Blog bejegyzés

Mivé lettünk?

Kemény időszakon vagyunk túl. Néhány nap alatt nagyon úgy tűnik, hogy elvágtuk a menekülőútjainkat a potenciális trófeákhoz. A szombati vereség után még Mourinho is eltemette a reális bajnoki reményeket, tegnap pedig Párizsban kaptunk egy, a megérdemeltnél nagyobb pofont, ami a BL továbbjutási esélyeinket is jócskán megnyirbálta. Olybá tűnik, hogyha nem támadunk föl hamarjában, akkor már nem is nagyon lesz miért. Kesergő alább.

Én a magam részéről nagy érdeklődéssel vártam a PSG elleni párharcot, ugyanis bevallom, nekem eléggé homályos folt volt az utóbbi időben egyre látványosabban prosperáló párizsi sztárcsapat. Francia bajnokságot nyilván nem nézek, a BL-ben pedig csak az összefoglalókig jutottam – gondoltam is magamban, hogy érik már leülni egy meccsük elé. Hát megkaptam.

Igazából pár perc alatt ízelítőt kaptam abból, hogy ez a PSG eléggé rendben van. És a meccs végi összkép is ez: nem igazán van gyenge pontjuk, Jallet és Verratti is remek munkát végzett, hát még Thiago Silva vagy Lavezzi. Nem állítom, hogy temettem a csapatomat (erre egyedül a harmadik kapott gól után vetemedtem), de amikor ránéztem az ő csatársorukra (Cavani – Ibrahimovic – Lavezzi), miközben konstatáltam, hogy nekünk mindkét támadónk (valahol okkal) a kispadon kezd, akkor tényleg kedvem lett volna lezongorázni azt a bizonyos különbséget.

Nagyon beragadtunk az elején, érződött a zavarodottság és bántó volt az ebből következő kapkodás. Három perc után hátrányban voltunk, a gól előtt az a Terry hibázott érthetetlen módon, aki már szombaton is benne volt vastagon a vereségben. Ennek ellenére meg kell védenem a Kapitányt: benne van a korban, alig pihen, sőt, ha egészséges, tolja végig a meccseket egymás után. Persze a 3. perc végén a fáradtságnak nem szabad kijönnie, de ilyen leterheltség mellett óhatatlan, hogy a játékos egy idő után meg-megrogyik.

Szerencsére a csapat észlelte a veszélyt és rá tudott kapcsolni, így szép lassan áttevődött a játék a párizsiak térfelére. Mondjuk ebben a hazaiak is partnerek voltak, tekintve, hogy módszeresen visszaálltak egész csapattal. A fegyelmezett védekezés miatt kevés igazi helyzet alakult ki, s mivel nem volt igazi csatárunk a pályán, a variációs lehetőségeink is szűkültek. Nem is próbálkoztunk beívelésekkel, inkább a kispasszos játékot erőltette a megannyi erre alkalmas középpályásunk, s bár a legtöbb szemfüles passzunkat lefülelték, egyszer be tudtunk úgy törni, hogy büntető (és abból gól) lett a vége. Aztán a félidő vége felé a vezetést is átvehettük volna, ha Hazard parádés lövése egy picit szerencsésebben pattan (ha már Sirigu mellényúlt). Ha az ott bemegy, akkor azzal iszonyatosan kényelmes pozícióba kerülhettünk volna. De nincs ha. És futballközhelyek sincsenek.

Itt még jól állt a szénánk

Itt még jól állt a szénánk

Fordulás után már vendéglátóink voltak a jobbak, több és veszélyesebb helyzeteket alakítottak ki és a középpályát is jobban uralták. Beszédes, hogy Lucas Moura, Cabaye és Pastore volt a három cseréjük – tényleg rendben van ez a keret. Nálunk Torres és Lampard sem tudott igazán lendíteni a játékon (a spanyoltól én nem is tudom, mikor láttam utoljára gólra törő megmozdulást).

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy a kulcsembereink kezdenek kifulladni. Hajtja őket a szívük és a lendületük is még, de ha ez így marad, akkor abból már nem lesz semmi érdemleges. Húzóembernek egyedül Hazard tekinthető, a többiek inkább csak lebegnek egy légüres térben. A legékesebb példa erre talán Willian. Ügyes, gyors, technikás, de valahogy sosem jön ki belőle annyi, hogy életmentő gólokat lőjön, vagy akár csak kulcspasszokat osszon. A csávó konkrétan 2 gólt és 3 asszisztot jegyez eddig PL és BL meccsein, ami azért annyira nem magas szám. De a többiek is haloványabbak mostanság, ami ki is ütközik, akárhányszor futnunk kell az eredmény után.

