Blog bejegyzés

Irány a piac?!

Mivel január van, s nem vagyunk a csaló, hazug Barcelona, ezért részt vehetünk az átigazolási piacon. A szurkolók és a gondban lévő menedzserek is tűkön ülve várják az újév beköszöntét, hiszen kinyit a piac, ahol a klubok beszerezhetnek új arcokat és megválhatnak a kutyaütő figuráktól.

Két héttel a transfer window nyitása után úgy állunk, hogy…

Mark Schwarzer elhagyta csapatunkat! A 42 éves ausztrál kapus, 2016. júniusáig írt alá a kiesés ellen küzdő Leicester City gárdájához! Az átigazolást követően a Chelsea visszahívta a Middlesbrough-nál kiküldetésben lévő, 21 éves portását, Jamal Blackman-t, így ő lesz a harmadik számú kapusunk a szezon hátralévő részében. Schwarzi derült égből villámcsapásként jött 2013. július 9-én. Egy darab pletykát nem olvashattunk esetleges érkezéséről, ezért is volt meglepő megszerzése.

2010-ben még Európa Liga döntőt játszott a Fulham-mel, Gera Zoli vezényletével a Diego Forlán, Sergio Agüero, David De Gea által fémjelzett Atletico Madrid ellen. Ugyan elvesztették a finálét, ám londoni és a Middlesbroug-nál töltött évei alapján örültünk érkezésének, mondván, hogy megfelelő opció lesz Petr Cech beugrójának, a jóllakott napközisre emlékeztető, Ross Turnbull távozásával.

A másfél itt töltött szezonja alatt mindössze tizenkétszer lépett pályára és nyolc gólt kapott, de biztos nagy élményekkel távozik az ausztrál portás, hiszen a Chelsea színeiben léphetett életében először és nagy valószínűséggel utoljára pályára a Bajnokok Ligájában.

Sajnos Fernando Torrest sem láthatjuk már kék mezben, mivel az AC Milant annyira lenyűgözte klasszis teljesítményével és tíz bajnoki alatt összehozott egy találatával, hogy megvették az olaszok tőlünk a spanyol játékjogát, s visszakézből fel is ültették őt az első Madridba tartó gépre, az Atleticohoz küldték őt, boldogítsa őket.
january-spendersJosé Mourinho elmondása alapján a hátralévő két hétben nem lesz mozgás, azaz nem veszünk, de el sem adunk játékost.

Igaz, hallottunk már ilyet, hogy cáfolja az edző az átigazolási keringőt, ám mégis táncba megy, mi meg úgyis szeretünk a szezon felénél vásárolgatni elég csak David Luiz vagy Fernando Torres esetére gondolni, mind a kétszer mélyen a zsebünkbe nyúltunk. Természetesen ezúttal is keringnek a pletykák, hápognak a kacsák rendesen, ezért roppantul észnél kell lenni, hogy melyik hírt vesszük készpénznek. Egyébként csak azt szabad, ami a hivatalos oldalon jelenik meg, hiszen akkor tuti az üzlet és amíg csak pletyka szinten mozog a dolog – noha jó eljátszadozni a nevekkel- sok értelme nincs megrendelni előre az „új” játékos mezét.

Ezúttal is bedobtak az újságírók – persze egy nevét elhallgattatni kívánó bennfentes információira alapozva, akik általában a saját főszerkesztőjük- pár nevet, akiket állítólag Mourinho nagyon, de nagyon akar már most januárban, mert nem bír várni nyárig. Annak ellenére teszik mindezt a lapok, hogy a Special One kategorikusan kijelentette, hogy nem lesz érkező, de mi van ha mégis?- gondolják. Beszélnek itt a Burnley 22 éves angol támadójáról, Danny Ingsről, de, hogy felkapottabbak legyenek, persze nagy nevekkel is dobálóznak, így jelent meg cikk André Schürrle távozásáról, őt a dortmundi Marco Reus váltja, az öregedő John Terry utódja Raphael Varane lesz, középpályára jön Paul Pogba, a támadósorba meg Lionel Messi, vélik a lapok. És akkor most húzzuk ki a kezünket a biliből, legalábbis az, akinek eddig ott volt.
targets

