Blog bejegyzés

Menekülni a hurokból

Kezdődik a januári hosszú hadjárat, mégpedig a Tottenham elleni Ligakupa elődöntő első felvonásával.

Hiába vezették be a kéthetes téli szünetet a Premier League-ben, az újév első hónapja ugyanolyan erőltetett menetet jelent azon csapat számára, amelyik eljut a Ligakupa elődöntőjéig, mint korábban. Kedvenceinkre 21 napon belül 5 mérkőzés vár. Egy ilyen menetrend eleve sorsfordító lehet az egész szezonra nézve, de az 5 meccsből 3 londoni derbi lesz. Ráadásul ezeknek sem csak a puszta rivalizálás adja meg a savát és borsát. A Tottenham ellen kétmeccses párharcot vívunk a Ligakupa döntőjéért, a kettő között pedig január 19-én az Arsenal elleni rangadón kaphatunk választ arra, hol lehet majd a helyünk a bajnoki hajrában: a dobogóért vagy a BL-kvalifikációért vívott harcban? A logika törvényei azonban azt követelik meg, hogy időrendi sorrendben haladjunk, így természetesen most a keddi, Spurs elleni odavágó lesz terítéken.

Nem teapartira készülünk.

2018. november 24-e találkozó-, s végül fordulópontot is jelentett a Tottenham és a Chelsea számára. A két rivális első egymás elleni mérkőzését vívta a PL jelenlegi szezonjában és a meccs előtt Mi lehettünk jobb lelki állapotban, elvégre bajnoki veretlenségnek örvendhettünk, míg Spurs amellett, hogy az élmezőnybe való visszatérésen fáradozott, még élet-halál harcot is vívott a Bajnokok Ligája-csoportjában. Miután lepergett az a 90 perc, a két csapat utat cserélt: a  “Csirkék” hétvégente néhány óra erejére a második helyen találhatják magukat és egymás után nyerik a meccseiket. Sőt, az elmúlt 6 találkozójukon korántsem maradtak adósak a gólokkal, 24-szer találtak be összesen, ám nemcsak a Tranmere Rovers csapatát tömték ki, hanem az Evertont (6-2) és a Bournemouth-t (5-0) is, akik ellen Mi összesítve lőttünk egy gólt az elmúlt az elmúlt időszakban és egyébként is egy hónapja képtelenek vagyunk egynél nagyobb gólkülönbséget kicsikarni az élvonalbeli csapatok ellen.

A Wembleyben töltött estén nemcsak a veretlenségünk lett oda, de azóta minden mérkőzés egy valóságos küzdelem a renoménk megőrzéséért. Ez pedig visszavezethető egy kétszereplős tényezőre, Maurizio Sarrira és Jorginhóra. Az olasz és az olasz-brazil idén nyáron elhozta Nápolyból azt a támadófutballt, melynek igénye távolította el Antonio Contét. Az új menedzsert és az új karmestert szinte keblünkre ölelhettük, taktikai letéteményesei voltak a remek kezdésnek. Az első vereség azonban mindent bizonytalanná tett, ami a “Sarriball” jóvoltából felépült. Bár ugyanúgy uraljuk a pályát labdabirtoklásban, mint a szezon elején, de ez mostanság inkább tűnik meddő fölénynek, mintsem lehetséges különbségteremtő faktornak. Mauricio Pochettino a 3-1-re elveszített mérkőzésen taktikai tervével rávilágított arra, hogy ami Sarri taktikájának fókuszpontja, az egyben gyenge pontja is lehet: Jorginho. Ha az olasz-brazilt komfortzónán kívül helyezi az ellenfél, akkor jóformán az egész csapat szenved.

Valami újat ki kell találni…

Sajnos ez az állapot szinte állandó azóta. Ráadásul a többiek is – Moratával, Williannel és Marcos Alonsóval az élen – relatíve gyenge formában vannak, még Hazard sem tud annyiszor kimenteni minket a bajból, mint korábban. S ha ez még nem elég, az utóbbi meccseken megszokott jelenség lett, hogy valamelyik támadó idő előtt elhagyja a pályát valamilyen sérülés miatt, arról nem is szólva, hogy Fabregas távozásával a rotációs lehetőségeink is szűkültek. Mondani sem kell, ilyen sűrű program kezdetekor ezek gondok annyira hiányoznak nekünk, mint Quasimodónak a limbózás.

Gyakorlatilag minden téren fölényben van most a Spurs: lélektanilag az első meccs miatt – lehet egy terv “Poch” tarsolyában amiben teljes mellszélességben bízhat – forma szempontjából is. Egyedül a hiányzó játékosok problémájában tudnak velünk osztozni, hiszen Dier, Dembelé és Vertonghen nem lesz bevethető. Nálunk Giroud és Pedro hiánya lesz garantált, illetve Willian és Loftus-Cheek sérüléséről nem lehet még tudni, mennyiben akadályozhatják meg őket a pályára lépésben.

Rozsdásodnak a fogaskerekek…

Két dologba kapaszkodhatunk. Az egyik az az, hogy egy hónapja az addig szinte verhetetlennek vélt Manchester Cityt úgy győztük le, hogy előtte a Wolverhampton otthonában kaptunk ki, magyarán ott van a lehetőség a csapatban, hogy megemberelje magát, ha szorul kissé a hurok. A másik pedig nem a mi erényünk, hanem inkább a Spurs keresztje. Az észak-londoniak hiába vannak ott lassan tendenciaszerűen a tűz közelében, az igazi nagy dobás küszöbén mindig elbuktak – lásd: két elbukott FA Kupa-elődöntő az elmúlt két évben.

A válaszokra magyar idő szerint kedd este 21 órától derülhet fény. Ezt a meccset pedig speciel a TV-ben is láthatjuk majd, a Digi Sport 1-es csatornája jóvoltából.

Keep the Blue Flag flying high!!!!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com