Blog bejegyzés

Mivel játszunk

cfcAz Abra-féle Chelsea-vel először fordult elő olyan, hogy kihagyja a BL-t. Ráadásul milyen förtelmes volt az előző szezon, ami nem sok jóval kecsegtetett nyárra! Mindezek fényében kellett megoldanunk, hogy az új edző arcára formáljuk a keretet, lehetőleg nem gyengítve azt. Lássuk, a Lion Rampant szerkesztői hogyan értékelik ezt az átigazolási időszakot!

Komoly átigazolási kálvárián vagyunk túl, aminek végén négy (releváns) érkezőt jegyezhettünk fel Alonso, Luiz, Kanté és Batsman személyében. A részletek ismeretében – mint a számtalan vágyott, de meg nem kaparintott játékos, vagy épp Conte “crazy transfer window” jellemzése – hogyan értékeled a klub teljesítményét a vásárlói oldalon? Illetve mit gondolsz a négy érkezőről egyesével?

bluecech: Ahogy már többször kifejtettem, nehéz nem bukásként kezelni az ablakot. Kanté az egyetlen, akit sikerült az eredeti koncepciót szem előtt tartva elhozni, őt 3-4 nélkülözhetetlen, ugyanakkor besült üzlet követte, amik gyökerében befolyásolták Conte munkáját, és formálgatták alapvető elképzeléseit. Valahol Conte tökösségét nagyban bizonyítja a tény, hogy még így is képes volt összetákolni egy, eddig elég ígéretes csapatot.

Batshuayi hatalmas fogás volt szerintem, abszolút illik a PL-be. Egy pillanatig sem éreztem rajta, hogy lámpalázas lenne, maximálisan profin szállt be. Fiatalságához, posztjához és tehetségéhez mérten még csak drágának sem nevezhető, hasonló kaliberű játékosokat ennél olcsóbban manapság nemigen hozatnak Angliába.

Kanté posztján kétségkívül a liga legjobbja volt tavaly, és ez idén sem változott eddig. Egyszerűen zseniális.  Már a bemutatkozása pillanatában is meghatározó tagja volt a Chelsea-nek, remélhetőleg ez még sokáig megmarad, külső és belső akadályoktól mentesen.

Alonso szintén egy hatalmas piros pont lett volna a stábnak, ha még nyár elején, szánt szándékkal vesszük meg. Tehetséges játékos, akiben bőven akad potenciál. Hogy ebből mennyit hoz ki, az kérdéses, de Azpival simán alkothat stabil szélsőpárost. Mellesleg kimondottan drága vétel volt, Zouma+César nem került ennyibe.

Luizt viszont csak és kizárólag a folyamatos kölcsönök és az elbukott üzletek kettős hatásának köszönhetjük. Egy hét alatt csúszott ki a kezeink közül Koulibaly, Romagnoli és Marquinhos, a padra meg nem volt senki, így pont jól jött, hogy a világ legtúlértékeltebb védőjén ismét túl akarnak adni. Nevetséges, hogy majdnem annyit fizettünk érte, mint Kantéért. Többen reménykednek abban, hogy Conte suhint kettőt a varázspálcájával, és 30 évesen Dávid egy csapásra körültekintő, hidegfejű, óvatos és felelősségteljes védővé válik. Én ebben nem bízom annyira. Kedvelem Luizt, és örülök, ha fut egy überklasszis idényt a semmiből, de mindenképpen csalódás, hogy az illetékesektől ennyire futotta.