Az állítólagos kiszemeltek

Egyébként, noha nem átigazolási hír, de azt pletykálják, hogy Eden Hazard szerződéshosszabbítás előtt áll; egy öt évre szóló, heti 200ezer fontos fizuval járó kontraktust tolnak majd a belga elé hamarosan. Nem hangzik rosszul, maga az összeg sem, tegyük hozzá, de ami nekünk, szurkolóknak igazán fontos ebből az, az a bizonyos öt év!
Ahogy mondani szokás, a hírek szerint és ennek volt némi valóságalapja, mivel a megbízhatónak titulált Sky Sport is írt róla, hoztunk volna egy horvát csatárt, Andrej Kramaricsot, ám a támadó végül Schwarzerhez hasonlóan szintén a Leicestert választotta. Mondjuk érthető a 23 éves játékos döntése, s jogos is, hiszen, ha hozzánk ír alá nagy valószínűséggel még meg sem szárad a tinta a szerződésen, máris Hollandiában találta volna magát a Vitesse-nél, kölcsönben. Így viszont több lehetőséget kap majd a világ legjobb bajnokságában, ami még úgy is megéri neki, hogy a kiesés ellen küzdenek, de pár góllal alighanem gyorsan belophatja majd magát a Leicester szurkolók szívébe, arról nem is beszélve, hogy hozzászokik a szigetországi futball légköréhez, az árát meg csak felfelé srófolja, pár év múlva meg viszi a ’Pool vagy az Arsenal.
Most pedig pár mondatban essen szó azokról a távozóinkról, akik nem végleg, csupán a szezon végéig hagyták el csapatunkat, mint kölcsönjátékosok.
A nagy csapatoknál bevett szokás, hogy leigazolnak hatalmas tehetségeknek kikiáltott fiatalokat, akik érkezésükkor még nem férnének be a felnőtt keretbe, ezért kölcsönadják őket, hogy alacsonyabb szintű kluboknál pallérozódjanak. Ez nálunk sincs másként, sőt. Mi ezt mesteri szinten űzzük, hiszen nem kevesebb, mint 30 (!), igen harminc labdarúgónk neve mellett szerepel az On loan, azaz a kölcsönben státusz. Januárban eddig négy játékosunkat küldtük el, Todd Kane-t, Alex Davey-t, Alex Kiwomya-t és Lewis Baker-t, aki az egyik legtehetségesebb utánpótlásból jött játékosunk, s aki a következő szezonban akár már a nagyoknál is szerepet kaphat. Baker a másodosztályban szereplő Sheffield Wednesdayhez került a szezon végéig.
on-loan-players

Jelenleg kölcsönben szereplő játékosaink

Kölcsönjátékosainkat, akiknek egy része saját nevelésű, azért is hoztam szóba, mivel vannak köztük igazán nagy tehetségek, akik a nyártól csatlakozhatnak a felnőtt kerethez és ha éppenséggel pont hiányposzton szerepel az adott futballista, csereként akár bevethető is lesz a következő idényben. Hogy egyszerűsítsem a képet: a szezonból eddig eltelt idő alatt egyértelművé vált, hogy Thibaut Courtois az elsőszámú hálóőrünk, ő a hosszú távú megoldás kapus poszton. Ritka az olyan csapat, sőt lehet, hogy rajtunk kívül nincs is olyan a világon, ahol egy nagyszerű kapus cseréje egy még kiválóbb. Úgy érzem, s fáj is miatta a szívem, hogy Petr Cech a nyáron elhagyja klubunkat. A 32 éves cseh hálóőrben még jó pár év van és mondjuk ki, többet érdemel annál képességei alapján, hogy hétről-hétre csak a kispadot koptassa. Több klub sorban áll érte már most, s ha csak nem következik be valami nagy fordulat, kezdhetünk beletörődni, hogy tizenegy év után elhagyja a Chelsea FC-t. Ha ez a forgatókönyv következik be, esélyessé válik, hogy Courtois és Jamal Blackman lesznek a következő idénytől az opciók kapus posztra vagy jön egy nagy veterán, aki nem veszi zokon, ha csak a kispadon számolnak vele és kellő rutinnal rendelkezve ugorik majd be, ha sérültet jelent a fiatal belga.
Mourinho nem a nagy rotálás, ellenben az állandóság híve, ezért az Iva-Terry-Cahill-Azpi védőnégyes a sztenderd hátul. Szélső védő posztra ott van még az állandóan jegelt Filipe Luis és a kölcsönben lévő, szintén brazil 20 éves Wallace, aki a védelem mindkét szélén bevethető, s ne feledkezzünk meg Ryan Bertrandról sem, mint beugró. Ezek nem kritikus posztok tehát. Középre van egy Zouma, akiben a jövő nagy ígérete rejlik és kb. ennyi. Ake-re és Christensen-re, mint talonban lévő bekkekre nem biztos, hogy mondjuk Cahill egyenrangú pótlását látjuk, s azért az utóbbi időben ő is megmutatta, hogy tud rosszul is játszani, az idős(ödő) Terryről meg nem is beszélve. A középső védő poszt tehát az első olyan pozíció, ahová elkél majd egy érkező. Mondjuk a Real Madridnál nélkülözött, s akit Mourinho jól ismer, mivel már dolgozott korábban vele együtt, Raphael Varane?
A középpálya centrumában megvagyunk. Matic, Fabregas egyértelmű, Mikel jó beugrónak, de számíthatunk majd a jelenleg AC Milan-nál szereplő, Marco van Ginkelre is. Előttük Oscar, Willian és Hazard. Ramires epizódszerepeket kap, hasonlóan, mint Salah, Schürrleről nem is beszélve, aki több mint valószínű, hogy távozik a nyáron.

