Blog bejegyzés

Minden út Rómába vezet

…vagy ha nem is mindegyik, de a miénk most biztosan az olasz fővárosba vezet, ahol az 5 pontos AS Roma arénájába látogatunk, és egy esetleges ottani győzelemmel óriási lépést tehetnénk a csoportelsőség felé.

Alighanem dörzsölhetik a tenyerüket a semleges szurkolók, ugyanis ez a két csapat legutóbb, Londonban parádés mérkőzést játszott, sőt, talán a Bajnokok Ligája szezon eddigi legjobbja volt ez a 3:3-mal végződő ütközet. Nagyon érdekes meccs volt, engem speciel meg is lepett picit, hogy ilyen erős a Roma. A Farkasok jelenlegi edzője, Eusebio Di Francesco akkor az összecsapás előtt megígérte, hogy maximálisan felkészültek belőlünk és ezt abszolút igazolták is, viszont halkan jegyezzük meg, a pillanatnyi formánk ekkor nem igazán volt a helyén, hisz két bajnoki vereség után vártuk őket. Sérülés miatt ráadásul hiányzott Kanté és Moses is. A franciát Fabregasszal és David Luiz középpályára “parancsolásával” próbáltuk pótolni, harmadik középső embernek pedig ott volt Bakayoko is, Moses helyén pedig Zappacosta kezdett. Vagyis összeállt a Conte által nagyon is jól ismert 3-5-2, ami a Tottenham és az Atletico Madrid otthonában már bevált az idényben, itthon a Manchester City ellen viszont kevésbé. Emlékezhetünk rá, hogy Guardioláék egy nagyon magasra feltolt védekezéssel és rendkívül agresszív letámadásos taktikával húzták ki méregfogainkat, és a Roma is hasonlóval próbálkozott, mi pedig többnyire kontratámadásokkal próbáltunk operálni, ebből tudtunk is két gólt szerezni David Luiz és Hazard révén, amire aztán Kolarov válaszolt, így a félidőben 2:1-et mutatott az eredményjelző.

 

Hazard saját maga első, csapatunk második góljának pillanata

Hiába lehetett érezni már az első játékrészben, hogy kőkemény folytatás elé fogunk nézni, mert a Roma folyamatosan a nyakunkban lihegett, már a labdakihozatalainknál problémák akadtak, de szerintem sok mindent átírt, amikor a végig feszülten (és félig sérülten) játszó David Luizt Pedro váltotta az 57. percben, ezzel pedig visszaálltunk a tavalyról jól megszokott 3-4-3-as hadrendre, amivel még nagyobb helye lett az olaszoknak a középpályán a támadásépítésekre, és folyamatos létszámfölényt tudtak kialakítani itt, hisz ők végig kitartottak a 4-3-3-as szerkezetük mellett. Dzeko gyorsan szerzett 2 gólt, így 2-0-ról 2-3 lett oda az összecsapás állása, ezzel pedig minket abszolút sokkolva. Aztán szerencsére gyorsan Hazard is berámolta a második találatát, így legalább döntetlenre mentette a találkozót. Ekkorra már a Roma elfáradt a folyamatos presszingelésben, mi pedig egy kicsi lendületbe kerültünk, de nem tudtuk bevinni a győztes csapást, így kialakult a 3:3-as végeredmény egy elképesztően izgalmas, fordulatos, szórakoztató meccsen. Hát igen, ez a Bajnokok Ligája

Azt gondolom, ebből a két párharcból 4 pontot ki kellene hozni, ha csoportelsők szeretnénk lenni, más kérdés, hogy vajon ma már mekkora előnyt jelenthet ez egy “mindössze” második helyes továbbjutással szemben? Hisz, ha belegondolunk, akár még így is kaphatunk egy Real Madridot, Bayern Münchent, esetleg egy a Rómától is sokkal kellemetlenebb Napolival ki szeretne mérkőzni? Mert én nem annyira szívesen. Persze a második helyről is szóba jöhet egy Paris Saint-Germain, Barcelona duó. Mindegy, ne szaladjunk ennyire előre. Visszatérve a római találkozónkra, én győzelmet szeretnék látni. Egyrészt abszolút nem voltam elégedett a legutóbb ellenük nyújtott teljesítménnyel, amin mindenféleképpen változtatni kell, ha most bármi komolyat szeretnénk elérni, másrészt egyértelműen inkább menjünk rá a csoport trónjára és mutassuk meg: igenis jobbak vagyunk, mint az AS Roma!