Tovább tetézve a búskomorságot megemlékeznék a második és a harmadik kapott gólunkról is. Bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy járt a szabad a párizsi csapatnak, fogadjuk el mégis ezt így. De miért van az, hogy rögzített szituációból sokadszor kapunk olyan ostoba gólt, ami mögött masszív „csapatmunka” van? Miért nem lehet legalább azokat a pontrúgásokat kivédekezni, amikhez nem kell különösebben megfeszülni, „csak” tenni mindenkinek a dolgát? Nyomott a PSG, de ez a gól sokkal inkább volt a mi szégyenünk, mint vendéglátóink érdeme.

Mint már korábban említettem, a cseréktől sem lett jobb semmi, ha véletlenül kialakulhatott volna valami, akkor hiba csúszott a rendszerbe (lásd például a Hazard-Torres összjáték-kísérletet). A 2-1 még így sem lett volna annyira rossz, hála az idegenben szerzett gólnak, de a hosszabbításban sikerült hülyét csinálni magunkból (Pastorénak meg a komplett védelmünkből). Ennyire egész egyszerűen nem lehet látványosan várni a lefújást, no meg persze védekezést mímelni sem.

Ez mondjuk nagy mentés volt

Ez mondjuk nagy mentés volt

Alapvetően nem játszottunk reménytelenül, szépen mentünk az egyenlítésért és nem is merültek föl komoly problémák a térfélcsere előtt. A második félidőben viszont kijött azért némi különbség a két csapat között, aminek legfeljebb egy gólban lett volna szabad megmutatkoznia. Ehelyett kaptunk ugye kettőt (és milyen kettőt!), amivel durván feléjük billentettük a mérleg nyelvét.

Szűk egy hetünk van a visszavágóig, ráadásul – Blanc-ékkal ellentétben – nekünk még nyomni kell a bajnokságot is. Sajnos kinézem a PSG Serie A-ból lerabolt, calcio-n szocializálódott magjából, hogy képesek lesznek okosan tartani hátul a frontot, ölni a játékot és kíméletlenül kihasználni a hibáinkat.

De hogy ne legyek ennyire pesszimista: egy 2-0-lal tovább tudunk menni. Lavezzin és Cavanin kívül a 3-1-es első meccs is felidézheti azt a BL-szezont, ahol nem csupán a mostanihoz hasonló kétgólos hátrányt sikerült ledolgozni, de végül mi ültünk fel a trónra is. Utóbbitól idén elég messze járunk, én legalábbis beérnem egyelőre egy „szimpla” továbbjutással.

Addig azonban vár ránk még egy feladat: szombaton fogadjuk a Stoke Cityt. Talán mondanom sem kell, hogy senkinek nem hiányzik egy 90 perces izmozás, úgyhogy jó lenne minél simábban nyerni. Mert a három pont alap, legalábbis én remélem, hogy nem adjuk föl ezt a meccset a negyeddöntő visszavágó kedvéért. Valami azt súgja, hogy a City és a Pool sem bírja majd végig a tempót, és bár már picit elsirattuk a bajnoki álmokat, titkon még remélem, hogy vehet új fordulatot az ügy. Meg amúgy is, két vereség után illene visszatérni a győztes útra.

Szóval, ha mindent nem is dobtunk el magunktól néhány nap alatt, de egyik fronton sincs könnyű dolgunk. Olyannyira nem, hogy most már nem irányítjuk az eseményeket, inkább csak sodródunk előre. Már nem elég csak nyerni vagy jól játszani, kellenek az extrák, a bravúrok és a külső körülmények szerencsés alakulásai is. És ebben nem az a legbosszantóbb, hogy így alakult (pláne, hogy még kötelességünk bizakodni), hanem hogy bután, fájdalmasan és rövid időn belül dobtuk el magunktól azokat a lehetőségeket, amiktől nemrég még sokat vártunk. Mi mindezek ellenére se csüggedjünk, közeleg a szezon vége, szurkoljuk még végig azt a pár meccset, ami van a nyári vébé-frászig! Továbbra is Blue Is The Colour!

 • Endy919

  Willi azt beverte rendesen 😀

  Salah assist 🙂

 • Efra7

  Ez gyönyörű volt Willian!

 • Endy919

  Ash mikor játszott utoljára ?

