Blog bejegyzés

(R)evolúció

evolution_revolutionAz év utolsó, kéthetes válogatott szünetében alkalom nyílik némi kitekintőre. Contéról lesz szó, a Chelsearől, Contéról és a Chelsearől, illetve arról, mi is az, amit most látunk.

Mondjuk először – nem mintha számadással tartoznék, vagy mi, de hát ez itt mégiscsak egy közösség, és asszem ezt valahogy így illik – kérnék némi elnézést igénytelen és hirtelen, de legalább rövidke eltűnésem miatt. Olyan privát dolog állt elő az életemben, ami megdöntött egy pár, nos, valójában egy sor dolgot, amiben, amikben hittem. Olyan pofont kaptam az élettől, sorstól, vagy lett légyen bármi is az okozó, amit már igazán nem vártam. No meg persze, igazán meglettem volna nélküle. Egy kicsit le kellett ülnöm, elvonulni magamba, el a világtól, és tisztázni néhány alapvetést, ami ugyan nem ment, de legalább a kezdeti sokkon túltettem magam, és némileg átvette az értetlenség helyét egy neutrális közöny, a mindenki-kapja-be életérzést pedig felváltotta a leszaromság.

Aztán ezt nem is húznám tovább, nem miattam, hanem a Chelsea miatt járunk ide, akkor meg beszéljünk a Chelsearől, főképp, ha már a Chelsea végre a Chelsearől, és nem a vesszőfutásról szól. Ez is olyan persze, mint az élet, egy nyamvadék Möbius-szalag, hogy a dögvész vinné el. A német matematikus bácsiról talán már mindenki hallott, na most ez a fickó volt, aki alkotott egy tulajdonképpeni anomáliát, egy olyan kétdimenziós felületet, aminek csak egyetlen oldala és egyetlen éle van, a felülete pedig lényegében önmagába tér vissza. Akárhonnan indulsz el, van benne fent és lent, de végül mindig visszatérsz ugyanoda.

A Chelsea pedig most, egy újabb digóval tért vissza oda, amit mi mind annyira szeretünk látni – a győzelem útjára. Na most azt, mármint győzni, sokféleképp lehet. Az értékéből mit sem von le, ha nyögvenyelős, vagy ha szar. Azért viszont hovatovább mindenképp kellemesebb érzés, ha az a győzelem _jó_. A Conte-szezon első fejezetét mindenképp a két fájó vereség, és szeptember második fele zárta le. A jó talján számára ott ért véget a pöcsölés, és merte végre önmagát adni a Chelseabe.

chelsea-antonio

Nehéz megfogalmazni, mi is az. Persze a felszínen egyszerű, hiszen konkrét szavakba önthető, hogy 3-4-3, meg a satöbbi. Tulajdonképp valójában azt kellene mondanom, hogy meg merte hágni a Chelseat. Persze némileg szerencsés is volt, hiszen a sors megtette neki azt, amit előtte sokan nem tudtak. Próbálom mindjárt világossá tenni, miről zagyválok: az újkori Chelsea Abraval indult, illetve azzal, hogy akkora reteknagy pénzt tolt be a klubba, és tett az újonnan betelepített edző kezébe, hogy a teljes keretet át lehetett rajzolni belőle. Letéve ezzel egy aranygeneráció alapjait, ami végül lényegében mindent megnyert, csúcsokat döntött, és okozott nekünk, szurkolóknak sok szép emléket. Ezt Mourinho indította el, és a legtöbb trófeát ő is zsebelte be lényegében. JM1 és JM2 közt viszont bárki is volt a kispad seggtörő székében, egy kivétellel mindig azt tudtuk elmondani, mert az volt az igazság, hogy Josépapi kezenyoma sötét kísértetként terpeszkedett a kereten, a taktikán, és minden lépten és nyomon. Na most ez főleg azért is volt így, mert a kulcsjátékosok, akik a keret gerincét, és egyben sikereit is trademarkolták, alapvetően egy hullámhosszra voltak beállítva, és nem igazán lehetett őket sikeresség terhe mellett kimozdítani ebből a komfortzónából. JM1 a.k.a Special One ezen erődítményét pedig pont JM2 a.k.a HappyOne volt kénytelen végleg lerombolni. Más kérdés, hogy a transition időszakban még azért kipörgetett egy ötoldalú kockával egy duplahatost, és hozott egy bajnoki címet, az új generáció felépítéséhez már nem kapott elég időt. Más kérdés, hogy túlzott magabiztossága közepette megolvadt alatta a beton, ő meg olyan mélyre zuhant, ami már Abra mindkét szemöldökét Ancelotti szintre emelte, azt pedig edzők nem igazán szokták megúszni.

