Blog bejegyzés

Nagy remények a semmiből?

Kupahetet tart most a csapat. Szerdán bejutott a Chelsea a legjobb 8 közé a Bajnokok Ligájában és viszonylag könnyebb ágra került a folytatást illetően, vasárnap délután pedig az FA Kupában az elődöntős részvételt harcolhatják ki a londoni kékek. Az leesett mindenkinek, hogy ebből még lehet akár egy történelmi szezon is?

Ha három szóval ki lehet fejezni ezt a hetet szeretett csapatunk szemszögéből, akkor az az, hogy „dupla vagy semmi”. A 2020/21-es szezonban rejlő lehetőségekről döntenek a közelmúlt és a közeljövő napjai, ugyanis azokban sorozatokban lép(ett) pályára a Chelsea, melyekben még reálisan reménykedhet a végső sikerben. Szerda este a visszavágón is kapott gól nélkül, de már eggyel több góllal vertük meg ismét az Atletico Madridot, ezzel hét(!) év után először vagyunk ott a legrangosabb európai kupasorozat negyeddöntőjében.

Azóta már a sorsolást is megtartották és mi lettünk a mezőny legszerencsésebbje azzal, hogy a Juventust kiejtő Portóval boronált minket össze Fortuna. Annak tudatában, hogy a golyóbisok között a Bayern München, a Paris Saint-Germain és a Manchester City neve is megtalálható, tényleg azt mondhatjuk, hogy malacunk volt. Azonban, ha belegondolunk, nem is egy. Ugyanis már az is biztossá vált, hogy amennyiben kiejtjük a portugálokat, akkor a Liverpool – Real Madrid párharc győztesével nézhetünk farkasszemet az isztambuli döntőért.

Merjünk-e gondolni arra, hogy nagy lehetőség elé került a Chelsea? Tuchel teszi a dolgát, mióta átvette a Chelsea irányítását, de munkássága elején még talán mindenki óvatosan kezdte azt megítélni annak ellenére is, hogy már nem egy rekordot megdöntött, ami a klub korábbi menedzsereit illeti. Nem gálacsapatot eszkábált a német szakember, emiatt nem övezi akkora hype, ellenben az eddig nagyon stabil és agilis, labdával és anélkül egyaránt. Alig kap gólt február óta a Chelsea és nem azért, mert az ellenfeleink sorra hagyták ki a helyzeteket, hanem azért, mert a csapat védekezése olyan jól meg van szervezve, hogy alig szembesül igazán veszélyes helyzetekkel. Véletlenül nem ezek az erények kecsegtetőek az egyenes kieséses lebonyolításokban?  

Az Atleti révén egy nagy akadályt leküzdöttünk a legjobb 16 között. Hozzájuk képest a Porto némi megkönnyebbülésre adhat okot főleg úgy, hogy sárga és piros lap miatt a Juve elleni párharc hősei közül kettő, Taremi és Oliveira sem lehet ott az odavágón. Ám azért az olasz bajnok kiejtése idei gyengélkedésük ellenére is nagy fegyvertény és elismerést érdemel. Szakadjunk el azonban a statisztikáktól kicsit és csak nézzünk rá a mostani Chelsea-re. Úgy néz ki most ez a csapat, hogy félve ülünk le minden meccs előtt a TV elé? Ki lehet nézni azt a játékosokból, hogy amint szembe kerülnek egy illusztris ellenféllel, leiskolázhatják őket? Tuchel a Liverpool ellen már bizonyított, a Real Madrid meg nem olyan érinthetetlen, mint mikor nyakra-főre zsebelték be a BL-címeket. A túlsó ágon pedig a PSG – City – Bayern triójából csak egy mehet be a döntőbe. Ha kimerjük mondani, ha nem: majdnem a semmiből, de felcsillant az esély egy eredményes szezonra.

A csapat stabilitását természetesen a statisztikák is alátámasztják. A Tuchel-féle Chelseanek eddig csak egy ellenfél tudott 1-nél több xG-t összehozni, ez pedig a másodosztályú Barnsley volt az FA Kupa előző fordulójában (1.57). Most pedig újra a nagymúltú kupasorozatban lesz jelenése a csapatnak, immáron a legjobb 8 között. Ellenfelünk a PL sereghajtója és szinte biztos kiesője, a Sheffield United lesz a Stamford Bridge-n. Az edzőváltás óta egyszer már megmérkőzött a Chelsea a Blades-szel, s egy nagyon izzadságszagú győzelmet tudott csak aratni a Bramall Lane-n. Ez intőjel lehet a mostani összecsapás elé, ám azóta menesztették Christ Wildert a tavalyi meglepetéscsapat kispadjáról. Utódja a klub másodedzője, Paul Heckingbottom lett, aki a múlt héten mutatkozott be az első csapatnál, ám a Leicester City James Maddison és Harvey Barnes távollétében is 5-0-ra ütötte ki soron következő ellenfelünket – ez viszont már inkább bíztató lehet a Wembley felé vezető úton.

Februárban megszenvedtünk a Sheffield Uniteddel.

Sárga lapok miatt Mount és Jorginho sem játszhatott az Atleti ellen, így ők tehermentesíthetik azokat a játékosokat, akik szerdán pályára léptek. A keret szerencsére kimondottan mély, van honnan merítenie Tuchelnek, ráadásul ő a héten azt is megszellőztette, hogy újra számíthat Tammy Abraham játékára is akár. Remekül telnek mostanság a Chelsea napjai, elkapta a fonalat a csapat és remélhetőleg nem is veszíti el, mikor visszatérnek majd a játékosok a jövő héttől kezdődő válogatott szünetről…

A Chelsea – Sheffield United mérkőzést magyar idő szerint 14:30-tól rendezik a Spíler 1 TV közetítésében.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com