Blog bejegyzés

Indul a mandula

Az esélytelenek nyugalmával várjuk az angol szuperkupa döntőjét. Ez két dolog miatt van. Az egyik az hogy Guardiola csapata már tavaly is messze a legjobb volt Angliában, a másik pedig hogy míg az ellenfélnél már mindenki játékra jelentkezett addig nálunk több kulcsember is hiányozni fog mivel a világbajnokság utolsó szakaszáig eljutó játékosoknak kicsit későn kezdődött a megérdemelt vakáció.

A Community Shield a legjelentéktelenebb trófeák közé tartozik, hiszen mindösszesen csak egy fordulós. A kupa presztízsét a legjobban talán azzal a ténnyel tudnám érzékeltetni, hogy kis hazánkban egyetlen egy!!! sportcsatorna sem adja élőben a mai találkozót. Az utóbbi években rendre a Sport1 közvetítette a szuperkupadöntőt, de most valamiért úgy döntöttek hogy egy darts és egy boxmeccs ismétlése jobban fogja érdekelni a magyar nézőközönséget. Így gondolom már mindenkinek leesett hogy ez egy laza kis sörmeccs lesz, ha nyerünk, ha nem, nem szabad messze menő következtetéseket levonni belőle. Ettől függetlenül azért jó lenne behúzni, mert adhat egy kis plusz önbizalmat a srácoknak a szezon kezdet előtt egy héttel. Az utóbbi éveket tekintve sajnos ki lehet jelenteni hogy mi vagyunk az évtized lúzerei ebben a sorozatban. 2010 óta most vagyunk itt ötödik alkalommal és a 4 lejátszott döntőből nullát azaz zérót sikerült megnyerni. Csak érdekességként a United 4/4-el az Arsenal 3/3-al áll. Szerencsére a City sem brillírozik a sorozatban 3 nekifutásból egyszer, de pont ellenünk sikerült nyerniük. Velük nem akarok sokat foglalkozni, tavaly már mindenki láthatta mire képesek, nagyon egyben van a csapat, beérett Guardiola munkája és még ehhez jön hozzá hogy a nyáron tovább erősödött a keretük mert megszerezték Mahrezt a Leicestertől.

A saját keretünket tekintve nagy változás nincs, mi sem voltunk túl aktívak a nyáron, összesen 2 érkező volt egy csomagban. A kettő közül a jelentősebb Sarri aki azt az Antonió Contét váltja aki a kezdeti hősből bűnbakká vált, miután elveszítette az öltözőt és ezt még tetézte azzal hogy rendre rossz taktikát erőltetett. A váltás létfontosságú volt, mert kezdett teljesen széthullani a csapat, amit évekig tartott volna újra felépíteni. Az edzőváltással viszont 2 legyet ütöttünk 1 csapásra mivel nemcsak hogy nem akarnak távozni a kegyvesztett játékosaink (Luiz, Willian), de még mi szurkolók is jól járunk mivel újra (talán Carlonál volt ilyen korábban) támadó focit játszhat a csapat. Persze magában a támadó foci nem lesz elég, eredmények is kellenek mellé, de bízom benne hogy jönni fognak. Minden adott hozzá mert az alapanyag jó, sőt mi több a 2. legértékesebb keretünk van a bajnokságban a jelenlegi ellenfél City mögött, azaz már csak egy jó taktika kell hozzá hogy újra igazi top csapatként tündökölhessünk.

Ezt pedig a „Sarriball” garantálja. Az egész játékrendszer a labdatartáson alapul, de ez nem a Guardiola féle langyos kivárásra játszó tiki-taka. Míg a City többnyire hátul járatja a labdát és keresi a réseket addig mi inkább gyors kényszerítőkkel, háromszögelésekkel próbáljuk megbontani az ellenfél védelmét és mindig arra törekszünk, hogy a labdát minél hamarabb eljuttassuk az ellenfél kapujáig. Ezzel a taktikával Sarri korábbi csapata a Napoli tavaly a legtöbbet birtokolta a labdát a Serie A-ban, miközben a legtöbbet is lőttek kapura.

Ha már a labdabirtoklásnál tartunk, akkor meg kell említeni hogy ehhez létfontosságú hogy a játékosok jó barátságban legyenek a labdával, technikás jól passzoló labdarúgókra van szükség. És itt jön a képbe az egyetlen új játékosunk a brazil-olasz Jorginho aki toronymagasan a legtöbbet passzoló játékosa volt az olasz bajnokságnak, sorra döntve a meccsenkénti passzolási rekordokat. Nem csoda hogy soros ellenfelünknek is első számú célpontja volt a nyáron. A leigazolása ennek fényében hatalmas fegyvertény, mivel nekünk nincs annyi pénzünk mint a Citynek, nem lesz idén BL sem, mégis le tudtuk győzni őket. Conte kirúgása után sokan temették a csapatot, mert azt mondták nem fogunk tudni top játékosokat igazolni az fent említett 2 tényező hiányában, és láss csodát mégis sikerült, mert Zsorzs nálam egyértelműen a legjobbak közé tartozik a posztján.

A keretet tekintve tavalyi csapat nagyjából együtt maradt, és a legfontosabb az volt hogy a sztárjainkat meg tudjuk tartani. Ez úgy tűnik sikerül, mert ha a pletykáknak hinni lehet akkor csak Courtois fog távozni, akit könnyen lehet pótolni egy Schmeichel vagy Pickford szintű kapussal. Tibót én személy szerint nem sajnálom, mivel mindig is ellenszenves volt számomra, ráadásul az utóbbi években többet fejlődött vissza mint előre. Amikor Josénál kiszorította Big Pete-et akkor benne volt a top 5-ben benne volt a világon, de szerintem most örülhet ha a 10-ben benne van. Mindenesetre nincs szükség olyan játékosokra akik bomlasztják a csapatot és akiknek nem jelent semmit Chelsea mezben játszani. Jó hír még a kerettel kapcsolatban hogy a Conte által száműzött Luiz rejtélyes módon pont aznap épült fel a sérüléséből amikor az olasz menesztve lett. Ő a Sarri féle rendszerbe nagyon beleillik, mivel technikás védőként képes hátulról szervezni a játékot.

Sajnos ahogy korábban írtam, lesz pár fontos hiányzó a mérkőzésen, mivel az újdonsült világbajnokaink Kanté és Giroud nem lesz bevethető ahogy Eden Hazard sem, mivel nekik a világbajnokság miatt elhúzódott a vakációjuk. Jó hír viszont hogy Willian már pár napja visszatért a nyaralásból így ő ha Sarri is úgy akarja bevethető lesz a találkozón. Ha már VB és nyaralás akkor nem szabad elmenni amellett hogy Ruben Loftus-Cheek hamarabb visszatért a pihenőjéről csak azért hogy már a kupadöntőre bevethető állapotban legyen ami egy nagyon szimpatikus gesztus, ilyen emberekre van szüksége a csapatnak. Remélem hogy ő és a másik ifjú titán Hudson-Odoi is lehetőséget fog kapni nem csak a mai meccsen, hanem az egész szezonban, mert amit az utóbbi időben láttunk tőlük az több mint biztató.

Mindenesetre hiányzók ide vagy oda jó lenne trófeával indítani az évadot. Magyar idő szerint tehát délután 4kor kezdődik Chelsea – Manchester City angol szuperkupa mérkőzés amit streamen lehet követni. Jó szurkolást kívánok és Londoni győzelmet. Go Blues, KTBFFH.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com