Wudigessboi: Nem látunk a színfalak mögé, de nekem picit úgy tűnt. védő-fronton a lovak elé kötöttük a kocsit: pikk-pakk kidobáltuk a kiegészítő emberként fölhasználható hátvédeket, utána meg majdnem ott maradtunk hoppon. Zárórára legalább “kilóra” meglettünk, de egyrészt hirtelen felindulásból azt mondom, drágán, másrészt nem sikerült olyan minőséget ide csábítani, amivel annyira jobban nézne ki a hátsó alakzat. Alonso jó lehet, de bevallom, én David Luizt egyáltalán nem vártam vissza (pláne nem ennyiért), de ha már így alakult, bízom benne, hogy hasznunkra lesz. “Feljebb” már szebbek a kilátások, Kanté eddig nagyot megy, darál, robotol és minden, ami hiányzott onnan, Michy pedig a nyerő csere tankönyvi illusztrációja volt augusztusban.

cfc2

Annyira friss, hogy még naprakész fotó sincs róla.

TheRussianOne: Adott egy sztárcsapat, orosz milliárdossal a tulajdonosi székben, de BL kvalifikáció nélkül és egy liga, melynek a közvetítési jogait olyan pénzekért osztogatják, hogy még a kishalak is képesek több tízmilliókat kipengetni egy átigazolási szezonban. Ezen jellemzők összessége vezethetett odáig, hogy a; az általunk kiszemelt játékos vagy nem akart jönni (Nainggolan), b; még az olyan másodvonalas focistákért is irreális összegeket dobáltak felénk, mint Koulibaly. Mindezt figyelembe véve, szerintem egész jó transzfer szezonon vagyunk túl. A balhátvéd posztra Cole távozása óta nem találtuk meg a jó megoldást, most legalább újra próbálkozunk, ráadásul nem is igazán drágán. Alonso beválhat, és ez esetben végre valahára újra egy ballábas játékost láthatunk ott, Azpi pedig brillírozhat a saját helyén. Luiz pánik igazolásnak tűnik ugyan, miután nagyjából 12 védőt hoztak velünk szóba, egy olyat vettünk meg, aki finoman szólva nem illeszkedik Conte játékfelfogásához. A jó öreg bohóka, ugye. Ennek ellenére én örülök, hogy visszajött, mert a hülyeségei ellenére (vagy épp azok miatt) mindig szerettem. Kanté viszont egyértelműen a legnagyobb fogás, talán nem is csak klubunkat, de az egész piacot tekintve. Nagyon rég nem láttam olyat, aki ennyire magas szinten űzné ezt a műfajt (Makelelé). Batsmanról repkedtek olyan hírek, hogy nem Conte választotta, de annyit már láthatott belőle ő is, mi is, hogy senki se bánja az érkezését.

Zenzo: Nem nevezném kálváriának, még csak komolynak sem, őszintén szólva. A klub teljesítményét egy erős közepesre hozom, két erőn felüli, két – számomra – kritikán aluli vétellel, amik kb. félúton kiegyenlítik egymást. Viszont mivel az eredeti célokat (minden sorra érkezzen legalább 1 meghatározó játékos) darabra sikerült megoldani, ezért az inkább erős közepes.

Kanté: egyértelműen a legkomolyabb fogás, még mindig nem fogom fel, hogyan sikerült behúzni, de őszintén szólva nem érdekel. Ezért nagy pacsi a boardnak, Conténak, mindenkinek, aki részt vállalt benne. Nagy álom volt a leigazolása, de az ablak előtt nem tartottam reálisnak az efféle célokat. A Sky utóbbi időben szokásos értékelését alkalmazva: A+

Batshuayi: előzetesen nem tudtam hová tenni az érkezését, de a fiatal belga hamar meggyőzött arról, hogy nincs hiba az érte kifizetett 30M fontban. Szemtelenül fiatal, de máris érett és agilis, minden mozdulatában csatár. Remek fogás, A.