Ezzel egyúttal az új edző számára megadatott az a flash, hogy lényegében azt csinálhatott a csapattal, amit akart. Conte ezt nem igazán merte elsőre felvállalni, más kérdés, hogy ezért aztán nagyon nem lehet legorombítani. Megnézte, mit tud, amit kapott, aztán, amikor azt látta, hogy az kevés, volt töke váltani: levágta a Chelseat az ágyra, ideje lefeküdni, bármi lesz utána. Elaprózni kár, ha csináljuk, csináljuk jól, és még saját eredeti terveit is felrúgva (ő maga beszélt arról nemrég, azaz ma, hogy eredetileg 4-2-4-et akart játszani, csak az ugyanúgy nem működött, mint a 4-2-3-1), csinált valamit, ami működik. Skalárhullámként terjedt szét a Chelsean, és ezzel relatív gyorsan elérte azt, amire fentebb próbáltam célozni: EZ, ITT Conte Chelsea-je, mert a résztvevők nevétől függetlenül ez valami _új_.

343

Mondanám, hogy ez egy amúgy is elkerülhetetlen evolúció, hiszen ha én, szerény önmagam beláttam azt már 2016 márciusában, hogy ide háromvédős rendszer kell (visszakeresném persze, akkor hányan néztek hülyének emiatt, de inkább nem, elég, hogy igazam lett), akkor nehéz azt mondani, hogy ez mégis mekkora forradalom már, főként, hogy idehoztunk egy olyan edzőt, aki jóideje ezzel a felállással dolgozik, mégis… mégis, annyiban mindenképp revolúció, hogy ez ennyire hirtelen, gyorsan és hatékonyan ment végbe. 5 meccset nyomtunk le az új felállással, 2-0, 3-0, 4-0, 2-0, 5-0. Köztük egy JM féle MU, egy bajnok, egy Soton és egy Koeman féle Everton ellen. S bár minden meccsen így volt, de szinte meccsről-meccsre épült fel ez a csapat, s bár korábban is látszott, de az Everton ellen volt masszívan látványos, hogy mennyire hatékony a gép, mint egy kombájn: úgy szétdomináltuk az addig egyik leghatékonyabban védekező Evertont, ahogy nem szégyelltük. A valóság téridő szövete ott hömpölygött előttünk, és hajlott vissza önmagába, nem volt érzékcsalódás, nem egy gagyi karnevál, ez volt az egyik legfaszább dolog, amit az utóbbi időben láttam, és nem nagy titok, hogy elmondjam, ez a meccs volt az egyik, ami némileg visszaadta az életkedvem.

Azt írtam fentebb, hogy Conte skalárhullámként viselkedett – hogy kicsit értsük meg, mit akartam ezzel (bár igen, ez is olyan, mint a poén, ha magyarázni kell, már régen rossz – de talán mégiscsak jobb, ha értjük egymást); nem tudom, ki mennyire jártas a kvantumfizikában, aki igen, az már biztosan hallott a skalárokról, amit eredetileg az 1850-es évek környékén Maxwell, majd később Tesla kutatott és bizonyította létezését. A skaláris energia egy, az emberi élettérben létező és ismert összes többi energiától eltérő egyedülálló energiaforma. Az összes energiaforma, amire csak gondolhatunk és nap, mint nap találkozhatunk, mi magunk is kibocsátunk, illetve használunk részecske, illetve hullám tulajdonságokkal rendelkezik és Hz-ben mérhető (mint pl. napenergia, hőenergia, elektromosság, mágnesesség, hang). A két meghatározó különbség ezen energiaformák között, hogy milyen gyorsan terjednek hullámaik, illetve milyen intenzitásúak, azaz mekkora a frekvenciájuk és az amplitúdójuk. A skaláris energia azonban egy igen egyedülálló energiaforma, 5 dimenziós állóhullámokból épül fel. Ahelyett, hogy sugarakba csoportosulna, vagy vonalasan terjedne, a skaláris energia kitölti a teret, s forrásából kifelé haladva sem veszt intenzitásából. Képes áthaladni tömör anyagokon anélkül, hogy veszítene intenzitásából. Igazából pontosan emiatt volt képes Tesla közel 100 évvel ezelőtt skaláris hullámokat átküldeni a Föld túloldalára, veszteség nélkül. Ennek ismét a fenti szempontból van jelentősége. Tömör anyagoknak átadja saját “aláírását”.