 • babence

  ez priceless volt ahogy Hazard elrúgta Luiz elől a labdát :DD

 • zenzo

  Hazaértem, gyors eredmény check aztán a gólok. Az eredmény meggyőző, az olvasottak alapján a játék is az volt. Szép, “jó” gólokat lőttünk, mindhárman meg is érdemelték. Azt már meg sem jegyzem, de, inkább dee, hogy Torro megint nem talált be. Oké, hogy Josénak elvi kötelessége kiállni mellette, de szerintem talán túlzás, ami a meccs előtt is elhangzott… :S

  • Szerintem ma Torres nagyon jól tolta, csak túl önzetlen volt. Asszem 2 lövésre vállalkozott, tiszta helyzetből, máskor mindig megjátszotta a jobb helyzetben levő társakat.
   Az est fénypontja meg egyértelműen, amikor Ázárka ellopta Luiz labdáját :))

   • Idemitirjak

    Torres? köze nincs a csatár poszthoz ne haragudj, ma is gyenge közepes középpályás teljesítményt hozott, csak neki nem ez lenne a dolga.
    Hazard viszont tényleg nagy volt, egész lelátó nevetett 😀

 • Endy919

  hajráchelsea sorsára jutottam ? :O

  Leírtam a véleményem hogy Torcsi ismét világklasszis nulla szintet hozott és törölve lett .

  Why ?

  • zenzo

   Nope. Én nem voltam, és most megnéztem, más sem: nincs “törölt” hozzászólás a blog lomtárában, de sem a moderálandók, sem az engedélyezendők közt sem. Valamiért inkább a rendszer nem vette be, lehet torres keze van a dologban 😀

   Írja le még 1x!

   • Endy919

    Már mindegy . 😀 De az a bajom , hogy minden meccs előtt megfogadom magamnak , hogy nem fogok Torcsival foglalkozni , aztán mégis jól felcsesz és ….
    Kár a szó rá.

 • zenzo

  Miközben mi itt toljuk fent, közben azért alakulnak a dolgok az alsóházban is: A Fulham győzelmével hosszú idő után elmozdult a tökutolsó helyről, bár még így is bőven kiesőjelölt, a Cardiffal együtt (aki most az utolsó) – a harmadik kieső helyre még pályáznak többen (Sund’, Norwich, WBA, Swans, CP, Villa – talán a Hull és WHU páros már biztonságban van, és remélhetőleg a WHU erre ráerősít ma a Pool ellen 🙂 ). Cserébe megvan az első biztos feljutó, az pedig a Leicester City. A Burnley is egészen jó pozícióban van, a maradék 1 helyért pedig a QPR, Derby, Wigan, Reading négyes futhat.

  • Marcito

   A Swansea-t meg a Villa-t sajnálnám ezek közül egyedül. Hogy a tegnapi meccshez is írjak, Salah játéka és hozzáállása nekem nagyon tetszik, látszik rajta, hogy élvezi azt a kevés időt is, amit kap. A sebessége meg, hát elképesztő 😀

  • Endy919

   Érdekes a kieső jelöltek listája. A szezon elején azt vártam , hogy a Soton , Norwich és a Swansea stabilan a top 10-ért fog küzdeni. A Soton-ban nem is csalódtam , viszont a másik két csapat szezonja nagy bukta lett . Pedig érkeztek hozzájuk izgalmas nevek …
   Érdekes !

 • Endy919

  És akkor még csatár kérdés. Gondolkoztam alvás előtt és beugrott egy név.
  Ugye egy sztár mindenképp érkezik (Cavani , Falcao , Costa , Ibra?) . Vagyis remélem.
  Aztán Lukaku szépen megbékélne José papával és kéne egy 3. támadó is. Ha Mogyi maradna , akkor no problem . Viszont ha nem , akkor jön az én látomásom : Pazzini. Vélemény ?

  És ha már alvás , megálmodtam hogy az Everton – Arsenal 2:2 lesz , és Lukaku is betalál . 🙂

  • babence

   az Everton 2-je már megvan, és Lukaku is betalált 😀 szerintem az Everton lesz a 3., az Arsenal a 4. a PLben, a United megnyeri a BL-t és ágyús barátaink az európaligában küzdhetnek majd, ott úgy is több esélyük van trófeát nyerni :DD

   • Endy919

    És akkor mi az ötödikek leszünk ? 😀

   • babence

    ajajajajajj elnézést, elszámoltam magam, akkor sztornó, és az arsenal alapból csak az ELben indul, mi meg természetesen elsők leszünk mind a PLben, mind az BLben 😀

 • Gabor1092

  http://sport365.hu/nemzetkozi-foci,angol-foci,mourinho-gyaszlevelet-irt-elhunyt-ellenfele-csaladjanak,69679

  Azért bárki bármit mond Mourinhoról hogy mekkora patkány meg ilyenek, ezek a tettek pont az ellenkezőjét bizonyítják, szép gesztus volt tőle.

  • zenzo

   Ja, olvastam tegnap. Szép gesztus.

 • Cech01

  Az Arsenal simán benyelt 3-at az Evertontól. Ezért is az a csúnya Mou a hibás.

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com