Blog bejegyzés

Ismerjük meg jobban Contét!

Kevesen vagyunk azok, akik az elmúlt években annyi Juventus- és olasz válogatott meccset néztünk volna, hogy az általánosságokon túl kapásból okosakat tudnánk mondani új edzőnkről, Antonio Contéról. Éppen ezért azokhoz fordultunk segítségért, akik jobban ismerik. Az ős-NST-ről, a Bianconeriről, és Lazio Blogról ismert bloggerek, Benito, Heinrich és Esti Kornél mondja el a tutit a dús hajzatú olaszról.

Az ötlet és a megvalósítás nagy része Kdako-t dícséri.

Conte2

Hol helyeznéd el Contét a jelenkor olasz edzőinek tengelyén?

Benito: A legjobbak között van. Ő már az új hullám képviselője, sokkal kevésbé ragaszkodik az ortodox olasz megközelítéshez, de közben Lippitől, Capellótól és Ancelottitól tanulta a szakmát, úgyhogy elég felkészült fószer.

Heinrich: Szerintem ma három kiemelkedő olasz edző van, Ancelotti, Conte és Allegri. Furcsa mód ők viszont még csak nem is emlékeztetnek egymásra, de ebben a helyzetben a Chelsea számára valószínűleg Conte a legjobb megoldás hármójuk közül.

EstiKornél: Amíg a Juventusnál dolgozott, egyértelműen az volt a közvélekedés, hogy az új generáció egyik kimagasló tagja, aztán jött a lesajnált Allegri és a korábbiaknál egy sokkal stabilabb, innovatívabb és nemzetközi szinten érezhetően fajsúlyosabb csapatot épített a Juventusból. Ezzel párhuzamos az olasz válogatott fennakadás nélkül, de rohadt unalmasan és kiismerhetően teljesítette a kötelező feladatokat. Ha most kéne megítélnem, akkor Contét egy remek mentális felkészítőnek nevezném, nem igazán kimagasló szakmai tudással. Aztán lehet, hogy Londonban most inkább az előbbire van szükség, ahogy a Juventus-nak sem feltétlenül az innováció kellett a középmezőny után, hanem hit.

 

Conte három remek szezont futott a Juventus élén. Milyen összkép maradt meg benned róla?

Benito: Pozitív, Kicsit rögeszmés lett a végére, de príma edző, aki hajlamos belátni azt is, ha tévedett. egyébként bármilyen felkészült is edzőként, a legnagyobb erénye a motivációs képessége. Furcsa lesz az angyalbögyörő Hiddink után megszokniuk a játékosoknak, hogy valaki korbáccsal hajtja őket.

Heinrich: Conte nem három remek szezont futott, hanem újra sztárklubot csinált egy középszerű romhalmazból. Ez az összképem, emellett minden más irreleváns.

Esti Kornél: Mindenképpen emlékezetes volt a munkája, de nem feltétlenül a minősége, hanem a harsánysága miatt. Értem ezalatt elsősorban a csapat sikereinek harsányságát. És a Sienánál más erősségeit is megmutatta.

conte3

Milyen típusú edzőnek tartod Contét? Inkább jó stratéga, erőteljes vezető, sikeréhes feltörekvő, vagy mindez egyszerre?

Benito: Ezek nagyjából mind. És van még egy fontos tulajdonsága: magasról leszarja, ki mekkora sztár, vagy klubikon. Ha jól játszik, ott van a csapatban, ha nem, akkor zokszó nélkül kirakja. Kemény, mint a fagyott kutyaszar, és aki szembeszáll vele, annak reszeltek.

Heinrich: A szó klasszikus értelmében véve menedzser, akinek van stíluskoncepciója a fociról, képes új játékosokat beépíteni a csapatba, jó motivátor és erőteljes vezető. Taktikai géniusznak nem mondható, de az átigazolási piacon nem nagyon csinált még hülyeséget (furcsa dolgot igen, de hülyeséget nem), ami Angliában különösen fontos lehet. Régóta vágyott erre a szerepre, ha Abramovics túlságos ráülne a fejére, azt nem fogja tolerálni – pont a szabadság miatt hagyja ott Olaszországot.

Esti Kornél: Az biztos, hogy erőteljes vezető, a másik két jelző nem róla jutna eszembe.

352

Milyen játékstílus, taktika és felállás várható nála?

Benito: Kicsit bele van buzulva a háromvédős rendszerbe, de szerintem a Chelseanél ez nem játszik majd, mert Angliában nincsenek kimondott wingbackek, akikben megbízna. A felállást lehetetlen megtippelni, a Juventus az első évében játszott 4-3-3-ban, 4-2-4-ben és 3-5-2-ben is. Annyi biztos, hogy ő akkor lesz elégedett, ha mindenki lemelózza a gatyáját. Érdemes megnézni, kik a kedvenc játékosai: Giaccherini, Marchisio, Padoin: csupa melós kiskatona.

