Blog bejegyzés

Mire lesz jó Saúl?

Az újraszabott Atleticóban epizódszereplővé váló spanyol középpályás a nyári átigazolási időszak utolsó utáni pillanatában érkezett hosszas huzavona után és bár egy gyengébb szezonon van túl korán sem szabad még leírni a még mindig csak 26 éves játékost, sőt…

Előbb a tények: Saúl 1 szezonra kölcsönre érkezett opciós szerződéssel, amit a Chelsea kedve szerint aktiválhat a szezon végén. A hírek szerint ez körülbelül 5+35 millió euróval nyomhatja meg Abramovics pénztárcáját, ami még mindig aprópénznek tűnik az alig 2 éve még 81 millió euróra taksált játékosért.

A tökéletes jollyjoker?

Saúl igazi pozíciója erős kérdéseket vet fel, Simeone láthatóan nem is találta meg a helyét neki a csapatban, Tuchelről viszont már ebben a szűk egy évben megtanulhattunk, hogy ha valamihez, akkor a puzzle darabok összeillesztéséhez nagyon ért.

Többször láttuk már a szezonban Jorginho és Kovacic esetében is, hogy Lukaku érkezésével olyan passzfolyosók nyíltak meg amik előtte nem léteztek, azonban ezeket rendre kihasználatlanul hagytuk – túlnyomó részben azért, mert nem ballábas játékos cipelte fel a labdát. Mit ad Isten, milyen lábas Saúl?!

A statisztikáit nézegetve nem tudtam sokáig eldönteni, hogy kihez lehetne hasonlítani a játékát (excuse me, nem sok La Ligát nézek), amikor beugrott a tökéletes összehasonlítási alap: Ruben Loftus-Cheek.

Testfelépítésre két igen különböző játékosról beszélünk, de mindkettőjüknél valahogy az az első gondolatom, hogy mi ennek a srácnak a legjobb pozíciója?! Mindketten képesek magas mutatókat hozni szereléseket illetően, jó nyomástűrő képességük van, emellett a labda előtt is kimondottan jól játszanak, megjátszhatók háttal a kapunak és fejpárbajokban is kimondottan erősek.

Mindössze 181 centijével Saúl kimondottan nagy számú (2.87) fejpárbajt nyer meg 90 percenként, közel két (1.97) blokkot tesz be a közösbe és 2.91 sikeresen kivitelezett szerelést mutat be meccsenként.

Jól gondolom, hogy Tuchel pont egy ilyen profilú középpályást keresett?

A Statsbomb tortájából látható, hogy a védekezésből-támadásba való átmenetek mestere lehet Saúl amennyiben visszanyeri formáját. Ráadásul magában a labdaszerzési folyamatban is élen jár.

Védekezni kell ő vagy támadni?

A jobb oldali “pressures” oszlopot kell figyelni

Védekező munkájáról sokat elmond ez a kis összehasonlítás, amibe Saúl 2 legutóbbi szezonját vettem figyelembe és Casemiro legutóbbiját. A védekező harmadban éppen elmaradnak a számai a brazilétól, míg a középső és támadó harmadban bőven lehagyja őt. Lélegezni tehát biztosan nem hagyja az ellenfelet és valószínűleg nem lesz probléma, hogy felvegye a Premier League ritmusát, hiszen a saját ritmusa már önmagában irgalmatlannak tűnik.

A táblázat első két fő oszlopából pedig az is könnyen kiolvasható, hogy nem csak kergeti az ellenfelet, hanem igen jó százalékban meg is szerzi a labdát, ismét csak főleg a támadó harmadban. Ezt látva azért dörzsölhetjük már a tenyerünket, hogy milyen presszing szörnyet fog ebből összehegeszteni Tuchel.

Progresszív átadások (vonalak közötti) átadásokkal kit mennyiszer találtak meg

A számok magukért beszélnek, Saúlnak egyedül több ilyen átvétele volt, mint a Kanté, Jorginho és Kovacic kombónak összesen! Ez pedig óriási fegyvertény lehet, mert ezzel Mount és Havertz válláról vehet le terhet Saúl, akiknek így több helyük marad megtartani a támadások szélességét és kihúzni az ellenfeleket.

Ez főleg akkor lehet óriási fegyvertény, ha az ellenfél 5 védős falat alkot a feltolódó szárnyvédőink levédekezése érdekében így középen kell utat találni a kapu felé.

Végül, de nem utolsó sorban pedig említésre méltó, hogy Saúl személyében olyan középpályás érkezik aki jó rúgótechnikával is rendelkezik (khm, Kovacic).

Minden második kaput találó lövésből gól, nemá’

Bármelyik Youtube összeállításból kiderül, hogy a spanyol kimondottan érzi a kaput és bátran is vállalkozik lövésre. A legcsábítóbb adat pedig a sárgával kijelölttől jobbra található, azaz, hogy honnan ereszti el ezeket a lövéseket. 18.1 yard, azaz a 16-os vonala, pont az a második hullám területe, amit annyira nehezen töltünk ki sokszor. Lukakuról már láttuk, hogy góljai nagy részét az 5 és felesről szerzi, így joggal reménykedhetünk benne, hogy a róla lepattanó labdákat majd szép számmal pofozza be Saúl, olyan Lampardosan. (A szentségtörésért elnézést mindenkitől.)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com