Blog bejegyzés

Berlin utcáiról a Stamford Bridge-ig

Antonio Rüdiger neve nem csak a Chelsea-be igazolásakor lett ismert, már az AS Roma játékosaként több topcsapat figyelte játékát, azt azonban kevesen tudják, hogy mennyire rögös út vezetett idáig.

Toni testvére és egyben menedzsere, Sahr Senesie (aki egyébként elsőosztályú futballista volt a Dortmundban) mesélt egy kicsit, hogy milyen háttérből kellett kitörniük.

Neukolln, Berlin 8. kerülete ma már bulinegyednek számít, itt tartják a Berlin Fesztivált is, ám messze nem volt mindig ilyen népszerű hely a “Kis Isztambulnak” is becézett környék.

“Itt kezdődött minden.” – kezdte visszaemlékezését Senesie. “Elég kemény utcákon kellett felnőnünk. Bűnözés volt bűnözés hátán, úgyhogy elég könnyű volt rossz útra csúszni. Ilyen volt a környék. Gyerekként Toninak semmi nem adatott meg. Mindenért megdolgozott, amit ma a magáénak tudhat.”

A Dieselstrasse és az Aronsstrasse csapatai feszültek egymásnak, hogy a saját pályájuknak nevezhessék az egyik kebabos mögötti területet. Rüdiger a mai napig emlegeti, hogy az ereiben folyik az a vér, amit az utcától kapott. A csapatba kerüléshez azonban kevés volt az akarás, mivel 8 évvel fiatalabb volt Senesienél.

“Folyamatosan ott állt a ketrec mellett és azt kérdezgette, hogy mikor állhat már be. Nekem pedig mindig el kellett mondanom, hogy túl fiatal még ehhez. Erre mit csinált az ifjú Toni? 5-6 srácot maga mellé szedett és megalapította a saját csapatát. Ki nyert? Mi, idősebbek, de nem sokkal. Toni nagyon keményen játszott. Mindenki számára elképesztő volt az akarás, ami benne van. Ezek után már beállhatott közénk.”

Senesie sem volt ügyetlen játékos egyébként. Német U21-es válogatottságig és 24 bajnoki fellépésig jutott a Bundesligában. Ahogyan ő mondja, a születése óta ő menedzseli Antonio karrierjét.

“Toni sokszor meglátogatott a nyaralásaim közben. Néha elvittem magammal gyúrni is. Amikor a Dortmundban Sammer edzéseket tartott nekünk, ő addig egy mellettünk lévő pályán játszott az edző fiával.”

Ezzel meg is tette az első jó benyomást.

“Évekkel később, amikor már a válogatottban játszott, találkozott Weidenfellerrel, aki azonnal megismerte.” – folytatta emlékezését Senesie.

“Te Sahr öccse vagy! Aki állandóan ott játszott mellettünk Marvinnal!” – így üdvözölte a Dortmund kapusa Rüdigert.

De eddig a pontig rengeteg nehézségen kellett átmennie. Sok helyi csapatnál megfordult, mielőtt a Herta Zehlendorfhoz került, ahonnan 15 évesen szerződtette a Borussia Dortmund. Az igazi áttörés 2011-ben érkezett, amikor a Stuttgarthoz került. A következő évben elnyerte a Fritz Walter Érmet, mint a legjobb U19-es játékos Németországban.

Ebben az időben együtt lakott testvérével. “Ekkor tűnt fel nekem, hogy tisztaságmániás.” – viccelődött Sehr. “Egészen más ember lett, mint amire emlékeztem gyerekkorából. Nyugodtabb lett és megválogatta, hogy kivel áll szóba. Amikor idegennel találkozott, akkor nagyon óvatosan közelített hozzá és nyílt meg előtte.”

Magas szintű komolyság szükséges ahhoz, hogy eljusson valaki ilyen szintre. 2012-ben mutatkozott be a Stuttgart felnőtt csapatában, és a 2014-es világbajnok német válogatottnak is a tagja volt már. Vitathatatlanul tehetséges srác volt. “Nagyon erős, jól szerel és a magasságához képest szerintem rendkívül gyors is.” – emelte ki testvére erősségeit Sahr.

Jött azonban egy zsákutcának tűnő római kitérő. “Ha Antonio a keresztneved, akkor még jóhogy kell játszanod Olaszországban.” – mondta délre költözését követően Rüdiger. Egy rossz labdakezelés a saját 16-osán belül a debütálásán két elhullajtott pontot jelentett a fővárosiaknak. Antonio Conte pedig a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, bár akkor még nem Rüdiger miatt érkezett. A nyomás azonban nem törte össze a fiatal németet, sőt.

Fizikai és mentális kihívásokkal is meg kellett küzdenie ottléte alatt. Keresztszalag-szakadás miatt lemaradt a 2016-os Európa Bajnokságról és egy római derbin rasszista megjegyzéseket kapott a nézőtérről is valamivel korábban. Finoman szólva sem volt rózsás a helyzet…

Senad Lulic, a Lazio egyik játékosa a következőket mondta Rüdigerről az amúgy is parázs hangulatú meccs után: “Két éve még zoknikat meg öveket árult Berlin utcáin, most meg azt hiszi, hogy valami fenomén.”

A büntetés nem maradt el, 20 napra eltiltották ezért a kommentért, Rüdiger azonban csak a játékra koncentrált és úgy reagált, ahogy azt egy igazán nagy játékos teszi: futballal. Valami igazság azért mégis volt abban a rosszindulatú megjegyzésben. Antonio valóban drámai változásokra képes rövid időn belül.

Delvecchio, a Roma korábbi kiválósága is elismerően beszélt a játékosról.

“Szerintem rengeteget fejlődött Olaszországban. Korábbi csapattársam Antonio Conte nagyszerű edző és bárhova megy, győz. Még jobb játékost fog faragni Rüdigerből a Chelseanél.”

Első pillantásra valóban egy Conte kompatibilis játékosra tett szert a Chelsea 34 millió fontért, ami valójában aprópénz manapság.

“Még mindig elképesztően elhivatott. Pontosan tudja, hogy mit akar és folyamatosan dolgozik a céljaiért. A legfontosabb, hogy egészséges maradjon. Remélem, hogy sok trófeát fog még a Chelseavel nyerni.” – zárta mondandóját Sahr.

Antonio és Antonio, kezdődjön már!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com