Alonso: nem mondanék egyelőre ítéletet felette, akár jó is lehet. Nem egy kifejezetten A kategóriás játékos, de ha Conte kérésére érkezett, és ő látja a helyét a csapatban, valamint lehet, hogy egyik építőköve a taktikai váltásunknak (gyanús, hogy 3-5-2-be érkezett sarokkőnek), akkor még felértékelődhet a szerepe. Viszont tekintve, hogy Alonso erényei közé is inkább a támadás, és kevésbé a védekezést lehet sorolni, nekünk pedig volt egy ilyen játékos a keretünkben, akit lepasszoltunk kölcsönbe (Rahman), így erre az igazolásra én egy B- adok jelenleg.

Luiz: rettenet, szörnyű, jajj. A véleményem már szerepel a kommentek közt a blogon, de akkor ide is: DL már akkor sem volt jó védő, amikor itt volt, de azóta meg nyilván nem lett jobb. Abban reménykedhetünk, hogy Conte kitapos belőle egy megfelelő teljesítményt, vagy, hogy nem nagyon lesz rá szükségünk. DL esetében nem a védekező képesség hiánya a gond, hanem alapvetően az, hogy a játékában benne van a fail, és ez utolsó emberként nehezen fér bele. Mint személyiség, jó arc, és jót tehet az öltözőnek, Costával is biztos jól megértik egymást majd, Oscar is tuti örül, mert visszatért a spanja, tehát a jelenléte akár jó hatással is lehet a csapat egészére nézve, de én nem bánom, ha a pálya közelében max a padon fogjuk látni. Nem ismerem, hogyan működik az átigazolási piac mechanizmusa, csak elképzeléseim vannak, de kapásból fel tudnék sorolni 5-8 CB-t, aki jobb opció lett volna a brazilnál, és elérhetőek is lettek volna, ha a board nem túlzottan egy irányba tekintget, pedig már tavaly Stones esetében megtanulhatták volna a leckét. Luiz szerintem sem nem egy átgondolt, se nem jó deal ennyiért, ennél fogva ez egy B-

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy minden évben egy bajnokságra elegendő ifistát, fiatalt adunk kölcsön, idén sem volt ez másképp. Olyan, tavaly már a beépülés útjára lépett játékosok léptek egy évre, mint Kenedy, vagy Traoré, de az ideiglenesen távozók sorát bővíti Remy és Cuadrado is (igaz, ő vételi opcióval). Talán Salah az egyetlen említésre méltó, akin végleg túladtunk (bocs, Marin). Mi a véleményed a board létszám felettieket érintő döntéseiről? Van, amit mindenképp másképp csináltál volna?

bluecech: Kenedy és Traoré kiutasítása eléggé illúzióromboló húzás. Az utóbbi évek két legjobban teljesítő fiataljáról van szó, akiknél jobb esélye bekerülni a nagy csapatba talán senkinek nem volt Abramovics érájában (Zouma szvsz eleve az A-keretbe igazolt játékos, amit az átlagfeletti ára is igazol). Nagyon visszavetettük magunkat ebben a tekintetben.

Cuad kölcsönadása (ha hinni lehet az érte fizetett évi összegeknek) ésszerű döntés. Mondanám, hogy flop, de szerencsétlen még annyi időt sem kapott, hogy haragudhassak rá. Rémy meg felőlem maradhatott volna, egy rutinos csatárt eléggé hiányolok a keretből.
Ezt a rekordnagyságú loan-rostálást meg annyira nem támogatom személy szerint. Legutóbb Piazón nyilatkozott arról, hogy mennyire nehezen viseli az állandó kölcsönöket, valamint hogy mennyire nincs jó hatással mindez rá és a társaira. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy többségük osztja nézetét, és két kölcsönön túl már messze nem a Chelsea-ben és a kék mezben gondolkodnak.

cfc3

Most szépen odamész  és ott is maradsz a baloldalon, mert nincs helyettesed.