Conte lényegében ugyanezt csinálta, hiszen új, mondjuk úgy “Conte-kompatibilis” játékost nem igazán kapott a nyáron, a kapott anyagból kellett dolgoznia. Ami viszont egy masszív, tömör anyag volt, amely bajnok lett, aztán semmivé lett, aztán Hiddink alatt lett belőle egy ilyen-olyan-semmilyen, színtelen, szagtalan, szúrós szagú valami, ami nem akármi, de már majdnem bármi. El is zavarta volna a java részüket a többség, tünjetek is el a faszomba innen, aztán fifa üzemmódba váltva vegyünk-vegyünk-ménemveszünkmáá, újratervezés aktívan, amit megértek én egy alapszinten, elvégre ha nyakadba ömlik a szar, és mindenki más vidám, rád meg csak úgy szarik az élet, akkor úgy rájön néha az emberre ez a mindenki dögöljön meg életérzés, de hála égnek, amint az emberek ezt megértik, elmúlik. Aztán persze az újonnan jött siker és felismerés tekintetében racionalizálni akarják ezt, röhögtem is egy jót, amikor valamelyik poszt alatt felmerült, hogy akkor most, hogy Conte ekkora könyvtár szakos kálmán a király, akkor ugye jó, hogy kibasztuk Josét? Ja…. nyilván releváns kérdés ez, egy éve volt egy almám, ami lehet, hogy romlott volt, nem ettem meg, ma meg nem fostam, akkor most ugye ez azért van? Hú, mondom ez nem gyenge, kiül a fesztivál a tekintetembe’ dr Zwack, das ist ein Unicum.

A lényeg, hogy meg kellett keresni azt a pontot, hol az erő, mi porig zúzza Babilont, mindent, ami eddig volt, lecsavarni magunkról Bábel tornyának árnyékát, Mr Aspect ezt meg relatív játszi könnyedséggel meghúzta. Bármi is lesz a vége, már ezért az öt meccsért megérte. Ekkora ugrásszerű pozitív változásra még talán azon legoptimistábbak sem számítottak, akik szerint az idény elején is reálisan vadásztunk a PL címre. Kezd összeállni az a csapat, amelyikre Conte valószínűleg sérülésmentes időszakban számítani fog, ezzel padra száműzve JT-t, Branát, Oscart, Fabregast, és jelen állás szerint Willit is, olyan fiatalok mellett, illetve mellé, mint Chalo, Aina, vagy Bats. Zouma újrázhat. Fölöslegesnek érzem továbbra is azokat a gondolatokat, hogy mi van ha, és mi lesz majd, ha – Conte “emberei” is a keretben lesznek, mert ez most működik, és arra sosincs garancia, hogy mással majd jobb, vagy akárcsak ugyanilyen jó lesz. Ugyanezen analógiára, attól, hogy most a bajnokság már majdnem harmadánál járva egészen jó pozícióba küzdöttük fel magunkat, továbbra sem látom, hogy túlontúl predesztinálná a csapat végső sikerét, viszont jelenleg már ténylegesen is reális a BL hely, és ha emellé még valami medál, meg egy gólkirályi cím, esetleg egy POTY cím is kinéz, az már torta a habon. Tudom, az én krvaanyámat, de én beérem a tortával is egyelőre.

 • Endy919

  Jóóóvan . ‘Arry ismét kitett magáért . Szerinte a csirkék kerete erősebb , mint a miénk :))))

 • Inter Milan are ready to stun the footballing world with an audacious £50m bid for Diego Costa in January.

  Pff, azert ezt nem tudom, h sikerult ossze bullshitgeneratorozni.

  • Endy919

   Azóta , átvették őket a kínaiak , már megvették Griezmant , Carrascot , Jamest , Edent , Godint ,stb… most Diego került sorra:)

   • tulajdonképpen ideje volt 🙂

  • kasata91

   Random klub generátor, random játékosnév generátor, random pénzösszeg generátor. Tádáááááám. Mehet nyomtatásba a cikk.

  • Diego Costa

   Láttam ezt én is gondoltam, hogy beírom ide. Aztán rájöttem, hogy még annyit se ér. Még a megszokott “híreknél” is mérföldekkel gyengébb.

  • Endy919

   Mi az , hogy most csak egy játékosunk van jelölve ? 😀

   Amúgy sima Moses:)

 • vitéz kaprosfalvy ond kond

  Wayne Bridge produktívan tölti nyugdíjaséveit, jelenleg éppen a “Celeb vagyok, ments ki innen!” angol változatában szerepel.

  http://images.radiotimes.com/namedimage/Who_is_Wayne_Bridge__I_m_A_Celebrity____Get_Me_Out_Of_Here__2016_profile.jpg?quality=85&mode=crop&width=620&height=374&404=tv&url=/uploads/images/original/122225.jpg

 • Diego Costa

  Neki jobban örültem volna… Ha nyáron is hajtunk rá, ADL-t ismerve nem lesz könnyű eset.

  http://sportwitness.co.uk/chelsea-e28m-offer-rejected-left-back-summer-return-january/

  • Frenky54

   Bocs, de ki-mi az “ADL”?