Heinrich: Ezt csak az átigazolási piac végén lehet majd megmondani, de Conte híresen utálja a cselgépeket és a luxusnak számító irányítókat.

Esti Kornél: Ha van valami, amitől nem nagyon tud szakadni, az a háromvédős-felállás. Hogy erre mennyire lesz lehetősége Londonban, az kérdéses előttem, de nyilván kap pénzt és támogatást ahhoz, hogy a képére formálja a csapatot. Anno a Juventusnál egy ideig a 4-2-4-et is próbálgatta, de erre sok pénzt most nem tennék.

Melyek egy Conte-csapat legfőbb jellemzői?

Benito: Átharapják a torkodat, aztán megerőszakolják a hulládat. Egyébként: szervezettség, kompakt játékkapcsolatok és három kulcsember a három sorban.

Heinrich: Beletapos a földbe. Labdabirtoklás, sok párharc, hatékonyság.

Esti Kornél: Mindenképpen a kitartás és a fizikai fölény. Illetve hatékony meggyőzés az öltözőben.

 

Igyekszik maximálisan alkalmazkodni a körülményekhez; vagy ragaszkodik az elveihez és minél jobban a saját képére akarja formálni a csapatát?

Benito: Nehéz megmondani, mert a Juvén kívül nem volt még nagy csapata, a Sienából és az Atalantából pedig nehéz tippelni. Az biztos, hogy rögeszmés, és ha rátalál arra, ami működik, azt nem fogja elengedni egykönnyen.

Heinrich: Első angliai évében kevés menedzser tud okos lenni. Aki megpróbálja a saját világképét ráhúzni a PL-re, az bele fog bukni, mint Van Gaal, de Kloppnak is alkalmazkodnia kellett a tempóhoz és a meccsszámhoz, mert gyakorlatilag egy hónap alatt taccsra vágta a Pool keretét. A PL-t és az angol focit nem lehet megváltoztatni, Conténak is alkalmazkodni kell, de nem esik majd nehezére.

Esti Kornél: A saját elképzeléseiből nagyon nehezen enged, nem igazán alkalmazkodik.

Strengths-vs.-Weaknesses

Mit tartasz a legfőbb erősségének, illetve a legnagyobb gyengeségének?

Benito: A legnagyobb erőssége a motivációs képessége, és az, hogy teljhatalmú vezérként képes irányítani egy klubot is. Gyengesége szerintem, hogy néha jó játékosokat is beáldoz azért, mert nem állnak be a sorba. Quagliarella, aki a legjobb csatárcseréje volt, egyszer beszólt a másodedzőnek, amikor lecserélték, utána Conte szinte soha nem játszatta, és egy évvel később el is adta, pedig Q volt az egyetlen csatár, aki csereként beállva tudott fordítani a meccseken (hehe, erre mondjuk ti is biztos emlékeztek) .

Heinrich: A Chelsea szempontjából biztosan azt, hogy nem lesz kérdés meg picsogás, hogy ki az alfahím a csapat körül. Amit például Hazard előadott ebben a szezonban, azt Conténál egy hónapig sem engedhette volna meg magának.

Esti Kornél: a legnagyobb erőssége a fanatizálni tudása, viszont taktikailag nemigen mutat sok újdonságot.

 

Az angol oldalak többségén elég megosztóak a vélemények Conte Chelsea sikerességét illetően, többnyire az a vélemény olvasható róla, hogy ő az az edző, aki képes eljuttatni egy csapatot A-ból B-be, így felhozta a Juvét is a Serie A tetejére, viszont a BL-hez már másik típusú edző kellett, Allegri, aki képes eljuttatni egy csapatot B-ből C-be. Mi erről a véleményed?

Benito: Ez így igaz. Mármint az a része, hogy nem tudta megugrani azt a szintet, amit Allegri igen.  Viszont az is igaz, hogy nem is voltak még annyira meg az eszközök hozzá, ráadásul még nagyon fiatal edző volt. Az európai kudarcai is ennek tudhatók be, más kérdés, hogy igazi kudarc csak kettő volt: az EL-elődöntő a Benfica ellen (ezért rúgták ki), illetve a csoportban ragadás ugyanabban az évben. Ha ez a kérdés, akkor igen, Allegri jobb edző nála.

Heinrich: Hülyeség ezt a teóriát ráhúzni, mert a Juve kiesett a Galatával szemben, szóval ez csak egy prekoncepció. Lehet, hogy nem lesz jó a Chelsea élén, de az nem azért lesz, mert ő egy A-ból B-be edző. A nagy képet tekintve a tények azt mutatják, hogy eddig egy feladatával sem bukott meg sehol, pedig nem a PSG-t meg a Cityt edzette. Igaz, hogy eddig nem a BL-ben villogott, de mondjuk az is igaz, hogy éppen a BL-címvédő Chelsea-t azért leiskolázta.

