Blog bejegyzés

Nézőpont Kérdése: Hogyan és miért lett Mendy a Chelsea játékosa?

Hosszú a lista, amely magasabban jegyzett kapusok nevét tartalmazza, akikkel a nyár folyamán szóba lettünk hozva. Gianluigi Donnarumma, Jan Oblak, Dean Henderson, Nick Pope, André Onana, csak hogy néhányat megemlítsünk… De hogy jutottunk el egy olyan ember leigazolásáig, aki 6 évvel ezelőtt még munkanélküli volt? 

Amíg Mendy nem lett a legesélyesebb, hogy ő lesz az új kapusunk, addig szinte biztos, hogy nagyon kevés Chelsea szimpatizáns tudta kiről is van szó. Ám mégis elképzelhető, hogy az idei átigazolási időszakunk egyik legfontosabb lépése volt az ő szerződtetése. Ha komoly trófeákért akarunk harcolni, akkor szükségszerű volt egy új hálóőr szerződtetése, hisz Kepa Arrizabalaga egyelőre nem tudta teljesítményével meghálálni az érte fizetett 71,6 millió fontot, világrekordot jelentő vételárát. 

Az Atletico Madrid sztárjának, Jan Oblak leigazolásának lehetőségét hamar elvetettük, hiába keltett izgatott állapotot a Chelsea szurkolók körében, amikor az ő neve felvetődött. Nyilvánvaló volt, hogy nem fogunk nagyon magas összeget költeni egy új kapusra, miután néhány éve több, mint 70 milliót áldoztunk Kepára. Még egyszer ilyen hamar elkölteni ennyi pénzt erre a posztra nem tartotta jó lehetőségnek a vezetőség.

Meglepő lenne, ha a Chelsea döntéshozóin kívül bárki úgy gondolná, hogy a probléma megoldása egy olyan emberben van, aki a Rennesnél tudott szerezni magának némi hírnevet. Felmerülhet, hogy pánikigazolásról van szó, miután a legfőbb célpontot nem tudtuk megszerezni, így meg kellett elégednünk azzal, akit ésszerűen megengedhettünk magunknak anyagilag. 

Egyes források szerint 2 éve figyeltük Mendyt. A klub technikai és teljesítmény elemzőjének, Petr Cechnek valóban nagy szerepe volt az üzlet létrejöttében, de amikor Mendy érdekes játékossá vált, akkor még a cseh az Arsenalban kezdte a szezont, játékosként. Christophe Lollichon, Cech egykori kapusedzője volt az, aki először felfigyelt Mendyre, aki manapság a klub egyik játékosmegfigyelője, valamint a kapus nevelés vezetője.  

Az időzítés érdekes, hisz 2018 decemberében kezdődött a megfigyelése, 4 hónappal Arrizabalaga Bilbaóból megérkezése után, egyesek szerint már ekkor kétségbe vonták az elsőszámú kapusunkat, ám ezt elég nagy hiba lenne feltételezni. Ennyit nem kell belelátni ebbe a történetbe. Teljesen normális, hogy a csapatok figyelik a tehetségeket minden poszton, ebben a szakaszban Mendyre is egy lehetséges jövőbeni célpontként tekintettek.

Ekkor a Reimsben védett, ahol a 3. idényét töltötte. 34 mérkőzésen 18-szor produkált clean sheetet az ezelőtti szezonban, amikor sikerült kiharcolni a feljutást a másodosztályból a Ligue 1-be. Az első osztályban már 14-szer úszta meg kapott gól nélkül 38 fellépésen. Ezen teljesítmények láttán 2019-ben 3,5 millió fontot fizetett érte a Rennes, ahol szintén tartani tudta formáját, és nagy részt vállalt a bajnokságban elért bronzéremben, amivel történetük során először kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába.

A nyolcszoros szenegáli válogatott hálóőr leigazolásával Lampard türelme egyértelműen elfogyott Kepával szemben. Februárban már 5 mérkőzésen is kihagyta a kezdőből a spanyolt, aztán a vírus miatti leállás után visszarakta, de nagy változás nem történt a formájában. 