 Wudigessboi: A nem látunk a színfalak mögé frázis itt is érvényes: még az sem tiszta, mennyi beleszólása volt Conténak az adás-vételekbe (bár akire szüksége volt, az nyilván maradhatott). Többször megénekeltem már, de illik ide is, hogy nemzetközi front híján nem kell olyan bő keret, hisz kevesebb lesz a meccs, így ha nincs sérüléshullám, jön majd a durcihullám, ami ugyanúgy elkerülendő, csak másképp. Sokunkban egyébként erős a vonzódás a fiatalok felé (rossz az, aki rosszra gondol…), néha túl sokat várunk tőlük. Nyilván jó lenne belőlük többet látni, de ahogy az argentinok évente újmaradonáznak vagy újmessiznek egy random üdvöskét, úgy látjuk bele mi is McEachrantől kezdve Bertrandon át Loftus-Cheekig mindig valakibe azt az újterryt, aki majd innen indul, itt teljesedik ki és innen vonul vissza.

TheRussianOne: Edzők jöhetnek, mehetnek, de valami sosem változik: az, hogy két keretnyi ifistát kölcsön adunk. Itt valószínűleg arról lehet szó, hogy az állandó menedzserünktől függetlenül csapunk le tehetségekre, akik aztán az esetek túlnyomó részében még nem készek a nagycsapatra, vagy nem illeszthetők be a menedzser játékrendszerébe. Rémyvel és Cuadradóval úgy gondolom, ez utóbbi történt, míg Kenedy és Traoré az előbbinek estek áldozatul.

Zenzo: Jó kérdés. Én sokszor sok mindent másként csinálnék, mint a board, amik hatással lennének erre is, de erre most itt nincs elég hely. Szerintem ez egy alapvetően jól működő, FFP-segítő, bevételt generáló rendszer, és a klub hatékony működésének egyik alapja. A nyáron 38 játékost sikerült kiszórni kölcsönbe, és többnyire ezek nem rossz pozíciók. Úgy vélem, hogy a board elsődleges célja nem lehetett más a nyár elején, csak a senior keret egyben tartása, ez sikerült is, egyedül Remyről mondtunk le, amiben viszont biztos voltam már az előző szezon végén is, ami inkább meglepő, az Cuadrado, akiről mindenki úgy hitte, Conte számít rá (én is), aztán mégsem. A fiatalok közül Brown kölcsöne a legmeglepőbb, a Rotherhamnél talán többet érdemelt volna, gondolom én, aztán ki tudja. Sajnos úgy tűnik, hogy ismét kiég egy generáció, akikben én tényleg hittem, hogy van Chelsea-potenciál, de úgy tűnik, hogy a Bamford, Baker, Brown, Kalas, Solanke fémjelezte korcsoport Ruben és Aina mellett nem fog tudni kerettagot adni a csapatnak. Marad Christensen, Pasalics, Musonda, Traoré, Kenedy, és Aké, akikből még lehet valami, illetve egy elég jónak tűnő pozícióba lépett elő Abraham. Ha közülük ketten még odaérnek a nagy csapathoz, már sikeresnek könyvelhetjük el a dolgot, úgy vélem. Az esély pedig ott van.

Végül egy összegzés: hogyan láttad a 2016-os nyári átigazolási időszakot, összességében pozitívnak vagy negatívnak értékeled?

bluecech: A PL elég masterful módon demonstrálta, hogy financiálisan hol is tart jelenleg. Ennek a legfőbb oka, hogy az eléggé leszerepelő topcsapatokhoz sikeréhes, céltudatos edzők kerültek, akik általában nagyban gondolkodnak, és le is tették az elköltött gigaösszeg majdnem felét az érkezőkért. Titokban reménykedem, hogy sikerül összehozni ugyanazt a gárdáknak, amint a 2013/14-es szezonban, hihetetlenül izgalmas ütemtartással. A bajnokság szempontjából mondhatjuk, elég jól zárult. A csapat részéről viszont távolról sem.

