Blog bejegyzés

Nézőpont Kérdése: A világ legdrágább kapusa és a védési százalék…

Egyre erősödő hangok a teljesítményével kapcsolatban, amely leginkább vételárának értékét kérdőjelezik meg. De valóban jogosak a kritikák? Mekkora jelentősége van a védési hatékonyságnak? 

Thibaut Courtois Real Madridba távozása okán azonnal szükség volt egy új, hosszú távon elsőszámú kapusra. A transzfer egészen a 2018-as nyári átigazolási ablak utolsó napjáig húzódott, nem egy kérdőjel volt azzal kapcsolatban, ki is érkezhet a belga helyére. Végül a választás a baszk Kepa Arrizabalagára esett, aki 6(!!) éves szerződést írt alá, és fizettük ki a Bilbaónak 80 millió eurós kivásárlási árát, mely máig világcsúcs a kapusokat tekintve. 

Az már egy megszokott dolog talán a szurkolói seregünkben, hogy mindig kell valaki, akit ki kell pécézni és nem számít, hogy egy adott meccsen hogyan teljesít, nyugodtan lehet szidni. Tavaly ilyen volt Jorginho, Kovacic, talán Willian is, Moratáról nem is beszélve, idén Willian neve szintén elmondható, aki amúgy statisztikailag is az egyik legjobb játékosunk jelenleg, ilyen Zouma is abszolút és most már itt felvéshetjük Arrizabalaga nevét is. 

Hazájában parádés reflexeinek, amiből azért nálunk is mutatott jeleket, valamint remek lábtechnikájának köszönhetően szerzett magának hírnevet, vagy legalábbis figyeltek fel rá. Az idei szezonban rengeteg gólt kaptunk, ami miatt sok pontot buktunk már, ezért Arrizabalaga lett a fő ludas a legtöbb szurkoló szemében. Csak picit mélyebben a dolgok mögé kellene tekinteni, én azt gondolom… 

Biztos, hogy Arrizabalaga teljesítménye a legnagyobb problémánk?

Védési hatékonyság… A kapusok teljesítményét leginkább ezzel a statisztikával mérik, amit nem nehéz kiszámolni. Az összes védést kell elosztani az összes kapuralövéssel. Ez annyit jelent, lényegre törően, hogy minél több lövést kapsz, annál nagyobb az esélyed vezetni ezt a rangsort. Vagyis általában ezt a tabellát és annak élmezőnyében kisebb csapatok kezdő hálóőrei állnak, mivel előttük nem biztos, hogy egy élcsapathoz mérten stabil védekezés lehet.  Nem tudom, nekem valahogy fontosabb lenne, hogy a védelmünk inkább könnyítse meg a kapusunk dolgát azzal, hogy ne kelljen védéseket bemutatnia. 

Nos, Arrizabalaga a liga kapusait tekintve utolsó helyen van etekintetben, durván 54%-os hatékonysággal. A rangsort egyébként Alisson vezeti a maga 87%-ával, ami megmagyarázhatatlanul kiemelkedő teljesítmény, de igazából minden az most a Liverpoolnál. Ők egy másik dimenzió, egytől egyig. A dobogó másik két helyén picit árnyaltabb képet kapunk arról, hogy Henderson vagy Dubravka miért szerepelhetnek itt, vagy Leno, aki a második legtöbb lövést kapta, miért van közvetlenül a 4. helyen. Vagy De Gea miért csak 10., Ederson miért 16. mindössze…. Biztos, hogy a védési százalék valós képet mutat egy kapus teljesítményéről, tudásáról? 

De akkor mi a probléma? Nagyon nehéz ezt megválaszolni. Nyilván az probléma, hogy 32 gólt kapott a baszk, főleg, ha azt a nagyon meglepő statisztikát nézzük, hogy átlagosan mi kapjuk a második legkevesebb lövést az egész bajnokságban a Liverpool után. A különbség annyi, hogy a Liverpool egész védekezése stabil, míg a mi esetünkben azért ez akkor se mondható el, mert a hiba faktor egytől egyig benne van sajnos a komplett védelmünkben, emiatt Lampard is kénytelen cserélgetni elsősorban a tengelyben. Ez is egy nehezítő tényező, hogy előtted nincs egy masszív fal, akikben megvan a kellő magabiztosság. Mindössze 5 clean sheet idén a mérleg, árulkodó… Zouma 18, Tomori 14, Christensen 12, míg Rüdiger 10 meccsen játszott a bajnokságban, most úgy néz ki, hogy utóbbi két játékos időszaka jön, hisz zsinórban négy bajnokit játszottak le egymás oldalán. Az idény első néhány meccsén Christensen és Zouma kezdett, majd nagyobb részben Zouma mellé berobbant az ifjú Tomori, Rüdiger pedig decemberi visszatérése óta egyértelmű helyet követelt magának a kezdőcsapatban, ez most már kijelenthető. 

Nem teszi könnyűvé Arrizabalaga helyzetét a védelmünk, számos nevetséges védekezési hibából kapituláltunk. Az Everton ellen háromszor is.

Kepa Arrizabalaga képességei még mindig nagyszerűek, ezt nem szabad elfelejteni akkor sem, ha az elmúlt 1,5 hónapja nem sikerült túl jól neki. Nem gondolnám, hogy el kellene rögtön felejtenünk azt az embert, aki ugyan kevés bravúrt mutat be, de tulajdonképpen nem potyázik, és a taktikánk egyik alappillére a kiemelkedő lábmunkája miatt. A portásokat tekintve a passzpontosság alapján a 3. helyen áll, így joggal állítható, hogy nagyon fontos eleme a hátulról való építkezésnek. Akiért képesek voltunk fiatal kora ellenére is kifizetni a magas kivásárlási árát, ami viszont nem jelent semmit, mármint az ár. A spanyol még mindig csak 25 éves, abszolút a jövő befektetése volt és én hiszem azt, hogy képes lesz még tovább fejlődni a kapuban és jó 10 évre megoldani ezt a problémát. 

A Leicester ellen nem játszott, ez a bő kéthetes szünet neki is jót tehetett, hogy rendezze fejben a dolgait és a Manchester United ellen valószínűleg már ismét Kepa Arrizabalaga nevével kezdődik az összeállításunk. Reméljük mindenki lelke megnyugszik azzal, ha majd bemutat mondjuk 4-5 védést és azzal el is mozdul az utolsó helyről, tekintve a védési hatékonyság minitabelláját. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com