseavel az elmúlt években – Kia Joorabchian és Giuliano Bertolucci által képviselt brazilok, akik a közelmúltban a Stamford Bridgere tették át székhelyüket, Federico Pastorello pedig sokat segített Antonio Conte és Maurizio Sarri szerződtetésénél. Pini Zahavi is régóta jó viszonyt ápol Roman Abramovich-csal.

Mino Raiolával megromlott a kapcsolat, miután 2017-ben nem sikerült Romelu Lukakut leigazolni, mivel úgy érezték, elsősorban ő irányította a szálakat, hogy kliense a Manchester Unitedhez szerződjön. De általánosságban: Granovskaia nem részesít előnyben egy ügynököt sem, a Chelsea felderítése nem tekinthető ügynökvezéreltnek – csak a képességek számítanak, az alkalmasság. 

Marina vezeti az átigazolásokkal kapcsolatos belső megbeszéléseket, de nem tesz úgy, mintha ismerné egyes futballisták kvalitásait. Tudja, hogy az ő erőssége a transzferek üzleti részében rejlik, így McLachlan jelentéseire és a vezetőedzőre támaszkodik, amelyek fontos szerepet játszanak a klub céljainak meghatározásában. Miután egy játékos azonosításra került, megkezdi a tárgyalásokat, majd dönt az üzlet sorsáról. 

Legfontosabb szerepe a Chelsea bevételi forrásának maximalizálásában van, ugyanis játékosok eladásából 397,4 millió font profitot termelt 2013 óta – ez elképesztően magas összeg, amely kulcsfontosságú jövedelemforrást jelent, ez pedig egyértelműen elősegíti a versenyképesség fenntartását a Premier League-ben a Pénzügyi Fair Play (Financial Fair Play/FFP – a szerk.) korában. 

Talán a legjelentősebb félrekalkulálása akkor volt, amikor 2018 nyarán Kepa Arrizabalagát a világ legdrágább kapusává ‘tette’. Az elsődleges célpont Alisson volt, a Rómával a tárgyalások is már előrehaladottak voltak, de Granovskaia remélte, hogy meg tudja győzni Courtois-t a maradásról. A Liverpool kihasználta a tétovázást és elhappolták Alissont, Courtois már sztrájkolt, Kepa volt a második számú jelölt a listán. Egyetlen opció maradt, ki kellett fizetni a szerződésében rögzített 71,6 millió fontos kivásárlási árát az Athletic Bilbaónak. 

A határozatlanság viszont nem olyan csapda, amibe az üzletasszony gyakran beleesne. Ha úgy érzik, hogy korrekt üzletet lehet kötni egy olyan játékosért, akit szeretnének, akkor képesek gyorsan cselekedni: az Ajaxszal történő gyors megállapodás Ziyech szerződtetésével kapcsolatban lenyűgözte a felderítő szakembereket Európában, akiknél a Premier League gárdák amúgy is nagy hírnévnek örvendnek a reakcióidejükkel kapcsolatban.

A hüledezés érthető, hogy McLachlan és Granovskaia tulajdonképpen miért örvend ekkora tiszteletnek, ugyanis a felderítő kapcsolatrendszer dicsőségére rossz fényt vet a 2017-es nyári átigazolási ablak. Az öt leigazolt játékos összesen 180 millió fontba került (Alvaro Morata, Tiemoue Bakayoko, Antonio Rüdiger, Davide Zappacosta és Danny Drinkwater), de közülük csak Rüdiger szerepel a klub további terveiben. 

Danny Drinkwater leigazolásában sok köszönet nem volt.

Mindegyik üzletnek megvolt a maga kontextusa. Morata nagy reményekkel jött, miután Lukaku a Man Unitedbe igazolt, de megragadt az örök ígéret szintjén. Bakayokóban óriási potenciál volt, de már szerződtetésekor is sérült volt és soha nem ért révbe emiatt. Drinkwaterre és Zappacostára nincs sok mentség, az utolsó utáni pillanatban érkeztek Conte megnyugtatására, aki egész nyáron lobbizott az erősítések érdekében. Egyedül Rüdiger vált szilárd alapemberré. 

Nem számít mennyire tudományos a megközelítésed, soha nem alakíthatod pontos tudománnyá. A Chelsea igazolásai azóta beváltak: Kepa az egyedüli talán, aki a vételárához képest alulteljesít, de 25 évesen van még ideje fejlődni. Mateo Kovacic az egyik legjobb játékos ebben a szezonban, Jorginho bebizonyította, hogy nem csak Sarri rendszerében hasznos. Christian Pulisic a sérülése előtt mutatott annyi villanást, ami azt sugallja, a jövőben a Chelsea keretének meghatározó tagja lehet.  

A Chelsea felderítő hálózatának legnagyobb kihívása majd csak most következik, joggal lehet bizakodni, hogy meg tudnak felelni a kihívásnak. A McLachlan vezette felderítő hálózat még soha nem hordott a hátán ekkora nyomást. Mindaddig, amíg megtalálják azokat a játékosokat, akik képesek előre vinni a csapatot, Granovskaia korábbi eredményei jól bizonyítják, el tudja érni ezeket a futballistákat.

 

 

[A cikk fő forrása a The Athleticen jelent meg.]
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com