Blog bejegyzés

Desszert íz

Vasárnapi sikerével teljesítette a csapat a legfontosabb küldetését, hiszen bennmaradtunk a top4-ben és ezzel kiharcoltuk a jövő évi Bajnokok Ligája szereplést. A kupaküzdelmek szálainak elvarrása azonban még hátra van: a Bayern elleni formális kármentési kísérlet előtt egy rangos kupával gazdagodhatunk. Kedvcsináló alább.

Négy éven belül harmadszor zárunk szezont Arsenal elleni fináléval, ami nyilván ad némi pikantériát a történetnek. 2017-ben Conte hiába lett bajnok, alulmaradt az FA kupa döntőjében a BL-helyekről lecsúszó Wenger-csapat ellen, nem jött tehát össze a duplázás. Nagy csalódás volt, hiszen lényegesen esélyesebbnek számítottunk: korán kaptunk egy véleményes gólt, ami megfogta a Chelsea-t, s emberhátrányban (Moses műesése miatt) egyenlítettünk ugyan, de rögtön kaptunk is egyet, ami már kitartott a végéig. Tavaly Bakuban viszont Sarrival az élen mi nevettünk a végén, hiszen 4:1 arányban vertük Emery Arsenalját az Európa Liga döntőjében. A gólcsap a második félidőben nyílt ki: Giroud szerzett vezetést, Pedro növelte a fórt, Hazard duplájába pedig Iwobi vert éket egy szépítő találattal. Az Ágyúsok a vereséggel ráadásul a BL-indulásról is lecsúsztak.

Tavaly ezt happoltuk el az orruk elől

Ezúttal Lampard, illetve Arteta irányítja a csapatokat. Mindketten meghatározó időt töltöttek játékosként jelenlegi kenyéradójuknál, így biztosra vehető, hogy ez a mérkőzés számukra nem csak egy olyan döntő lesz, ahol edzői pályafutásuk első trófeáját nyerhetik, hanem tele lesz plusz motivációkkal, érzelmekkel, szenvedéllyel. Az Ágyúsok ráadásul csak úgy indulhatnak az Európa Ligában, ha megnyerik az FA kupát. Mi a főzeléket annak rendje és módja szerint elfogyasztottuk, úgyhogy nekünk már a desszertet szervírozzák már a Wembley-ben.

A döntőig vezető utunk során a Nottingham Foresten és a Hull Cityn kívül kiejtettük a Liverpoolt, a Leicestert és a Manchester Unitedet is. Három nagy skalp, ami mutatja egyrészt, hogy Lampard nem ijed meg a feladattól, másrészt azt is, hogy sokat tettünk már azért, hogy ez a kupa a miénk legyen végül. Az Arsenal menetelése nem indult valami meggyőzően (Leeds-Bournemouth-Portsmouth), de a végére nagyot durrant (győztek a Sheffield United otthonában, majd nem kis meglepetésre lesimázták a címvédő Manchester Cityt is).

Három találatával Barkley a házi gólkirályunk a sorozatban

Lampard idén még veretlen az Arsenal és Arteta ellen, ami egy 12 vereséggel záródó bajnoki szezon ismeretében kifejezetten biztató. Mindkét csapat látványosan orrnehéz, ami leginkább abban manifesztálódik, hogy a hátsó szekcióra egyik fél sem bazírozhat, ha kedves az élete. Ez persze nem jelent feltétlenül őszinte támadófocit és gólzáport, inkább csak annyit, hogy öngyilkosság lenne nagyon kinyílni és fejetlenül rohanni előre, vagyis az óvatoskodás is simán benne van a pakliban.

A kapuban jó eséllyel Caballero áll majd, ami leginkább Arrizabalaga kritikája – még úgy is, hogy nem szokatlan a második számú hálóőrt védetni. Gilmour és Kante kidőlésével ráadásul a középpályás védekezésünk is gyengült, e téren Kovacicban és a reaktivált Jorginhoban lesz minden bizodalmunk. Elől pedig a visszatérés óta remeklő Pulisic-Giroud duó lehet a megmentőnk, mindkettőjüknek elévülhetetlen érdemei vannak a negyedik hely megtartásában.

Bár a kulcsfontosságú negyedik hely már megvan, fantasztikus lenne kupát nyerni. Sokat dolgozott érte Lampard és a csapat is, s bár akadnak keserű emlékek és fájó pontok, s vannak még hiányosságok bőven (ráadásul többnyire olyan dolgok, amik javulás nélkül kísérték végig az egész idényt), azt gondolom, egyértelműen pozitívvá tenné az összképet ez a diadal. Bármit is értünk el idén, abban ott voltak a szezon eleje óta görgetett hendikepek leküzdései. Egy edzőként gyakorlatilag nullkilométeres klublegendával, Hazard távozásával, igazolások nélkül, beépített saját nevelésű fiatalokkal és rengeteg sérüléssel küzdöttük el magunkat idáig. Nagy sztori lenne mindezt megkoronázni – és nem mellesleg a Tottenhamet letaszítva egyedül állni az FA kupa győztesek örökranglistájának harmadik helyén kilenc elsőséggel. Továbbra is Blue Is The Colour!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com