Blog bejegyzés

Nézőpont Kérdése: Dilemma a középpályán

Frank Lampard az idei szezonban már számos akadállyal nézett szembe – köztük az átigazolási tilalommal -, a Crystal Palace elleni meccsen pedig újabbal kellett szembesülnie, hiszen először nem lépett pályára Jorginho a középpályán. Az alábbiakban a Sky Sports cikkének fordítását olvashatjátok

Az olasz abszolút maga mögött hagyta a nehézkes debütáló szezonját, és kulcsemberré vált az új edző irányítása alatt – akit az öltözőben vezérnek tart – és a lehetséges 990 percből 954-en ott volt a pályán, mielőtt a Palace ellen életbe lépett az eltiltása.

Lampard szerencséjére a távolléte egybeesett N’Golo Kante ágyék sérüléséből visszatérésével. Múlt szombaton Kante helyettesítette Jorginhót Mateo Kovacic párjaként, és hozzásegítette a Chelseat negyedik clean sheetjéhez, zsinórban hatodik győzelméhez.

Lampard folytatta a 4-2-3-1-es hadrend alkalmazását, amely az elmúlt hetekben jól vizsgázott. Mason Mount továbbra is tízes poszton játszott, mögötte szerepelt Kante és Kovacic. De hogy fog kinézni a középpálya, ha már Jorginho is bevethető lesz?

Jelenleg ez egy nagy dilemma Lampard számára – még inkább figyelembe véve, hogy Kante zökkenőmentesen visszatért. A Southampton elleni 4-1-re megnyert meccs óta ez volt Kante első pályára lépése, nagyjából 1 hónap elteltével, és semmi jel nem utalt arra, hogy problémái lennének.

Valójában épp ellenkezőleg. Kante ahogy általában, a tőle megszokott módon szorgalmasan végezte a dolgát a kezdetektől fogva, egyik pillanatban Patrick van Aanholtot letámadva tűnt fel a Palace balhátvéd posztján, és szorította az ellenfelet a pálya sarkába, ezzel sikerült visszaszerezni a labdát a Chelseanek, mielőtt összeszedte volna Kurt Zouma passzát a középpályán.

Kante teljesítménye statiszikailag

  • 94 labdaérintés (2. legtöbb)
  • 47 passz az ellenfél térfelén (2.)
  • 2 kulcspassz (3.)
  • 3 megelőző szerelés (1.)
  • 6 labdaszerzés (2.)
  • 11 km futott távolság (1.)

Klasszikus Kante. Bár a vége felé érződött rajta némi kimerültség, a Premier League mérési adatai azt mutatták, hogy ő futotta a pályán a legtöbb kilométert (11 km), és örök mozgását bizonyítja az a tény, hogy nála mérték a legmagasabb átlagsebességet is.

Hozta a formáját visszatérésekor

Kante legjobb posztjáról tavaly nagyon sok vita folyt, hiszen Maurizio Sarri erősen kritizálva volt, mert a középpálya középső tengelyében Jorginhót részesítette előnyben. De Lampard is ugyanezt a megközelítést tartotta fent.

Múlt pénteken azt mondta, hogy pontatlan védekező középpályásnak nevezni Kantét. Másnap szabadabb szerepkört adott neki, hogy fel-alá rohangáljon a pályán, Kovaciccsal felváltva. Ez bizonyíték volt javuló technikai képességeire is.

 

Kante, Jorginho és Kovacic mozgásának hőtérképe

Jorginho hiányában Kante forgatta a játékot, amikor az első félidőben a Chelsea nyomást gyakorolt az ellenfélre. Egyszer volt egy nagyszerű külsővel meglőtt keresztlabdája jobbról a bal szélre Christian Pulisic felé. A meccs végére 7 hosszú passzig jutott, amiből mind a 7 pontos volt – ez több, mint az előző öt mérkőzésén összesen volt.

Van valami, amit nem tud megcsinálni? Lehet, hogy az első félidőben gólt is szerezhetett volna, ha nem blokkolják a lövését, és az összecsapás végén majdnem gólpasszt is adott Michy Batshuayinak, amikor okos átadása eljutott a csatárhoz, aki le tudott fordulni, de a befejezés nem sikerült.

Lampard dönthet úgy, hogy Jorginho párja Kante lesz a 4-2-3-1-es rendszerben a válogatott szünet után, ez viszont azt jelentené, hogy Kovacic kiszorulna a csapatból.

 

Kovacic fejlődése megkérdőjelezhetetlen

Kevés Chelsea szurkoló panaszkodott volna erre a kilátásra az idény elején, de a horvát felszabadultan játszik, miután Sarri irányítása alatt szenvedett. Megindulásai új dimenzióba emelték a középpályát – egyetlen Chelsea játékosnak sincs több sikeres csele -, passzai és helyezkedése pedig hasonlóan lenyűgözőek.

Alternatív megoldásként visszatérhet a korábban alkalmazott 4-3-3-hoz, és a középpályához, ami hasonlít Sarriéhoz a múlt szezonból, Kante és Kovacic fel-alá mozog a pályán, a mélységben pedig Jorginho, aki teljesen kiszoríthatatlanná vált.

A kérdés az, hogy kihagyja-e az egyik olyan játékost, aki képes elől felérni és támogatni Tammy Abrahamet. Szóval mi a helyes út?

Arra is kevés esély van, hogy kihagyja a szeptemberi kezdőbe visszatérése óta formába lendülő Williant. Pulisic, aki úgy néz ki, hogy valóban Eden Hazard utódja lesz a Palace ellen ötödik gólját lőtte zsinórban harmadik bajnokiján.

Vajon Mason Mount lesz az, aki kimarad? Lehet, hogy az utóbbi összecsapásokon nem tündököl, mint Willian és Pulisic, de Lampard szempontjából az ő betöltött szerepe egyértelmű, jól mutatja az a tény, hogy minden meccsen kezdő volt a Premier League-ben. Több percet játszott, mint bármelyik mezőnyjátékos a klubnál, és kreativitást ad, kapura veszélyes játékos a tízes poszton.

Ez természetesen egy pozitív dilemma, ami most Lampardnak van. A játékosai szárnyalnak, ez a Chelsea számára előnyös. De ez mégis egy dilemma. Megmutatták, hogy képesek szűrő nélkül funkcionálni. A következő nagy küldetés az lesz, hogy finomhangolja a középpályát.

Következő ellenfél a Manchester City, idegenben.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com