Lampard az átigazolási célpontok részeként kérte egy új kapus szerződtetését, de mivel korábban sokat költöttünk Arrizabalagára, így valamelyest érthető volt, hogy nem akartunk sokat invesztálni ismét erre a posztra. Plusz ugye ekkor már közel 200 milliót elköltöttünk a nyáron, eladás nélkül. Az egyik tanácsadó az ingyen igazolható Joe Hartot javasolta Franknek, mielőtt a Tottenhamhez szerződött volna, de az egykori angol válogatott portás hamar kikerült a pixisből, így lett favorit a poszt betöltésére Edouard Mendy.

Noha Lampard tanulmányozta Mendy játékstílusát, hogy mit is adhat a csapatához hozzá, az üzlethez közel álló személyek azt sugallták, hogy érthető módon azért erősen támaszkodott egykori csapattársa, a Chelsea történelmének eddig vitathatatlanul legjobb kapusának, Petr Cech véleményére. 

A felfedező a felfedezettjével. Ugyanabból a klubból érkeztek, de vajon a karrier alakulása is hasonló lesz?

De mit láthattak benne, ami megtetszhetett nekik? Azt mindenképp meg kell említeni, hogy Mendy durva 10 centivel magasabb mint Arrizabalaga. Ez mindenképpen tényező, de megfigyelők szerint bár fizikailag annyira nem erős, magasságával előnyös lehet a beadások elhárításakor és a büntetőterület dominálásában is. 

Egymás után a második szezonban, amit Kepával a kapuban játszottunk, a Premier Leagueben mi rendelkezünk az egyik legrosszabb mutatóval a pontrúgások utáni kapott gólok szempontjából. Az ellenfelek rendszeresen kihasználták, hogy szinte mindig a vonalon maradt, és ez a védők bizalmát is megingatta irányába. Ahogy mondani szokták: “ha van egy kapusod, aki kijön a beadásokra és lehúzza a labdákat, az nagy előrelépés a csapatodnak”. 

Egy megfigyelő, aki Mendyt folyamatosan figyelte Franciaországban ezt nyilatkozta róla: “A beadások lehúzása az egyik nagy erénye. Edouard kényelmesen képes magasra emelkedni, ami Cechnek és Lollichonnak tetszik. Cech a saját játékához hasonlította.”

“Egy kapus minél magasabban helyezkedik, annál magasabbra tolódhat a védelmi vonal, és annál ‘messzebb löki a bizonytalanság folyosóját”.  Ez csökkenti annak lehetőségét, hogy az ellenfél gólt szerezzen pontrúgásból a box területén belül. Ennek némi hátránya, hogy több hely van mögötte, de egy magas hálóőrrel ez kiaknázható.”

Valami ilyesmiről beszélt. Mi lesz veled, Kepa?

Egyébként Mendy jó lövés hárító is. Ő rendelkezett a legutóbbi idényben a 3. legmagasabb védési százalékkal (78,4%) a francia ligában, szemben Kepával, aki a Premier Leagueben etekintetben az utolsó helyen tanyázott a maga 54,5%-ával. 

A helyzet az idei szezonban sem javult a spanyol számára. Először Leandro Trossard 22 méteres lövése után kapitulált Brightonban a 3-1-re megnyert találkozón. Ez azt jelentette, hogy az utolsó 13 kapuralövésből 9 gólt kapott. Egyetlen kapus sem kapott ennyi gólt a tizenhatoson kívülről (19), mint ő, mióta Angliába igazolt, és ez a másik probléma, ami aggodalomra ad okot, hogy nem kell feltétlenül szögletnek lennie ahhoz, hogy az eszén túl lehessen járni. 

Lampard támogatását fejezte ki Kepa felé, miután Brightonban a formájáról kérdezték: “Nagyon elégedett vagyok Kepával. Nem vagyok biztos benne, hogy a lövésnél lehetett volna jobban teljesíteni, és egy kicsit több önbizalmat láttam rajta, ahogy játszik. Ő a mi kapusunk és elégedett vagyok vele.”

