Blog bejegyzés

Schürrle vs Willian – a megosztók harca

scwDilemma posztsorozatunk következő állomása érlelődött már bennem egy ideje, a válogatott szünet pedig adta magát, hogy megérjen. A jelenlegi keretben talán egy olyan poszt van, ami kérdőjeles még teljes rendelkezésreállás mellett is, jobbegyben ugyanis nincs kifejezetten preferált játékos. Két olyan jelöltünk van erre a posztra, akik több okból és vonatkozásban is küzdenek az állandó kezdő pozícióért, megítélésük azonban korántsem egységes.

Mégha elvonatkoztatunk a szélsőségesen markáns véleményektől (ti. hányinger, elb*szott, undorító, miegymás), akkor is igen széles skálán mozognak a német és a brazil játékosról alkotott vélemények, ki egyik, ki másik mellett teszi le a voksát, vannak, akikből süt a gyűlölet mindkét irányban, míg a racionálisabbak (és mi vagyunk kevesen) mindkét jelöltben látják a pozitívumokat, és nem űznék szöges csalánostorral a Marsig egyiket sem.

Teee, bazzé, 'Nalo, melyik legyeeeen???

Teee, bazzé, ‘Nalo, melyik legyeeeen???

A két egység bár egy poszt, lényegesen különböző stílust képvisel. Az “egy poszt”-ot persze helyén kell kezelni, elvégre leginkább azt lehet rájuk sütni, hogy a támadósorban, a 4-2-3-1 hármasában lényegében bármely pozícióban képesek játszani, de a Chelsea keretét, Ázár és Oscar helyét biztosnak tekintve egyedül a jobbszél a kiadó, amiért ők ketten próbálnak megküzdeni, tegyük hozzá, hogy nem feltétlenül sok sikerrel.

Megítélésük jobbára azért felemás, mert érkezésük óta ugyan mindketten képesek voltak már világklasszis teljesítményre, ellenbenAndre-Schurrle-394x500 adósak többnyire a konstansan jó játékkal, nem véletlen, hogy egyikük sem tudott huzamosabb ideig megragadni a keret kezdő névsorában. Mivel két eltérő típusú futballistáról beszélünk, lényegében még azt is nézhetjük, hogy legalább ellenféltől függően tehetjük ki vagy be a kezdőbe őket, de azért talán egy fokkal jobb lenne, ha valamelyikük, urambocsá’ mindkettejük képes lenne egy állandó, legalább jó játékra.

Kezdjük a sort a “kicsivel”, Schürrle ugyanis még 23, novemberben üti meg a 24-et. A német eddigi legjobb szezonja a 12/13-as volt, ezt viszont még a Leverkusennél húzta le, és részben-egészben ezért hoztuk el. Csapata akkori legjobbja volt Kiessling mellett, 33 meccsen 11 gól és 7 assziszt fűződött a nevéhez. A német együttesben 4-3-3-ban a balszélen szerepelve hozta össze ezeket a mutatókat. A Chelseaben a bajnokságban feleennyi lehetőséghez jutott a támadósor random posztján, José az előző szezonban gyakrabban variálta a játékosokat az oldalakon, de játszott ritkán (és eredménytelenül) Schürrle még csatárt is. 15+15 mérkőzésen még így is kijött belőle 8 gól, valamint 2 gólpassz, legjobb meccse pedig a Fulham elleni volt, amikor mesterhármasával egymaga döntötte el a három pont sorsát.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=3L8iSrBxP-I]

A germán viking játéka alapvetően épül a sebességére, robbanékonyságára, kétlábasságára (bár alapvetően jobb lábas) és arra, hogy jól fut be üres területre (lásd idei szezonbeli első gólja). Bár magas, fejjátéka nem erős, és védekezési képességei átlagon aluliak. José kezei alatt érkezése óta rendkívül sokat fejlődött, főleg fizikálisan, erőnlétben. védekezésben viszont továbbra is egy nedves vattacukor keménységével vetekszik.

Pozitívum, legalábbis számomra, hogy támadásait sok esetben vagy kulcspasszal vagy lövéssel zárja le, SpG értéke közelít a csatárokéhoz, és rendkívül hajtós játékos, olyan, aki számára a 89. percben sincs elveszett labda, befut mindent, emellett egészen jó passzhatékonysággal is rendelkezik.

