Blog bejegyzés

Nézőpont Kérdése: Kiszámíthatatlan londoni derbi

Egy óriási idegenbeli rangadóval búcsúzunk 2019-től, ahol aztán tényleg bármi megtörténhet. Az Arsenal-Chelsea meccsek a történelem során voltak már borzasztóan rosszak, de rettentően kiélezettek is. És hát az ellen az Arsenal ellen találkozunk, amely mostanra nagy krízisben van, viszont nagyon régen győztünk utoljára idegenben ellenük. Itt a lehetőség!

Nehéz lenne azt mondani, hogy abszolút esélyese ennek a derbinek bármelyik fél is, hisz igazából fogalmunk sincs mire számíthatunk. Csapatunk teljesítménye hullámzó és kiszámíthatatlan, és bár eddig a nagy rangadóink közül csak egyet nyertünk meg, a remek teljesítményt összességében mindegyiken tudtuk hozni. Pláne azon az egyetlen győzelmünkön, amikor 1 hete tökéletes játékkal rukkoltunk elő a Tottenham otthonában. Az Arsenal pedig már új edzővel, Mikel Artetával készül, aki a Boxing Dayen debütált egy Bournemouth elleni döntetlennel, a mostani meccs pedig vezetőedzői karrierje első hazai ütközete lesz.

Nem láttam az Arsenal legutóbbi meccsét, csak egy hosszabb összefoglalót, ami alapján gondolom azt, hogy pici hype most körbeveszi a baszk trénert és az Ágyúsokat. Nem hinném, hogy most kéne megítélni a munkáját, amikor 1 hete nevezték ki és azóta nagyjából maximum 3 normális edzést tarthatott, vagyis túlságosan sok dolgot nem tudott változtatni, pedig aztán lenne mit. Ettől függetlenül az összefoglalóban is látszott, hogy legalább képesek voltak épkézláb támadásokat, labdakihozatalokat felépíteni, és valóban fedezhettünk fel Guardiola által ismert játékelemeket. De nem hiszem, hogy ezen meg kellene lepődni, hiszen 3,5 esztendőn keresztül volt Pep segédje Arteta, gyakorlatilag mindent megtanulhatott tőle.

Így nézett ki papíron a dolog. A Guardiola-féle 2-3-5 Arteta előadásában. (kép forrása: Craig Moniz twitter)

És gyakorlatban. A jobbhátvéd Maitland-Niles fellép a középpályára, Torreira marad a középső tengelyben, Xhaka a bal oldali félterületből osztogat, a balhátvéd Saka pedig gyakorlatilag bejátssza a teljes bal szélt, így már öt játékos támadja az ellenfél kapuját Arteta csapata. Az ötödik ember a jobb szélső nyilvánvalóan (Nelsson), de nem fért rá a képre. (forrás: Craig Moniz twitter)

JÓ ELŐJELEK

…is lehetnének, ha mi nem a Chelsea lennénk. Azt fontos tudni, hogy az Arsenal legutóbbi 14 meccsén mindössze egyszer(!!) volt képes nyerni, minden sorozatot figyelembe véve. Ez valóban rég nem tapasztalt gödör a számukra, csak hát a közelmúltban találkoztunk már kétszer is – igaz, hazai pályán, ahol idén valamiért nekünk nem egy, idegenben annál inkább – hasonló krízisben lévő csapattal, és mind a két alkalommal kikaptunk 1-0-ra. Aki nem tudná, itt most a Bournemouthra és a West Hamre gondoltam. Szóval ez már egy olyan statisztika, ami elvileg kedvező kéne, hogy legyen, de gyakorlatilag számunkra nem az, sőt…

Vajon a védelem ezúttal stabil marad?

Általam már sokszor lett említve, hogy képesek vagyunk sok helyzetet kialakítani, de ki is hagyjuk azokat. Az utóbbi időkben ugyan az eredmények nem feltétlenül jönnek, a lehetőségeink továbbra is meg vannak. Ez azért érdekes, mert az Arsenal védelme amennyire szellős, annyira felforgatott is jelenleg a sérültek miatt, például balhátvédként valószínűleg ma is a 18 éves Bukayo Saka fog játszani, aki alapjáraton egy nagyon tehetséges, gyors, jól cselező támadó. És azért szellős, mert átlagosan az ellenfeleknek majdnem 16(!!) lövést engednek, ami a bajnokságban a 17. helyre elég. Nálunk ez a szám mindössze kevés híján 9, amivel a második helyet foglalhatnánk el, de mégis már 27 gólt kaptunk pedig 28-at. Feel the difference… Meg ugye akkor mire számíthatunk ezek alapján, kedves bukmékerek….

Hogy nyerhetünk? Ha kihasználjuk a gyengeségeiket, ahogy tettük a Tottenham esetében is. Számos kontralehetőségünk lehet, ha sikeresen levédekezzük a (valószínűsíthető) Pépé, Özil, Aubameyang, Lacazette négyes vezette offenzívákat, amikhez a két szélsőhátvéd felfutásai okozta területeket kell betöltenünk. Egyszerűen muszáj kihasználnunk, hogy náluk a szélső védekezés gyakorlatilag nem létezik. Indokolt a 3 védős rendszer újbóli alkalmazása számunkra, összességében a lényeges dolgokat tekintve én nem várok sok változást az 1 héttel ezelőtt történtekhez képest. 

Azzal is számolni kell, hogy valószínűleg az elején nem fognak óvatoskodni, és a mi teljesítményünket nagyon nagy részben meghatározza, hogy egy mérkőzést hogyan tudunk elkezdeni. Vagyis minél hamarabb sikerül felpörögni, annál inkább terelhetjük a mi kezünkbe a meccset. 

Hamarosan kiderül, hogy mi fog megvalósulni, annyi biztos, hogy 2016 után jó lenne már ismét nyerni az Emiratesben, és minden esélyünk megvan rá.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com