Blog bejegyzés

Magyarázzuk a bizonyítványt: Man United-Chelsea 0-0

Egy ponttal távozott csapatunk az Old Traffordról. Ezúttal a védelem emelkedett ki, így nem véletlen, hogy Mendyt és Thiago Silvát láttuk a legjobbnak, míg a támadók inkább lesújtó értékelést kaptak.

A rangadó értékelését Szalkai Balázs főszerkesztő (SZ. B.) és Istinho (K. I.) állította össze. Az osztályzatokat átlagoltuk, zárójelben látható, hogy hányast kaptak.

Mendy 8,5 (8 + 9) – MOTM
SZ. B.: Noha volt egy baki egy oldalpassznál, de végre elmondhatjuk, hogy van kapusunk. Úgy néz ki, hogy jót tett a csapatnak, hogy Cech nevezve lett a bő BL keretbe.  4 nagy mentés, egy lábbal, a másik háromnál megtekinthettük, hogy milyen, amikor egy 197 centis, ruganyos kapus repül.
K. I.: Nem feltétlenül szeretem, ha a meccs emberének a kapusunkat kell “kinevezni”, de ez esetben nem annyira bánom ezt. Három gyönyörű védés, amiből az utolsó fantasztikus bravúr volt és minden bizonnyal pontot is mentett nekünk, ezen kívül látványosan higgadt, koncentrált volt a kapuban.

Azpilicueta 6,5 (6 + 7)
SZ. B.: Sokkal több védekező feladata volt, köszönhetően, hogy James bátrabban mehetett előre a széleken. Sebessége már nem a régi, 3 alkalommal is befutottak mögé. Előre is kevesebb ereje maradt, 9-ből 2 ívelése volt pontos. Ennél azért több jó megoldást szokott választani előre.
K. I.: Azt elárulom már most, nálam ma egyik védőnk se fog ennél kevesebbet kapni, így csapatkapitányunk se. Csupaszív, fáradhatatlan játék, ahogy szokta, a feladatát hiba nélkül ellátta. Néhány támadáshoz felfutott a jobb szélen, de ezúttal ezzel se mentünk sokra elől.


Thiago Silva 7,75 (7,5 + 8)
SZ. B.: Várományos volt ő is Chelsea legjobb játékosa címre. Elképesztően érzi a passzsávokat és azokat a területeket, ahova érkeznie kell, ha lövést, passzt, vagy beívelést kell semlegesítenie. 94%-os passzpontosság, 12-ből 8 sikeres hosszú passz, 6 mentés, ráadásul 3 alkalommal góltól sikerült megóvnia a csapatot.
K. I.: Világklasszis védő, ez ma tökéletesen látható volt. Szenzációs helyezkedések, legalább 2 gólba tartó blokk ennek köszönhetően, és nagyszerűen vezényelt a háromvédős rendszer tengelyében. Erre van szükség!

Zouma 7 (7 + 7)
SZ. B.:
Sima sallangmentes játék, amit tőle várnánk mindig, csak eddig rendre becsúszott hiba, vagy valamilyen szerencsétlenkedés, amik elég súlyosan megbosszulták magukat. Továbbra is az öt topliga legjobb légi párbajozója. Csak így tovább, Zum-Zum.
K. I.: Egyszerűsége miatt szeretjük nagyon sokan, ő ebben jó. Uralta a levegőt, hibára tőle sem emlékszem, de extrára sem. Nem is kell extra, csak csinálja hatékonyan, amit tud és amit kell, abból nincs baj! Ettől függetlenül ő is megérdemli a 7-es osztályzatot.

James 7,5 (7 + 8)
SZ. B.:
Mindegy, hogy jobbhátvéd vagy jobb szárnyvédő. Tavaly berobbant és egyre összeszedettebb játékot mutat. Ugyan ma pontatlanabbul passzolt, mint eddig (78%), de 6 beadásával és 5 ívelésével rengeteget tett hozzá az előre játékhoz. Egyik beadásáról centikkel maradt le Havertz feje és Pulisic lába.
K. I.: Átjátszhatatlan falat húzott fel a jobb szárnyon, rendszeresen követte a támadásokat és próbálkozott tőle megszokott módon már a veszélyes beadásaival. Összességében parádés teljesítményt nyújtott, mezőnyjátékosaink közül a legjobbat Thiago Silvával együtt. Sajnos nem tudok köztük különbséget tenni…

Jorginho 5 (5,5 + 4,5)
SZ. B.:
A két belső középpályás közül Ő volt hátrébb vonva. Amolyan deep lying playmaker-nek kellett volna lennie, vagy egyszerűbben nevezzük „Pirlo posztnak”. Egy ilyen indítása volt a mérkőzésen, de ezen kívül a jól megszokott labdakihozatalos, oldalpasszos játékát láthattuk. 90% alatt passzolt és a félszázat is alig lépte át. Az egyetlen lövése inkább egy field goal volt, mint jó kísérlet. Továbbra is Kovacic lenne nálam kezdő.
K. I.: Volt néhány ügyes labdaszerzése a remek játékolvasásának köszönhetően, de amúgy teljesen átlagos volt. Sajnos ez a szerkezet nem az ő stílusának fekszik.

