Blog bejegyzés

Nézőpont Kérdése: Egy örökség súlya

Az utolsó átigazolási nap, mindenféle előjel nélkül David Luiz az Arsenalba távozott. Ezúttal azt próbálom körüljárni, hogy mire mehetünk nélküle, miért volt ő egy nagyon fontos láncszem. 

Aki valaha focizott a barátaival, akár idegenekkel a jó öreg grundon, az tudja: szükség van a pályán a csapatodban egy olyan emberre, akire a társak felnéznek. Aki folyamatosan magyaráz, ki, mit, mikor, miért csináljon. Aki extra képességeivel a többiek fölé kerekedhet, ezáltal is tekintélyt parancsoljon magának. Egy szóval: vezéregyéniség. Ehhez nem muszáj nagypályán játszani, vagy különböző tornákon részt venni.

Ahogyan minden nagyobb társaságba kell egy olyan személy, aki szereti a humort és van is neki. Ez azért fontos, hogy a hangulat, a morál ne süllyedjen a béka segge alá. Nem csak a barátságban, hanem a munkahelyeden a kollégáid közt is kell, hogy legyen ilyes valaki.

David Luiz ez a figura volt a mi életünkben, a Chelsea életében. Az öltöző talán legjelentősebb tagja. Emellett a védelem oszlopa, a taktika alappillére. Mert a hátulról építkezésben az ő passzjátéka elengedhetetlen volt, hiszen a hosszú labdái, mélységi indításai nagyon pazarok, és ezt nagyon váratlanul szokta csinálni. Ezeket nem lehet pótolni.

Sajnos már múlt időben kell róla beszélnünk, mert eligazolt, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra. Legalábbis mi így tudjuk, valójában nem tudjuk mióta tartott ez a mizéria, mi történt. Mi vezetett ehhez a döntéshez, elmenni akár az egyik legnagyobb riválishoz is. Biztos, hogy volt valami oka ennek, és ezt nem valószínű, hogy mi valaha meg fogjuk tudni.

Nem csak egy vezéregyéniséget vesztettünk el, hanem egy labdát megjátszani képes középhátvédet is tehát, aki ráadásul egy nagyszerű védő. Lehet, hogy vannak körülményes megoldásai, helyezkedési hibái, elkésései, de amikor fontos, akkor össze tudja szedni magát, és ha az önbizalma a helyén van, akkor nehéz ellene mit kezdeni. Ilyenkor a társainak is nyugalmat tud adni, ez pedig rendkívül fontos.

Így akkor ki lehet Rüdiger társa? Az számomra nem kérdés, hogy a német Lampardnál is alapember lesz, amint teljesen felépül a térdsérüléséből. Benne látom azt a vezetőt, aki David Luiz volt. Magabiztos, gyors, labdaügyes és nagyon jól helyezkedik, szerintem jelenleg a legjobb középhátvédünk. És ha még azt is hozzávesszük, hogy nemzetközi szinten ő a legrutinosabb jelenlegi posztriválisai közül, az végképp alátámasztja az előző mondat másik felét, hogy miért gondolom úgy. Persze nem tudjuk, milyen formában fog visszatérni.

Itt még nagy gondok voltak, ez már a múlté

Rüdiger sérülése nem (volt) annyira súlyos szerencsére, mint anno Zoumáé, aki azóta elég nehezen is találja a rendszeres jó formáját. Hiába 3 éve történt már… Egészen pontosan 2016. február 7-én egy Manchester United elleni bajnokin, amikor egy nagyon rossz érkezés után szétszakadt a térdszalagja, és majdnem egy teljes évet kihagyott. Bár hogy is felejthetnénk el… Borzasztó szezon volt, de berobbant Kurt Zouma és fiatal kora ellenére nagyon kevés hibával, és annál pazarabbul játszott. Mindenki azt szerette benne, hogy határozott volt és nem bonyolította túl a dolgokat, ő ezt tudja a legjobban. A gyorsasága, fejjátéka, súlypont emelkedése rengeteget ér, de ahogyan láthattuk az Old Traffordon 1 hete, agresszív letámadásnál zavarba hozható, mivel nem labdabiztos, és nem használja jól a bal lábát se. Emiatt számomra kérdőjel, miért ő a bal oldali középhátvéd, mert a Stokeban, illetve Mourinho is a másik oldalon használta, és láttuk, itt már mit tud. Persze szerdán már a Liverpool ellen remekül összekapta magát, hozta azt a fajta egyszerűséget, amit említettem, és feltűnő volt, hogy támadásépítésnél csak akkor volt használva, amikor nagyon muszáj volt. Ha ez működik és ezentúl így játszik, én nem bánnám, ha többnyire a Zouma-Rüdiger párost látnám a mérkőzéseken.

Mivel Christensen nem életbiztosítás, rengeteg bizonytalansággal játszik, a védelemből kilépéseket nem érzi, és benne van sajnos nagy százalékban a hibafaktor, emiatt az én megítélésemben nem ő lenne a többszöri kezdő. Nem tudom, hogy tud-e még fejlődni. Lehet-e ettől jobb. Kellene, hogy jobb legyen, különben addig kéne eladni, amíg jó pénzért lehet. Ha bizonyít, és rám cáfol, természetesen el fogom ismerni, hogy hibáztam, rosszul láttam, sőt kívánom, így legyen! De hát jelenleg ez messze van… És lehet, hogy még fiatal, de lassan már ez nem lesz mentség, nem lesz örökké ígéretes tehetség.

Nem tudni mi lesz vele…

 

Tomoriról nehéz nyilatkozni, hiszen még nagyon fiatal. Az mellette szól, hogy ismeri Lampard elképzelését, gondolkodását, hiszen tavaly a Derbyben abszolút alapember volt, de ennél igazából sokkal többet lehet róla említeni. Ugye azzal, hogy a csapatkapitány Curtis Davies kiesett az egész szezonra, Tomori lett az elsőszámú választás, így kezdhetett 40 Championship-meccsen, a szezon végén pedig a szurkolók, és a társai is megválasztották a Derby County legjobb játékosának.

Ha valaki látott County-meccset az elmúlt idényből, akkor számára kiderült, hogy a fiatal angol egy labdát megjátszani képes védő, és a labdakihozataloknál óriási szerepe volt a pontos keresztlabdáinak, és hogy nyomás alatt is képes volt eljuttatni a támadóharmadba a játékszert. Nem David Luiz szinten, de a másodosztályban megfelelő szinten. Pontosan itt a lényeg, hogy a Premier League egy másik kávéház, ahol még nem láttunk Tomoriból semmit. Emiatt nehéz jelenleg azt mondani róla, hogy megérett már a rendszeres lehetőségre.

Mikor jön el az ő ideje a Chelseaben is?

Összességében, ahogy Hazard esetében elmondható, hogy a képességeit nem lehet pótolni, szerintem David Luizról is nyugodtan állítható ez. Igazából nem is feltétlenül kell nekünk erre törekedni, fontosabb lenne megfelelően alkalmazkodni a helyzethez, ahogy láttuk a Liverpool ellen. Nem jöttek ugyan egyik védőtől sem a mélységi indítások, de láttuk, hogy enélkül is lehet játszani a pozíciós játékot. Elsősorban a vezető szerepet kell minél több játékosnak betölteni, ez a legfontosabb feladat!

Csillagok hullnak, születnek újak…. Vagyis ennek kell következni!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com