Wudigessboi: Keveset beszéltünk eddig róla, de nagy szó, hogy nem jött rá senkire a BL-frász és nem kellett húzóembereket elengedni: természetesnek tűnik, hogy Courtois, Hazard, Oscar vagy Diego Costa maradt, pedig… Összességében nem néz ki most rosszul a csapat, ha Conte meg tudja munkálni, akkor meglehet a top4. Voltak olyan pillanatok, amikor úgy éreztem, annyit léptünk előre, hogy lett egy Kanténk és egy reneszánszát élő Hazard-unk, miközben azért ennél több minden változott és összetettebb módon. Nagy szavakat még fölösleges használni, pláne, hogy a két védő még többet pózolt a mezzel, mint amennyit hordta edzésen, nemhogy meccsen, de a helyzetünkhöz képest szerintem léptünk előre, szóval pluszos ablakot zártunk.

cfc4

Ő örül, hogy visszajött. És ti?

TheRussianOne: Vásárlói oldalon, ha rohadt nehezen is, de megoldottuk, amit meg kellett – ehhez egy pánik igazolásra volt szükség Luiz személyében, akivel a körülményekhez képest azért jól jártunk, kiváltképp, mert egy régi ismerőst üdvözölhetünk újra a Bridge-n. Nem kell majd a beilleszkedésen aggódni, mint mondjuk egy bármilyen random PL rutintalan játékos esetén. És nagyon fontos: egy darab kulcsjátékosunkat nem engedtük el, ami egy BL kvalifikáció nélküli szezonban már-már a lehetetlent súrolja. De megoldottuk és ez óriási fegyvertény. Összességében egy nagyon nehéz időszakot vészeltünk át bravúrosan. Remélem, a következő egy évünk is valahogy így alakul majd,

Zenzo: 2016 nyári ablak összességében… hmm. Alapjában már régen nem köt le, sőt, többnyire idegesít a dolog, de idén valahogyan mégis befúrta magát az agyamba, és én is sokkal jobban foglalkoztam vele, mint a korábbi években, tekintve a Chelsea mélyrepülését az előző szezonban, és az új edző kilétét. Ettől még persze most is tönkremegyek azon, hogy valaki olvas valamit valami huszadrangú oldalon, és máris egy tömeg fakkol és krvaanyázik miatta… Maga az ablak nagyon durva volt az árak szempontjából; valószerűtlenül magas összegekért cseréltek gazdát haszontalan játékosok, a jobbakért pedig csillagászati összegeket kell kicsengetni. Hihetetlennek tűnő szám, hogy 1 milliárd felett költöttek csak a PL klubok… ami fura, hogy ennek ellenére nem igazán mondhatjuk azt, hogy komoly sztárok érkeztek volna a Premier League-be, Pogba mellett csak inkább olyan tehetségfélék, mint Bats, vagy Bailly, Sané, Gabriel Jesus, pedig az olasz topok (Bonucci, Chiellini, Candreva) mellett szó volt itt spanyolokról (Isco, Morata), belgákról (Nainggolan, Witsel), franciákról (Matuidi, Griezmann), németek közül is a legnagyobb érkező nevek Sané és Mustafi, és akkor a “sallangról” még nem is szóltam, Higuain, Hummels, Renato Sanchez… Első ránézésre szerintem a PL klubok közül talán Joséék húzták a legjobbat, a keret ablak előtti / ablak utáni összehasonlítása tekintetében, míg a City inkább érdekes ötlet alapján ment. Az Everton és a Saints úgy tűnik, okosan gazdálkodott, míg számomra a Spurs vagy a Pool igazolásai, hát hogy is mondjam, nem visznek táncba. A Leicesterre kíváncsi vagyok, mire mennek, a WestHam és a Watford a nagy számok törvénye alapján biztos talált fát is, mivel igazoltak egy keretre való játékost, a kicsik közül pedig talán a Bombi keverte a legjobban a kártyákat, de hogy aztán mit rajzol majd fel abból a pályára Howe, azt még talán maga sem tudja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com