Blog bejegyzés

Felszabadítva

Két megkönnyebbült csapat mérkőzése nyitja ebédidőben a fordulót a Goodison Parkban: az Everton Marco Silvától, mi pedig az átigazolási tilalom jelentette tehertől szabadulhattunk meg a napokban.

Hiába lehetett sejteni, mégis elsöprő erejű örömhírként érkezett a tegnap délelőtti bejelentés, miszerint a CAS megfelezte büntetésünket, vagyis kvázi törölték az eltiltásunkat. Már sokszor megénekeltük, hogy összességében váratlanul jól jöttünk ki a transfer banból, de legkésőbb a decemberi darálás során feltehetően rá fogunk ébredni, hogy bőven van még mit foltozni a keretünkön.

A hír után természetes, hogy mindenki egyből találgatni kezdett a januári érkezők és távozók személyét illetően. Remélhetnénk, hogy az igazolások jelentette versenyhelyzet mindenkiben felkelti a bizonyítási vágyat, de lássuk be, minden bizonnyal már jóval korábban eldöntésre került, hogy kiktől fogunk megválni az első adandó alkalommal: nagy meglepetésként érne, ha az Alonso, Pedro, Giroud hármasból bárki Chelsea-játékosnak vallhatná magát februárban, és az is csak idő kérdésének tűnik, hogy Barkley télen, vagy nyáron csatlakozik az eladólistások táborához.  

Egyszóval a január legnagyobb feladatának az tűnik, hogy a deadwood kitakarítása mellett megerősítsük a balhátvéd posztot és a támadósort. Miután a legégetőbb kérdésnek a balhátvéd-helyzet tűnik, talán furcsa, hogy egyedül Ben Chilwell-t hozták velünk hírbe. Bár kétségtelen, hogy hatalmas upgrade lenne mind Emersonhoz, mind Alonsóhoz képest, nem szabad elfelejteni, hogy angolként valószínűleg Walkerhez, vagy Wan-Bissakához hasonló borsos árat kérnének érte, főleg, hogy a top4-ért küzdő Rókáknak nem lesz sürgős egy közvetlen riválist erősíteni szezon közben.

Chilwell lehet az első számú célpont

A mindig izgalmasabb témát jelentő támadóknál már röpködtek a nevek: Haalandtól kezdve Sanchón át egészen Dembeléig szinte minden bajnokságból, minden poszton felmerült néhány opció. Személy szerint hosszú távon az utóbb említett két úriember érkezésének örülnék leginkább, de így év közben egyikük nem feltétlen oldaná meg a problémáinkat, együttes megszerzésük pedig hiú ábrándnak tűnik. Persze megtörténhet, hogy már most muszáj lesz harcba szállni valakiért (gondolok itt Sancho és a Dortmund megromló viszonyára), de valami váratlan fordulat híján az ilyen kaliberű játékosok inkább nyári projektnek tűnnek.

A legoptimálisabb választást számomra egyértelműen Wilfried Zaha jelentené – egyszerre vehetné át Pedro és Giroud helyét a keretben, minőségbeli előrelépést jelentene a távozókhoz képest, ráadásul feltehetően a padozást is tűrné. Az egyedüli komoly hátulütőt, akárcsak Chilwellnél, nála is az anyagiak jelentenék – ahogy nyáron láthattuk, 70-80 millió font alatt őt is nehéz lenne mozdítani. Kérdés, helyzetünkben megér-e ennyi pénzt egy squad player?

Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik kíváncsian nézhetnek a jövőbe: az Everton a ’Pool elleni csúnya zakó után végre meghúzta Marco Silva menesztését, ami egyrészt már jó ideje lógott a levegőben, másrészt viszont valamilyen szinten nem lehet nem együttérezni a portugállal: hiába állnak kieső helyen, az Understat xG-adatai szerint az Evertonnak inkább a felsőházban lenne a helye. Az más kérdés, hogy két év alatt eltapsolt 200 millió után ez igen sovány kifogás bármilyen edző számára. Helyét átmenetileg a klublegenda Duncan Ferguson veszi át, akire többek között azért emlékezhet az utókor, hogy csatár létére senki nem szedett össze nála több piros lapot a Premier League történetében – biztosra vehetjük, hogy vendéglátóink küzdőszellemével nem lesz gond.

Több mint két éve már, hogy egyáltalán gólt tudtunk rúgni az Evertonnak – ideje javítani!

A tabellán továbbra is kényelmesnek mondható, hatpontos szakadék tátong mögöttünk, jó lenne ezt legalább a karácsonyi időszakig megőrizni valahogy – főleg, hogy a topcsapatok közül pontszámban hozzánk legközelebb álló Manchester United este a Cityvel rangadózik, így akár még jobban elléphetnénk egy esetleges győzelemmel. Persze nem szabad szem elől téveszteni a keddi, mindent eldöntő BL-fordulót sem, kíváncsian várom, miként fog Lampard a rotációval ügyeskedni. Ugyan az elmúlt években rendre megszenvedtünk az Everton ellen, de valljuk be, talán kissé felforgatott kezdővel is hozni lehetne a mai három pontot. Jó szurkolást mindenkinek, KTBFFH!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com