Esti Kornél: Az elmúlt éveket megnézve, ez jó meglátásnak tűnik. Conte pont olyan csapatokhoz jó, mint amilyen most a Chelsea is.

Sokan azért szkeptikusak vele szemben, mert eddig még csak Olaszországban volt edző, és nagy csapatnál kevés tapasztalattal rendelkezik. Mit mondanál azoknak, akik a Serie A világát kevésbé ismerik, ez mennyire lehet gátja vagy akár letétje Chelsea-sikereinek?

Benito: Szerintem aki Olaszországban jó edző, az bárhol jó edző, és ez egyedül a Serie A-ról mondható el. Igen, a kevés tapasztalat lehet gond, de nem az a fajta, aki ne tudna kezelni egy öltözőt. Annál is inkább, mert nem lesz ott senki, aki játékosként annyi mindent ért el, mint ő (talán Fabregas).

Heinrich: Ancelotti hány csapatnál dolgozott a Seria A-n kívül, mielőtt átvette a Chelsea-t? Mourinhónak hány nagycsapata volt a Chelsea előtt? A tapasztalat fontos dolog, de nem a leginkább meghatározó faktor. Meg azt sem felejteném el, hogy Conte BL-győztes játékos, összenyert minden kupát, testközelből látott Eb és vb-döntőt, szóval a tapasztalatával nemigen lehet probléma, és valószínűleg attól sem lett hülyébb, hogy olyan edzők alatt tanult, mint Sacchi vagy Lippi.

Esti Kornél: Mára annyira uniformizálódott a foci világa is, hogy nem annyira döntőek a kulturális különbségek a fociban. Ha valami, akkor ez nem vezethet a bukásához.

 

Legkésőbb a második szezonra címe(ke)t kell nyernie, Abramovics ebben nem ismer tréfát. Véleményed szerint képes lesz Conte egy szezonnyi felkészülés után PL- vagy BL-címre a Chelsea-vel?

Benito: Ez az, amire akkor sincs garancia, ha José vagy Cruyff ül a kispadon. Conte győztes csávó, és most, hogy költhet sok pénzt (azért ment el sokak szerint, mert nem kapta meg, akiket kért – ezzel a Chelsea-nél nem lesz gond), biztos, hogy jó csapatot fog csinálni. A Juventusnál idő sem kellett neki hozzá, pedig egy kétszer egymás után 7. helyen végzett csapatot vett át, és az első évében veretlenül lett bajnok velük. Oké, az speckó helyzet volt, de szerintem ha nem jönnek össze a dolgok, Conte magától fog lelépni.

Heinrich: Összességében szerintem inkább a bajnokság fekszik majd neki, mint a kupák, és egyáltalán nem lepődnék meg, ha PL-t nyerne akár már az első évében. Ebben mondjuk saját magán túl az is faktor lesz, hogy mi történik a MU-nál és a Citynél.

Esti Kornél: Minden azon múlik, hogy mennyi pénzt kap, gyakorlatilag ennyire egyszerű már a foci. Van benne annyi, hogy komoly problémát jelentsen egy általa vezetett Chelsea az élcsapatoknak.

Kik lehetnek azok a Juventus- és olasz játékosok, akiket megpróbálhat átcsábítani a Kékekhez?

Benito: Hát, igen, ez itt a nagy baj. Sajnos Cuadradót már Fiorentina-játékosként is nagyon akarta, így valószínű, hogy vissza is viszi, ami nagy mélyütés lesz a Juventusnak. Nyilván nagyon szeretné Bonuccit is, de őt biztosan nem adja el a Juve, azt írják az olasz lapok, Nainggolant és Manolast biztosan viszi, mindkettő rohadt jó játékos, és elég fiatalok is.  Egyébként ha valaki attól tart, hogy azért nem vesz a Juvéból, mert szentimentális, az felejtse el: minden, csak az nem.

Heinrich: A Juve nincs rászorulva, hogy bárkit eladjon. Ha valakit mégis kell mondanom, akkor esetleg Pogba lehet az, de a Chelsea keretét szerintem nem Olaszországból kell megerősíteni (lásd: Cuadrado). Verrattin azért nem lepődnék meg, ha tenne érte egy ajánlatot, szövetségi kapitányként őt is közelről ismeri.

Esti Kornél: Nem igazán reális ez, mert vagy pénze nem lesz hozzá vagy értelme nincs. A Chelsea-nél persze sok pénz van, de talán nem most tudnak belevágni egy Pogba- vagy Dybala-üzletbe. Aki pedig nem igazán drága, arra nincs szükség Londonban.

Wtfh, Conte... am I crazy or гений?!

Wtfh, Conte… am I crazy or genius? …

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com