A német világbajnok nem tudja hozni azt a szintet, amit láthattunk tőle a Leverkusenben és ami elvárható lenne tőle. A szezon során eddig 21 mérkőzésen lépett pályára minden frontot tekintetbe véve. Lőtt négy gólt, meg szerencsétlenkedett a kapu előtt rengeteget. Teljesítményéből, állandó padozásából, félidőben való lecseréléseiből kiindulva megkezdődtek a találgatások és én is igazat adok azon véleményeknek, melyek szerint mehet a nyáron a német, de ki válthatja őt? Honfitársa, Marco Reus! Nagy kérdőjel továbbá, hogy mi lesz Lucas Piazon, Thorgan Hazard, Marco Marin és Victor Moses sorsa. Utóbbi két játékos távozik szerintem, első kettő pedig potenciális dörömbölő az első csapat ajtaján.

Mondogatnak olyan hülyeségeket is, hogy Lionel Messi. Ne foglalkozzunk vele, belegondolni is felesleges. A pénzügyi fair play szabályai szerint le sem igazolhatnánk, erre csak a Real Madrid és a Manchester United lenne képes. Arról is olvashattunk cikkeket, hogy árának jórészét mezszponzorunk, az Adidas fizetné, valamint a nyáron érkező Turkish Airlines, akinek az egyik reklámarca éppen az argentin támadó. A brutális átigazolási díj mellett, horribilis fizetést is kérne, családján kívül hozná „divatszurkolóit” és finoman szólva nem is szeretjük őt. Az meg más kérdés, hogy mire lenne képes egy hideg, esős estén Stoke városában… A Barcelonával már többször összehozott minket a sors, Messi gólt sem lőtt még ellenünk, s mintha a pályán sem lett volna. Egyértelmű, hogy nem kell ide Lionel Messi!
Támadósorunkban van egy vadállat, Diego Costa és nyártól be is zárul vele a sor. A Premier League góllövőlistáját vezető spanyol egyértelműen az első számú támadónk, nyilván még több szezonon keresztül. Na, mögé kéne valaki. Didier Drogba állítólag visszavonul a szezon befejeztével, s nagy jövőt Loic Remynek sem jósolok a Chelsea színeiben.

Lehetséges opció a 21 éves Patrick Bamford, aki eddig nyolc gólnál jár a szezonban Mourinho korábbi segédedzője, Aitor Karanka által vezetett Middlesbrough-ban. Hogy portugál edzőnk és stábja számol e vele a nyártól az kérdéses, tapasztalata miatt lehetséges, hogy a következő idényt is kiküldetésben tölti.

Nem tudom, hogy Ti, hogy vagytok vele, kommentben várom véleményeteket, de szerintem tehát egy védőre és egy támadóra lenne szükségünk. Égető problémánk nincs, az általam említett két játékos (Varane és Reus) hosszútávon oldhatná meg esetlegesen felmerülő aggodalmainkat a jövőben. Gondoljatok csak bele: Courtois; Iva, Varane, Cahill, Azpi; Fabre, Matic; Reus, Oscar, Hazard, Costa… A viszontlátására, a viszontolvasásra! KTBFFH!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com