WillianNegatív tulajdonságai között a már említett gyenge védekezési képességeit lehet említeni, valamint még két olyan tulajdonságát, amit nehéz belőni igazán, de esetében feltűnő, hogy ha nem megy neki egy meccsen, akkor nagyon nem megy, könnyen elveszik a semmi valamijében, és csak negyed óra múlva tűnik fel, hogy egyáltalán pályán van, ráadásul a küzdőszellem és a hév akkor is elragadja, ha épp nem megy neki (lásd mondjuk a Bolton ellen), bizonyítási vágya nem engedi, hogy ilyenkor háttérbe vonuljon, ez viszont kontraproduktív ezen esetekben.

Párja, Willian egy jóval inkább összetett játékos. Az ő esete azért fura, mert korábbi, Sakhtaros önmagához képest szinte teljesen más játékos nálunk. Az egykori villámgyors kontrajátékosból egy megfontolt, visszafogottabb brazil született Kékben, és Schürrlével szemben pont védekezési képességei helyezik előtérbe. Valamivel több, mint két évvel idősebb a németnél, ergo jelenleg a 26 évével a legjobb futballista korban van. Az előző szezonban 18+7 mérkőzésen lépett pályára, mégis valamivel több játékpercet produkált, mint a német társ. 4 gólig és két gólpasszig jutott, ez is mutatja, hogy José inkább védekezésbeli hasznossága miatt jelölte a kezdőbe. Védekezésben szinte kivétel nélkül jobb statokat mutat fel mindenben, mint Schürrle, támadásban viszont a német az, aki többségében jobb mutatókkal rendelkezik, ráadásul a játékukban a gyorsaság szemmel látható különbség, méghozzá André javára. Williant gyakran éri kritika amiatt, hogy a támadásokat lassítja, ráadásul jogosan, hacsak nem villámkontráról van szó, mozgása inkább horizontális a pályán, valamint cselei közül azt az egyet, ami van, egyre gyakrabban nem eszik meg ellenfelei.

Willian a Sakhtarban számított igazán nagyágyúnak, bár ott sem a góljai tették igazán naggyá (221 mérkőzésen 37 találat), hanem a gólpasszai (63 asszisztot jegyzett). Kulcspasszokat tekintve az előző szezonban Hazard után a legjobbunk volt, 2,6 / meccs átlagban, az már inkább a csatársorunkat minősíti, hogy ebből mindössze 2 gólpasszot sikerült összehozni. Ergo, mindketten jól látnak a pályán, jól olvassák a játékot, de míg a német az üresbe futásban és a befejezésben tud inkább csillogni, addig a brazil ebbéli képességét sokkal inkább mások helyzetbehozásában tudja kamatoztatni. Emellett Willian képes piócaként lekövetni az emberét, Schürrle viszont sokkal gólerősebb, és amit még nem említettünk: távolról is hatékony.

 Szerintem korántsem kérdéses, hogy mindkettejük zseniális játékos, és helye van a Chelseaben. Amíg ilyen felemás teljesítményt adnak le, addig gyűrjék csak egymást. Valamelyikből csak kijön a folytonosság, előbb vagy utóbb. Az új felállás Fabrégassal első blikkre Schürrlének kedvez, de második blikkre még mindig ott tartunk, hogy ha némileg deffenzívebb játékot akarunk játszani, a brazil a jobb választás. És, lényeges az is, hogy akár sérülés, akárcsak pihentetés céljából jó alternatívát jelentenek Oscar vagy Ázár helyén is. Mindketten beleillenek a José által megálmodott Chelseabe, mégha jelenlen két apró mozaikkockának tűnnek is a nagy kirakósban. SZVSZ Willian egy kellemes vízhordója lehet a csapatnak hosszabb távon is, míg a németben inkább benne van, hogy nagyot robbant nálunk, ehhez viszont vagy halálosabb befejezőnek kell lennie, és/vagy meg kell tanulnia védekezésben is többet mutatni, mint egy bowling-bábu. A brazilnak egyszerűbbnek kellene lennie nagyot villantani, elvégre a csapat tele van spanyol és brazil játékosokkal, a németnek talán egy picit idegen lehet “egyedüliként” a csapat, mégha ez a pályán nem is feltétlenül látszik, de azért kell mindenkinek egy barát, akivel szorosabb a kapcsolat, Schürrle szeptemberben a Chelsea tv-ben azt mondta, hogy neki Bertrand volt az, aki most a szenteknél szerepel kölcsönben. Londonban persze nem kell feltétlen messzire mennie, hogy a földijeivel találkozzon, hiszen Özil, Mertesacker vagy Podolski egy köpésre vannak, de ők mégsem csapattársak. Így vagy úgy, én benne nagyobb potenciált látok összességében, aztán majd az idő eldönti, hogy igazam van, vagy tévedek.