Kante 5 (5,5 + 4,5)
SZ. B.:
Neki kellett összekötni a támadótriót a középpályán, amit most kevesebb sikerrel abszolvált. Rengeteg eladott labda (81% passzpontosság), ami azt eredményezte, hogy nagyon kevésszer jutott el a labda a védelemtől a támadósorhoz. Viszont az továbbra is kellenek azok a szerelései, amiből legalább hetet bemutatott.
K. I.: Jorginho miatt offenzívabb szerepbe kényszerül, amivel ő is komfortzónáján kívülre kerül, egyszerűen nem működik, hogy ők ketten együtt vannak a pályán, mert nem tudják egymást kiegészíteni. Erre a kérdésre hamarosan választ kell találni, mert nem jövedelmező hosszú távon, ez teljesen egyértelmű.


Chilwell 6,5 (7 + 6)
SZ. B.:
Még mindig jó érzés kimondani: van balhátvédünk. Ugyan most szárnyvédőként, de még ebben a pozícióban is köröket vert korábbi riválisára Alonsóra. A passzai felét az ellenfél térfelén hozta össze, 10-ből 7 párbajt nyert meg, valamint hatszor fordulhatott a csapat a labdaszerzéséből.

K. I.: Robotolt ő is szépen a másik szárnyon Jameshez hasonlóan, de emlékszem tőle néhány technikai hibára, illetve egy-két védekezésbeli megingásra, viszont láttuk már, hogy tud ettől jobbat is. Ám nem aggódom miatta.

Havertz 4,5 (6 + 3)
SZ. B.: A tehetség, a technikai tudás, a jövőkép ott van. Viszont egyelőre nagyon nyegle. Amikor kicsit is megerőltette magát, akkor 3 ember közül hozta ki a labdát, vagy épp egy elegáns megkerülős cselt csinált, de a nulla lövés és az egy kialakított helyzet azt bizonyítja, hogy sokkal többet kell beletennie.
K. I.: Sajnos nehezen értelmezhető, amit ő ma produkált. Nem tudok mit írni, lesz még jobb is. De szélről indulva veszélytelen, és láthatatlanná válik.

Pulisic 5,75 (6,5 + 5)
SZ. B.: A fentebb említett belső középpályás probléma miatt sokszor kellett visszalépnie a középpályára és sebességet adni a támadásoknak. Általában 2-3 ember vette körül, ezért sok tere nem volt, mégis volt egy kaput eltaláló lövése, illetve egy, ami hajszállal ment mellé, nem beszélve James beadását követő pár centi hiányról. Több támogatás kell az amerikainak és jó lesz.
K. I.: Néhány veszélyesebb lendületes megindulást láttunk tőle, és az egyetlen kaput találó lövésünk is az ő nevéhez fűződik, ám neki is volt már ettől jobb mérkőzése. Ettől függetlenül a támadó hármas legjobbja volt, ha mindenképp választani kell közülük.

Werner 5 (6 +4)
SZ. B.: Ez nem az Ő napja volt. Egy kísérlet a kapura rettentő kevés. A nagyobb baj inkább, hogy többször is önző volt és cselekbe bonyolódott bele sima passz helyett. Továbbra is görcsösnek tűnik, pedig legutóbb duplázni tudott. Az továbbra is látszik, hogy akkor tud igazán megvillanni, ha van előtte terület és nem Maguire kaliberű védőkkel kell küzdenie.
K. I.: Ő se ma játszotta élete meccsét, de legalább próbált mozogni területbe, folyamatosan mutatta magát, más kérdés, hogy a középpályáról nem tudtuk eljuttatni az irányába a labdát. Próbálkozott, de nem játszották meg a társak. Azonban továbbra is merem állítani, hogy hosszú távon erősségünk lesz!

Cserék
SZ. B.: Abraham és Mount is nagyjából 20-20 percet kapott, de sokat nem tudtak hozzátenni a játékhoz, mint ahogy a 10 percre beállt Zijes sem.
K. I.: Mount, Abraham és Zijes érdemben nem tettek hozzá semmit a meccshez, így nem értékelném teljesítményüket. Teljesen felesleges.

Lampard 5,5 (6 + 5)
SZ. B.: Jó megérzés volt a szárnyvédős rendszer alkalmazása, viszont a belső középpályát nagyon elszámolta, ami miatt nagyon akadozott a gépezet. Továbbá érzésem szerint későn és bátortalanul nyúlt bele a mérkőzésbe. Bármennyire is sikerült egy fokkal jobban összetenni a védekezést, azét T. Silva és Mendy kiemelkedő teljesítménye kellett a clean sheethez.
K. I.: Érthető az az út, hogy a védekezést szeretnénk stabilizálni, bár hogy miért kellett ennyi idő erre rájönni… Ezek a clean sheetek egyértelműen önbizalomnövelők a védekező játékosoknak, ám ez a kicsit visszafogottabb játék egyelőre rányomja bélyegét a támadó játékunkra, ami ezáltal konkrétan nem igazán létezik. Egy 5-öst tudok neki adni, mert belátta, hogy ideje a védekezést helyre tenni most már valahogyan, és ha ez az út vezet afelé, akkor ez, de a meccselésével ma nem voltam elégedett. Hátul rendben volt a csapat, a szerkezettel se volt probléma, viszont ha volt olyan szándék, hogy esetlegesen itt nyerni akarunk, akkor bizony korábban kellett volna picit cserélni, és nem biztos, hogy így, hanem elsősorban a támadásainkat csak csikorgóssá tevő középpályánkon. Bízom benne, hogy meccsről meccsre tudunk fejlődni innentől már.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan látta a meccset egy Manchester United-szurkoló szakíró, olvasd el a Boxtobox.hu-n.

(Fotó: Chelsea FC)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com