   • gorkaf78

    A Napoli elnőkére, Aurelio De Laurentiis-re gondolt szerintem a kolléga. Híres arról, hogy horror árat kér egy-egy épcsak befutott játékosáért.

   • Frenky54

    Ahaaa, köszi a választ:)

   • gorkaf78

    Nincs mit. 🙂

   • Diego Costa

    Napoli elnöke. Aurelio De Laurentiis

   • Frenky54

    Köszi!:)

 • 11Daves

  Király. Plusz két kőkemény januári meccs a Pool programjában.

 • OFF: van ma valami nagyszabású sportesemény MO keleti részén? Találkoztam az M3 egyik benzinkútján nagyjából szerintem az M4 komplett stábjával, két kisbusznyi ember kávézott a geleji shell kúton 🙂 számomra ismerős műsorvezetőt nem láttam, talán Molnár Mátyás lehetett ott, de ebben biztos nem vagyok, nagyon bámulni meg nem akartam 🙂

  • 11Daves

   Magyar kupa, gondolom.

 • gorkaf78

  Szerintem Conte többet mozog egy meccsen, mint néhány játékosa:

  https://www.youtube.com/watch?v=EQYfPSfzrtI

  😀

 • myheartisblue

  http://www.101greatgoals.com/news/chelsea-paid-off-former-youth-player-accused-ex-chief-scout-child-sexual-abuse-telegraph/

  Nah, természetesen mi is belekeveredtünk a szexbotrányba..nem is kicsit.
  Még .com is hivatalos közleményt adott ki. :/

  • Sir Idemitirjak

   “Eddie Heath, who was chief scout for more than a decade and is now deceased, allegedly sexually assaulted the Chelsea youth team player in the 1970s.”
   50 évvel ezelőtt lassan már, lehet volt ilyen, de a világ szégyene lenne ha ezért bármelyik klubbot elővennék a jelenben. Meg kell keresni a bűnösöket és “a rosszakat elkel ítélni”. Szerintem nagyon túl van tolva ez az ügy a médiában.

   • myheartisblue

    Nem azt mondtam, hogy minket most fognak ezért megbüntetni. Csak rossz, hogy mi is érintettek vagyunk. Attól, hogy valaki megtette 50 éve, attól még kellemetlen és szomorú, nah meg semmiképp nem lehet félválról venni.

   • pedig ez megy most minden fronton, nézd csak meg a magyar úszókat :/

   • ott speciel mar epp kvara ideje volt robbantani, mert elkepeszto mi van ott 60-70 eve…

   • 11Daves

    Az a baj, ha jól értem, hogy a Telegraph infói szerint valamikor az elmúlt három évben fizettünk egy volt áldozatnak, hogy ne álljon nyilvánosság elé a sztorival.

 • gorkaf78

  Hírek szerint Terry Kínában köthet ki hamarosan. Azok után, hogy legutóbb kijelentette, hogy nem szeretne a kezdőcsapat tagja lenni, nem csodálkoznék egy ázsiai haknin a részéről.

  http://www.express.co.uk/sport/football/738242/Chelsea-star-set-offered-lucrative-China-move-He-open-to-deal-Transfer-News-Gossip

  • myheartisblue

   Ő nem jelentette ki, hogy nem szeretne az első csapat része lenni, csupán annyit mondott, hha ő nincs most benne, az jót jelent, hiszen kifogástalanul működik a gépezet és eljött az formáció, hogy nincs szükség rá. Inkább az USA-ban tudnám őt elképzelni, kétlem h. pont ő menne el Kínába bohóckodni, az vhogy nekivaló, kivétel ha nem anyagi szempontból vizsgálja a dolgokat. A Chelseanek viszont abszolut nem lenne nagy üzlet (csak januárban), ugyanis ingyen igazolna el a szezon végén.

   • gorkaf78

    Amit leírtál, az szerintem csak játék a szavakkal. A lényeget szerintem mindketten ugyanúgy gondoljuk, hogy Terry belátta, itt Londonban játékosként lefőtt már neki a kávé. Egyébként szerintem a kínai bajnokság lassan egy lapon említhető az amerikaival, itt én nagy különbséget nem látok, de anyagilag biztos jobban jár JT, ha Kínában folytatja. Azt gondolom, még egy fél évet marad, és nyáron ingyen távozni fog, ahová szeretne.

