Blog bejegyzés

Repülőrajt az Old Traffordon?

Az elmúlt 20 év két legsikeresebb angol klubja feszül egymásnak a szigetországi labdarúgás egyik legnagyobb szentélyében, ami már önmagában magával hoz rengeteg feszültséget, de lesz itt még jópár érdekesség…

A 27. Premier League idényre készülve nagyon hasonlók a “rajtidők” a két csapatnál. Hazai oldalon 18 alkalommal, vendég oldalon pedig 17 alkalommal sikerült 3 ponttal kezdeni az adott évi pontvadászatot.

A történelem során először adódik meg, hogy a menedzseri székbe a 2 klub 2 korábbi játékosa ülhet le, Frank Lampard számára pedig ugyebár ez egyben Premier League debütálás is lesz.

Mindkét úriember pontosan tudja milyen a siker íze és mindketten menedzseri karrierje elején jár ráadásul 1-1 átalakuló csapat élén, ami külön pikantériát kölcsönöz még a mérkőzésnek – mintha nem lenne még elég belőle.

Csak magukat okolhatják a Vörös Ördögök, hogy a legutóbbi szezon végén elpuskázták a lehetőséget a BL indulásra, ami így gyakorlatilag a Chelsea ölébe hullott.

De nézzük előbb, milyen reakcióidővel indították a korábbi kampányokat a csapatok. A legutóbbi 20 szezonból mindössze egyszer hagyták el vesztesen a pályát a Kékek, 2017-ben a Burnley ellen. Emellett 3 döntetlen és 16 győzelem a mutató. Vereséggel ez előtt 1998-ban indítottunk, akkor a Coventry ellen nulláztunk az első fordulóban. Ennél jobb rajtjai csak a Manchester Unitednek voltak a Premier League érában, nekik 18 alkalommal sikerült begyűjteni mindhárom pontot a nyitó fordulóban.

Ez lesz az 5. alkalom, amikor a két gigász egymásnak feszül az Opening Dayen, legutóbb ilyenre 2004-ben, José Mourinho bemutatkozásakor volt példa. Azt a mérkőzést Gudjonhsen góljával sikerült behúzni és utána meg sem állt a csapat a bajnoki címig…

A Chelseanek legutóbb 2013-ban sikerült nyerni az Old Traffordon, az azóta már a hazaiakat erősítő Juan Mata góljával. Érdekesség, hogy a Premier Leagueben 6 alkalommal sikerült felülmúlni a vendéglátókat Manchesterben és ezek a győzelmek mind-mind más Chelsea menedzser nevéhez fűződnek: Glenn Hoddle, Ruud Gullit, Claudio Ranieri, Jose Mourinho, Carlo Ancelotti és Rafael Benitez.

De hol is hagytuk abba? Újra itt a szezon kezdet, formákról értelmetlen beszélni, de kinek honnan kell felvennie a fonalat?

A Manchester United tavaly egyetlen(!) mérkőzést sem tudott megnyerni otthon a top 6-os csapatok ellen. A kocka ezzel fordult is, ők mehetnek csütörtökönként az Európa Ligába, míg a Chelsea visszatérhet a Bajnokok Ligája küzdelmeihez egy év kihagyás után. Ez óriási bevételbeli különbséget is jelent természetesen, mivel a BL csoport résztvevők több, mint 15 millió, amíg az Európa Liga ugyanezen részét megélő csapatok alig több, mint 2 millió euróval gazdagodnak.

A jó rajt főleg egy ilyen rangos mérkőzésen elengedhetetlen. Bár Lampard a mérkőzés előtti nyilatkozatában nem volt hajlandó megnevezni, mi számítana sikernek a szezon végén, az biztos, hogy Bajnokok Ligáját érő helyre kell kormányoznia a Chelseat. Mindenesetre az elmúlt 15 Premier League szezon bajnoka egyetlen Manchester United kivétellel 2012-ből rendre veretlenül vette az első akadályt az úton.