52562_60_news_hub_multi_630x0

 • El tudom kepzelni, hogy jovore mar nem kell ezen filoznunk, mert, hoz vkit Zsoze, aki meguti a szintet.. Schürrle miatt sajnalnam, ha ezt a szezont vegig jatszhatna, talan eleget fejlodhetne, vedekezsben is, ha meg nagyon kell vedekezni, ott lesz Ramires, aki meg elore jatekban keves labdabizonytalansaga miatt, o mar ugyis csak “sporadic” lesz valszeg.

 • trueblue05
 • Amúgy érdekes, hogy a legalsó képen Schürrle keze elég “csoki” 😀
  Szőke haj, kék szem, néger kéz 🙂

 • Levi97

  Mit csinál Costa?:DDD

  • Mit?

   • Levi97

    Pótolja Torrest a spanyoloknál… szépen fogalmazva 😀

 • Egyébként mintha valaki belelőtt mindhárom oroszlánba egy sörétessel, mert hihetetlen gyengék.
  A legjobb lenne, ha Hodgsont elküldenék és a helyére hoznának egy hozzáértő külföldit, mert ebben a keretben lenne potenciál, de a bagollyal sosem fognak komolyabb eredményeket elérni. Már a VB után kicsaphatták volna.

 • Zola
  • Cech miért menne oda? Hogy padozzon a kivételezett Casillas mögött? Még a VB egyik legjobb kapusa, Navas sem kapja meg a lehetőség, csak mert a spanyolt a múltja miatt nyomatni kell.

  • mohacsia

   Hát azt én is rohadtul remélem. Khedira teljesen felesleges ebbe keretbe, semmilyen szempontból nem jelentene erősítést, az meg egyenesen vicc, hogy olyan árkategóriában jönne, mint Costa, Hazard vagy Fabregas.

  • trueblue05

   Én személy szerint nagyon bírom Khedirát és a játékát is. Azt pontosan én sem tudom, hogy kell-e, de én szívesen látnám kékben.

   • trueblue05

    Úgy szerettem volna kezdeni, hogy kövezzetek meg, de….

   • mohacsia

    Csere vkp-nak mondjk jó lenne, de ahogy írtam, ilyen árkategórában klasszisokkal jobb játékost lehet igazolni, ha jól csináljuk. Ő pedig attól nagyon messze van. Nem beszélve arról, hogy egyrészt a kevés lehetőség miatt menne el Madridból is, amit itt sem kapna meg, másrészt a fizetési igénye kész röhej. Ha jól tudom 8-10 milla.

  • Drogba11

   Azért Cech érdekei mellett nem értem mi baja van. 10 év, mindent megnyert, amit Európában klubszinten lehet, igaz nem öreg, de a csapatot sem értem. Visszaüthet, ha elmegy. Még mindenhol állunk és ha így marad, akkor kegyetlen tavaszunk lehet, ha kiesnek a feltételezett távozók.

   • mohacsia

    Cech egyedül azért van még itt, mert nem kapott megfelelő szinten lévő csapattól ajánlatot. Én megértem, hogy az egoja nem hagyja nyugodni. Teljesen normális, hogy felbassza, hogy miután 10 évig betonbiztos kezdő volt egyik hétről a másikra kikerül a csapatból. Nem öreg és nem lepkézett, hogy ez indokolt legyen. Amit már többször kitárgyaltunk, hogy Courtois túl hamar lett gyakorlatilag klasszis kapus és ezzel megsürgette a váltást. Szinte biztos vagyok benne, hogy a terv nem ez volt, amikor leigazoltuk, hanem (ha be is válik) minimum még pár évet számoltak a cseréig, amikor Cech már 35 felé jár.