Alapvetően a taktika nem volt rossz 2 hete, hiszen veszélyes ellencsapásokat tudtunk vezetni, csak nem futballoztunk hideg fejjel. A labdakihozatalokat vagy elkapkodtuk, vagy meg minden gondolkodás nélkül Courtois-val kirúgattuk Londonból is a lasztit, esetleg más valaki tette meg ezt, a játékot pedig egyszer nem próbáltuk meg tudatosan lassítani egy kicsit, ami szerintem ilyenkor nagyon fontos, amikor védekezésre kényszerülünk egy összecsapás nagy részében. Ezért maga Conte is nagyon dühös volt, nem véletlenül. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy egy nagyon magasan védekező együttes ellen nem szabad mind a 90 percen át csak mélyen visszaállni, kell lennie bizonyos periódusoknak, amikor mi is feljebb jövünk és kisebb nyomás alá helyezzük őket, amivel lehet zavart okozni az ellenfélnek. Ha ezeken az olasz fővárosban nem fogunk változtatni, maximum hatalmas mázlival tudjuk majd elhappolni mind a 3 pontot. Mert ha hazai pályán ennyire megkeserítették az életünket, mi lesz majd náluk? És ezt nem lehet Kanté hiányára fogni, hiába tudjuk, mennyire fontos eleme a játékunknak a kis francia. Most elutazott a srácokkal Itáliába, de az csak a meccs napján fog kiderülni, hogy kezdőként bevethető lesz-e, az viszont biztosnak látszik, hogy a kispadon legalább ott lesz.

Az edzésekbe már visszatért, azt meg majd eldönti, tud-e játszani

Mivel Victor Moses nem tartott a csapattal – és valószínűleg hétvégén a Manchester United ellen sem léphet még pályára -, így őt elvileg Davide Zappacosta pótolhatná, de én nem lennék meglepve, ha Azpilicueta kerülne ki a szélre, a spanyol helyét pedig a védelem tengelyében Antonio Rüdiger venné át, aki egyébként 2 esztendőn át erősítette mostani ellenfelünket korábban, és játszhatott 56 találkozón. Hozzáteszem, az ég világon semmi problémám nincs Zappacostával, de Azpit egyszerűen nem lehet kihagyni a kezdőből. Ezt a kisebb taktikai változtatást szerintem picit Perotti semlegesítése okán húzhatná meg Conte, hisz az argentin támadó a Stamford Bridge-en rendkívül aktívan focizott, illetve középen Dzeko rendkívül magas és félelmetes testi ereje van, Rüdiger talán könnyebben megbirkózhat vele kisebb támogatással.

Valószínűleg érdemlegesen a Roma kezdőcsapata se fog változni, a hétvégi, Bologna ellen megnyert találkozón pihent többek közt Nainggollan, Perotti, Kolarov is, ahogy szerintem a stratégiájuk se fog túlságosan átalakulni. Azon nem kell variálni, ami egyszer már kiválóan működött.

Sok múlhat azon, hogy Kanté milyen állapotban van, sok múlhat azon is, hogy mit tudunk megvalósítani az általam is felvázolt koncepciósorból, és sok múlhat például Hazardon, aki legutóbb ugye duplázott a Farkasok ellen, valamint hétvégén az ő találata szükségeltetett mindhárom pont elhappolásához a Bournemouth otthonából. De nekem az is jó, ha Morata meg tudja szerezni első gólját a Roma ellen, mert korábban 5 meccsen a Juventus színeiben nem sikerült neki, ellenben a Stadio Olimpicóban már van a neve mellett szerzett gól. Meglátjuk, hogyan alakul Conte visszatérése szülőországába, az biztos, jó lenne már újra nyerni Galíciában, mert legutóbbi 3 itt létünkön egyaránt kikaptunk (Inter, Napoli, Juventus). Egy biztos, 20:45-től a Sport 1 fogja közvetíteni ezt a nagyszerűnek ígérkező derbit. Na jó, az ő esetükben ez sem annyira biztos.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com