 • Sirappa

  Sziasztok!

  Mi az akadálya annak, hogy új posztok szülessenek? Vagy annyira szép a játéka a csapatnak, hogy a “nyertes meccsen nincs mit magyarázni” elvnek hódolva nincs értelme posztolni, vagy kumbaját énekelve, egymást karöltve táncolunk és egyetértünk azon, hogy nincs értelme leigazolni a félvilágot, mert ez így most tökéletes? Vagy esetleg elfogyott a Gazpromnál a gáz és így a taccs.hu szponzorpénze is elpárolgott, mint José győzelmi lendülete az MUnál?
  Vagy ne adj Isten, vége a PL-nek, mert a Liverpool beadta az igényt az angol másodosztályba, a City becsődölt, az Arsenal meg kanóc hiányában nem tud elsülni? Amire a PL többi csapata meg legyintve csak annyit mondtak, hogy “lóf*szt, így nincs kihívás”?

  Szóval kérdem én? “Mi folyik itt Gyöngyösön?”

  Szökkenjen már ki szátok kerítésén néhány bit az éterbe, hogy élvezhessük az olvasás és a közösség őszinte szeretetén alapuló, csodás élményét!

  • Sandic

   Elvileg a Taccs-csal van valami gebasz, a Middlesborough elleni meccs értékelője például a Facebook oldalra került ki.

   • Sirappa

    Wo ist ein link?:)

   • Sandic
   • gorkaf78

    Na, csak ezért gond, hogy nem vagyok regisztrálva a facebookon, erről így lemaradtam. 😀

   • Sandic

    Ezt a linket regisztráció nélkül is meg tudod nyitni…

   • gorkaf78

    Közben rájöttem már, köszi. 😀

   • Endy919

    Van FB oldala a blognak ? 😀

  • A taccs admin felülete erős két hétig nem volt elérhető. Posztok születtek, de jobb híján itt a kommentmezőben, és FB-n jelentünk meg. Jelenleg a dolog működik, és van új poszt is W-tól, és én is nemsokára jelentkezem a City felvezetővel 😉

 • Diego Costa

  BRREAKING NEWS:

  Holland az év végén távozik és az angol válogatottnál lesz főállásban. 🙁

  • kasata91

   Felkészül a Lampard/Drogba páros !?

   • Diego Costa

    Vagy Zola? 😀

   • egyelőre a legkézenfekvőbb, hogy vagy Newton kerül vissza assistant coachnak, vagy JT avanzsál azzá, esetleg nemes egyszerűséggel senki – Conténak ott van Cudicini. Mondjuk Zolát sem zárnám ki (meg, imádnám is 🙂 ).

    A Lamps/DD max szentimentális okokból kerülhet szóba, egyelőre egyikőjüknek sincs edzői tapasztalata, sem képesítése, még alapszinten sem.

   • 11Daves

    Conténak ott van a tesója meg a teljes olaszföldről hozott stábja, szerintem meglesz Holland nélkül ha muszáj.

   • Diego Costa

    Lamp és DD esetében viszont ott van az a “látom nem érted, nah bemegyek megmutatom” 😀 opció. 😀

   • kasata91

    Zola szerintem már nem ül le assistantnak. (bár a napokban eléggé igyekezett benyalni honfitársának, szal kitudja)
    JTt is adnám.

   • nem tudom, az edzői karrierje finoman szólva is harmatos, és nem a jó irányba tart. Egy top csapat assistant széke új boostot adhat neki. Még fiatal, 50 éves, de 6 éves edzői karrierje alatt 5 csapatnál fordult meg, és sehonnan nem ő távozott egy jobb, kedvezőbb helyre… az Al-Arabinál pedig lehet nem keres rossz pénzt, de hogy onnan nem viszi már el senki no1 edzőnek, az is tuti. Ha a következő 5 éves tervének fő pontja, hogy olasz éttermet és fagyizót nyisson Angliaszerte, akkor jó helyen van. Ha még az edzői szék felé kacsintgat, akkor szerintem pont egy ilyen assistant coach pozíció az, ami még megmozdíthatja a karrierjét. Egy-két sikeres Chelsea szezon után Conte mellől akár még egy olasz válogatott sem zárható ki, az araboktól viszont aligha jönne be egy ilyen.

   • Diego Costa

    Szezon közben JT egy sorral előrébb ülne? 😀 Nem hiszem. Jó kérdés, hogy ki lesz én simán kinézem, hogy Zola leül.

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com