Blog bejegyzés

Ez eddig egy következmények nélküli szezon

Következhet az idény sokadik sorsdöntő pillanata – beharangozzuk a márciust.

Az utóbbi hónapokat rendre úgy vezettük fel, hogy “akkor itt és most fog eldőlni, merre tarthatunk a jövőben”. Aztán hiába nyerünk meg egy héten belül két idegenbeli londoni derbit, ha a kettő között otthon kapunk ki egy kisebb csapattól, de aztán hiába kapunk ki otthon egy kisebb csapattól, ha ezt meg az üldözőink nem tudják kihasználni. Annyi, de annyi hibát követtünk el már idén, s mégsincs senki sem, aki ezt képes lenne megtorolni a sors, a karma, vagy bármiféle spirituális entitás nevében. Bár már ördögök, farkasok és csirkék lehelletét érezhetjük nyakunkon, még a márciust is a top 4-ben kezdjük meg a bajnokságban – talán a pazar ősz a titok nyitja.

A BL-helyekért vívott harc idén sokkal komikusabb, mint a Chelsea, a Spurs, az Arsenal és a Manchester United tavalyi állóháborúja. Akkor az olyan volt, mint az I. világháború nyugati frontja. Az idei tragikomédia inkább emlékeztet egyrészt a Rick & Morty-ra, amiben bármi megtörténhet, másrészt egy szappanoperára, ahol meg igazi katarzis sosem következik be. Itt azért legkésőbb a 38. fordulóban pont fog kerülni a mondat végére. S hát az eddigi történéseket figyelembe véve lehet, hogy a március sem az a hónap lesz, amelyik a leginkább befolyásolja majd a végeredményt. Ahogyan Vladimir és Estragon Godot-ra vár, úgy a Premier League rajongói azt várják, mikor lesz valódi következménye annak, hogy a bajnokság “felső középosztályának” képviselői folyton lábon lövik magukat? Ki lesz az első, aki nem magának fog ártani ebben az ingoványban?

Ezt a hónapot egy FA Kupa “rangadóval” nyitjuk. E cikk elkészültének napján, azaz március 3-án látogat a Stamford Bridge-re a bajnoki veretlenségét frissen elveszítő Liverpool a tét pedig negyeddöntőbe jutás lesz. Jürgen Klopp eddig az angliai kupasorozatokat a C-csapattal és a kiscsoportos tagozattal oldatta meg. Jó kérdés, mennyire fog rotálni ezúttal az első PL-címe felé robogó német szakember. Radikális változtatásoknak nem adott hangot a napokban és a lapok sem jósolnak hasonlókat. Azért feltehetőleg Salah, Firmino és Mané triászából legalább egy a padon kezdi meg a meccset, ahogyan a csapat többi részében is lehet számítani kisebb változásokra. A Vörösök kissé megkopott formája és Henderson hiánya bizakodásra adhat okot. Idén eddig a ki-ki meccseket jól menedzseltük – leszámítva persze a United elleni találkozókat és a Bayern München elleni odavágót a BL-ben.

Gyakorlatilag már csak 90 perc van hátra az idei BL-szereplésünkből…

Öt nappal később a másik liverpooli csapat is Dél-Londonba látogat. 2010-es bajnoki címünk sikerkovácsa, Carlo Ancelotti az Everton menedzsereként tér vissza 90 perc erejéig a Stamford Bridge-re. A nagy tiszteletnek örvnedő olasz szakember télen vette át a Toffees irányítását, s bemutatkozása óta ő zsebelte be a legtöbb pontot városi riválisuk és a Manchester City mögött. 11. helyük ellenére is nehéz meccsnek ígérkezik, főleg úgy, hogy az első meccsen Duncan Ferguson vezetésével sem lett köszönet abból, amit a Goodison Parkban kaptunk. Ráadásul az Evertont legutóbb egy 2017-es Ligakupa meccsen tudtuk legyőzni.

Majd irány Birmingham városa és a Ligakupa-döntős Aston Villa, akik ellen kötelező lenne megszerezni a 3 pontot, ha már kiesés ellen küzdenek. Ezt követi a Manchester City londoni látogatása, kettő között pedig a müncheni BL-visszavágó. 2012. május 19-e után fogunk ismért az Allianz Arénában járni. A bajorok háromgólos londoni sikere és az ott látottak alapján ugyanakkora csodával érne fel, ha szorossá tudnánk tenni a párharcot, mint mikor 8 éve a klub történelme legnagyobb sikerét érte el. A Guardioláék elleni találkozó kapcsán megint csak azt lehet felhozni, hogy idén nem a nagynevű ellenfelek ellen játszunk rosszul, így a kétszeres címvédő ellen sem lehet félnivalónk.

A teljes menetrend

Március 3., 20:45 Chelsea – Liverpool FA Kupa-nyolcaddöntő
Március 8., 15:00 Chelsea – Everton Premier League
Március 14., 18:30 Aston Villa – Chelsea Premier League
Március 18., 21:00 Bayern München – Chelsea BL-nyolcaddöntő visszavágó
Március 21., 13:30 Chelsea – Manchester City Premier League

 

A hónap utolsó hetében már az EB-pótselejtezőkön lesz a sor, így válogatott szünet következik majd. A cél addig pedig továbbra sem lehet más, mint megerősíteni helyünket a top 4-ben. Ehhez természetesen a kötelező feladatok teljesítése lehet a leglogikusabb módszer, ám ha továbbra sem száll ki a Lampard-csapat a hullámvasútból, akkor a 3 ponttal mögöttünk tanyázó Manchester United és Wolverhampton botlásaiban kell reménykedünk. Ebből a szempontból fontos mérkőzés lesz számunkra is a hónapban a Manchester Derby (március 8.) és Tottenham – United (március 15.) rangadók is, hiszen José Mourinho csapata is csak 5 ponttal van elmaradva tőlünk.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com