A United Solsjaker kinevezése után valamelyest felocsúdott a Mourinho okozta káoszból, de a hajrára ismét szétestek így a lehetséges 27 pontból mindössze 8-at sikerült begyűjteni, ami a BL indulásba került a Vörös Ördögöknek.

Az 1978/79-es szezon óta beszedett legtöbb gól pedig minőségi védő igazolás után kiáltott, amit meg is szereztek Harry Maguire személyében 80 millió angol fonttért, ráadásként (bár időrendben előbb) még érkezett Wan-Bissaka is a Palacetól, így egy egészen újraszabott védelemmel kell majd elbánnia az újragondolt Chelsea támadósornak – ahol annyi kérdőjel van még, mint égen a csillag.

A hazaiaknál kérdőjeles Paul Pogba játéka és biztosan nem bevethető az Eric Bailly, Timothy Fosu-Mensah, Andreas Pereira, Alexis Sanchez négyes.

Lukakuval együtt távozott a United 65 tavalyi Premier League góljából 25. Rajta kívül Herrera, Fellaini és Valencia is elhagyta az egyesületet.

Vendég oldalon a legnagyobb veszteség természetesen Eden Hazard távozása, aki a Chelsea bajnoki góljainak 50%-ában játszott közvetlen szerepet tavaly (gól vagy assziszt). Fejfájást okozhat még az utolsó pillanatban lelépő David Luiz pótlása is, mivel Rüdiger épphogy újrakezdte az edzéseket az első csapattal a héten, így valószínűsíthető a Zouma-Christensen belső védőpáros kezdetése.

A FIFA-ban életbelépése előtt leigazolt Pulisic minden bizonnyal a kezdőben találja magát debütálásképpen, mivel Willian csak a héten kezdte újra az edzéseket a csapattal és Lampard szerint nincsen még elég fitt állapotban.

Kanté és Rüdiger teljes értékű edzésmunkát végzett már az elmúlt 2-3 napban, ám a meccshiány itt is nagy kérdéseket vet fel, amikre várhatóan csak vasárnap délután kapunk választ.

A manchesteri kirándulást követően szerdán már Isztambulban lesz jelenése a csapatnak, ahol a Liverpool vár Lampardékra az UEFA szuperkupa meccsen – ami valamivel kényelmesebb lesz a liverpooliaknak, hiszen ők pénteken kezdik meg a bajnoki menetelést.

Végül pedig senki ne felejtse: érkezik a videóbíró a Premier League-be.

4 esetben fogják a technika segítségét kérni a játékvezetők:

 • gól – volt-e bárminemű szabálytalanság a gól előtti szituációkban
 • egyből piros lapot érő szabálytalanságok – második sárgalapoknál nincs videó segítség
 • büntetők – csak ha nyilvánvalóan hibás volt a játékvezető döntése – 16-oson kívül/belül történt a szabálytalanság vagy éppen nem történt szabálytalanság
 • rosszul azonosított játékosok – lásd: Gibbs és Oxlade-Chamberlain esete a Bridgen.

További szabálymódosítások érkeznek az egész világra nézve, ezek az alábbiak:

 • kézzel szerzett gólok eltörlése – akár “szándékos” akár vétlen volt a kéz.
 • játékvezetői labdák – ejtett labda helyett a labdabirtokló csapat visszakapja a labdát, anélkül, hogy az ellenfél a kapu mögötti tribünre lőné azt
 • kirúgások – a labdának nem kell elhagynia a büntetőterületet, hogy játékba kerüljön
 • sorfal – támadó játékosok nem állhatnak ezentúl a sorfalba és/vagy a sorfal mellé közvetlenül, csak 1 méter távolságra minimum
 • büntetők – a kapusnak csak egy lábbal kell a vonalat “fognia”
 • szabadrúgások – gyorsan elvégezhetőek akkor is, amennyiben a játékvezető sárgalapot kíván felmutatni a szabálytalankodónak
 • cserék – a lecserélendő játékosnak a pálya hozzá legközelebb eső pontján kell elhagynia a játékteret
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com