Ám Lampard se tudta már megvédeni, amikor a Liverpool ellen újabb bakit vétett a 2-0-s vereség során. Jorginho irányába próbált passzolni, ám ezt a passzsávot Mané tökéletesen lezárta, így belelőtte a labdát, akinek meg nagyon egyszerű dolga volt a hálóba juttatni a játékszert. 

Egy másik kulcsfaktor, ami miatt Mendyt megkeresték. A Chelsea megállapította, hogy lábbal is jobb képességekkel rendelkezik, mint Kepa és a tartalékember Willy Caballero, különösen a hosszú labdáknál látták ezt. Timo Wernerrel és Kai Havertz-cel némi sebesség került a csapatba, akiket gyors indításokkal, felszabadításokkal könnyebben meg lehet találni – ahogy Alisson a Liverpoolban, Ederson a Man Cityben teszi -, ez pedig Lampardnak vonzó taktika lehet. Még akkor is, ha ez nem egy támadásépítés részeként működik, sokat segíthet enyhíteni a nyomást olyan csapatok ellen, akik nagyon magasan támadnak le, ahogy például a Liverpool teszi/tette nagy sikerrel.

Az emberek óhatatlanul azt kérdezik majd, hogy Mendy milyen szerepet fog betölteni. Csupán Caballerót váltja a második számú kapus helyén, hogy erősebb konkurenciát nyújtson Kepának? Esetleg Kepa és Mendy rotálva lesznek? Vagy lehet, hogy Mendy rendszeres kezdő lesz? Kepa gyenge formája mindenesetre megkönnyíti jelenleg a döntést, hogy mi legyen Mendyvel, meglepetés lenne, ha nem így lenne. Szerintem mindannyian tudjuk, hogyan…

Klubhoz közel álló források szerint Mendy sok lehetőséget fog kapni, így Arrizabalaga helyzete mindenképpen kétséges. Ugyan azt állítja, hogy maradni akar és küzdeni a helyéért, lehet nem akarja megkockáztatni, hogy túl sok meccsen jegelve lesz, és elveszítse annak lehetőségét, hogy ott legyen jövő nyáron Spanyolországgal az Európa Bajnokságon. Ebben az esetben valószínűsíthető egy kölcsönadás. 

Azt pletykálják, Kepa olyan ember, aki kényelmetlenül érzi magát, ha arról beszélgetnek vele, hogyan javíthatna játékának egyes elemeiben. Inkább nem szeretné, ha a témát feszegetnék.

Mégsem szabad megfeledkezni, hogy hazájában még mindig nagyra értékelik, és oroszlánrészt vállalt a 2019-es Európa Liga győzelmünkben. Ez év augusztus végén Cech így nyilatkozott a sport.cz nevű cseh weboldalnak: “Erősítéseket tervezünk, az is lehet, hogy a kapuban is, erről most folynak egyeztetések. De senki sem adta fel annak lehetőségét, hogy Kepának nagy jövője lehet klubunknál.”

Nem lesz egyszerű dolga Mendynek, ez Rich Allen francia szakíró véleménye, aki ezt írta a Get French Football Newsban és a French Football Weeklyben:

“Bizonyos felelősség fogja terhelni a játékost, hogy a világ legdrágább kapusa előtt szerepelhet. Mendynek meg kell bírkóznia ezzel a nyomással. A kérdés, hogy képes lesz-e ezt kezelni, és ez nem az érte fizetett pénz, hanem sokkal inkább Kepa ára miatt van.”

“Azt hiszem, boldogulni fog ezzel. Ha megnézed az elmúlt szezonokat, ő volt Franciaország egyik legkiegyensúlyozottabb kapusa. Nagyon-nagyon jól csinálja az alap dolgokat, és Kepa után pontosan erre van szüksége a Chelseanek.”