    Egyébként meg oké, hogy most éppen lefaultolták Courtoist és milyen jó, hogy olyan cserekapusunk van, mint Cech, de ezen a poszton nem szokás rotálni, mivel egy kapus nem fárad el, nem lehet túljátszatni. Az 1-esek általában végigtolják a komplett szezont, így nem nagyobb rizikó gyenge második számú kapussal nekimenni a szezonnak, mint hogy összesen 5 db felnőtt hátvédünk van meg 2-3 ifi. Ez az utóbbi szvsz sokkal veszélyesebb.

 • Idemitirjak

  Kedves rokonaim megleptek a felejthetetlen pillanat emlékére. Jajj de szeretem őket!…. 😀
  (Ugyanitt vadonatúj Lampard mezt cserélnék régire!)

  • Drogba11

   Ööö, a rokonaid ismernek téged vagy csak tudják, hogy egy Premier League csapatnak szurkolsz vagy csak hallották a Lampard nevet vagy mi történik nálatok???????? 🙂 (minden sértés vagy abbéli szándék nélkül persze!)

   • Idemitirjak

    Tudják, hogy Lampard az egyik nagy kedvencem, lényegében miatta kezdtem el Chelsea meccseket nézni. Többi meg innentől csak kedvesség…. (jártasak fociban, igaz szörnyű az ízlésük koruk ellenére)

  • Adok érte egy Mutu hazai mezt. Kicsit rongyos, mert az elmúlt 8 évben a macska fekhelye volt.

   • Idemitirjak

    Rosszul jársz, erre még a macska se feküdne rá.

  • valakinek nagyon rossz humora van a családban 😉

  • mohacsia

   Mekkora trollok 😀

 • Drogba11

  Sokat gondolkodtam mit is írjak, aztán most már tudom:
  Schürrle gyors, fut, elcseszi néha, de hajt.
  Willian gyors, fut, elcseszi néha, de hajt.
  Felsorolhatnám az egész csapatot, mert most ez a helyzet. Egyiküket sem küldeném el, mert mind a kettő tud nagyon jó és nagyon rossz is lenni. Ahogy Schürrle akar, úgy Willian pedig dédelget. A brazil mindig megáll, ha megkapj a labdát, aztán újrabootol, míg Schürrle viszont túlkomplikálja vagy nem veszi észre az adódó lehetőséget. nem értem, mit akar, direkt Mourinho kérésére igazolta le a csapat és egyáltalán nem rossz.

  OFF:
  Mi van most Filipe Luissal? Olyanokat olvasok, hogy menni akar. Ugye csak kamu, mert én úgy gondolom hogy Mourinho azért igazolta le, hogy Azpival bírják a szezont. Rotálni fogja őket.

  • utóbbira:

   én mindenhol ezt olvasom:
   Filipe Luis says it’s brilliant to be at Chelsea despite limited opportunities and says he is happy at Chelsea under Jose Mourinho

   ‘Everyone wants to play. If you don’t, normally you’re not happy. But when I came here, I spoke with Mourinho and I knew I’d come to Chelsea to be a champion, not to be the best left-back or best crosser or something.

   ‘When you work with Mourinho, you have to know that the group, the collective is above the individual. I don’t think about myself right now.

   ‘The team are doing a great job. We won the first four League games and drew the fifth one. I have nothing to complain about. I have to wait for my chance and when it comes I must make sure I don’t go out of the first 11.’

 • Egykori kiválóságunk, gall vili 37 évesen befejezi futballista pályafutását. Legjobb időszaka egyértelműen nálunk volt, de hát ő döntött úgy, hogy lelép, miután rinyált, mint egy fürdősk*rva 🙂

  http://e0.365dm.com/14/10/768×576/Gallastrophy_3217280.jpg?20141016101709

  • WudigessBoi

   Csíptem, amíg itt volt és kellő elégtétel, hogy miután sértődötten távozott, nem nyert szart se, sőt, jó pár emlékezetes gólt lőttünk róla:)

 • Asszem már felmerült valahol poszt alatt, hogy hát azt, hogy Ápilikvetá az miért is írom így, na, hosszú idő után megtaláltam 🙂 maga az érintett mondja el nektek, Á PI LI KVE TÁ 😀 a végén zseniális, hogy mindenki belenyomja az erős SZ-t 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=uTF4ST-cw48

  • A helyes kiejtés “Aszpiliszuéta”, és pont 🙂

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com