Blog bejegyzés

A Bakoyoko sztori

Végre hivatalos lett, hogy Tiemoue Bakayoko a Chelseaben folytatja pályafutását, úgyhogy itt az ideje közelebbről is megismerni a francia óriást.

2014-ben 7 millió fontért vásárolta meg a Rennes-től a Monaco, ahol húzóembere lett a bajnoki címig és Bajnokok Ligája elődöntőig jutó csapatnak.

Közel 40 millió fontra rúg az összeg, amit a Chelseanek ki kellett csengetnie Bakayokoért, ami több, mint 5-szöröse annak, amennyiért a Monaco megszerezte a játékjogát. Egyértelmű tehát, hogy az ígéretes fiatalból komoly középpályás vált, bár egyáltalán nem indult könnyen a karrierje…

2 szezon alatt összesen 24 alkalommal volt a kezdőcsapat része a Rennes-ben, miután 19 évesen elvitte őt a Monaco. Leonardo Jardim vezetőedző 2014 augusztusában a kezdőbe nevezte Bakayokót, aki annyira rosszul játszott, hogy 32 perc után le is kellett cserélni – nem sérülés miatt. A Monaco 2-1-re kikapott és úgy tűnt, Tiemoue karrierje megfeneklett.

A helyzetén nem segített az sem, hogy edzője folyamatosan nyíltan kritizálta játékosa hozzáállását, de a pink Porsche Cayanne és a kacslábon forgó palota sem azt mutatta, hogy Bakayoko valóban jó úton járna.

Azt várom a játékosaimtól, hogy keményen dolgozzanak, hogy el akarja vinni őket egy nagy klub. Megvannak a képességei, de voltak nehéz időszakai és nem tud állandóan játszani. Vannak sokkal profibb játékosaim is arra a posztra.” – mondta a franciáról Jardim.

A sérülések sem kerülték el, így egy csúnya combsérülés miatt 3 hónapig pályán kívülre kényszerült. “Tanultam a sérüléseimből, jól érzem magam fizikálisan. A testem a legfontosabb, és kezdem egyre jobban megismerni.” – mondta a felépülését követően Bakayoko.

Innentől kezdett felfelé ívelni a karrierje. Ehhez pedig nagy részben hozzájárult Claude Makelele, aki a Monaco technikai igazgatója lett. Ez pedig úgy tűnt, nagy hatással volt Bakayokóra. A pink Porsche lassan fekete lett, a fehér tengerparti villa pedig egy belvárosi apartmanra cserélődött. Jardim is megjegyezte: felnőtt.

Toulalan távozásával megnyílt az ajtó a kezdő felé, és ezúttal nem szalasztotta el a lehetőséget az új igazolásunk. Megfelelő háttértámogatást adott a Mbappe, Silva, Lemar triónak, hogy szárnyaljanak, aminek meg is lett az eredménye. 95 ponttal és 107 rúgott góllal zsebelte be a bajnoki címet a Monaco.

A Manchester City elleni hazai fejesgólja továbbjutást ért a Bajnokok Ligájában, de a Dortmund kiejtéséből is oroszlánrészt vállalt.

Bakayoko egy elképesztő labdabiztos, védekező szellemű középpályás, aki az előző szezonban átlagosan 2.2 megelőző szerelést mutatott be a ligában. Összehasonlítva, Verratti 0.8-at. A Bajnokok Ligájában 95 alkalommal szerzett labdát az előző szezonban, ami a 3. legjobb mutató. Csak Drinkwater és Gabi tudta őt felülmúlni.

Jardim véleménye is nagyot változott róla, hiszen elvitathatatlan része volt Bakayokónak a Monaco BL menetelésében. “Képes rá, hogy egyensúlyt adjon a csapatnak, forgassa a csapatot és párharcokat nyerjen.”

Idén márciusban, a válogatott debütálásán Deschamp is elismerően szólt a fiatal franciáról, hiába kaptak ki 2-0-ra Spanyolországtól.

Érett játékos lett. Elképesztő fizikuma van, jól szerel és kulcs pillanatokban tud gólokat szerezni.” – mondta a szövetségi kapitány.

Hogy Conte hogyan képzeli el a középpályát, az egyelőre rejtély. Ha egy az egyben Matics szerepét veszi át, akkor egy 6 évvel fiatalabb, fizikailag erősebb és gyorsabb játékost szereztünk a szerb helyett.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com