Megvan hozzá a személyisége és a képessége, hogy megküzdjön a helyzettel? A Chelsea nagy lépést jelent a Reims és a Rennes után. “Az kérdéses, hogy hogyan fog az öltőzőben beilleszkedni, ő egy nagyon nyugodt ember.” – mondja az egyik korábban már megemlített megfigyelő. “Személyes tulajdonságait tekintve egy csendes, halkszavú, visszahúzódó természet, de a pályán sokat kommunikál, folyamatosan irányítja a védelmet ki hova helyezkedjen.”

Teljesen érthető, hogy ilyen a személyisége. 2014-ben, mindössze 22 évesen a futballtól visszavonulást fontolgatta, amikor a Cherbourg szerződést bontott vele, és a helyi munkaügyi hivatalban állt sorba munkáért.

Tavaly volt egy interjúja a So Foot magazinban, amiben ezt nyilatkozta: “Egy futballistának, vagy igazából bárki másnak a munkanélküliség olyan, mintha jól arcon csapnának. A folyamatos kudarcok nyomot hagynak rajtad, és elkezdesz gondolkodni azon, hogy talán nem erre vagy teremtve.”

Miután edzéslehetőséget kapott, de fizetést nem gyerekkori klubjánál a Le Havreben, Mendy Marseilleben szerepelhetett próbajátékon, ahol akkoriban Michy Batshuayi is játszott. Szerződést is ajánlottak neki, de csak negyedik számú kapusként számítottak rá, ám megkapta az esélyt, hogy tanulhasson Steve Mandandától. 

“Új szintre léptem Marseilleben. Egész évben profikkal edzhettem, amire általában nem feltétlen számíthat egy negyedik számú kapus. Bizonyíték volt arra, hogy jól teljesítettem, és minden erőfeszítést megtettem. Jó tanulóév volt.”

Ezután hívta a Reims és nem nézett hátra. Történetét minden bizonnyal ünneplik Szenegálban, és leköti a nemzet figyelmét, hogy a Chelseaig el tudott jutni.

Nagyon mélyről magasra tudott jutni. Hazájában valószínűleg sokan példaképként tekintenek rá.

Egy szenegáli sportújságíró, Saikou Seydi így vélekedett: “Ez minden szenegáli futballista álma. A Chelseanek errefelé óriási hírneve van, mivel jónéhány afrikai játékos megfordult itt: Didier Drogba, Michael Essien, Salomon Kalou vagy Demba Ba is megemlíthető, aki szintén szenegáli. Ez is a mi történetünk része. Az emberek izgatottak, hogy egy szenegáli játékos egy Chelsea szintű klubhoz tudott szerződni. Büszkék vagyunk! Nagy öröm lesz látni, hogy Mendy a Chelseaben fog játszani!”

“Úgy érzem, itt volt az ideje Mendynek a szintlépésre. Ez a szenegáli válogatottnak is segítséget nyújt. Meg akarjuk nyerni az Afrikai Nemzetek Kupáját és kijutni a Világbajnokságra, így szükségünk van a nagy csapatokban szereplő játékosokra. Kepa továbbra is ott van a Chelseaben, ami kockáztatja az állandó játéklehetőségét, de megvan a karaktere, hogy kiharcolja ezt magának.”

Seydi továbbá úgy gondolja, hogy Sadio Mané személye szintén rengeteget segíthet Mendynek az angliai élet megszokásában, aki nagyon segítőkész a szenegáli játékosokkal szemben. Sokat segített Ismaila Sarrnak is a tavalyi Watfordba igazolása során, és biztos benne, hogy Mendyvel is tartani fogják a kapcsolatot. 

Ugyan a nyár két legnagyobb igazolása egyértelműen Timo Werner és Kai Havertz voltak, akik a legtöbb figyelmet kapták, ám lehet, hogy az utolsó igazolás lesz a legfontosabb a klubnak. Mendy mögött egy egész nemzet áll, Franciaországban is nagyon kedvelik, ami nagyon fontos lehet számára. Meglátjuk, hogy vajon a nagy meglepetésigazolás lesz-e a puzzle hiányzó darabja. 

 

A cikk elkészülésében nagy segítségemre volt a The Athletic.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com