Blog bejegyzés

Taktikai elemzés: Chelsea – Qarabag

A Chelsea magabiztosan húzta be a győzelmet a BL nyitó fordulójában. Conte nemes egyszerűséggel felrajzolta a papírformát a pályára és erőből átment a vendégeken. Lássuk, mi is történt a pályán.

Ha a Chelseanél volt a labda…

A hátsó védő hármas széthúzásával és Zappacosta valamint Alonso vonalra ragasztásával óriási területet játszott be a hazai csapat, amivel egyszerűen fizikailag nem tudtak mit kezdeni a vendégek. Fabregas és Kante kéz a kézben mászkáltak a középpálya közepén, biztonságot adva Christensennek, aki igen magabiztos teljesítménnyel rukkolt elő – bár tegyük hozzá, nem sokszor tették igazán próbára képességeit.

A Qarabag megpróbált a lehető legkompaktabb maradni szélességben, amivel elméletben leszűkítették középen a szabad területet. Nem is jöttek megszámláhatatlanul a beadások, és amikor jöttek is, akkor is hiába volt jól kigondolva a taktikájuk, minőségileg egyszerűen nem tudták felvenni a versenyt a Chelsea támadásaival.

A szélen történő háromszögelések azonban rendkívül jól kimozgatták a sündisznó állásból a vendégeket, akik rendre létszám hátrányos helyzetbe kerültek az oldalvonalak mellett. A kapu előterénét jól szállták meg a vendégek, amivel ellehetetlenítették Fabregas kibontakozását – más kérdés, hogy ezt nyilvánvalóan nem sikerült fenntartaniuk 90 percen át.

A szélek feladásával azonban kellő hely maradt Willian és Pedro előtt a fickándozásra, amivel láthatóan éltek is. Amikor pedig emiatt kapuval szemben kapta a labdát Fabregas, akkor élt is a kínálkozó lehetőségekkel – lásd Azpilicueta gólja.

Zappacosta támadó aktivitása jól észrevehető volt a teljes debütálásán, ami a szezon során nagy fegyverténye lehet majd Conte csapatának.

Ha a vendégeknél volt a labda…

A Qarabag részéről Henrique okozta talán a legtöbb fejfájást a Chelsea védőknek, hiszen a magasra tolt védelmi vonal miatt Alonso helyett Cahillnek kellett a szélsőre figyelni. Ndlovu pedig aggresszívan támadta a labdát birtokló védőket, valamint folyamatosan a szélre húzódva keresett üres területet magának, ahol kihasználhatta tempó fölényét.

A jó labdakihozatalokat azonban gyakorlatilag nullára sikerült redukálni a vendégeknél ezzel az erős letámadással. A gyors támadásba lendülés azért hiánytermék volt részünkről, így nem volt kimondottan nagy iramú mérkőzés. A hibákra késztetés azonban azt eredményezte, hogy a Qarabag védők folyamatos helyrecsében voltak, ahogy a fal előtt járt a labda.

Fabregas elkülönítése jó ötlet volt a vendég edzőtől, de Zappacosta untalan zakatolása mellett lehetetlen volt néha szem elől téveszteni a spanyol játékmestert, aki klasszishoz méltóan használta ki ezeket a lehetőségeket.

Állított labdák

Az első gól egy tudatosan begyakorolt játékhelyzet volt. A vendégek láthatóan beadásra készültek alaphelyzetben, mivel mindkét kapufához állt 1-1 védekező játékos, így Pedro és Kante is teljesen üresen várhatta a labdát a 16-os vonalán. A Qarabag zóna védekezésben tömörült az ötös vonalán, így esélyük nem volt kiérni Pedróra, akinek pont elég helye maradt, hogy kinézze magának a kapu bal oldalát. Főleg úgy, hogy a blokkoláshoz legközelebb járó Garayevnek a gólvonalról kellett startolnia.

Egy aggresszívebb Chelsea valószínűleg sokkal több góllal is nyerhetett volna, mert itt is látható volt, hogy ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy a vendégek számítottak rá, akkor nagyon lassan tudták lereagálni az eseményeket. Azpilicueta góljánál szintúgy ugyanez volt a forgatókönyv.

Bakayoko gólja után láthatóan teljesen kifújtak az azeriek, onnantól már csak a különbség volt kérdéses. Conte láthatóan nem hajszolta bele felesleges iramba a játékosait, hiszen a harmadik gól után valószínűleg már ő is csak az Arsenal elleni rangadóra gondolt.

A meccs képe

A korai gól lehetővé tette, hogy végig önbizalomtól duzzadva, félgőzön is behúzzuk a találkozót esélyesnek méltóan. Rögzített játékhelyzetek után és akciójáték közben is nyilvánvaló volt a két csapat közti klasszis különbség, így jó állapotban várhatjuk vasárnap az Arsenalt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com